Wednesday, January 18, 2012

pengalama aQ mungkin juga pengalaman kourank... let us share...



assalamualaikum kourank..
just adaptasi..
apa yg aQ dapat from a song...

so, dalam dunia nie..
semua org perlukan inspirasi untuk menjana minda...
rasulullah saw juga mempunyai inspirasi...
eh, tak2x..
ia lebih kepada kekasih baginda yakni Allah swt...

namun,
dalam semua situasi dekat dalam dunia nie..
komposer perlukan idea muzik utk jadi inspirasi..
macam kita sendiri mesti jadikan somebody utk kita jadikan inspirasi kita...
nabi Muhammad saw ke, siti fatimah ra ke, pemimpin ke..
muzik ke, alam semesta ke...
walhal ibu bapa kita sendiri boleh jadi kita punya inspirasi betol x?

sometimes akan datang sesuatu yg indah yg akan menguasai inspirasi tu untuk terus berkembang kat dalam diri kita...
that make it stongger and even better..
for me, for example la kan..
my inspiration will getting better with something that can make me say:
subhanallah...
espeacially Allah swt and ciptaanNya yg indah..
alam semulajadi..
termasuk la jugak...
a song with a beautiful melody..
a strong meant that pop_up from it...
apa2x jew lah yg berlalu singgah pada diri...
 di mana minda mengatakan it will be very interesting....
so far, those inspirations akan buat kita jadik yg lebih baik..

kadang2x... 
akan datang satu detik di mana kita rasa macam dunia nie dah tak ada gunanya utk kita..
kita rasa sangat depress.. sangat down...
lebih2x lagi bila kita buat sesuatu yg menyebabkan kita tak boleh nak maafkan diri kita sendiri...
dan ketika itu, perkara paling drastik sekali yg akan muncul dalam idea pemikiran adalah kematian...

kourank2x sekalian..
dengar sini, aq sebagai sahabat nak berbicara sikit jew..
tak banyak...
siikkkiiiiiiitttttt jew..

pabila datang ketika itu..
iaitu ketika seolahh-olah ombak tsunami datang nak hanyut dan tenggelamkan kita bersama timbunan tanahnya yg keruh tu.....
atau ketika dah tak de harapan langsung utk kita nampak cahaya kehidupan....
sangat kelam dalam kegelapan..
seolah-olah akan lemas tanpa pertolongan..
or
hidup kita terasa tak terurus, kucar-kacir, penuh dengan keserabutan..
atau ketika we can't find our way back home after a long journey that we took and with any path that we think it possible, but still no hope in it..
di mana tak ada langsung harapan untuk kita berpaut...


ingat..
sentiasa ingat...
kita dilahirkan dekat dalam dunia nie, no guarantee yg our life akan sentiasa mudah..
apa gunanya Allah swt buat syurga dan neraka kalau hidup kita dijadikan mudah as simple as menulis ABC..
nak menulis abc tu pun pada asalnya susah kan...
jadi, be strong my dear...

the best thing yg perlu kita buat adalah:
kembali kepadaNya...
just seek for Him..
kita akan lihat kemaafan padaNya...
perkara yg utama yg kita perlu buat adalah in addition to seek Him adalah...
 kita perlu sayang diri kita sendiri..
maafkan diri kita sendiri..
if we can't forgive ourselve macam maner kita nak mengharapkan somebody else utk maafkan kita...
ingat..
Dia maha Pengampun lagi maha Penyayang..
sejak azali lagi..
Dia cintai diri kita seadanya...
walau apapun perkara yg kita dah buat kat Dia..
kita lupakan Dia...
kita langgar perintah Dia..
kita abaikan nasihat Dia..
kita persalahkan Dia atas segala ketentuan yg Dia dah buat utk kita...
kita lalai dengan petunjuk yang Dia bagi kat kita..



apabila datangnya perasaan memaafkan itu..
sama ada kemaafan buat diri kita sendiri mahupun kemaafan dariNya utk kita...
dan ketika itu, akan muncul satu perasaan di mana kita rasa kita bukan lagi keseorangan..
sebab kita akan sentiasa ada Dia..
so, just seek for Him...
looking for Him...
Dia tau apa yg kita buat...
Kita juga akan terlihat kebenaran agung padaNya...
sangat indah...
sangat mengasyikkan...
sehingga kita rasa kita sangat bertuah...
yg tak canteq akan rasa cantik..
yg miskin akan rasa kaya...
yg sakit akan rasa sihat...
subhanallah..
the beauty of Him is d greatest thing that we will felt...
dan ketika itu mungkin akan jatuh titisan mutiara dr kelopak mata..
tp, tidak mengapa kerana ia menunjukkan kepada keikhlasan..
just ingat...
Dia akan sentiasa bersama kita sama ada ketika kita senang mahupun dalam keadaan susah...


subhanallah, walhamdulillah, wa la ila ha illa hua..


p/s: siapa yg rajin boleh cari lagu nie...
miley cyruz_when i look at you..
but twist sikit maksud dia kepada something utk muhasabah diri..
eppy selalu..




div class='comments' id='comments'>

2 comments: