view my entries with this:

Wednesday, August 16, 2017

makan sedap nilai


assalamualaikum korang.. selamat malam. harap korang have a gud time today. for me, hmmm... terlanjak tdo kau... macam mana boleh terlajak pun aq tak tau. penat sangat agaknya plus badget hari ni hari cuti ke apa.. adoiyai.. habis ke laut mood nak mengajar. nak skip, problem pulak sebab hari isnin baru crk emergency, x kan nak skip lagi hari ni. dalam kebingungan dok fikir.. hmmm... dah Allah tentukan lambat bangun, bagi tau je la pentadbir lambat sikit datang sekolah. nak buat macam mana kan... huhu..

apapun, ada benda aq nak share dengan korang hari ni. SHELL OUT.. pernah dengar kan? bagi aq benda ni dah habis viral ni... org x menangkap sangat dah shell out ni sebab masing2x dah try dah... tp. aq.. haha.. belom lagi. punyalah ketinggalan zaman. apapun, mencari-cari juga shell di nilai ni... tp, apakan daya, kitorang kalau teringin nak makan something yang lain dari yang lain mesti kedai tu tak bukak..

kami dah aim nak makan di kawasan cempaka. tp, tu la kata.. bila nak makan mesti tutup. then, gerak g salak, sepang sbb kat situ pun ada satu.. tutup jugak. biasa la kan.. bila kitorang nak, mesti la tak de.. namun begitu, gigih jugak nak makan.. gi la kat MMA corner nilai tu.. kat situ ada, tp hari tu time kitorang g d'laila dia tutup. tp, alhamduillah.. rezeki kitorang agaknya, bukak hari tu and org pun clear je.. 

untuk markah, aq bagi 5 bintang dari 5. sebab la.. disebabkan kami pergi dengan budak cenonet 2 orang tu, kena la mintak tolong masakkan x pedas. kang budak2x tu tak boleh makan pulak... untuk 2 orang makan RM35. aq agak, maybe mahal sikit harga tu tp, berbaloi la dengan kitorang makan.. untuk aq boleh share 3 orang. tp, statement en hubby, dia kata x cukup. dia kena makan sorang.. hahaha.. x tau la sebab lapar ke memang selera bosar..

apapun, memang sedap la.. bagi aq, syok lagi makan shell out dia daripada mee udang d'laila tu. hahahaha... apapun, korang boleh la try and kalau ada yg lagi sedap boleh la share kat sini ye. tq..


Friday, August 11, 2017

beli ladtop nilai


assalamualaikum korang.. sorry ea korang. sekarang susah sikit nak mengupdate blog. sebabnya lappy rosak and disebabkan budak comel 2 orang yang selalu nak menyebok bab2x it ni.. hahaha...

so, apapun hari ni aq nak share dengan korang tentang beli ladtop.. aq dok jenuh mencari kedai best untuk riki-riki ladtop.. payah jugak nak cari area nilai ni.. dok searching blogger2x pun x de.. tp, alhamdulillah dipermudahkan.. so, boleh la aq share antara tips nak beli lappy kat dalam ni.

so, macam biasa la bab2x macam ni korang kena rajin riki harga. kalau dekat nilai ni aq jumpa kedai kat cempaka. tp, yg tu pun kena order. so, x boleh nak beli on the spot. jadinya, perkara paling senang nak buat adalah tanya kenalan korang la.. macam aq ni memang x jengok tesco nilai ni. nasib baik ada kawan bgtau kat situ ada satu kedai lappy. alhamdulillah, dipermudahkan. dapat la ganti lappy yang lama tu..

selain tu, hari ni aq nak share tips macam mana aq beli lappy. oleh kerana aq ni jenis malas riki2x harga ni, aq beli je la apa yg aq mampu beli.

1. arrange or anggarkan badget yang korang ada untuk lappy yang korang nak beli. macam aq, anggaran dalam 2000 macam tu je.. kalau badjet korang besar. pilih je la mana yang korang nak. hahaha...

2. then, tengok spec yang korang nak guna. antara yang penting adalah, processer, storage and kegunaan. processer yg biasa org guna sekarang was i3. kat kedai aq g tu pun dia kata susah nak dapat dah i3 sebab permintaan banyak sangat. and untuk aq as guru ni, storage pun penting jugak. berapa banyak fail nak simpan untuk sekurang-kurangnya 3 years kan.. (tp kan korang, baru aq perasan, boleh je hidup tanpa lappy kalau korang ada supportive friend and pengurusan yang baik. tp, kalau ad sebijik lappy untuk diri sendiri memang lebih mudah la kan...) for i3 aq dapat harga 1700..

3. design. setengah-setengah orang memang ambik port pasal design and colour ni.

4. jangan pulak lupa tanya sama ada office ada tak, kalau x de, beli la siap2x. aq beli office permenant about 300++ macam tu. 

so, total dalam 2200.. beza 1000 dengan pembelian my first lappy on 2014. apapun, jadilah.. cikgu je pun. alhamdulillah la jugak dapat sebijik...

so, sape antara korang yang tau kedai lappy lain yang ada kat sini boleh la share2x dengan aq ye. sbb time aq nak cari lappy ni kat nilai punya la payah... hahaha... sekian...


Monday, July 31, 2017

tips jalan2x zoo negara


assalamualaikum korang... 
sorry la.. x de gambar2x dah.. semenjak 2 menjak adeq farah dah pandai main phone. phone memang x lekat kat tangan ummie. saje je nak mngurangkan tabiat ummie yang suka selfie sebelum nie.. tp, sebenarnya aq selfie x over pun kan... kiki...

so, aq nak share jalan2x zoo negara dengan anak kecik. yang ni untuk tahun 2017 ye.. tahun lain aq x tau kot la dah berubah atau ada perubahan. apa pun harap korang enjoy baca.

parking RM8
dewasa RM44
budak 3 and above RM16
total kitorang hari tu RM122 sbb adeq farah bawah umur lagi..

daripada pengalaman aq, kalau ada anak 2,3 tahun korang bawak la stroller.. x larat weyh nak dukung. budak bukan macam kita.. bila penat nak kite dukung and zoo tu bukannya kecik.. masya Allah.. mengah ummie dibuatnya.. silap haribulan, nak seronok2x abis moody je jenjalan dalam zoo.. kalau rasa x nak penat, korang naik la train.. tp, kena bayar lagi.. tp, kalau korang ni duit banyak, naik je la train dalam zoo tu.. hahaha...

selain tu, bawak payung or topi.. selalunya kalau nak hujan memang kita cancel la kan nak masuk zoo.. tp, kalau panas.. perlukan jugak payung or topi tu... macam kitorang hari tu memang berpeluh la.. angin dari luar pun x berapa sangat. maybe sebab kawasan zoo tu kawasan tertutup..

aq baca blog, ada blogger yang kata map kena bayar RM1. tp, kitorang x ambik map pun alhamduilillah.. boleh berjalan lagi sbb di sepanjang kawasan zoo memang ada map besar untuk dijadikan panduan. yang pentingnya, korang larat ke tidak nak pegi tengok semua binatang dalam zoo tu...

and, bawak air siap2x.. aq yg tak minum air masak  sangat ni, habis sebotol jugak tau.. punya la penat dahaga... plus pampers kalau anak2x korang pakai pampers. ada scene mommy yg tukar pampers baby dia dengan lampin sbb lupa bawak masuk pampers.. kesian baby tu... dengan panas, x selesa... hmmm...

so, kitorang sampai dalam pkul 10am.. mencanak dulu tengok pertunjukan dulu.. okay la pertunjukan dia.. bagi aq, yg tu paling best sekali sebab tang lain dah pancit kepenatan. nak menikmati keindahan dan keunikan binatang pun dah x larat.

apapun, ada banyak binatang yang korang boleh tunjuk kat anak-anak korang. antaranya adalah 

1. gajah
2. zirafah
3. zebra
4. spesis kanggaro kecik tu.. ape tah namanya
5. harimau bintang
6. harimau kumbang
7. harimau
8. singa
9. badak
10. burung2x
11. rama-rama
12. kepompong
14. buaya
15. aneka beruk dan monyet
16. burung enggang
17. singa laut
18. ikan sungai dalam
19. burung unta
20. labi-labi
21. beruang
22. panda
23. seladang
24. muse
25. kancil
26. rusa
 dan lain2x lagi...

antara benda yg interesting bagi aq adalah kepompong tu.. aq ingat kan brooch or kerongsang yg kita pakai kat tudung tu.. rupanya pupa.. cantik betul...

and lagi harimau, ada foreigner from india yg g campak batu kat harimau tu.. saje nak bg harimau tu marah agaknya.. banyak kali pulak tu.. memang harimau tu marah. kecoh jugak la time tu sebab nitizen sound diorang. 

and lagi zirafah & gajah dia.. memang best.. gajah kat sana x berhenti menari.. x tau la sebab panas ke, sebab seronok ke, sebab apa ke... tp memang besar binatang2x afrika ni..

and lastly panda la.. comel pandanya.. main saje yang si anak tu. memang mencuit hati.. tp, tang panda tu korang boleh ada dalam tu 20 minit je.. nak bergambar ke, nak tengok ke.. 20 minit tu la...

barang kenang-kenangan pun banyak panda je... ye la.. mana ada panda kat malaysia ni.. nak tengok life, kat situ je la kan...

apapun, take time la nak jalan.. macam kitorang hari tu.. masuk pkul 12 anak2x dah start meragam sebab panas, penat and masuk timing nak tdo.. si adeq tdoq sampai berdengkur la.. hajat di hati nak seharian duduk dalam zoo.. malangnya anak2x dah macam tu, ummie abie kena balik la... ummie pun dah stress sebenarnya... nasib baik si abie steady je layan umie dengan anak2x.. so, oleh itu.. bawak la stroller.. anak2x boleh tdo kat stroller. dan lagi ada tempat rehat yang ada air cond... cuma tempat untuk makan2x kopok ke.. x de yang sesuai.. kiki...

selamat jalan2x ye korang... daaa...