Sunday, March 30, 2014

cara naikkan hb.......



assalamualaikum korang...
baby dalam womb dah 31 minggu....
ada 9 minggu lagi nak tempuh...

seram pun ada rasa... semoga dipermudahkan lah kan...
ooohoooo... actually, teringin nak scan baby dapat baby boy ke gugurl..
tp, sampai ke sudah x menyempat2x nak pegi scan...
maybe kekangan masa dan duit kowt...
apepun, harap baby sihat je...
nak kate aq jaga baby sangat tak lah jugak sebab ubat aq tak makan...
x leyh la... dah masuk 28 minggu nie, makan pil iron tu je rasa nak termuntah...
dan akhirnya, aq dah jadik bahan uji kaji...
adoiyai...
darah: entah berapa banyak dia amik arie tu...
kene gi checkup tekanan darah 6 hari berturut...
poops and urin kene gi anto ke makmal..
aq nak citer pun rasa geli...
adoiyai... tp, memang rasa badan tak sedap la...
lemah je..
kalau berdiri lama tu rasa macam nak pitam je...
punca dia ape?
x jaga hb...
bagi sape yg tak tau hb tu ape, aq pun tak tau sebenarnya..
tp, ape yg aq paham, hb nie kadar penghasilan darah merah dalam badan kita...
ibu mengandung kene staykan hb minimum pada kadar 11..
sebab nanti bila nak bersalin kan tumpah darah...
kalau tak cukup darah takut bahayakan ummie ngan baby....
tp, aq tak ambik port pun...
sebab ape ea?
entah la...
en suami dok bising dah... hahahaha...
sorry sayang, mual la bila makan ubat tu....

kalau nak diikutkan pemakan pun, memang aq ada problem la... sebab kat johor nie idup sorang usben tiada di sisi... transport x de.. nak jalan ke kedai penat nak memasak time macam nie malas...
haha... lastly, just mintak belas ehsan kawan la ajak keluar makan...
so, pemakanan agak tidak terjaga la... apepun, harap baby sihat je..
ameeennn...

and sampai satu tahap tu rasa nak belasah je baveragesa banyak2x.. air gas and etc...
sebabnya...
jenuh la jaga makan, hb makin turun pulak sampai ke kadar 9...
nak balas dendam je.. bila jaga makan jadik macam tu kan...
putus harapan rasa....
bila makan ubat laaaa hb makin turun...
aq rasa maybe pemakanan ubat x teratur agaknya...
apepun, aq bg tips sikit lah kat sini....
from others yg give advice to me...


actually, memang perlu utk bakal ibu nie jaga hb...
tp, kalau korang ada masalah dalam pemakanan ubat... please take care when u nak gi checkup doc...
sebab kalau hb korang rendah, lagi la renyah klinik kesihatan buat kat korang nanti...

selain pemakan yg betul, yg menambahkan darah such as bayam merah, hati ayam, kerang, buah jambu batu...
ada member aq bgtau before checkup dr esok, arie nie start ambik ubat...
minum ubat dengan air jus sebab jus tersebut akan mempercepatkan proses resapan dalam badan korang tu...
my ipar bgtau, 2 hours before checkup,  korang telan 2 biji telur separuh masak...
my co-worker bagitau...
jgn makan ubat then minum susu...
x pasti la sebab ape, maybe kalsium jealous badan dok gi resap benda lain, dia pi dok halang bahan lain daripada di resap dek badan....
jangan jugak makan dengan air yg ada kafein such as kopi and teh...
juga bukan dengan air berkarbonat...
kalau korang buat jugak... sia-sia la korang makan apepun....
hb still akan low jugak....

bakal ibu, bersabarlah key...
bila macam nie baru sedar pengorbanan mak time kandungkan diri ini...
patutlah Allah kata kalau ckp 'uh' pun mengundang kepada kederhakaan...
i'm crying tau sebab badan rasa x selesa sangat....
apepun, keep calm and bersabar...
hihi..
till d next entry...



div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. sama lar.. mmg tak leh telan ubat doctor or obimin lgsg.. ni da masuk 9 bulan.. tetibe timbul rasa risau. ok ker nk bersalin HB rendah.. hehe.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. okay je ann... baby siap tak kene kuning lagi.. alhamdulillah la.. Allah permudahkan... hihi... x pe, yg penting makanan seharian utk tambah darah jangan lupa makan... mcm kerang and jambu batu tu... satu je kesan yg rasa sampai sekarang was cepat penat sikit... kalau boleh ambik suplement yg boleh tambah darah.. contoh pil hpa yg diperbuat daripada daun pegaga... pil nie okay sikit than rasa ubat klinik.. or, kalau rajin or jenis yg berselera makan, better makan yg semulajadi la... pegaga, bayam merah, kerang.. okay... gud luck for delivery nanti ea... Allahummayassirki wa la tu'assir...

      Delete