view my entries with this:

Wednesday, November 8, 2017

vle frog : daftar id ibubapa / penjaga


Assalamualaikum korang...
hari ni nak share cara generate id vle forg untuk parent. kalau korang menjadi admin vle frog dan pernah buat generate murid tahun 1 punya id, korang just guna je fail yg sama.. copy & paste semula... dan ikut step yang sama nak generate id tersebut.

kalau korang risau, maklumat murid akan bertukar atau tidak? murid akan duplicate dengan id yang berbeza.. jawapannya adalah tidak. id yang sama tidak akan di generate dua kali..

kalau nak tau macam mana nak genarate id. boleh pm saya. tq.



Sunday, November 5, 2017

perubahan


assalamualaikum korang?
korang buat apa hari ni? untuk aq... arrrggghhh.. so bored. kalau banyak duit best ni... macam2x boleh buat kan... hahahaha... tp, apakan daya. apa yang kau ada, kau guna lah... yang tak de, jgn gatal nak berlebih2x.. nanti hutang keliling pinggang, hidup porak peranda... so, apapun... duduk je la di rumah menanti tibanya esok hari untuk ke sekolah..

actually, kerja yang tertangguh sangat la banyak... tp, macam yg aq tulis pasal preview buku sebelum ni... nak buat apa-apa, mesti ada inspirasi, motivasi... ye la... so, kena la carik... lepas ni laa... oh... no... perangai yg x elok.. tangguh kerja... hahahahaha..

apapun. aq berniat nak tukar sikit wajah blog ni.. tengah tunggu motivasi... doakan aq berjaya hidup dunia dan akhirat ye...

oh, lupa... semalam my bufday.. as usual.. x sambut pun. cuma mengharapkan kehidupan akan datang akan lebih baik berbanding yang sebelumnya.. krisis x kan pernah terhenti selagi kita hidup. yang penting, always move on... okay korang.. doakan aq ea...

salam alaik...



Monday, October 23, 2017

macam mana nak aktifkan frog id murid


assalamualaikum korang..
ada masalah seperti berikut? last week i was informed that my student masih ramai x log in.. aq confuse sama ada x log in.. so, bg memenuhi hasrat pkg nak semua murid log in. aq try bawak murid tahun 1 yang masih belum log in utk log in frog. apakan daya... on record masih null... blur...

so, mula la step mencari solution and my teacher is alwasys abg google... cari2x.. jumpa.. the problem adalah id murid tak activate. selalunya, kalau student boleh log in, automatically akan activate.. tp, lain pulak jadinya... adakah memang begitu atau ada masalah dalam sistem aq pun x sure..

puncanya tak de makluman pun suruh buat macam tu. sebab tu aq kata selalunya kalau dapat login, automatik akan activate... nak wujudkan id tu dah satu hal... sape admin yg x tau coding pening sikit la macam aq ni... muahahahaha... nasib baik ada basic sikit. jadilah... kuang..kuang... x de la stress nohh..

apapun, kalau korang ada masalah yang sama.. please go to this web... utk activate your student id... kalau murid yang besar sikit... kumpulkan and buat taklimat je... suruh diorang buat sendiri... u jadi fasilitator je la... so, apapun.. nak tak nak, godeh2x la macam mana nak aktifkan.. okay.. harap dapat membantu... see u next entry... daaa...