Friday, June 1, 2018

SUAMI MEROKOK



Image result for no rokok

"assalamualaikum sis. Sepanjang saya berkenalan dengan suami saya, saya tak tahu yang dia merokok. Saya pulak jenis yang x suka merokok. Kadang-kadang isu ni sehingga menimbulkan pergaduhan antara kami sehingga saya rasa macam nak berpisah je dengan dia."

Waalaikumsalam. Mintak je cerai... eh, eh... hihi.. sis gurau je. Dah jadi suami, x kan lah mudah sangat nak bercerai-berai. Atas dasar apa pulak kita berkahwin tu kan.. Yup, sis faham situasi macam mana kita nak tinggal serumah dengan suami yang selalu buat benda yang kita tak suka. stress kan.. lagi-lagi kalau kita ni jenis yang x suka sangat bab-bab tersebut. Yelah, pertamanya rokok tu kan merbahaya. kalau dia sakit, kena kanser atau penyakit lain. yang susah siapa? isteri jugak. kalau mati cepat, yang susah siapa? isteri jugak kan..

Apa yang penting sekarang adalah sabar. Memang kena banyak sabar. Awak kena explain dengan suami yang awak x suka rokok tu dan kenapa awak tak suka. kalau ikut sesetengah ulama, rokok tu haram. sama dengan hukum bunuh diri. sebab matinya disebabkan dia sendiri yang mendatangkan kemudharatan terhadap diri dia. explain la elok-elok dekat suami. betul, dalam iklan org kata senang je nak berenti merokok. hah..hah.. susah sebenarnya. yang berhenti tu pun kalau dia sedar yang kematian disebabkan rokok tu adalah berdosa (Allah), atau disebabkan orang yang dia sayang sangat2x atau dia jatuh sakit baru nak stop.. kalau x, sekali dah syok berasap, memang susah la nak berhenti..

Masa. Ini adalah salah satu perkara yang awak akan adapt jugak nanti. Orang kata practice make perfect. Dah hari2x macam tu, lama-lama akan terbiasa. Cumanya jangan la biar dia merokok depan awak atau anak-anak. Nak berasap pun g la keluar rumah ke, kebun ke mana-mana la yang awak x nampak. Ye lah. Manusia ni kalau hari2x terima or nampak benda yang kita x suka, hidup akan jadi stress, x happy. Insyallah, lama-lama awak x kan marah pun dengan habit dia... janji dia tau nak hormat awak..

Selagi dia jalankan tanggungjawab dia dekat awak dan anak-anak (kalau ada). Cukup nafkah zahir batin. bagi makan, bagi tempat berlindung, jaga awak. Bersama lah di sisi dia. Lagi-lagi kalau dah ada anak. Jangan ambil mudah nak berpisah. Kesian dekat anak-anak. Lain la cerita kalau dia dah la x kerja. duit rokok pun awak yang bagi.. haaa... yang ni memang something wrong somewhere. x de rasa tanggungjawab dalam diri dia. kalau dia x berubah, x layaklah dia jadi suami. sepatutnya suami menjaga isteri, ni tidak, terbalik kod pulak. Boleh jumpa pegawai agama untuk kaunseling or tanya orang terdekat penyelesaian yang terbaik.. Apapun, semoga hidup awak bahagia selalu ye...





Image result for no rokok

"assalamualaikum sis. Sepanjang saya berkenalan dengan suami saya, saya tak tahu yang dia merokok. Saya pulak jenis yang x suka merokok. Kadang-kadang isu ni sehingga menimbulkan pergaduhan antara kami sehingga saya rasa macam nak berpisah je dengan dia."

Waalaikumsalam. Mintak je cerai... eh, eh... hihi.. sis gurau je. Dah jadi suami, x kan lah mudah sangat nak bercerai-berai. Atas dasar apa pulak kita berkahwin tu kan.. Yup, sis faham situasi macam mana kita nak tinggal serumah dengan suami yang selalu buat benda yang kita tak suka. stress kan.. lagi-lagi kalau kita ni jenis yang x suka sangat bab-bab tersebut. Yelah, pertamanya rokok tu kan merbahaya. kalau dia sakit, kena kanser atau penyakit lain. yang susah siapa? isteri jugak. kalau mati cepat, yang susah siapa? isteri jugak kan..

Apa yang penting sekarang adalah sabar. Memang kena banyak sabar. Awak kena explain dengan suami yang awak x suka rokok tu dan kenapa awak tak suka. kalau ikut sesetengah ulama, rokok tu haram. sama dengan hukum bunuh diri. sebab matinya disebabkan dia sendiri yang mendatangkan kemudharatan terhadap diri dia. explain la elok-elok dekat suami. betul, dalam iklan org kata senang je nak berenti merokok. hah..hah.. susah sebenarnya. yang berhenti tu pun kalau dia sedar yang kematian disebabkan rokok tu adalah berdosa (Allah), atau disebabkan orang yang dia sayang sangat2x atau dia jatuh sakit baru nak stop.. kalau x, sekali dah syok berasap, memang susah la nak berhenti..

Masa. Ini adalah salah satu perkara yang awak akan adapt jugak nanti. Orang kata practice make perfect. Dah hari2x macam tu, lama-lama akan terbiasa. Cumanya jangan la biar dia merokok depan awak atau anak-anak. Nak berasap pun g la keluar rumah ke, kebun ke mana-mana la yang awak x nampak. Ye lah. Manusia ni kalau hari2x terima or nampak benda yang kita x suka, hidup akan jadi stress, x happy. Insyallah, lama-lama awak x kan marah pun dengan habit dia... janji dia tau nak hormat awak..

Selagi dia jalankan tanggungjawab dia dekat awak dan anak-anak (kalau ada). Cukup nafkah zahir batin. bagi makan, bagi tempat berlindung, jaga awak. Bersama lah di sisi dia. Lagi-lagi kalau dah ada anak. Jangan ambil mudah nak berpisah. Kesian dekat anak-anak. Lain la cerita kalau dia dah la x kerja. duit rokok pun awak yang bagi.. haaa... yang ni memang something wrong somewhere. x de rasa tanggungjawab dalam diri dia. kalau dia x berubah, x layaklah dia jadi suami. sepatutnya suami menjaga isteri, ni tidak, terbalik kod pulak. Boleh jumpa pegawai agama untuk kaunseling or tanya orang terdekat penyelesaian yang terbaik.. Apapun, semoga hidup awak bahagia selalu ye...



TABUNG UNTUK BAYAR HUTANG KERAJAAN


assalamualaikum korang, baru terbukak video yang ketawakan isu ni... pada pandangan aq benda ni x jadi masalah pun.. maybe aq dah biasa kerja dengan dalam PIBG sekolah.. mohon sumbangan ni memang perkara biasa sebenarnya... dah x de dana, nak buat semua benda semua nak pakai duit. contohnya, pibg nak menyumbang untuk anak yatim. bukan pibg kumpul duit ahli ajk untuk bagi dekat anak yatim. kena juga mohon sumbangan dekat ibubapa, komuniti... lagi banyak sumbangan, lagi banyak yang yang kita boleh tolong warga yang susah ni. bukan kita simpan duit tu untuk benifit sendiri.

and benda ni bukan paksaan pun... kenapa perlu diperlekehkan. ada banyak penyelesaian masalah dalam kehidupan kita ni. and salah satu tindakan yang kerajaan ambil adalah buat tabung macam tu... salah ke?

kalau rasa x de duit, hutang banyak.. x yah menyumbang pun x pe. kerajaan x bising aih kalau x menyumbang pun. perlu ke nak hebohkan dan mempersendakan usaha kerajaan tu. pelik lah... kot la ada rakyat malaysia yang kaya-raya yang nak menyumbang. apa salahnya dia menyumbang. benda ni x merugikan sape2x pun.. 

aq bukan la org pakatan harapan. aq sokong parti lain. tp, x perlu la nak negatifkan semua benda. sampai bukak tabung untuk bayar hutang negara pun kena kondem. apa la mind set korang ni sebenarnya.. adoi la masyarakat. kalau dah x suka, benda negatifnya yg keluar. 

kalau isu buang pekerja ke, mansuhkan jakim ke, isu barang naik ke. boleh la nak berdiri mempertahankan. ni pasal tabung...? ish..ish..ish...

assalamualaikum korang, baru terbukak video yang ketawakan isu ni... pada pandangan aq benda ni x jadi masalah pun.. maybe aq dah biasa kerja dengan dalam PIBG sekolah.. mohon sumbangan ni memang perkara biasa sebenarnya... dah x de dana, nak buat semua benda semua nak pakai duit. contohnya, pibg nak menyumbang untuk anak yatim. bukan pibg kumpul duit ahli ajk untuk bagi dekat anak yatim. kena juga mohon sumbangan dekat ibubapa, komuniti... lagi banyak sumbangan, lagi banyak yang yang kita boleh tolong warga yang susah ni. bukan kita simpan duit tu untuk benifit sendiri.

and benda ni bukan paksaan pun... kenapa perlu diperlekehkan. ada banyak penyelesaian masalah dalam kehidupan kita ni. and salah satu tindakan yang kerajaan ambil adalah buat tabung macam tu... salah ke?

kalau rasa x de duit, hutang banyak.. x yah menyumbang pun x pe. kerajaan x bising aih kalau x menyumbang pun. perlu ke nak hebohkan dan mempersendakan usaha kerajaan tu. pelik lah... kot la ada rakyat malaysia yang kaya-raya yang nak menyumbang. apa salahnya dia menyumbang. benda ni x merugikan sape2x pun.. 

aq bukan la org pakatan harapan. aq sokong parti lain. tp, x perlu la nak negatifkan semua benda. sampai bukak tabung untuk bayar hutang negara pun kena kondem. apa la mind set korang ni sebenarnya.. adoi la masyarakat. kalau dah x suka, benda negatifnya yg keluar. 

kalau isu buang pekerja ke, mansuhkan jakim ke, isu barang naik ke. boleh la nak berdiri mempertahankan. ni pasal tabung...? ish..ish..ish...

Thursday, May 31, 2018

POST-MORTEM KEM JAWI


assalamualaikum korang.. dah selesai kem jawi sekolah aq bagi siri yang pertama.. so far perjalannya okay walaupun masa agak singkat sebab kita buat masa bulan puasa.. aq bukan penyelaras pun.. aq cuma guru yang mengajar.. hasil yang aq dapat adalah seperti berikut..

Dapatan yang aq dapat x begitu memuaskan. Sebab daripada 18 orang, cuma 4 orang je yang berjaya lulus.. tu pun dengan bantuan. kenapa jadi macam tu?

1. Masa tak cukup.. sebagaimana yg diketahui, murid yang join kem jawi ni adalah murid yang lemah jawi.. kalau murid yang ada asas kenal huruf, maybe boleh nak adapt.. tp, yang x kenal huruf memang bermasalah lah. nak ajar mengingat bunyi suku kata pun ambik masa sebab kebanyakan daripada mereka ni iq lemah.. proses yang paling baik adalah pengulangan...

2. modul dan soalan, selari ataupun x selari. melalui pengalaman aq sebelum ni, kalau setakat belajar membaca memang x sempat. so, melalui soalan pos tu, aq lebihkan kepada teknik menjawab. alhamdulillah. berbanding kelas lain, kelas aq sipi2x nak lulus... 48, 50++.. okay la.. yang bawah 20 tu memang murid yang blur, x cukup kedatangan dan x kenal huruf. so, kalau betul nak bagi budak2x ni dapat membaca memang pengulangan yang paling bagus sekali.. kalau melalui ujian pos tu, x kompem lagi murid dapat membaca pun.. sbb kalau pakai teknik pun dah boleh jawab jawi ni... kiki...

3. sikap murid. aq rasa, aq dah bagi jalan paling mudah dah. masalahnya.. kebanyakan ambik jalan mudah. berlagak pandai. x nak langsung pakai step yang aq ajar.. belasah la, jawab je asalkan berjawab. murid-murid macam ni kena buat latihan banyak.. kalau setakat 5 jam... mak ai.. memang x sempat la.. serius x sempat. jawi ni teknik banyak.. yg nak kena potong vokal bagai.. mana la budak2x ni sempat nak ingat... hhmmmppphhh.. aq ajar sifir.. dalam buku aktiviti boleh buat. tp, bila dah exam, blur balik... x nak langsung ikut step yg aq ajar. kertas tu kosong macam tu je la.. ye lah.. macam budak  yg main dalam kelas masuk exam. blur sesaje...

apapun, lepas ni ada lagi kem jawi.. aq harap dapat bantu murid yang lain lulus.. aq dah cakap dekat budak2x aq. kalau jumpa lagi sekali dalam kem jawi aq nak tarik telinga. sengeh je deme... sengeh2x jugak.. tau la nanti macam mana... siap korang.. hahahaha...

tu je kot. apapun, tahniah kepada pengurusan. seronok buat modul ni. siapa suka math.. memang lupa nak balik... ngeeee...


assalamualaikum korang.. dah selesai kem jawi sekolah aq bagi siri yang pertama.. so far perjalannya okay walaupun masa agak singkat sebab kita buat masa bulan puasa.. aq bukan penyelaras pun.. aq cuma guru yang mengajar.. hasil yang aq dapat adalah seperti berikut..

Dapatan yang aq dapat x begitu memuaskan. Sebab daripada 18 orang, cuma 4 orang je yang berjaya lulus.. tu pun dengan bantuan. kenapa jadi macam tu?

1. Masa tak cukup.. sebagaimana yg diketahui, murid yang join kem jawi ni adalah murid yang lemah jawi.. kalau murid yang ada asas kenal huruf, maybe boleh nak adapt.. tp, yang x kenal huruf memang bermasalah lah. nak ajar mengingat bunyi suku kata pun ambik masa sebab kebanyakan daripada mereka ni iq lemah.. proses yang paling baik adalah pengulangan...

2. modul dan soalan, selari ataupun x selari. melalui pengalaman aq sebelum ni, kalau setakat belajar membaca memang x sempat. so, melalui soalan pos tu, aq lebihkan kepada teknik menjawab. alhamdulillah. berbanding kelas lain, kelas aq sipi2x nak lulus... 48, 50++.. okay la.. yang bawah 20 tu memang murid yang blur, x cukup kedatangan dan x kenal huruf. so, kalau betul nak bagi budak2x ni dapat membaca memang pengulangan yang paling bagus sekali.. kalau melalui ujian pos tu, x kompem lagi murid dapat membaca pun.. sbb kalau pakai teknik pun dah boleh jawab jawi ni... kiki...

3. sikap murid. aq rasa, aq dah bagi jalan paling mudah dah. masalahnya.. kebanyakan ambik jalan mudah. berlagak pandai. x nak langsung pakai step yang aq ajar.. belasah la, jawab je asalkan berjawab. murid-murid macam ni kena buat latihan banyak.. kalau setakat 5 jam... mak ai.. memang x sempat la.. serius x sempat. jawi ni teknik banyak.. yg nak kena potong vokal bagai.. mana la budak2x ni sempat nak ingat... hhmmmppphhh.. aq ajar sifir.. dalam buku aktiviti boleh buat. tp, bila dah exam, blur balik... x nak langsung ikut step yg aq ajar. kertas tu kosong macam tu je la.. ye lah.. macam budak  yg main dalam kelas masuk exam. blur sesaje...

apapun, lepas ni ada lagi kem jawi.. aq harap dapat bantu murid yang lain lulus.. aq dah cakap dekat budak2x aq. kalau jumpa lagi sekali dalam kem jawi aq nak tarik telinga. sengeh je deme... sengeh2x jugak.. tau la nanti macam mana... siap korang.. hahahaha...

tu je kot. apapun, tahniah kepada pengurusan. seronok buat modul ni. siapa suka math.. memang lupa nak balik... ngeeee...