Thursday, April 26, 2018

4 TAHUN JATUH KATIL - KAKAK NIA


assalamualaikum korang... hari ni nak share cerita pasal kakak nia... so, sekarang umur kakak nia dah 4 tahun. nak dipendekkan cerita pukul 2.15am kakak nia jatuh katil masa tengah tdo. selalunya okay je dia walu jatuh katil pun.. x de kesan-kesan pun.... tp, kali ni, ummie perasan dia nangis pegang belakang badan.. so, dalam gelap tu ummie usap la belakang dia. terasa ada benjolan... ahhh.. sudah, ada tulang patah ke...?

terus aq bukak lampu, kejut abie tolong tengokkan, takut-takut kena bawak g klinik... bila tilik-tilik memang betul ada ketulan belakang dia. besar jugak.. lagi besar daripada telur puyuh, kecik sikit dari telur ayam.. aq x berani nak picit kuat-kuat sangat. abie yg tengokkan dalam mamai tu... tp, abie kata okay je. x de ape lah.. ummie dok risau sebab takut ada tulang patah...

sampai ke pukul 4.30pagi aq usap belakang kakak nia. tp, tak surut-surut pun benjol tu... risau sampai tak boleh tdo.. hampir pkul 5 pagi baru aq tertido.. so, esoknya aq ada lagi niat nak bawak ke doktor.. tengok reaksi kakak macam mana. nangis ke, x boleh jalan ke, x boleh bangun ke... tp, alhamdulillah.. macam pagi2x yg lain, kakak nia bangun akan cari ummie, senyum and lambai tangan.. aq tengok balik benjol tu. ada lagi.. aq tekan-tekan.. kakak nia kata kalau tekan bari sakit. aq aq tekan, kadang2x keras, kadang2x tak.. risau ummie tak habis lg.. sebab benjol tu betul2x sebelah tulang belakang.. tulang belakang kan bahaya sikit.. 

so, dalam pkul 10, ummie decide nak bawak jugak kakak nia g klinik. tp, abie kata biasa je.. tak de apa.. abie suh tuam dengan ais... oleh kerana akan kacau waktu nak ke sekolah.. aq delay la nak check..

esoknya, aq g jugak klinik check kakak nia sebab benjol tu masih ada lagi... alhamdulillah. doktor kata just soft tissue injury. tak de kaitan dengan tulang.. cara nak bg surut tuam dengan ais.. cold apa tah doktor kata.. tp, doktor kata mungkin ambik masa.. baru dapat tau ada tissue injury yg menyebabkan bengkak dan ambik masa lama nak surut... 

doktor kata lagi, kalau effect dari problem tulang belakang.. kaki akan jadi kebas, so, kalau boleh jalan, boleh lari.. lompat2x.. insyallah x de masalah.. selain tu, kalau muntah.. muntah ni selalu effect kat kepala.. pening-pening pun effect kat kepala. so, oleh kerana kakak nia x de gejala2x tu, insyallah la kakak nia okay... hari ni pun nampak okay je lagi... benjolan tu pun dah mengecil dah.. harap-harap x de apa la...

Saturday, April 14, 2018

WEB JUAL BARANG/PRODUK


assalamualaikum korang.. 
ada barang yang nak dijual? atau korang ada produk sendiri untuk dipasarkan? untuk saje-saje dan part time.. korang boleh pakai shopee.. aq pernah guna mudah.com.. aq rasa shopee lagi mesra pengguna kot.. mudah dan senang nak apply..

better jual barang baru.. korang boleh jual barang terpakai, tp seeloknya barang tersebut masih elok supaya nama baik company shopee ni x terjejas. kesian diorang, dah bg platform free untuk kita jual barang, kita buat taik pulak.. tak elok lah macam tu kan...

korang boleh pilih macam2x kategori nak jual.. so, kalau berminat, tp x tau macam mana nak buat, korang wasap aq ye.. www.wasap.my/601140100204. terima kasih...

shawl double loop



shawl labuh



alfaro kid, tudung kanak-kanak, tudung budak



sambil tu.. promote sikit.. kalau korang berminat dengan tudung2x kat atas, korang boleh wasap aq jugak.. harga boleh bincang. tq. assalamualaikum...



Saturday, March 3, 2018

PENDAFTARAN PRASEKOLAH DIBUKA


assalamualaikum kroang... selamat pagi...
lama sangat dah ni.. hahaha... just nak share je dengan korang.. siapa ada anak yang lahir tahun 2013, 2014 dan 1 hingga 15 januari 2015 dah boleh mohon untuk masuk ke pra sekolah tau... 1 mac hari tu start.. bulan 4 tutup. 

aq dah apply untuk kakak nia.. nampaknya kena g sekolah abie la sbb ummie berhasrat untuk tukar sekolah. bukan sebab tak best.. tp, untuk menguruskan keluarga dengan lebih baik.. tambahan anak dara 2 orang ni x nak duduk rumah pengasuh.. kalau sebelum ni, mak tok nya tolong jagakan.. sekarang, mak toknya dah menetap dekat Perlis...

actually, ada masalah juga. antaranya farah akan ikut ke setiap kelas yg aq ngajar.. dalam hal suami, cikgu2x nya bising sampai mohon en abg buat sesuatu.. bagi aq pulak.. memang agak mencabar la.. sebab nak uruskan anak lagi, nak ngajar lagi.. setakat ni kalau ada farah, alhamdulillah, x terganggu pun. yang buat terganggu adalah disebabkan baby.. banyak sangat mc.. hahahaha...

tp, yelah... pelik dengan sikap manusia.. yang suka sangat nak cari kesalahan orang, nak kondem orang. padahal benda tu tak mendatangkan mudarat dekat dia pun. pelik2x... apapun, siapa yang nak apply pra untuk anak boleh g link ni...

selamat bersekolah anak2x 5 dan 6 tahun...