view my entries with this:

Wednesday, December 14, 2016

Tukar kad mydebit cimb



Assalamualaikum korang... Ooo patut la blog ada problem.. Nak berubah wajah rupanya... Okay.. Hari ni aq nak kongsi dgn korang tips nak tuko kad ke mydebit kad under bank cimb..

Mungkin disebabkan oleh pengumuman dalam berita oleh wakil cimb, hari ni.. Selasa after org cuti pada hari semalam.. Org berpusu pusu nak tuko kad cimb ke mudebit... Oh my... Aq datang 12.30 tgh hari.. Pukul 4.45pm baru selesai.. Berapa jam? 4 jam ko tunggu.. Ni yg x de masalah.. Kalau yg ada masalah mcm borang hilang ke apa ke.. Lagi la melampau nunggunya.. Sekarang ni pun, ada 400 ke 500 org lagi... Kalau sanggup tunggu, pihak bank akan tunggu sampai habis although dah malam.. Kalau customer x larat nak tunggu, balik je la.. Esok datang balik... Jadi, aq nak share beberapa tips kalau kiranya nak g buat kad mydebit.. Org crowded masyallah..

1. Pegi awal pagi. Kalau korang nak jugak pegi waktu petang, sedia la telekung and cari tempat ibadah yg membolehkan korang solat.. Sbb ada kes mak cik td x g solat sbb takut terlepas nombor...

2. Kalau terlepas no sbb buang air or solat.. X pe je.. Pegi je la buat apa yg patut dulu.. Then, g jumpa org yg manage pelanggan.. Dia akan tolong.. Tp, jgn bila dah dapat turn g keluar balik... Terlepas pulak nombor lg sekali...

3. X payah bawak anak kecik.. Kesian kat anak2x tu.. Kalau ad anak besar pun suruh la suami or isteri balik dulu ke.. Jalan2x dulu ke... Shopping dulu ke...

4. Kalau nombor korang 100 ke atas.. Boleh keluar dulu.. Anggarkan 1 jam untuk 100 org.. Padahal x sampai 100 pun sbb semua dok pakat balik x larat nak menunggu..

5. Dah habis semua, korang terus tukar no pin ye sbb kalau cimb valid 24 jam je...


6. Ramai kan. Bagi yg x boleh elak bawak anak or, x larat dah dek kerana diri mengandung... Mintak je la izin kat pegawai yg manage tu mintak izin cepatkan.. X larat nak menunggu dah..

Ni aq dok pk.. Kalau diorang ni kena stay sampai habis waktu maghrib.. Ya Allah.. Bala la agaknya.. Tp, semoga diorang sempat habiskan semua orang hari ni.. 

Kalau nak d pk kan.. Kalau berduit tu nak tuko after tarikh yg dia bg pun x pe sbb charge 12 hinggit lebih je.. Cuma, kad korang x boleh la nak pakai selepas tarikh yg ditetapkan.. Atm x leh baca kad lama katanya...

Harap entry ni dapat bantu korang... Till d next entry.. By the way, kepadatan manusia ni bergantung kepada bank.. Kalau bank nilai tu memang la full house.. Tu x semua stay tu... Bayangkan nak muat 400 org dalam tu.. Dengan bau masing2x.. Espeacially yg baru balik kerja.. Bertabah la.. Huhu.. Okay lah.. Harap dapat bantu ye.. Bye.. Salam alaik..

Monday, December 12, 2016

thaifoodfestival....usj......



assalamualaikum korang... hai... nampak tak gigi yg x penuh tu... har..har...
dialah nur farah ibtisam bg sape yg x kenal la...


so, banyaknya makanan... kali ni berkesempatan pergi ke thaifoodfestival... dekat mana entah suami kata.. usj??? banyak jugak makanan dia and org pun x ramai sangat... maybe sebab bertembung dengan MAHA 2017 kot.. tp, okayla kan.. x de la crowded sangat... macam aq ni.. yg telah diperkenalkan dengan makanan thai dek kerana en suami org perlis... so, macam syok la jugak nak makan makanan diorang ni... rasa memang tidak mengecewakan.. lagi2x kerabu maggie dia... memang terbaik.. walaupun just maggie je... tp, not bad la rasa dia.. rasa nak tambah.. tp, dek pk kepedasannya.. idak la.. huahahahaa..
maggie kerabu : 7 or 9 hinggit


ais krim kelapa dia pun best.. 8 hinggit


ni kakak dania imani... peace yg x jadi.. haha..


apapun.. dr segi rasa memang puas hati... cuma mahal la sikit dr kebiasaannya.. kalau korang jumpa pak cik jual mertabak kecik2x.. aq tak tanya mertabaknya apa... beli la.. sedap mertabak pak cik ni.. kenyal and ada rangup2x sikit doh dia... lepas ni kalau ada lagi thaifoodfestival and ada rezeki lebih.. nak g lagi lah... ngee...

till the next entry..


x boleh nak daftar dan kemas kini brim 2017


assalamualaikum korang...
waaa.. blogger dah berubah.. nampak sangat dah lama noh hakak x bukak blog... hahahaha... sorry lah.. lappy dah x de cenggini la.. and selalu pakai phone okay je tp kali ni, kalau pakai phone ada masalah spacing... kalo teman single gagah le juga nak membelek.. tp, bila dah ad princess 2 org tu.. idak la teman....

so, apa yang dikongsikan hari ni adalah berkenaan dengan pendaftaran dan kemaskini brim 2017...
sebelum korang daftar or kemaskini, korang semak status dulu... kalau ad, just kemaskini and kalau x de, korang buat permohonan baru... so, dalam kes aq and adeq ipaq.. kitorang layak and kena buat permohonan baru... masalahnya.. bila aq buat petang td... ada je ralatnya and tak boleh nak masuk... plus adeq ipaq pun bgtau tak boleh nak hantar.. aq rasa tenet kat rumah mak mertua ni dah laju dah...

then, kitorang pun assume.. haa,, ni mesti x kasi org mintak baru ni... tu yg x dapat nak buat tu... and dalam discussion facebook pun ada ramai yang x boleh nak kemas kini... tp, bila aq cari capaian untuk masalah daftar brim 2017 ni tak de pulak.. so, bila aq terjaga awal pagi macam ni... tergerak la hati nak try... 

dalam 4.30 am tu aq try buat.. jeng...jeng...jeng... mudah je... so, rasanya pada peek hours susah nak masuk.. ye lah.. dok que dengan orang lain... maybe ramai sangat org yg mintak.. ramai la kiranya org yg x berkemampuan kat malaysia ni... 

doakan la rezeki aq dan family ada ye... boleh la tambah sikit2x.. sekarang ringgit malaysia ni macam air... 100 hinggit tu dah macam 20 hinggit masa aq kecik2x... kalau sehinggit tu dapat beli apa je la.. teh ais pun x lepas.. harap2x ekonomi malaysia makin baik la.. kalau x, susah jugak kita kan...

so, harapnya solusi ni dapat la selesaikan masalah korang untuk daftar brim online ni.. sekian,,, assalamualaikum..

psssttt... daftar and kemaskini brim 2017 start 5 disember 2016 sampai 31 disember 2016 je ye....