view my entries with this:

Sunday, October 30, 2016

Modelling

Assalamualaikum korang... and kali ni nak share pengalaman hubby join bidang modelling.. eh, x sempat join pun lagi.. hahaha.. tp, rasanya ada kesudahan yg menggembirakan...

Pernah dengar agensi deballz... aq bukan nak kondem atau apa agensi ni.. tp, kalau saja nak cari side income guna cara ni.. without ada experince.. so, tak yah la.. tp, kalau betul2x berminat nak jadi model... so, korang boleh usahakan and ambik agensi ni as the first step...

Macam my hubby, dia just nak cuba dapatkam side income.. so, tanpa pengalaman dia pun mendftar... posing utk gambar sendiri tu memang aq tak kisah sbb benda tu memang mudah.. tp, kalau semata nak buat profile je nak kena bayar rm300++... aq rasa it was nonsense.. sbb aq tengok dia punya design senang je.. and utk every model guna background yg sama.. x kan la untuk just tukar gambar model, and nak letak kat web, bawak proposal utk dapatkan kelulusan drpd ketua department... aq rasa x perlu kot sampai nak kena charge 300++.. yg tu x campur kalau tangkap gambar kat studio dia.. lagi la banyak...

Casting memang banyak, tp belum tentu dapat role yg ada.. kos perjalanan pegi balik tu, kalau tak dapat role.. nak cekup duit kat mana pulak.. kita ni nak dapatkan side income.. tp, bg aq... hmmm.. macam x berbaloi je.. beside kitorang dah ad komitmen.. masa yg duperuntukkan bukannya time free.. kadang2x time kerja.. so, tak kan nak abaikan kerja utama utk kerja part time.. so, aq kata memang nonsen.. and the end.. leburlah 300 begitu sahaja... dan org yg manange adalah chinese.. berkat tak berkat tu rasanya diorang x ambik port pun..

Tp, kalau korang nak betul2x jd model.. mungkin boleh keluarkan modal sikit dulu.. and mungkin melalui agensi deballz ni boleh tolong korang... sekian...



Fikir baik2x ye before buat keputusan..



Part time jawab kaji selidik



Assalamualaikum korang.. harap semua sihat selalu... hari ni nak share pasal part time job jawab soal selidik...

Kalau sebelum ni aq pernah cerita pasal part time job ni payah nak dapat hasilnya kan... and so far, setelah hampir 6 bulan.. aq pun berjaya dapatkan 2000 mata dan semangat la nak tebus walaupun hanya beroleh rm20 je.. hahaha.. but at last... sampai ke sudah aq tak dapat voucher yg dijanjikan..

Oleh yg demikian.. utk korang kat luar sana yg nak mencuba part time jawab questionare ni... hmmm.. x payah la kot.. better cari cara lain nak buat side income....

So, semoga sapa yg membaca entry ni dibukakan pintu rezeki oleh Allah... bye...


Monday, October 17, 2016

Ustazah pun menipu..

Assalamualaikum korang.. aq stress... stress kenapa pulak? Stress sbb menipu la.. nama je ustazah, tp menipu.. adakah patut.. betullah orang kata, nak tengok sesuatu, tengok la dkt tunjangnya.. bila tunjangnya senget benget.. yg bawah2x pun kompem lah senget jugak.. hmmm..... apa la citer sebenarnya ni...

Actually, tetiba nak buat entry ni lepas dengar perbulan ketua panitia dgn salah seorang ustazah td... kalau korang nak tau, dalam panitia pendidikan islam ada kena buat pelaporan... kenapa untuk pelaporan tu perlu ada penipuan.. kenapa budak yg x lulus perlu diluluskan.. semata2x nak tengok overall cantik.. semata2x nak puaskan hati pihak atasan supaya diorang tak pening menjawab.. ye lah, kalau diorang pening... cikgu sekolah pun pening... hakikatnya.... pihak yg tertentu ni.. sepatutnya tak perlu ada desakan untuk lihat keputusan yg cantik.. kalau semua cantik belaka.. mana nak nampak kelemahan.. kalau x de kelemahan, macam mana nak buat penambahbaikan.. dan lagi satu pihak tersebut kena ingat... apa yg nak dicapai oleh murid ada pada Allah.. dah Allah tentukan murid tersebut susah nak dapat... buat macam mana pun x dapat. Guru dah berusaha... selebihnya doa dan berserah pada Allah.. kalau rasa guru x cukup buat yg terbaik.. bimbinglah mereka.. jgn marah je tau.. jgn nak data je cantik tp pada hakikatnya hampeh dek kerana desakan oleh pihak tertentu.. senario macam ni mewujudkan penipuan dalam bidang pendidikan.. perlu ada ke penipuan ni hatta dalam kalangan ustaz ustazah pun begitu.. astaghfirullah.. kalau inilah natijah kalau wujud sistem yg canggih, better x payah ada sistem sbb matlamat sebenar x tercapai pun..

Actually, bukan bahagian agama je.. bahagian lain such as linus pun macam tu rasanya.. tolonglah wujudkan suasana pendidikan yg telus dan harmoni. Didik ibu bapa kepentingan pendidikan.. jangan kita paksa mereka masukkan anak ke sekolah.. bayar yuran tp, hakikatnya anak tersebut x berkeinginan nak belajar pun.. didik ibu bapa wujudkan persekitaran ingin belajar dalam diri anak2x..

Ps: tekadkan diri utk didik anak murid dgn lebih baik.. bismillah.. doakan sy dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan dalam mendidik anak bangsa...