view my entries with this:

Sunday, October 8, 2017

cari kerja sambilan


assalamualaikum korang...
tajuk entry.. antara tajuk paling famous dekat youtube. nampak sangat ekonomi makin teruk sekarang. termasuklah aq. gaji 3k pun belum tentu cukup. gaji dah besar, hutang pulak banyak. ish... nak salahkan nasib ke? x boleh.. kadang2x stress jugak bila gaji suami lagi sikit dr isteri. and then, sometimes, gaji tu pakai untuk hal peribadi. naik stress aq dibuatnya.. 

maybe ramai yang alami masalah yang sama dengan aq. secara jujurnya aq jugak kuat melenting dan mengungkit jugak dengan hubby. nasib baik hubby ni cepat belajar dengan pe'el perempuan. perempuan macam aq.. dia x cepat melenting dan x cepat melatah. salah satu kunci utama kepada hubungan kitorang masih okay kini. rasanya, kalau dia tak macam tu, dah berantakan dah rumah tangga aq. and kalau korang ada masalah yang sama dengan aq. sedar tak sedar, sebenarnya rezeki tu ada je.. entah la.. memang rasa tersekat, payah, runsing... mintak2x dijauhlah dari beban hutang yang tak dapat dibayar. tp, setakat ni okay la. x de pun aq mati.. harapnya, makin lama tempoh perkahwinan kitorang, makin okay la ekonominya... siapa ada masalah pasal ni, nak share, nak mintak bantuan.. boleh pm tepi ea.. insta atau facebook

so, aq akan sentiasa cari jalan untuk cari income tambahan. agak banyak jugak cara aq guna. tp, tu la... mungkin ada jalan tp aq tak de ilmu.. most of time akan failed je... apapun, ada satu blog yg aq rasa x fake macam kebanyakan blog.. tajuk part time tanpa modal, tengok kena daftar pulak 60 hinggit. hampeh... tu kalau x berkesan.. stress je duduk rumah.. ada yang bgtau tp, cara nak buat tak diperincikan. at last kena beli pulak e-book dia.. apakah?

apapun, just untuk motivation korang je tau.. motivation sahaja.. aq x confirm blog ni boleh bawak korang, gerenti dapat kerja.. just give korang motivation je at least... thisBlog jemput2x la baca.. tq..


Thursday, October 5, 2017

pengajaran berkesan


assalamualaikum korang. sekarang aq tengah membaca buku. hal adalah bg memenuhi nilam untuk guru. guru pun ada pertandaingan jugak. inovasi ni dilakukan oleh sahabat merangkap kakak kat sekolah ni, teacher hamiros azura...

so, saje nak share, share ke, actually lebih kepada dapatan kepada aq baca. baru bab satu ni. punya la lama. maklumlah dah ada kerjaya, dah ada suami, dah ada anak. nasib tak sambung master, kalau tak, entah bila la nak habis... hahahahaha...

okay, bab 1 dalam buku ni bgtau untuk pembelajaran berkesan adalah dengan menitikberatkan motivasi dalam pdp. bukan sahaja untuk budak tp guru juga. sbb guru nak mengajar kena ada motivasi, and murid nak belajar pun kena ada motivasi. semua benda dalam hidup ni nak kena ada motivasi, hatta nak basuh kain, nak lipat baju pun kena ada motivasi, kalau x, bersepah la rumah dengan baju. aq la tu... hahahahahaha... pocah rahsia den. lagi2x orang yg pemalas macam aq ni. memang banyak kena ada motivasi. usually, aq bukak youtube la. house management contohnya..

okay, memang kena ada motivasi tp, macam mana?
dalam buku ni cuma ada bgtau
1. murid kena tahu apa matlamat yang hendak dicapai dalam aktiviti
2. bagi murid lemah, kena sediakan matlamat yang mudah untuk dicapai
3. penguasaan guru atau masteri dalam subjek (murid boleh trace tau kalau cikgu ni pandai ke tidak, lagi2x murid zaman sekarang ni)
4. kepelbagaian bahan bantu mengajar

oleh kerana aq seorang yang praktikal. bacaan ni saje tak cukup buat aq. teori, semua orang boleh cakap, tp, nak buat tu.. adoi... sebenarnya banyak cara. cuma nak dengan tak nak je. apa yg aq boleh buat, rasanya la...

1. berkawan dengan kawan2x yang sentiasa semangat dalam mengajar. korang boleh buat pbl (project based learning) dengan rakan2x.. or, dekatkan diri dengan seorang yg master dalam mengajar sbb tu berkawan dengan kakak-kakak lebih bagus berbanding berkawan dengan adeq2x.. ilmu korang akan berkembang je rasa. setiap guru mesti ada kelebihan dia. so, dia boleh ambik cara korang dan korang boleh ambik cara dia. 

2. untuk bahan, sebenarnya aq ni memang malas nak buat bbm kecuali using it. kalau ada masa tu.. memang mengadap je la lappy ni.. sayangnya, banyak bahan2x masa praktikal dulu hilang bersama lappy yang rosak. huhu... tp, ingat ye korang.. cara murid belajar ada banyak, nak guna it selalu pun walaupun interesting bagi kebanyakan budak, ada jugak yg old school. suka lagi membaca dr main komputer. u all akan jumpa jugak budak jenis ni sorang dua dalam kelas. so, nak tak nak kena guna banyak bahan jugak.

3. and yups, sebelum mengajar, tengok matlamat. kalau kita sekarang ni standard pembelajaran la kan. fokuskan dekat situ je la. kalau nak kemahiran membaca, fokus dekat bacaan budak2x.. kalau kemahiran menulis, fokus dengan kemahiran menulis. tp, aq ni better ajar kelas belakang.. ye la.. ikhlas dalam mengajar kan. budak kelas belakang ni memang susah nak dapat tangkap apa yg kita nak diorang dapat, jadi, standard pembelajaran memang tahap rendah je. kebanyakan masalah diorang ni adalah blur dan juga x boleh fokus. aq pernah dapat murid yg pandai tp x boleh fokus dalam kelas. ada je benda dia nak buat. dalam dunia dia. budak2x macam ni korang kena tegas. bila dia dapat step macam mana nak belajar dan fokus. memang sekejap je, dia akan tinggalkan kawan2x dia jauh kebelakang..

secara tuntasnya, boleh aq simpulkan. motivasi aq adalah anak2x yg aq didik. bila aq faham diorang, sayang diorang, korang akan ajar dengan ikhlas and secara automatik motivasi untuk mengajar tu datang. cuma x de la superb macam guru cemerlang. tp, masih boleh digunakan daripada x nak mengajar langsung kan. cikgu2x macam ni hampeh, keisan budak..

oh, lupa.. dan lagi satu, elakkan dari menghadapi masalah kewangan dan masalah keluarga. benda2x ni memang akan mengganggu daily life korang utk mengajar. terbukti pada diri dan rakan2x yang bermasalah di sekolah. jadi, nak pilih suami, pilih yg betul2x kakak.. nak pilih isteri, pilih yang betul2x.. nak berhutang, kalau boleh janganlah berhutang.. ia hanya menyebabkan kehidupan anda diselubungi komplikasi, kemurungan dan kemendungan. 

bagi aq, betul kata orang, 5 tahun pertama perkahwinan memang mencabar. sangat2x mencabar..also defect me a little bit. tp, alhamdulillah dan insyallah. semoga Allah menjadikan keluarga aku bertambah baik dan bertambah baik. sentiasa positifkan diri. setiap ketentuan Allah itu kan ada hikmahnya. kita akan berada di tapok lama kalau kita tak berubah. jadi berubah lah.. chaiyokk guys... positif selalu okay. senyum selalu okay... till d next entry.. daaaa.. salam alaik..


chrome skrin hitam


assalamualaikum korang...
sedang menunggu anak-anak soleh-solehah ulangkaji untuk peperiksaan minggu depan. semoga najah la semuanya..

okay, kali ni nak share dengan korang. macam aq kat sekolah, ytl dah bekalkan dengan chrome book. macam sekolah kitorang, jenamanya SAMSUNG. sometimes ada murid datang bgtau problem chrome rosak. maksudnya, skrin blank je, gelap hitam, x de sinar.. hahaaha.. tambahan je tu...

okay, 2 kes aq pernah dapat. yag satu tu senang aje. sebenarnya ada tp x nampak. solutionnya, korang klik dekat gambar matahari (keyboard atas sekali). ada 2 kan, yg kecik tu maksudnya gelapkan. yang matahari besar tu maksudnya terangkan. kadang2x murid accident tekan benda alah tu, bg yg kat rumah x de lappy, memang gelabah la kan.. so, kata rosak, padahal x rosak pun.


okey, kes yg kedua, chrome tu ada masalah wake up after keadaan sleep. selalunya chrome kat sekolah ni kita bg sleep je. x shut down utk jimat masa kelas lain pulak nak masuk. betul tak? kes macam ni korang akan perasan dkt tempat on dia ada lampu kecik menyala. tp, bila klik dekat matahari besar tu. x hidup2x jugak. jadi, solutionnya. korang tekan dekat tempat on dia lama dalam 7 ke 8 saat sampai lampu kecik tu x menyala, lepas tu lepas. then, tekan balik untuk on chrome. kalau yg ni pun x menjadi, kire masalah lain la tu..

yg lain aq tak dapat selesaikan lagi sebab masalahnya x sampai lg. kalau korang ada solution utk masalah2x macam ni, boleh share kat bawah ni ea.. tq...