Friday, December 15, 2017

Nur farAh ibtisam


assalamualaikum korang...
anak is benda rezeki yang Allah kurniakan depan mata. alhamdulillah... untuk aq, untuk mendapatkan anak tidaklah sesusah mana. x seperti sesetengah wanita lain yg perlu pergi jumpa doktor, cuba jus itu, cuba tablet ini, cuba susu sinun, cuba cucuk sana-sini.. senang je.. boleh dikatakan newlead tu terus melekat je... tp, nak menjaga amanah ni, allahu akbar.. memang menguji kesabaran tau.. boleh stress sesangat sampai kadang-kadang rasa, bagusnya kalau diorang ni x de lagi.. astaghfirullah al-azim.. that was sangat tidak patut. kalau korang terfikir macam tu, istighfar banyak2x.. aq tak nafikan kadang-kadang aq pun macam tu jugak... huhu..

hari ni aq nak perkenalkan anak aq yg second.. her name was... macam kat tajuk tu... kalau nak tau yang mana satu, boleh tengok dekat sebelah entry ni... my instagram... cer cari yg pipi gebu2x, putih-putih, sengehnya menawan. itulah cik farah ibtisam...

nak kata she was genius, actually, common sahaja... tp, early age of 2, dia dah boleh buka youtube sendiri.. 2 year and a half, by observing, she can play the pilot simulator.. walaupun x faham pun misinya apa. she can choose the plane, open the game, and bawak plane tu walau akhirnya terhempas.. just nak bgtau, she was a type yg agak addict dengan gadjet.... mungkin salah kami sendiri as parent.. betul org kata, kadang-kadang kita nak anak kita diam, kita bagi gadjet ni. senang dan mudah nak buat kerja...

but, at the end, ia akan menyusahkan kita balik... macam farah, although kitorang agak control apa yang dia tengok, pengaruhnya sangat cepat dan besar... kadang2x org yang nak merosakkan manusia ni jahatnya x bertempat.. senang je, tanam ideologi from babies lagi.. padahal benda simple je.. buat character cartoon, pasang lagu yg kids suka, tp buat benda tak senonoh.. contohnya campak barang sana-sini, tak puas hati melalak, hempas barang, lawan cakap org dewasa... benda tu kalau kita tengok biasa je, tp sebenarnya kesannya sangat mendalam.. ia akan jadi habit.. di tanam dalam minda those kids sampai satu tahap memang kita susah nak handle..

macam farah. yes, dia belajar bad attitude from youtube, benda as simple as kids song but with a bad example.. dia akan tiru cara budak tu x dapat barang and bad attitude yg lain... for her, those sikap adalah example in life...

sangat tak bagus.. so, bg korang yg ada anak di luar sana. kalau korang ada masalah yg sama dengan aq, korang kena ajar diorang utk tidak terlalu bergantung dengan gadjet ni... these kids diorang tak boleh nampak, so, cuba sembunyikan gadjet dr pandangan mata diorang. ajak diorang buat benda lain yg melibatkan fizikal dan pancaindera korang. aq tak kata kena larang terus penggunaan gadjet. tp, cuba hadkan... wish me success utk farah jugak..

key, korang. selamat malam. assalamualaikum...


Wednesday, December 13, 2017

rpt pendidikan islam tahun 1 2018


assalamualaikum korang...
so, hmmm.. lagi seminggu je cuti.. lepas tu dah start sekolah... arggghhh...

apapun, tugas kan.. semoga amanah dalam menjalankannya... siapa nak rpt tahun 1 macam kat bawah ni?

SK BATANG BENAR,
71700 MANTIN,
NEGERI SEMBILAN



RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN
PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 1 2018


DISEDIAKAN OLEH :
PN NURUL NADIAH BINTI KAMARUZZAMAN
GURU PENOLONG AGAMA



سكوله  كبغساءن  باتغ بنر, 71700 منتين, نضري سمبيلن
رانخغن فغاجرن  تاهونن  فنديديقن  إسلام  تاهون 1 ˛ 2018
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ميغضو  ترنسيسي (2-19/1)
3 - 1
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.1
1.1
4 (22-26/1)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.2
1.1
5 (29/1-2/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.3
3.1.4
3.1
1.2.1
1.2
6 (5-9/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.2
1.2
7 (12-15/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.3
1.2
8 (19-23/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.3
4.1.4
4.1
1.2.4
1.2
9 (26/1-2/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.1
5.1.2
5.1
1.2.5
1.2
10 (5-9/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.3
5.1
1.2.6
1.2
11 (12-16/3)
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.2.1
7.2
6.1.1
6.1.2
6.1
1.3.1
1.3
12 (26-30/3)
7.2.1
7.2
6.1.3
6.1
1.3.2
1.3
13 (2-6/4)
7.2.2
7.2
3.2.1
3.2.2
3.2
1.3.3
1.3.4
1.3
14 (9-13/4)
7.2.2
7.2
3.2.3
3.2.4
3.2
1.4.1
1.4
15 (16-20/4)
7.2.3
7.2
4.2.1
4.2.2
4.2.3
4.2
1.4.2
1.4.3
1.4
16 (23-27/4)
7.2.3
7.2
4.2.4
4.2.5
4.2
1.5.1
1.5
17 (30/4-4/5)
7.3.1
7.3
5.1.1
5.1.2
5.1
1.5.2
1.5
18 (7-11/5)
7.3.1
7.3
5.1.3
5.1.4
5.1
1.5.3
1.5.4
1.5
19 (14-18/5)
7.3.2
7.3
5.2.1
5.2.2
5.2.3
5.2.4
5.2
1.6.1
1.6.2
1.6
20 (21-25/5)
7.3.2
7.3
6.2.1
6.2.2
6.2
1.6.2
1.6.3
1.6
21 (28/5-1/6)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.3.3
7.3
6.2.3
6.2.4
6.2
1.6.3
1.6.4
1.6
22 (4-8/6)
7.3.3
7.3
3.3.1
3.3.2
3.3
1.7.1
1.7
23 (25-29/6)
7.4.1
7.4
3.3.3
3.3.4
3.3
1.7.2
1.7.3
1.7
24 (2-6/7)
7.4.1
7.4
4.3.1
4.3.2
4.3
1.8.1
1.8.2
1.8.3
1.8
25 (9-13/7)
7.4.2
7.4
4.3.3
4.3.4
4.3
1.8.4
1.8.5
1.8
26 (16-20/7)
7.4.2
7.4
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.1
1.9.2
1.9.3
1.9
27 (23-27/7)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.4
1.9.5
1.9
28 (30/7-3/8)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.10.1
1.10.2
1.10
29 (6-10/8)
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.10.3
1.10.4
1.10
30 (13-17/8)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.11.1
1.11.2
1.11.3
1.11
31 (27-30/8)
7.5.3
7.5
6.4.1
6.4.2
6.4.3
6.4
2.1.1
2.1.2
2.1
32 (3-7/9)
7.5.3
7.5
6.4.4
6.4.5

6.4
1.12.1
1.12.2
1.12.3
1.12.4
1.12
33 (10-14/9)
7.6.1
7.6
4.4.1
4.4.2
4.4
2.1.3
2.1.4
2.1
34 (17-21/9)
7.6.1
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.13
35 (24-28/9)
7.6.2
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
2.2.1
2.2.2
2.2
36 (1-5/10)
7.6.2
7.6
6.3.1
6.3.2
6.3
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.14
37 (8-12/10)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.6.2
7.6
6.3.3
6.3.4
6.3.5
6.3
2.2.1
2.2.2
2.2
38 (15-19/10)
7.6.2
7.6
4.5.1
4.5.2
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
39 (22-26/10)
7.6.2
7.6
4.5.3
4.5.4
4.5.5
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
40 (29/10-2/11)


دسدياكن  اوليه :
______________________
  استاذة  نورالنادية بنت قمرالزمن
ضورو  فنولوغ  اضام

سكولة كبغساءن باتغ بنر

so, aq just pakai no item je.. item dia aq guna dskp... kalau korang nak boleh pm ye.. tp, kalau lappy korang x de, font jawi, kena install dulu, masukkan dalam font lappy korang... kalau tak, huruf2x melayu tu memang akan jadi arab la.. contoh, pa jadi fa... so, selamat sambut tahun 2018 korang...