Skip to main content

complicated thursday



assalamualaikum semua sekali..
wah! ayat nie guna time kadet dulu..
rindu pulak tiba2x..

so, tadi aq gi LHDN..


lembaga hasil dalam negara utk dapatkan setem hasil...
oleh kerana before nie tak tau macam maner..
goOgle macam mana nak buat..
ada satu blog tu citer macam susah la sangat...

rupanya simple jew..
isi borang..
alamat, nama, no telefon..
tandatangan...
bayar rm10..
siap...

and, pekerja LHDN kat kajang nie okay la..
dia akan bg instruction dgn baik..
so, tak der termangu2x kan..
yg penting rajin bertanya...
kalau tak sesat jalan...

then gi amik penyata kwsp..



owh.. rupanya sekarang pakai kiosk je..
mudah...
yg penting, jangan lupa bawak ic dah pastikan cip ic tu boleh berfungsi la..
hihi..
(,")


lepas tu gi buat buku tabung haji sebab buku hilang...
kat tabung haji bangi...
pekerja tu mula2x macam sombong..
but guess what..
don't judge a book by it cover..
siap sembang gelak2x lagi..
aperpun, kene bayar rm5 utk buku yg hilang..
and...

kalau kourank nak tau..
tabung haji dah boleh link dengan atm bank islam and maybank...
apa yg kourank perlu lakukan adalah:
for example kourank nak link kan dengan bank islam kan..
bawak buku tabung haji and kad bank islam ke kaunter...
tp, aq tak buat lagi..
so, tak tau prosedur yg betol..

siap misi hari nie..
lalalalala...

just one thing jew..
balik dalam hujan..
lebat giler..
baju yg basuh banyak2x pown tersadai kat ampai tak sempat nak angkat...
hmmm....


Comments

  1. deeya..setem hasil untuk j-qaf ker

    ReplyDelete
  2. hai.. hehe.. dapat jugak ea kpli.. tahniah (,").. setem hasil tu bukan utk j-qaf.. yg j-qaf tu x leyh buat lagi sebab dokumen tu dapat time daftar nanti kan?

    ReplyDelete
  3. hye salaam...saya nak tnya...
    time kita pegi buat buku tabung haji yang hilang 2..dia akan updated dari mula mcm tabung haji kita yg mula -mula ataupun...dia akan naik jumlah baki semasa kita je??
    tolong reply, nak taw sgt2..:D

    ReplyDelete
  4. hye salam deeya...
    saya nak tnya..
    time kita pegi buat buku tabung haji kita yang hilang 2...pihak tabung haji akan updated akaun buku kita mcm buku tabung haji kita yang lama ke? ataupun, dia hanya akan naik baki yg ada dalam buku kita 2 sahaja? mohon reply...nak taw sgt2..:(

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

beli barang elektrik ansuran

assalamualaikum korang... entry kali nie aq nak share pasal beli barang elektrik secara ansuran... ada jugak blogging cari kedai yang paling sesuai untuk beli barangan elektrik secara ansuran nie... sebenarnya aq tak nak beli.. tp, en abg insist jugak nak beli sebab dia tau bini dia nie pemalas orangnya... takut nanti satu tahap tak de baju nak pakai.. kecik hatiqu.. tp, memang betul pun... hahahaha..
so, akhirnya aq turutkan jua... dah banyak blog.. nak g court memoth tidaklah.. banyak cerita aq dengar pasal cm nie.. so, x berani nak buat ansuran kat situ.. jadi pegilah ke sen heng.. riki2x.. hmm.. macam okay sikit daripada cm... walaupun masih ada interest.. tp, tu lah kan.. nak beli cash, pitih x dok... nak tak nak kene jugak buat ansuran.. 
and disebabkan on badjet jugak, aq ambik je machine panasonic auto yg paling murah yang ada dalam kedai tu... nilai bayaran bulanan yg ada dalam sen heng tu korang jangan percaya sanagat ye sebab nilai sebenarnya akan bertambah bila korang bua…

cara semak baki hutang aeon

assalamualaikum korang... pernah pergi sen heng? beli barang elektrik secara ansuran? pernah x? aq pernah.. and macam biasa kita akan kena buat pinjaman dengan aeon... aq pun x tau pinjaman ke apa ke? yang penting, u all kena bayar ansuran dekat aeon.. aeon ni macam bank kot sbb bila baca2x, kredit card pun dia ada keluarkan.. kayo tul owner aeon ni... and now, aeon terbesar akan di buka kat nilai.. tp, masih dalam pembinaan la..
okay, berbalik kepada tajuk kat atas... macam mana nak semak baki hutang korang.. senang je sebab korang boleh pakai sms.. dan sms ni dikenakan caj tau.. jangan marah pulak kalau kredit tetiba kurang. aq dah bgtau ea... hihi...
korang hantar mesej ke 63633 taip = aeon baki 1234* (1234 tu 4 nombor belakang ic korang)
so, jom la bayar hutang cepat2x...
ada 1 benda aq nak nasihatkan... kalau nak beli phone x payah la hutang2x.. baik korang kumpul duit beli... tunggu la kejap dalam 5 bulan sebelum tu pakai la phone biasa dulu.. sebab apa.. sebab kalau macam aq, …

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

bagitau awal2x maap ek gambar tak lawa coz tangkap guna phone  just nak promote2x jer hehe time nie time fessat (Festival Sanjungan Satria) kire macam hari keluarga tp dalam bentuk festival lorh macam2x ader pembukaan la best sebab kitourank main peluru kapur hahaha
then, kene masuk pulak pakaian beragam ehem..ehem.. bukanla.. nak introduce seragam yg ader dalam army malaysia so, selamat menelaah hik2x
p/s oleh kerana kami pegawai kadet, kitourank just pakai aper yang dapat kitourank carik agak selekeh lorh sebab tak tau aper2x thus, baru nak kenal2x saper paling segak agaknyer ek?


no 1: oneDress
Pakaian  ini dipakai apabila  terlibat di dalam sesuatu acara  istiadat sama  ada  di  peringkat  Tentera  Darat,  Angkatan  Tentera Malaysia,  Negeri mahupun  Persekutuan.


no 2: bush jacket