Skip to main content

pengalama aQ mungkin juga pengalaman kourank... let us share...



assalamualaikum kourank..
just adaptasi..
apa yg aQ dapat from a song...

so, dalam dunia nie..
semua org perlukan inspirasi untuk menjana minda...
rasulullah saw juga mempunyai inspirasi...
eh, tak2x..
ia lebih kepada kekasih baginda yakni Allah swt...

namun,
dalam semua situasi dekat dalam dunia nie..
komposer perlukan idea muzik utk jadi inspirasi..
macam kita sendiri mesti jadikan somebody utk kita jadikan inspirasi kita...
nabi Muhammad saw ke, siti fatimah ra ke, pemimpin ke..
muzik ke, alam semesta ke...
walhal ibu bapa kita sendiri boleh jadi kita punya inspirasi betol x?

sometimes akan datang sesuatu yg indah yg akan menguasai inspirasi tu untuk terus berkembang kat dalam diri kita...
that make it stongger and even better..
for me, for example la kan..
my inspiration will getting better with something that can make me say:
subhanallah...
espeacially Allah swt and ciptaanNya yg indah..
alam semulajadi..
termasuk la jugak...
a song with a beautiful melody..
a strong meant that pop_up from it...
apa2x jew lah yg berlalu singgah pada diri...
 di mana minda mengatakan it will be very interesting....
so far, those inspirations akan buat kita jadik yg lebih baik..

kadang2x... 
akan datang satu detik di mana kita rasa macam dunia nie dah tak ada gunanya utk kita..
kita rasa sangat depress.. sangat down...
lebih2x lagi bila kita buat sesuatu yg menyebabkan kita tak boleh nak maafkan diri kita sendiri...
dan ketika itu, perkara paling drastik sekali yg akan muncul dalam idea pemikiran adalah kematian...

kourank2x sekalian..
dengar sini, aq sebagai sahabat nak berbicara sikit jew..
tak banyak...
siikkkiiiiiiitttttt jew..

pabila datang ketika itu..
iaitu ketika seolahh-olah ombak tsunami datang nak hanyut dan tenggelamkan kita bersama timbunan tanahnya yg keruh tu.....
atau ketika dah tak de harapan langsung utk kita nampak cahaya kehidupan....
sangat kelam dalam kegelapan..
seolah-olah akan lemas tanpa pertolongan..
or
hidup kita terasa tak terurus, kucar-kacir, penuh dengan keserabutan..
atau ketika we can't find our way back home after a long journey that we took and with any path that we think it possible, but still no hope in it..
di mana tak ada langsung harapan untuk kita berpaut...


ingat..
sentiasa ingat...
kita dilahirkan dekat dalam dunia nie, no guarantee yg our life akan sentiasa mudah..
apa gunanya Allah swt buat syurga dan neraka kalau hidup kita dijadikan mudah as simple as menulis ABC..
nak menulis abc tu pun pada asalnya susah kan...
jadi, be strong my dear...

the best thing yg perlu kita buat adalah:
kembali kepadaNya...
just seek for Him..
kita akan lihat kemaafan padaNya...
perkara yg utama yg kita perlu buat adalah in addition to seek Him adalah...
 kita perlu sayang diri kita sendiri..
maafkan diri kita sendiri..
if we can't forgive ourselve macam maner kita nak mengharapkan somebody else utk maafkan kita...
ingat..
Dia maha Pengampun lagi maha Penyayang..
sejak azali lagi..
Dia cintai diri kita seadanya...
walau apapun perkara yg kita dah buat kat Dia..
kita lupakan Dia...
kita langgar perintah Dia..
kita abaikan nasihat Dia..
kita persalahkan Dia atas segala ketentuan yg Dia dah buat utk kita...
kita lalai dengan petunjuk yang Dia bagi kat kita..



apabila datangnya perasaan memaafkan itu..
sama ada kemaafan buat diri kita sendiri mahupun kemaafan dariNya utk kita...
dan ketika itu, akan muncul satu perasaan di mana kita rasa kita bukan lagi keseorangan..
sebab kita akan sentiasa ada Dia..
so, just seek for Him...
looking for Him...
Dia tau apa yg kita buat...
Kita juga akan terlihat kebenaran agung padaNya...
sangat indah...
sangat mengasyikkan...
sehingga kita rasa kita sangat bertuah...
yg tak canteq akan rasa cantik..
yg miskin akan rasa kaya...
yg sakit akan rasa sihat...
subhanallah..
the beauty of Him is d greatest thing that we will felt...
dan ketika itu mungkin akan jatuh titisan mutiara dr kelopak mata..
tp, tidak mengapa kerana ia menunjukkan kepada keikhlasan..
just ingat...
Dia akan sentiasa bersama kita sama ada ketika kita senang mahupun dalam keadaan susah...


subhanallah, walhamdulillah, wa la ila ha illa hua..


p/s: siapa yg rajin boleh cari lagu nie...
miley cyruz_when i look at you..
but twist sikit maksud dia kepada something utk muhasabah diri..
eppy selalu..




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

beli barang elektrik ansuran

assalamualaikum korang... entry kali nie aq nak share pasal beli barang elektrik secara ansuran... ada jugak blogging cari kedai yang paling sesuai untuk beli barangan elektrik secara ansuran nie... sebenarnya aq tak nak beli.. tp, en abg insist jugak nak beli sebab dia tau bini dia nie pemalas orangnya... takut nanti satu tahap tak de baju nak pakai.. kecik hatiqu.. tp, memang betul pun... hahahaha..
so, akhirnya aq turutkan jua... dah banyak blog.. nak g court memoth tidaklah.. banyak cerita aq dengar pasal cm nie.. so, x berani nak buat ansuran kat situ.. jadi pegilah ke sen heng.. riki2x.. hmm.. macam okay sikit daripada cm... walaupun masih ada interest.. tp, tu lah kan.. nak beli cash, pitih x dok... nak tak nak kene jugak buat ansuran.. 
and disebabkan on badjet jugak, aq ambik je machine panasonic auto yg paling murah yang ada dalam kedai tu... nilai bayaran bulanan yg ada dalam sen heng tu korang jangan percaya sanagat ye sebab nilai sebenarnya akan bertambah bila korang bua…

cara semak baki hutang aeon

assalamualaikum korang... pernah pergi sen heng? beli barang elektrik secara ansuran? pernah x? aq pernah.. and macam biasa kita akan kena buat pinjaman dengan aeon... aq pun x tau pinjaman ke apa ke? yang penting, u all kena bayar ansuran dekat aeon.. aeon ni macam bank kot sbb bila baca2x, kredit card pun dia ada keluarkan.. kayo tul owner aeon ni... and now, aeon terbesar akan di buka kat nilai.. tp, masih dalam pembinaan la..
okay, berbalik kepada tajuk kat atas... macam mana nak semak baki hutang korang.. senang je sebab korang boleh pakai sms.. dan sms ni dikenakan caj tau.. jangan marah pulak kalau kredit tetiba kurang. aq dah bgtau ea... hihi...
korang hantar mesej ke 63633 taip = aeon baki 1234* (1234 tu 4 nombor belakang ic korang)
so, jom la bayar hutang cepat2x...
ada 1 benda aq nak nasihatkan... kalau nak beli phone x payah la hutang2x.. baik korang kumpul duit beli... tunggu la kejap dalam 5 bulan sebelum tu pakai la phone biasa dulu.. sebab apa.. sebab kalau macam aq, …

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

bagitau awal2x maap ek gambar tak lawa coz tangkap guna phone  just nak promote2x jer hehe time nie time fessat (Festival Sanjungan Satria) kire macam hari keluarga tp dalam bentuk festival lorh macam2x ader pembukaan la best sebab kitourank main peluru kapur hahaha
then, kene masuk pulak pakaian beragam ehem..ehem.. bukanla.. nak introduce seragam yg ader dalam army malaysia so, selamat menelaah hik2x
p/s oleh kerana kami pegawai kadet, kitourank just pakai aper yang dapat kitourank carik agak selekeh lorh sebab tak tau aper2x thus, baru nak kenal2x saper paling segak agaknyer ek?


no 1: oneDress
Pakaian  ini dipakai apabila  terlibat di dalam sesuatu acara  istiadat sama  ada  di  peringkat  Tentera  Darat,  Angkatan  Tentera Malaysia,  Negeri mahupun  Persekutuan.


no 2: bush jacket