Skip to main content

Posts

Loan paling mudah.. Bank rakyat

assalamualaikum korang...  so, tngah cari lubuk nak buat loan... sis prefer bank di atas.. hahaha.. sorry, sis ni jenis tak suka citer panjang2x.. terus to d point je..
al-kisahnya.. sis kerja gomen. nak bantu hubby dalam menjana ekonomi keluarga dia.. so, sis pun buat berhasrat buat personal loan.. mula2x sis try mintak koperasi.. punya banyak masalah sampai hubby kena tengking dengan agen koperasi tu.. bertempat di kajang... nama pun agen, ambik la tau sikit pasal dokumen.. kerja korang bukannya ambik dokumen then anto je.. cek la dulu dokumen tu dulu betul ke idak... ni dah la x cek.. cakap x jelas.. lepas tu dah salah nak tengking2x pulak.. banyak cantik muka korang.. 
tp, bila pk balik.. Allah nak bantu suami dengan sis sebenarnya.. alhamdulillah.. tak jadi buat loan dengan koperasi tu... alhamdulillah..
so, sis keje gomen, pernah buat loan dengan bank rakyat utk beli kete.. tp, tu bapak sis yang buatkan and uruskan... pengalaman buat loan dengan bank rakyat hari tu...
dokumen y…
Recent posts

part time job nilai, salak, sepang, mantin, batang benar

Assalamualaikum korang.. sis x nak cerita panjang2x.. just nak invite korang join our big family..  sila klik link di bawah ye..
https://www.yukhaglobal.com/negeri-sembilan/stokis-nilai/
1. produk laku keras. 2. Tips provided 3. Kita buat sama-sama
yang penting istiqamah dan jangan berputus asa.. insyallah..
kalau berminat nak join, boleh join.. kalau berminat nak beli.. sila pm ye..

maceh baca...



breast pump untuk mommies

assalamualaikum korang.. nak kongsi lagi pengalaman new born baby ni.. and kali ni pasal breast pump... okay.. macam biasa la.. semua orang nak senang kan.. kalau korang riki2x kat internet sangat la banyak jenis breast pump yang korang akan jumpa... and pengalaman sis sendiri.. sis pernah pakai 2 2 jenis. pam tangan pernah.. pam elektrik pun pernah.. kalau korang kat luar sana kaya... boleh je nak beli pam letrik yg beratus2x tu.. and nasihat sis beli yang berkualiti.. 
macam sis.. memang dok menjaga duit ke mana.. ye lah.. gaji cukup2x je buat belanja harian.. hutang banyak.. kiki.. so, masa kakak nia dulu.. sis beli pam letrik... semangat la sebab first baby kan.. tp, sis x boleh la.. sakit nenen masa dia tarik tu.. maybe la jugak sbb beli yang murah je kan.. sbb tu sis cakap.. kalau korang ada duit. beli je yg berkualiti.. yg sis punya pam letrik tu.. pakai sekejap je... dah la sekejap.. susu x banyak mana pun dapat dikumpul. mungkin sbb anak first.. tp, time nenen bengkak pun x …

Baby meragam, 3 benda korang kena cek

Assalamualaikum korang.. hye mommies yg baru bergelar mommy... hari ni sis nak share dengan korang tentang baby meragam ni.. sis pun bukannya pakar sangat.. sekadar nak share pengalaman je.. bagi sis experience adalah cikgu terbaik untuk diri...
okay, ada beberapa benda yang korang kena cek kalau baby korang menangis.. 
yang pertama : susu
baby akan menangis kalau dia lapar.. most of the time adalah sebab dia lapar.. tp, kalau korang rasa baru je bagi baby menyusu.. banyak pulak tu..
benda kedua yang korang kena cek adalah : pampers
maybe baby korang kencing dah banyak sampai pampers tu dah rasa basah kat kulit dia or berak.. jadi dia akan rasa x selesa.. nak selesaikan? tukar la pampers.. kiki..
ketiga : kembung
kalau korang rasa baby dah kenyang.. pampers dah tukar tp, baby still menangis meraung jugak... maybe disebabkan faktor ketiga ni.. kembung...
sis cerita sikit pengalaman sis pasal kembung ni... hari tu sis makan bubur asyura.. sis x tau x boleh makan.. bukan banyak pun.. si…

Baby ke-3

Assalamualaikum korang.. Waa.. Lamanya x update.. Lama sangat. Penat dgn life... Kerja, layan bebudak ni (padahal suami yg banyak layan.. Ummie tau nak marah jew.. Huhu..) .. Tq en hubby...
Okay, selama x menaip ni sebenarnya dah berjaya melahirkan khalifah yg seterusnya.. Anak ke-3.. Oleh kerana org kata anak ke-3 ni senang no nak keluar.. So, memang apply cuti awal. Plus mengandung kali ni, ya Allah.. Rasa letih bebenor.. Kelas yg berdua tu memang banyak skip and mintak excuse.. Maybe faktor umur yg dah masuk 3 series ni.. 
So, al-kisahnya, aq sepatutnya due on 21st september 2018.. Masa kandungan 36 minggu sempat la sambut raya haji belah mertua kat perlis.. Dalm otw balik tu memang berjaga2x je sbb dah start rasa mengeras dah.. Hubby siap cakap ayg jgn macam2x.. Kiki.. Dia pulak naik stress sbb takut bini terberanak atas jalan..
So, masuk week 37 aq sakit perut.. Sakit perut nak cirit tu.. Memang cirit pun.. X tau salah makan apa.. Tp, bila meneran nak berak tu, rasa baby macam n…

TABUNG UNTUK BAYAR HUTANG KERAJAAN

assalamualaikum korang, baru terbukak video yang ketawakan isu ni... pada pandangan aq benda ni x jadi masalah pun.. maybe aq dah biasa kerja dengan dalam PIBG sekolah.. mohon sumbangan ni memang perkara biasa sebenarnya... dah x de dana, nak buat semua benda semua nak pakai duit. contohnya, pibg nak menyumbang untuk anak yatim. bukan pibg kumpul duit ahli ajk untuk bagi dekat anak yatim. kena juga mohon sumbangan dekat ibubapa, komuniti... lagi banyak sumbangan, lagi banyak yang yang kita boleh tolong warga yang susah ni. bukan kita simpan duit tu untuk benifit sendiri.
and benda ni bukan paksaan pun... kenapa perlu diperlekehkan. ada banyak penyelesaian masalah dalam kehidupan kita ni. and salah satu tindakan yang kerajaan ambil adalah buat tabung macam tu... salah ke?
kalau rasa x de duit, hutang banyak.. x yah menyumbang pun x pe. kerajaan x bising aih kalau x menyumbang pun. perlu ke nak hebohkan dan mempersendakan usaha kerajaan tu. pelik lah... kot la ada rakyat malaysia yang …