Friday, February 2, 2018

TIPS HILANGKAN MABUK/ALAH (PREGNANT)



assalamualaikum guys... sihat ke?
hahaha.. my condition? sangat tidak selesa.. rasa nak tdo sepanjang masa. kenapa? sbb bila bangun kepala pening, tekak loya, badan berangin-angin double triple punya angin dalam badan.. Allahu...

alahan kali ni teruk beno rasanya.. sebab dah lama x preggy ke, sbb faktor umur ke... tp, memang nak melepet je kat rumah.. nak baring-baringan saje tanpa buat apa2x.. 

oleh kerana dah ada namanya family dan juga kerjaya, nak tak nak kena jugak tangani masalah alah ni.... banyak juga yg aq buat.. try and error... so, ni antara tips yang aq guna untuk kurangkan rasa alah...

1. mula-mula aq memang nak baring je.. sampai sanggup ambik crk... malas nak g kerja.. malas nak buat apa2x.. kerja rumah pun en abg yg buat.. sampai satu tahap rumah jadi kotor gila sbb 2 2 kemalasan, aq pulak yang fedup.. ni tak boleh jadi ni aq kata... so, antara sebab jadi kemalasan tu sebab badan x berapa best.. dgn angin nak keluar tp x boleh keluar.. tu yg jadi mual dan pening tu.. so, antaranya cuba la aktifkan diri... banyakkan buat gerakan.. senaman ke.. kemas rumah kalau larat, kalau tak larat, better korang rehat.. nnt pengsan pulak.. buat sikit2x la yang termampu.. alhamdulillah.. keluar jugak angin dalam badan sikit2x.. banyak juga aq kentut, belahak.. padahak tak makan banyak pun...

2. tips yang kedua, pastikan perut korang full.. caranya, makan sikit tapi kerap... ye la.. time ni memang rasa nak muntah je kan.. x lalu nak makan.. cari makanan yang korang rasa boleh makan.. and simpan biskut dalam rumah so that bila korang rasa lapar just grab and makan sikit. kalau boleh, kunyah ikut sunnah nabi muhammad.. kunyah 44 kali.. sebenarnya maksud tersiratnya adalah, kunyah makanan korang sampai hancur.. bukan kunyah kira sampai 44 ye...

3. minum susu... yes.. aq sedang mengusahakan minum susu kambing 2 kali sehari.. susu kambing... bangun tdo lepas solat subuh segelas.. sebelum tdo pun minum segelas... 

these were the major things yang boleh bantu aq.. and aq harap boleh bantu korang juge... buat masa ni, alhamdulillah... rasa nak melepet je kat rumah memang kurang.. nak kerja pun ada la semangat jugak kan.. kalau tak lemau je.. key, guys.. till the next entry...

p/s buat suami : thank you sayang sangat bersabar dengan kandungan kali ni.


Saturday, January 27, 2018

SHOPPING TIME


assalamualaikum korang... it's shopping time...

dalam kamus diri ni x de istilah shopping suka-suka hati. every single coin yang aq guna adalah untuk keperluan.. bila ada keperluan baru shopping.. kadang-kadang sangat jealous tengok kawan-kawan melaram dengan mekap, emas semua.. tp, x pe lah kan.. rezeki diorang... aq kire bernasib baik boleh lagi pegi mall and beli barang.. ada antara kita kat luar sana, nak pegi mall pun x mampu.. so, alhamdulillah kan...

kalau bercakap pasal shopping, dah jadi rutin aq.. gaji masuk je, kompem selesaikan segala hutang-piutang dan ansuran-ansuran yang ada.. banyak betul komitmen aq.. kalau nak sebut 1 1 memang banyak.. hahaha.. 3/5 gaji memang habis bayar hutang.. sadis kan.. muahahaha... tp, okay la.. x pe lah.. slow2x... 

bila dah selesai semua hutang, baru la shopping barang-barang rumah.. ada org suka klik-klik je kan. tp, bagi aq, time ni merupakan salah satu masa nak gathering dengan family.. bonding time... bawak anak-anak keluar jalan2x.. kalau nak pegi melancong tu memang x dapat la.. hihi.. insyallah, suatu hari nanti... doakan ye...

apa benda yg selalu shopping? hmmm... overall untuk shopping barang rumah ni, selalu habis 400 la.. tu campur pampers, susu, shampoo & sabun, beras, bawang, barang dapur semua, barang mandi... nampak macam besar 400 tu kan.. yg banyak habisnya dekat pampers and susu sebenarnya sebab memang beli untuk sebulan terus... hahaaha.. kalau x beli terus aq takut x sempat hujung bulan, duit nak beli untuk pampers and susu x de. so, beli la siap2x..

actually, hari ni ada kenduri dekat rembau.. and pd masa yg sama ada meeting pibg jugak... kalau sempat, insyallah pegi.. tp, perut macam rasa nak pegi makan nasi kenduri.. and nak pegi jalan2x... 

apapun, enjoy je la life.. bye... 

Wednesday, January 24, 2018

TRACE JAWI


assalamualaikum korang..
ada mengajar pendidikan islam pra or tahun 1? perkenalan mesti dengan huruf kan... so, hari ni aq nak share font atau tulisan yang titik-titik.. atau org panggil dotted font ataupun trace font.. tp, yg ni bukan jawi sebenarnya.. tp, hurug hija'iyyah... so, kalau huruf ca dan seangkatan dengannya korang kena cari bentuk yang sama la ye... 

nak download, klik sini ye..