view my entries with this:

Sunday, March 30, 2014

cara naikkan hb.......



assalamualaikum korang...
baby dalam womb dah 31 minggu....
ada 9 minggu lagi nak tempuh...

seram pun ada rasa... semoga dipermudahkan lah kan...
ooohoooo... actually, teringin nak scan baby dapat baby boy ke gugurl..
tp, sampai ke sudah x menyempat2x nak pegi scan...
maybe kekangan masa dan duit kowt...
apepun, harap baby sihat je...
nak kate aq jaga baby sangat tak lah jugak sebab ubat aq tak makan...
x leyh la... dah masuk 28 minggu nie, makan pil iron tu je rasa nak termuntah...
dan akhirnya, aq dah jadik bahan uji kaji...
adoiyai...
darah: entah berapa banyak dia amik arie tu...
kene gi checkup tekanan darah 6 hari berturut...
poops and urin kene gi anto ke makmal..
aq nak citer pun rasa geli...
adoiyai... tp, memang rasa badan tak sedap la...
lemah je..
kalau berdiri lama tu rasa macam nak pitam je...
punca dia ape?
x jaga hb...
bagi sape yg tak tau hb tu ape, aq pun tak tau sebenarnya..
tp, ape yg aq paham, hb nie kadar penghasilan darah merah dalam badan kita...
ibu mengandung kene staykan hb minimum pada kadar 11..
sebab nanti bila nak bersalin kan tumpah darah...
kalau tak cukup darah takut bahayakan ummie ngan baby....
tp, aq tak ambik port pun...
sebab ape ea?
entah la...
en suami dok bising dah... hahahaha...
sorry sayang, mual la bila makan ubat tu....

kalau nak diikutkan pemakan pun, memang aq ada problem la... sebab kat johor nie idup sorang usben tiada di sisi... transport x de.. nak jalan ke kedai penat nak memasak time macam nie malas...
haha... lastly, just mintak belas ehsan kawan la ajak keluar makan...
so, pemakanan agak tidak terjaga la... apepun, harap baby sihat je..
ameeennn...

and sampai satu tahap tu rasa nak belasah je baveragesa banyak2x.. air gas and etc...
sebabnya...
jenuh la jaga makan, hb makin turun pulak sampai ke kadar 9...
nak balas dendam je.. bila jaga makan jadik macam tu kan...
putus harapan rasa....
bila makan ubat laaaa hb makin turun...
aq rasa maybe pemakanan ubat x teratur agaknya...
apepun, aq bg tips sikit lah kat sini....
from others yg give advice to me...


actually, memang perlu utk bakal ibu nie jaga hb...
tp, kalau korang ada masalah dalam pemakanan ubat... please take care when u nak gi checkup doc...
sebab kalau hb korang rendah, lagi la renyah klinik kesihatan buat kat korang nanti...

selain pemakan yg betul, yg menambahkan darah such as bayam merah, hati ayam, kerang, buah jambu batu...
ada member aq bgtau before checkup dr esok, arie nie start ambik ubat...
minum ubat dengan air jus sebab jus tersebut akan mempercepatkan proses resapan dalam badan korang tu...
my ipar bgtau, 2 hours before checkup,  korang telan 2 biji telur separuh masak...
my co-worker bagitau...
jgn makan ubat then minum susu...
x pasti la sebab ape, maybe kalsium jealous badan dok gi resap benda lain, dia pi dok halang bahan lain daripada di resap dek badan....
jangan jugak makan dengan air yg ada kafein such as kopi and teh...
juga bukan dengan air berkarbonat...
kalau korang buat jugak... sia-sia la korang makan apepun....
hb still akan low jugak....

bakal ibu, bersabarlah key...
bila macam nie baru sedar pengorbanan mak time kandungkan diri ini...
patutlah Allah kata kalau ckp 'uh' pun mengundang kepada kederhakaan...
i'm crying tau sebab badan rasa x selesa sangat....
apepun, keep calm and bersabar...
hihi..
till d next entry...



Wednesday, March 12, 2014

it's definitely not muslimahs'


salam alaik...



this is definitely not muslimah's stylish...
sekarang ramai yg salah guna term muslimah....
saying that their design was muslimah but it was not...
when u say muslimah in fashion, first thing yg u kene remember was about the aurat...
kalau u pakai tudung, nampak rambut u.. sama je as u tak pakai tudung...
if u pakai baju, tp nampak buah dada u.. sama je as u tak pakai baju...
if u pakai seluar, nampak urat spender... nampak bentuk betis u yg montok itu.. sama je as u tak pakai seluar...
hatta kalau u beli baju over your kemampuan pun it will hapepened to be not a muslimah's stylish....

it was an easy thing to understand tp, aq pelik kenapa orang susah sangat nak paham konsep nie...
kalau nak buat style jubah pun, but u drop ke tepi bab aurat...
guna nama lain la besides muslimah because it's not a muslimahs'.. 
jangan jual agama untuk lariskan business...
jangan jual agama untuk menghalalkan cara...
keadaan nie just akan rosakkan ideologi bangsa je...
be ware key...
till d next entry...
wassalam..

Friday, March 7, 2014

hAneZ surayA.. it's not worth it to take others usben...


assalamualaikum korang...

oooo... dia ke hanez suraya...
owh, baru ku tau namanya... before nie tengok drama dia tak pernah pulak tau dia nie hanez suraya..
kiki...

kalau zaman nabi dulu, ada masalah rumah tangga.. org mesti jumpa baginda mintak nasihat...
sepatutnya sekarang, kalau ada masalah rumah tangga, bukan ke patut pegi jumpa ustaz @ ustazah...?
trend sekarang nie, media dah ambik alih peranan ustaz ngan ustazah neyh...
ada family prob, terus canang kat media...
lepas tu keluar la page sana, group sini...
jangan korang memaki hamun sudah, buat dapat dosa je...
kalau support x pe...
hey, dunia..dunia..

dalam kes nie, aq sendiri pun x tau siapa yg betol or siapa yg salah...
kadang-kadang tindakan yg kita ambik menyebabkan misscommunication with others kan...
so, aq nak salahkan pihak yg mana, aq tak berani...
cumanya, yg pasti...
Romie, u as a muslim..
tanpa ikatan x perlu kot nak berpeluk2x dengan hanez mcm tu...
sepatutnya u jaga kehormatan dia as perempuan...
bila timbul isu nie org dok hentam hanez lebih dr org dok hentam u kan.. 
kan u nak dia jadi isteri u...
cer kawal cara dia berpakaian...
tau la putih, tak yah la kot nak tunjuk2x betis tu kat orang...
u tak rasa ape2x ke tengok bakal isteri u mcm tu?
mcm pelik jew... yew x?
huhu...

untuk liyana manan, harap bersabar sangat2x...
x perlu rasanya nak mintak maaf...
your husband yg sepatutnya mintak maaf dekat u and dekat hanez sekali...
he is the one yg sepatutnya kene blame...
nor u or hanez i think...
because of him, this thing happened...
kalau nak cari kebahagiaan baru pun biarlah bertempat...
kene caranya...
x kisah la apa statement yg keluar daripada mulut liyana or hanez sendiri...
aq memang nampak salah tu dekat Romie...
much more and more on him...
sekian...
till d next entry...

buat Romie, jaga la aurat si hanez tu..
because of your wife, u akan di seret masuk neraka....
selamat beramal...




Tuesday, March 4, 2014

kerana hawa, adam di campak ke dunia... kerana hawa, adam di heret ke neraka...



assalamualaikum korang....
based on tajuk entry... actually, aq terpk tajuk nie masa time menunggu kat klinik tadi....
kenape tetiba timbul statement nie?
first time aq perasan fesyen ibu2x muda zaman kini...
ish..ish... kalau my husband dok tunggu sekali td memang lenguh la tengkuk dok menjaga pandangan..
sebab apa? syeksi + seksa....

actually, mula-mula aq ternampak seorang india nie...
she had a big build body, tp pakai baju macam singlet...
dengan armpit berterabur di situ... x de rasa ape2x ke?
okay lah lagi kan sebab india...

then, terpandang pulak ibu-ibu muda melayu nie...
ada juga melayu islam yg pakai baju dress yg single tali tu...
although pakai dengan cardigan, tp still nampak tali bra nya...
and sang suami buat dek je...
selamba tanpa ada perasaan...

ada jugak yg rambut dah tentunya panjang..
di simpul, tambah lagi dengan sanggul buatan yg selalu pengantin pakai...
dah terjojol ke belakang...
tudungnya pendek, nampak la lehernya yg putih tu...
hmmm...
jugak bersama husbandnya...

ada jugak yg pakai tudung dah cantik...
baju pulak pendek, bila bangun nampak kulit kat pinggang...
ada jugak yang tutup semua bahagian, tp seluarnya pulak ketat...
sampai nampak urat spender...
bila jalan dok gegar2x.. husben kepada ibu muda di atas nie tengok pown dok telan air liur...
maluuu...

ish.. rupanya ramai antara muslimah yg tak faham konsep menutup aurat yang sebenar...
kadang-kadang bukan salah mereka...
kadang-kadang persekitaran seperti didikan ibubapa yg jadi faktor ibu muda nie memilih untuk berpakaian yang sedemikian...
dan sememangnya hasutan syaitan menjadi penyumbang terbesar dalam hal nie...
aq sendiri pernah khilaf dalam hal nie...
bajet ranggi la kononnya.. remaja kan...
aq harap, Allah berikanlah hidayah Qu dan kepada mereka..
munculkanlah seseorang yg mampu menasihatkan...

uisshhhh... terjauh pulak... hahahaha...
kerana Hawa, Adam di campak ke dunia...
so, meneliti kembali rentetan sirah nabi Adam...
imannya yg teguh tak termakan puji rayu iblis yg di laknat Allah...
namun iman yg teguh itu malangnya tersungkur dengan pujukan Hawa....
walau di sebalik pujukan itu terselit hasutan yg sangat halus dari musuh baginda....
lalu nabi Adam dan Hawa di tempatkan di dunia... speseifiknya lagi, bumi la kan....

dan kerana hawa, adam di heret ke neraka...
macam mana tidaknya...
isteri berpakaian tidak seperti seharusnya...
bukan hendak di tegah, mahu lagi ditayangkan kepada orang lain...
kelak, sekiranya kelemahan suami itu hanya pada isterinya...
maksudnya, amalan lain superb...
tp, pakaian isteri tidak ditegur dengan beranggapan itu adalah hak masing-masing..............

maka, kelak...
ketika mana sang suami ingin melangkah ke syurga, dia akan di tarik oleh isterinya...
apa yg dipersoalkan adalah kenapa tidak ditegur cara berpakaian?
kenapa dibiarkan dirinya membuka aurat?
lalu, akan terseretlah sang suami ke neraka bersama-sama si isteri...

so, kepada korang di luar sana, kalau korang sayangkan isteri korang, jagalah pakaiannya, jagalah adabnya...
kalau korang sayangkan suami korang, jagalah pakaian anda dan adab anda...
semoga kelak antum bersama-sama berbahagia melangkah ke syurgaNya...
insyallah...

till the next entry...
daaaaaaaaa...
wassalam...



jom wujudkan rasa suka menutup aurat (,")

gud gurl...

kredit to mu hubby...
bismillah...