Skip to main content

BisiKan SyaitaN




arie nie tengok citer nie...
it is about 2 beradik...
yang si abg pada mulanya baik...
solat jaga..
selalu nasihatkan si adik..
si adik pulak pada mulanya macam2x perkara mungkar dia buat..
tp, akhirnya di beri hidayah oleh Allah...
abangnya pulak di hasut syaitan untuk pilih jalan yang mungkar...

hmm...
macam maner...
keluarla persoalan macam2x dalam my otak nie...
maybe ada kesan yg boleh kiter lihat kat sini...

first:
x per la, biar la jahat dulu...
nanti boleh tobat

second:
la.. buat aper nak baik2x..
last2x mati cenggitu...

kalo Allah dah decide gitu..
macam tu la kiter...

ahaaaa...
salah tu... sebab tu aq selalu cakap...
walau aperpun yang kiter buat... walau sejahat maner pun kiter...
janganla biarkan hati kiter berbolak-balik dengan kekuasaan Allah...
bukan aq nak kater taqlid, ikot je aper agama cakap...
cumanya...
Allah tu Maha Mengetahui...
segala perancangannya terbesar buat kiter...

dalam hal si adeq maybe kourank akan faham...
tp, untuk persoalan si abang...
jalan yang dia pilih dan decide adalah salah...
otak, ilmu dan akal yg perlu control semua yang kiter lakukan...

dalam hal nie... 
konsep kepentingan doa itu adalah sangat di titik beratkan...
so, selalu la kiter berdoa agar kiter selalu berada di bawah lindungan rahmatNya...
dipelihara kita daripada hasutan syaitan...
supaya kiter dibimbing ke jalan yang dia redhai...
supaya tidak dibebani dengan dugaan yang tidak mampu kiter tempuhi...
dan sekiranya kiter tersalah langkah..
mohon kepadanya agar kiter diberi kesempatan bertaubat...
aper yang penting sekarang adalah...
jangan sekali-kali berputus harap dengan rahmatNya...

aq bgtau kat kourank...
dan aq memperingatkan diri aq sendiri...
(,")



Comments

Popular posts from this blog

beli barang elektrik ansuran

assalamualaikum korang... entry kali nie aq nak share pasal beli barang elektrik secara ansuran... ada jugak blogging cari kedai yang paling sesuai untuk beli barangan elektrik secara ansuran nie... sebenarnya aq tak nak beli.. tp, en abg insist jugak nak beli sebab dia tau bini dia nie pemalas orangnya... takut nanti satu tahap tak de baju nak pakai.. kecik hatiqu.. tp, memang betul pun... hahahaha..
so, akhirnya aq turutkan jua... dah banyak blog.. nak g court memoth tidaklah.. banyak cerita aq dengar pasal cm nie.. so, x berani nak buat ansuran kat situ.. jadi pegilah ke sen heng.. riki2x.. hmm.. macam okay sikit daripada cm... walaupun masih ada interest.. tp, tu lah kan.. nak beli cash, pitih x dok... nak tak nak kene jugak buat ansuran.. 
and disebabkan on badjet jugak, aq ambik je machine panasonic auto yg paling murah yang ada dalam kedai tu... nilai bayaran bulanan yg ada dalam sen heng tu korang jangan percaya sanagat ye sebab nilai sebenarnya akan bertambah bila korang bua…

cara semak baki hutang aeon

assalamualaikum korang... pernah pergi sen heng? beli barang elektrik secara ansuran? pernah x? aq pernah.. and macam biasa kita akan kena buat pinjaman dengan aeon... aq pun x tau pinjaman ke apa ke? yang penting, u all kena bayar ansuran dekat aeon.. aeon ni macam bank kot sbb bila baca2x, kredit card pun dia ada keluarkan.. kayo tul owner aeon ni... and now, aeon terbesar akan di buka kat nilai.. tp, masih dalam pembinaan la..
okay, berbalik kepada tajuk kat atas... macam mana nak semak baki hutang korang.. senang je sebab korang boleh pakai sms.. dan sms ni dikenakan caj tau.. jangan marah pulak kalau kredit tetiba kurang. aq dah bgtau ea... hihi...
korang hantar mesej ke 63633 taip = aeon baki 1234* (1234 tu 4 nombor belakang ic korang)
so, jom la bayar hutang cepat2x...
ada 1 benda aq nak nasihatkan... kalau nak beli phone x payah la hutang2x.. baik korang kumpul duit beli... tunggu la kejap dalam 5 bulan sebelum tu pakai la phone biasa dulu.. sebab apa.. sebab kalau macam aq, …

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

bagitau awal2x maap ek gambar tak lawa coz tangkap guna phone  just nak promote2x jer hehe time nie time fessat (Festival Sanjungan Satria) kire macam hari keluarga tp dalam bentuk festival lorh macam2x ader pembukaan la best sebab kitourank main peluru kapur hahaha
then, kene masuk pulak pakaian beragam ehem..ehem.. bukanla.. nak introduce seragam yg ader dalam army malaysia so, selamat menelaah hik2x
p/s oleh kerana kami pegawai kadet, kitourank just pakai aper yang dapat kitourank carik agak selekeh lorh sebab tak tau aper2x thus, baru nak kenal2x saper paling segak agaknyer ek?


no 1: oneDress
Pakaian  ini dipakai apabila  terlibat di dalam sesuatu acara  istiadat sama  ada  di  peringkat  Tentera  Darat,  Angkatan  Tentera Malaysia,  Negeri mahupun  Persekutuan.


no 2: bush jacket