view my entries with this:

Saturday, April 30, 2011

hmmm..

akhirnya...
ku jejak kan jugak kaki kat umah nie...
muahahahah....
sangat refresh..
sangat rilekz...
tentang dulu...
blur...
kadang2x macam ader bad dream yang datang...
still nervous and kadang2x terasa sangat marah...
tp, aper kan daya...
it just like naothing now..
nasib baik ada family terchenta...
huhuhu...

outoke???

Thursday, April 28, 2011

stRess lepAs exaM..

dah biasa dah gini...
actually, my instict pelik sikit...
kalo biasa...
before nak jawab exam takot...
tu makna kater, jawab smooth jer...
kalau tak smooth pown, result still boleh cover...
tp, bila before masuk dewan rilekz semacam jer..
ader somthing wrong somewhere la tu...
macam kes tadi...


lepas jawab raser macam nak tumbuk dinding...
ahahahaha...
dah agak dia..
kalau tenang jer cenggitu tadi memang blur tak ley nak jawab la..
sangat stress...
selalu orang akan stress bila nak masuk dewan jawab exam..
aQ stress lepas keluar dewan jawab exam..
sampai sekrang aser macam tak puas jer..
mahu tumbuk something...
nak tumbuk kourank...
boleh??
muahahaha...
ku tak sampai hati la...
sayang kourank lagi ada...
muahahaha...

aperpun..
just tawakal..
mintak2x lecturer baik hati bagi markah lebey kat aQ...
uwaaaa....
sangat berharap..
huhu..

jaGa..jagA...

sejak 2_menjak nie..
asyik2x datang citer kat aQ pasal picture collector neyh..
nak klasifikasikan diorang nie sebagai aper pown aQ tak tau...
tp, memang dah banyak la dengar citer..
macam panas la jugak kan...
sebab aper?...

collecter...
actually, golongan2x nie dah termasuk dalam penjenayah dah...
sebab..
yer la..
diorang buat jenayah cyber...
gangguan seks ker?
uish...
x sampai ke situ...
tp, tetap tak bermoral i guess....

actually, picture collector nie kumpul gambar2x ladies...
then compile dalam album yg di upload dalam fb mahupown blog...
actually, x tau la...
memang salah dan agak kurang ajar la kan...
first, sesuka hati ambik gambar tanpa izin kan...
then, masuk fb pulak...
ada yang kata buat gitu atas dasar nasihat...
hmm..
nasihat berhemah la sikit bro...
sampai orang gi kater2x dalam comment fb tu...
entah isteri saper2x ker..
tambah dosa lagi ada kowt kalau gitu sebab membuka ruang kepada orang lain untuk bercakap benda yang tak elok dan tak senonoh...
makin lama...
gejala fb nie menyusahkan jugak...

tu dalam 360 tadi...
memperdaya pulak...
sama ada lelaki mahupun perempuan..
dua2x jadik mangsa...

a friend of my sister...
her x_bf open profile dia buat dia macam pelacur...
tak pasal2x kene marah dengan family semata-mata sebab fb jer...
kesian kat dia...
orang2x yang buat tu tak der perasaan ker ea...


so, time mula-mula citer nie dah kedengaran...
aQ pown mengambil langkah memprivatekan gambar2x yang perlu...
takot jugak kan...
kourank!!...
jom ramai2x..
jangan la extreme sangat nak upload gambar bagai...
bahaya zaman neyh..
macam2x boleh jadi..
plagiat dalam pelbagai bentuk...
sangat menakutkan...



laSt exAm..

salam kourank...
dah pukul 12.30 pagi...
hari nie aQ ader exam on 3.30pm...
harap sangat dapat jawab dengan baik..
but until now...
still, 30 percent...
bagaimanakah...
sempat x?
x ley kalau tak tido neyh...
nanti sakit kepala...
x kire...
nak tdo jugak...
nak tdo jugakkk...
that is for certainly...
wakakakaka...

kene catch_up cepat sikit...
but still...
masih ber'blog'
muahahaha...
so, till d next entry key...
miss u all..
daaa...

higher up my courage with those pitc...
ngee...








hik2x..

Wednesday, April 27, 2011

kaki dah okay...
waaaa...
sangat2x eppy...
alhamdulillah...
syukran lillah...

(,")

restoran sekinchan....

malam nie tiba2x dapat call daripada no tak dikenali...
010...
upernyew my abang yang dok sepang tu ajak mamam...
suker sangat....
cuker cangat2x..
kourank jealous la tu..
muahahaha...
saper nak muntah? sila jangan muntah okay...
hik2x..

kak dura tak der arie nie sebab dia ader kursus kat cameron highland..
so, i ingin mengumumkan bahawa i,
 merangkap bibik yang berdedikasi ini malam..
hak2x..
tp, tak dedikasi maner pown..
anak buah 4 tahun merayau boleh bior jer..
ater tak nak dok diamm..
tak kan nak berkepit pulak kan..
tak menang nak layan 2 orang dalam satu masa..
si qaseh itu pown..
walaupun perempuan...
memang x ley nak lepa..
so, biarla abg qily buas sikit...
aper jadik ayah dia ader...
wakakaka...

so, before tu..
nak citer sikit tabiat abang i and family nie...
diorang nie suker riki-riki kedai makan...
suka makan ikan bakar or sea_food..
and, kalo ikan bakar dia sedap, sea_food dia sedap..
tom yam dia sedap...
memang kene aim la kedai tu..
muahahahaha...

so, untuk malam nie...
masa: 9 pm
tempat: restoran sekinchan, bangi..




kitourank belasah nasik lemak'plus'ikan pari bakar...
hmm...
for that, i tak masok la...
tp, oleh kerana i nie memang orang yang tak memilih bab-bab makan nie..
memang licin la kan pinggan tu...
tinggal duri2x yang tidak boleh telan saja...
anak  buah i yang 2 orang itu nampak sangat lapar..
boleh abis nasik lemak yg bagi diorang pedas tu...
dalam kete, nampak si qaseh rindu dekat kak dura...
merajuk dia, bukan main...
nasib baik abg qily yang mula-mula kuat nyakat tu boleh pujuk dia..
sangat comel...
bibik sayang kat kourank...
muakkzz.. muakkzz..
jangan naughty2x tau duduk dengan ayah...
kesian kat ayah tu, dah kurus dah bibik tengok..
diet ker aper, bibik pown tak tau..
aperpun, abg...
sila maintain okay...
for your health...
aper lagi ea...
haaa..
by the way...
sampai sekarang tak tau...
010 itu nombor telekomunikasi yang maner satu ek?
maxis?
celcom?
digi...
??
question mark above my head..

till d next jalan2x..
papai..


Monday, April 25, 2011

mantik part III

pagi kourank!!
semangat pagi2x dah selak notes utk exam khamis nie...
muehehehe...
baek!!

dalam ilmu mantik klasik terdapat beberapa kaedah pembuktian yang diguna pakai. 

i. secara kiasa, tamthil, bidalan atau anologi
ii. pembuktian secara percanggahan
iii. silogism sama ada dalam bentuk induksi atau deduksi
iv. pembuktian secara usulan bersyarat

  pembuktian secara kiasan juga di kenali sebagai tamthil, bidalan atau analogi

sebagai contoh:
pensyarah: adakah kamu nampak tuhan? tidak pernah ada manusia yang nampak tuhan, jadi tuhan itu tidak wujud...
pelajar: prof, adakah manusia nampak akal? tidak pernah ada manusia yang pernah melihat akal maka prof tidak berakal..

dalam hal ini, pandangan pelajar tersebut dilihat lebih logik. hal ini adalah kerana walaupun akal tidak dapat dilihat, namun diketahui bahawa akal itu wujud. dalam hal ini dia membuktikan bahawa tuhan itu wujud dengan mengkiaskan tuhan dengan akal. walaupun tuhan tidak dapat dilihat, tuhan tetap wujud...

pembuktian secara percanggahan...
sebagai contoh:
ahli falsafah: adakah anda percaya kewujudan tuhan?
ahli sufi: semua orang percaya sedemikian.
ahli falsafah: saya tidak percaya bahawa tuhan itu wujud.
ahli sufi: oleh yang demikian, siapakah yang mencipta manusia.
ahli falsafah: tentulah ibu bapa mereka.
ahli sufi: sekiranya begitu, kenapa terdapat ibubapa yang tidak mendapat anak yang mereka ingini sebagaimana kemahuan mereka? mereka mahu anak yang comel tetapi mereka dapat anak yang tidak comel. mereka mahukan anak yang pandai, tetapi mereka mendapat anak yang bodoh.

dalam hal ini, pandangan ahli sufi dilihat lebih logik kerana sekiranya ibubapa menciptakan anak, sudah tentu mereka akan enciptakan anak mereka mnegikut kriteria yang mereka kehendaki. ahli sufi telah mencanggah pendapat ahli falsafah menggunakan hujah yang logik


andai diberikan emas permata
ku pilih senyumanmu
andai kupunyai mahligai indah
ku hadiahkan untukmu

dalam berjuta bintang berkelipan
kau bagaikan kejora
antara ribuan mata manikam
takkan ku biarkan engkau tenggelam

di dalam jaga ku tercari-cari
di dalam tidur termimpi
siapakah gadis misteri..
belum puas ku temui

yang ini selingan sahaja okay...
tidak termasuk dalam my notes..
harap ambil perhatian...
muehehehehe...

pembuktian secara ketiga ialah pembuktian secara silogism..
silogism merupakan pembuktian yang mengeluarkan 2 premis untuk mendapatkan satu kesimpulana atau natijah..

sebagai contoh:
premis I: setiap yang tersusun ada penyusunnya
premis II: peristiwa alam ini merupakan sesuatu yang tersusun
natijah: maka, alam ini ada penyusunnya

atau:

premis I: setiap yang memabukkan adalah haram
premis II: arak itu memabukkan
natijah: maka, arak itu haram

ia berlaku sama ada dalam bentuk induksi atau deduksi

yang terakhir adalah pembuktian secara usulan bersyarat:
sebagai contoh:
premis I: jika anda lulus STPM, anda layak untuk masuk universiti
premis II: suraya lulus STPM
natijah: maka suraya layak untuk masuk universiti

dalam kaedah yang terakhir ini, ia menggunakan usulan bersyarat iaitu 'jika' dan diikuti dengan 'maka'...

mantik part III: tamat

coretAn...

sekarang aQ faham kenaper dia berfikiran begitu...
kenaper dia berkata begitu..
kenaper dia anggap begitu..
tampak jelas kini..
tp, untuk dia...
aper yang dia kater mungkin nonsense sebab terdapat beberapan kekhilafan dekat situ tentang dirinya...
namun bagi aQ makin jelas..
betul kater orang...
kata-kata walaupun menggambarkan pemikiran..
tak semestinya ia ikhlas, benar dari hati.
perasaan memang merumitkan...
bila jadi macam nie..
timbul persoalan kenaper Allah mencipta perasaan kalau ia menyakitkan...
tetapi jika dilihat kembali kepada resam alam..
panduan depan mata yang Allah bentangkan..
di mana ada hujan..
di mana ader mendung yang berarak...
ia akan pergi juga...
walaupun mungkin pada sesetengah keadaan it's seem macam tak der aper..
tp, pada keadaan yang lain akan muncul matahari yang menyinar 
justeru menghasilkan warna pelangi yang mengasyikkan..
oleh itu, bersyukurlah dengan setiap dugaan dan nikmat yang Allah beri pada kita...

jadi, mulai kini...
anggaplah hari ini yang terakhir..
selepas ini jangan pertikai apa yang akan saya lakukan..
jangan persoal atas segala tindakan..
jangan mintak penjelasan di atas setiap apa yang saya fikirkan..
atau pandangan yang saya lemparkan...
dari segenap hati saya..
terima kasih dan maaf di atas segala perlakuan...
sekiranya berlaku apa-apa selepas ini..
saya tidak mendoakan..
tetapi sekiranya berlaku juga di suatu hari..
jangan contohi salah satu ceritera yang ditayangkan...
semoga kita bahagia pada haluan masing-masing..
sehingga di satu masa dan ketika..
kiranya ditakdirkan untuk kita bertemu..
tidak akan ada apa-apa isu yang perlu dibangkitkan..
tidak ada keraguan yang perlu dipamerkan..
tidak perlu ada kesungguhan untuk niat yang di luar batasan..
terimalah apa yang sudah terjadi...
sepertimana saya menerima apa yang terjadi kini...
semoga berbahagia hendaknya..
salam ikhlas persabatan dari_ku...
mantan teman..
(,")..



stUdy..



mood: study jangan tak study....
lalalalala...
aQ suker buat nota panjang2x...
mesti lecturer susah nak bacer my answer sheet..
sebab berjela-jela..
isi tak jumpa2x jugak..
muahahaha...


thankz awak...
lain kali saya cekau awak lagi tau...
ader ke lain kali???
hmmm...



mantiQ kLasik

dalam kuliah yang aQ hadiri..
mantik yang diberi penekanan adalah mantiq klasik iaitu asas kepada ilmu mantiq...
mantik klasik dapat dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu:

i. al-tasawwurat:
ii. al-tasdiqat
dan
iii. al-istidlalat

al-tasawwurat merupakan gambaran yang terbentuk di dalam pemikiran kourank yang mana melalui pemikiran tersebut mebolehkan kourank menentukan hakikat seseuatu mufrad atau benda
sebagai contohnya: apabila di sebut rumah
gambaran yang hadir di dalam fikiran kourank mestilah suatu tempat yang mempunyai dinding, bilik, bumbung, tingkap dan pintu

al-tasdiqat pula merupakan penghujahan-penghujahann yang dilakukan dalam mecari kebenaran sama ada sesuatu teori itu dapat diterima sebagai benar ataupun tidak, logik atau tidak logik, relevan atau tidak relevan

manakala ak-istidlalat pula merupakan penghujan-penghujan yang dilakukan dalam membuat sesuatu kesimpulan..

kepentinGan ilMu MnatIQ

ilmu mantiq sangat penting di dalam kehidupan manusia...
ilmu mantiq merupakan ilmu yang menjadi pengukur kepada sesuatu idea sama ada ia dapat diterima sebagai logik atau tidak. ia merupakan asas panduan kepada penentuan sesuatu kenyataan sama ada dapat diterima atau tidak..

selain itu, ia juga merupakan asas kepada segala ilmu pengetahuan...
sekiranya seseorang itu tidak mempelajari ilmu mantiq, segala ilmu yang dipelajarinya itu tidak dapat diyakini kebenarannya.. justeru menimbulkan keraguan kepada idea atau pegangan yang dipelajari...

ilmu mantiq juga merupakan ilmu yang sangat berkait rapat dengan ilmu akhlak..
hal ini adalah kerana ia dapat menentukan sama ada sesuatu sifat itu adalah baik atau buruk..
atau bersifat mahmudah atau mazmumah..

dalam aspek akidah, ilmu mantik memainkan peranan yang sangat penting...
ia digunakan untuk membuktikan kewujudan Allah swt
ia digunakan sebagai hujah terutama dalam proses dakwah kepada golongan Aties yang tidak mempercayai adanya tuhan.

selain itu, dalam aspek syariah...
ilmu mantiq membantu manusia dalam mejatuhkan hukum ke atas sesuatu kesalahan...
hal ini dapat dilihat dalam kaedah kaedah al-Qiyas..
sebagai contoh: dalam menentukan hukum ke atas pengambilan dadah..


dengan mempelajari ilmu mantiq, seseorang itu akan lebih berkeyakinan terhadap setiap idea atau teori pemikiran yang dipegang..

sebagai kesimpulannya, ilmu mantiq adalah sangat penting di dalam setiap aspek kehidupan manusia

Sunday, April 24, 2011

sejaraH manTiQ

ilmu mantiq telah muncul sejak abad ke-5 SM lagi..
hal ini berlaku dalam membentuk satu pembuktian kepada sesuatu idea..
sebagai contohnya idea pythagores dalam membuktikan teori beliau dalam menentukan keluasan segitiga bersudut tegak..
Aristotle merupakan satu nama yang besar dalam ilmu mantiq..
walaupun beliau bukanlah pengasas kepada ilmu mantiq, namun beliau telah berjaya menjadikannya sebagai suatu ilmu yang tersusun...
sehingga muncul istilah 'al-mantiqu Aristotle' atau 'logik aristotle'

pada zaman Rasulullah saw, terdapat unsur mantiq dalam penuturan baginda...
ilmu mantiq terus berkembang dan mula bertapak kukuh semasa pemerintahan Abbasiyyah terutamanya semasa pemerintahan Abu Jaafar al Mansur dan juga al-Makmun


ahli sunnah wa al-jama'ah telah menggunakan ilmu mantiq dalam menegakkan idea pemikiran mereka..
mereka telah melakukan penghujahan menggunakan logik akal selain daripada dalil naqli daripada al-Quran dan al-sunnah

dan sehingga kini, ilmu mantiq telah berkembang dengan pesat dengan munculnya mnatiq moden selain mantiq klasik yang menggunakan kaedah yang lebih terperinci dalam pembuktian sesuatu kebenaran

mantiq part II

perkataan mantiq berasal daripada bahasa Yunani iaitu 'logos' yang membawa 2 maksud iaitu:
i. fa. ka. ra iaitu berfikir
ii. na. to. qa iaitu berkata-kata
secara kesimpulannya, proses berfikir sangat berkait rapat dengan proses berkata-kata
pemikir Yunani berpegang pada maksud pertama yang mana ia mudah untuk difahami
 manakala kebanyakan pemikir arab berpegang kepada maksud kedua...
hal ini dapat diterangkan dengan hujah yang berikut:
mantiq merupakan suatu aturan percakapan...
dan di dalam setiap percakapan manusia atau insan ini, mesti terdapat suatu aturan pemikiran...
atau dengan maksud lain, perkataan yang dikeluarkan oleh manusia ini merupakan manifestasi atau terjemahan kepada pemikiran...
tanpa kata-kata, pemikiran tidak dapat disampaikan dengan baik oleh manusia..
mantiq merupakan 'standard' atau kayu ukur kepada pemikiran manusia..
ia disusun untuk menentukan sama ada sesuatu pemikiran itu adalah logik ataupun tidak..
pusat rujukan kepada ilmu mantiq ini adalah merupakan pemikiran segolongan manusia..
hal ini bertepatan dengan kenyataan yang mengatakan bahawa dua kepala itu adalah lebih baik dari satu..

dalam hal ini, timbul persoalan bagaimana sesuatu penentuan ke atas mantiq akal itu berlaku...
mantiq berlaku apabila berlaku cerapan di dalam pemikiran manusia yang berlaku secara tetap dan berulang-ulang...
sebagai contoh:
benda yang dilambung akan jatuh semula ke tanah...
setiap kali kita melakukan proses yang sama, natijah yang sama juga akan terhasil...
proses yang berlaku dengan tetap dan berulang-ulang itu akhirnya menyimpulkan suatu kenyataan bahawa tidak logik jika sesuatu barang yang dilambung itu tidak akan jatuh semula ke tanah...

part II: tamat

mantiq part I

bowrink...
memang bowrink...
untuk menghilangkan kebowringan nie..
aQ nak citer pasal subjek yang aQ tengah study nie...
ini just salah satu cara untuk menghilangkan kebuhsanan ketika study sebab berbanding study..
i raser blog lebey interesting..
wah!! apakah itu?
mahasiswi ke aQ nie...?
lalalala...
tanda soal di situ..
tp, layan kan jer la..
kourank mesti malas nak bacer sebab this is something yg berbentuk education kan..
ahahaha...
aperpun...
kalau nak tambah ilmu..
boleh jer la nak baca..
and then, kalau aQ silap...
kourank boleh betolkan...

hmmm...
jom start...
apa yang aQ tau pasal mantiq?
so, mantiq nie merupakan ilmu yang berkaitan dengan istilah logik..
aper pulak yang dikatakan dengan logik?
bila nak faham logik dengan mudah...
kourank kene tengok istilah yang berlawanan dengannya yakni 'tak logik'..
okay..
'tidak logik' boleh jugak difahami dengan tidak waras, tidak relevan, tidak rasional or dalam bahasa biasa, it was tidak masuk akal...
betul tak...
so, mantiq ini boleh dikatakan sebagai satu ilmu yang membolehkan seseorang itu berfikir secara waras dan rasioanal melalui akal fikiran yang sihat...

part I: tamat
searching2x kat gsc tadi...
pada mereka yang bukan kaki wayang kompem tak tai kan...
so, untuk mereka yang baru belajar..
gsc was stand for Golden Screen Cinema..
yang mana, before kourank nak gi panggung....
boleh la searching2x kat sini dulu nak tengok citer aper....
hehe..

and baru la tau..
arie ahad that was today x der midnight movie...
baru bajet nak merayap jadi kutu lampu ini pagi...
cancel lah nampaknyer....
so, aper kater kita deside aper nka buat esok..
hhmmm...
let see:
first: nak jumpa lecturer..
then, call encik asyraf tanya pasal statistic..
then, agak2x kalau nak abiskan questionair malam nie..
sempat ker idak?
macam tak sempat...
peh tu nak jawab aper kat lecturer esok ea...
hmmm...
mcm maner nie?

outoke...

sekadar meluah perasaan..
saper tngah depress sila jangan baca...
muahahaha..
tiba-tiba terasa berbeza...
dulu rasa macam safe sangat...
tp, sekarang dah tak dah..
hanya dengan hilang satu sifat itu..
semua seolah-olah jadi unreasonable...
satu faktor melawan satu faktor yang lain..
memang bahana nyew sangat hebat..
buat insan seperti aQ..
jalan yang dilalui terasa nothing..
seolah-olah hanya tinggal jasad jer...
diri..
100 percent changing..
diri..
can't recognize dah siapa..
nak mengambil langkah baru..
seolah-olah tersekat pada takuk yang sama...
asasnyer..
kerana sifat itu sudah hilang..
mahu dipupuk semula..
nampaknyer sangat sukar..
because dalam life...
aQ tak boleh bukak buku baru...
hanya boleh menyelak halaman yang lain sahaja..
walaupun past is past...
tp, it was still my life...
aQ tak boleh nak bukak buku baru sebab itu bermakna...
aQ menghilangkan sejarah yang ada dalam kamus hidup..
jadi, bila fikir nak ambik 1 step forward..
terasa janggal untuk melangkah...

outoke???

psycO guY.. serAm...

morning kourank!!
actually, td bukak fan page utk group yg i suka..
tiba2x terpandang satu berita...
agak2x kourank, kalau ada peminat gila yang try culik kourank time kourank buat performance...
aper kourank raser?
kalau aQ seronok..
wah!! gila kah?
tak mungkin timbul kowt perasaan tu...
aQ raser buleh ketaq kaki sampai seminggu pown tak ilang lagi...
pcycho kowt..

citer dia macam nie...
so, dalam salah satu festival..
that is..

snsd mulakan performance diorang dengan ceria jer kan..
elegant gitu..



and my taeYeon pown comey jer kan...
leading d group..
rambut dia pown makin comey jugak..
muehehehe...

Posted Image

tiba2x datang sorang laki entah dari maner..
grabed tangan dia and bawak dia keluar stage...

Posted Image

dengan paksaan...

Posted Image

tengok dia genggam tangan taenggoo macam maner..
takotnyew..

Posted Image

nasib baik ader sunny and crew..
memang sunny pown tak lepas la..
what a nice friend...



sunny d wonderGirl...
tq sunny...

hye yeon pown shocked jugak coz before org tu grabed taeYeon tangan hyeYeon kene tepis dulu..
ahli group lain memang tak perasan aper jadik..
nasib baik dah nak last2x dan performance diorang..
memang orang tu merosakkan suasana betol la..


but still kejadian tu..
walaupun sampai jatuh terduduk my taenggooo coz shocked..
she still habiskan 2 lagi lagu diorang..
walaupun muka dia nampak pucat jer utk dua2x lagu..
but she still keep smile..
so professional
and
my taenggooo sangat brave lorh..
sarangei (,")..
hwaiting, key...

untuk sedutan kejadian tu..
jom roll..
tp, i tak dapat carik sedutan dari jarak dekat..
semua fans video's..
tp, dapat la gambaran kejadian tu macam maner...



cuma i wonder..
macam maner pihak produksi boleh terlepas pandang...
menakutkan jer...
lepas nie, snsd kene demand guard la eh...
tahniah la untuk taeYeon coz sangat berani finished their show..
and tq sunny...

cerita lanjut kourank boleh baca kat sini:

Saturday, April 23, 2011

shawl???

actually teringin nak pakai shawl selalu..
walaupun nampak serabut, but still macam bebas jer kan...
tp, majoriti cara pemakaian shawl mesti pendek kat depan or belakang...
ader saper2x boleh ajar pakai shawl yang panjang sikit dekat depan and belakang tak..
skarang nie, kalau pakai shawl, i akan pakai sweater or jacket utk tutp bahagian belakang...
tp, sayang la..
jadi macam tak der beza pulak antara pakai shawl ngan tudung biasa..
wakakakaka...
saper ada tips2x..
mintak ajar sikit..
weather shawl yg kemas or serabut...
yang penting manis mata memandang..
melayu itu kan manis...
wa...
suker...
lalalalal..

asleenda 2nd Giveaway

salam kourank..
pagi!!

hai

sajer nak ajak kourank masuk GA by asleeda..
eppy bufday buat blog anda as_Leenda...
cumel blog dia neyh...
merah..
macam orang dia jugak...
(,")
red color lover i guess..
hik2x..


nak tag saper ea as...
hmm... masyi & kak nana la..
(,")

harap2x i'm lucky..
muehehehehe..

ngeh2x

lOya waktu pagI...

anyiong....
bangun2x terus raser nak throw out annn..
agaknyew sebab makan banyak sangat kowt semalam...
start dari pagi tak makan..
pukul3 gi belasah kek kat secret recipe...
malam belasah nasik goreng'plus'meeGorengMamak..
then, tambah dengan flurry'plus'secubitBurger
tu dia...
nampak sangat perut stoking...
kourank..
amalan macam nie tak baik utk kesihatan tau...
so, kawal2x la makan tu...
so, upset sebab over makan...
makna kater arie nie nak puasa ker?
oh, tidak!!
still makan..
need to..
tp, tunggu body dah recover....
huhu..
harap2x cepat la elok ea perut...
cayunk kamooOOoo...
daaa...

saLam tAKziah...

assalamualaikum kourank...
inna lillahi wa inna ilaihiraji'un...
takziah buat keluarga:
Prof. Madya Dr Ahmad Redzuwan bin Mohd Yunus
di atas pemergian beliau petang tadi
bersamaan
22 April 2010



al-fatihah...

ukm, fakulti pengajian Islam khususnya
hilang seorang pensyarah yang sangat berkaliber..
allahyarham pernah mengajar i dalam subjek metode dakwah..
dan alhamdulillah
mudah nak faham dan kelas dia best...

semoga Allah swt mengampunkan segala dosa beliau...
dan semoga rohnya ditempatkan bersama-sama dengan orang yang beriman dan beramal soleh...
semoga kita juga dikurniakan rahmat olehNya sebab kita pasti akan menyusul...
Subhanallah..
walhamdulillah
wa la ila ha illa Allah
Allahu Akbar..
ameennn..

Friday, April 22, 2011

bila buat blog macam faceBook...
gini la jadiknyer..
seriously...
i kureng cket kowt dengan fb...
i suker lagi blog...
tp, bila setiap posting pendek nak masok dalam blog...
macam nie la jadiknyer...
kourank pown malas dah nak layan kan...
okay2x...
aQ stop takat nie...
tak buat blog macam fb dah...
ahahahahaah..
sorry sangat2x...
sajer jew nak bagi kourank panas...
yeah!!
daaaaa..
cute2x selalu...
hik2x..
boleh tak kalau awak itu..
boleh tak kalau awak ini..
boleh ker tidak..
saya tanyer nie..
boleh ker tidak...

org yg kene soal buat x dengar..
buat x faham...
ahahahaha...
agak2x ader org kene bako tak?
i wonder jer...
x der kaitan dengan yang hidup dengan yang mati, key...
jangan terasa...
hik2x..

moOd di heniNg MaLam...

bila teringat...
aQ gembira...
tp, sangat sedey pada masa yang sama...
outoke??



nak jumpa:



sahaja...

dan aQ nak ilangkan:



but, u see...



and, i think...



but sometimes i'm so depressed about it...




 but still, i hope i can...


harap ada cure when that time comes...



keep d smile (,")..
you'll need that...
just hold on to it...



dilEma...

salam bloggers...
so, exam week dah masuk week yang kedua dah pown... 
minggu depan, ukm last untuk exam week neyh...
tngah terpk sama ada nak stay untuk short sem atau tak...
ker, nak menunggak kat bilik orang...
tp, mesti orang tu tak selesa...
tp, kalau booked bilik...
300 hundred pulak...
macam maner agaknyer ea...
tngah dalam dilema utk memilih nie...
pagi buta arie sabtu...
i nak gi buat projek..
chaiyok!!!
muahahahaha...

celCom

xpax..
ada segalanya...
ahaaaaa...
so, sajer jer i nak promote salah satu plan yang ada pada celcom...
actually, dalam celcom nie ada banyak pelan..
8pax, 15pac, blue, executive and macam2x lagi la..
but, utk i yang bergelar student neyh..
i sangat suker guna mid plan xpax...
ye ker mid...
alamak!!
yg penting 8pax la...
so, utk saper2x pengguna selain celcom...
i nak citer nie...
aper yg kiter boleh buat by using this plan...
using my own experience la kan...
topup itu perkara biasa la kan...
and utk 8pax..
kita dapat masukkan 8 nombor istimewa dekat dalam talian kita..
and nombor nie, pada kebiasaannya...
rating:
a cent per sms
'plus'
15 cent per call per minutes...
kalau i tak silap la...
tp, yang bestnyew...
i dapat sms free utk all my 8pax no...
bukan hadiah tau...
i tau2x jer memang dah free...
so, although just ada 8 cent dalam my kredit pown..
still boleh msg dengan orang yg tersayang like my sisters sampai beratus2x mesej...
sangat menguntungkan...
ini bukan after midnight, key..
siang hari pown free...
after midnight...
sms free itu perkara biasa..
kan x pax...
muuuaaahhhaahaaa..
muakzz..
bagi sebijik..


and lagi...
uols boleh proceed untuk demand 2 ringgit kalau dah sesak-sesak sangat...
tp, kene bayar balik la kan bila dah topup...
automatik la dia potong..

dan lagi...
banyak sangat reward yang dia bagi....
selain dapat free messages to all celcom no..
kourank jugak boleh dapat free topup...
lagi2x for those yang memang busy...
kerja memang kene topup banyak kali kan....
memang selalu la dapat reward macam nie...


dan lagi satu...
kourank boleh sharing2x kredit...
for those mom and dad...
lovers 
dan sebagainya...
sharing kan caring...
lalalalalalala...
so sweet...

aperpun, celcom memang di hatiku..
sorry la dekat maxis..
memang pernah guna kamoOooo..
tp, tak masyuk la..
maybe tak pandai guna kowt...
huhu..
mintak maap banyak2x..
saper nak share about maxis..
boleh la kongsi2x...
cer citer..cer citer..


saya bukan peminat ungu...
tp, saya sangat teruja dengan warna biru..

heh..heh..

taraaa...


hik2x...
enjoy celcom everyday..

thumb up