view my entries with this:

Wednesday, October 29, 2014

Kuil hindu



bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum korang...
sihat tak semua hari nie... harap korang sihat dan ceria selalu...
lenguh tangan masih terasa sebab ape?
sebab nurse dok cucuk nak ambik darah x kene urat... dalam jugak la jarum tu menusuk... tp macam x sakit sangat.. pelik pulak... hmmm.. ada org cakap, bila kite dah alami sakit bersalin, sakit kecik2x nie macam perkara biasa je... macam mana la reaksi mereka yg aq tengok time kene cucuk ngan jarum muka dok berkerut-kerut tu time bersalin... agaknya menjerit-jerit macam my neighbour labouroom.. huhu.. dari cara her husband speak macam indians...
tp, tu la.. masing-masing ada kaedah untuk tangani kesakitan, salah satu ya menjerit la kan.. ngeh..ngeh...

cakap pasal indian, aq teringat pasal agama hindu.. and bila berbicara berkenaan dengan agama hindu, aq teringat tentang banyaknya kuil yang terbina sekarang nie...
kalau diperhatikan dr KL central nak ke jalan hang tuah tu pun dah berapa bijik kuil di bina...
aq bukan prejudis pada agama atau bangsa tersebut.. tidak sama sekali.. sebab kalau nak kata tentang rosaknya moral bukan mereka sahaja yang berbangsa India yang teruk, those yg bergama Islam pun ada yang teruk.. sebab ape? agama hanya pada nama... begitu juga penganut hindu...

tp, dengan terbina banyaknya kuil kat Malaysia nie seolah-olah pemimpim tertinggi menggalakkan pembinaan kuil-kuil yang mana ia seolah-olah menyokong kepada penyekutuan Allah..
bukankah begitu?

Monday, October 27, 2014

buku merah kedua



bismillahirrahmanirrahim..
alhamdulillah...
dah awal ramadhan dah... selamat tahun baru korang...
tp, kan.. nak katanya.. aq sendiri tak sedar hari maal hijrah nie... huhu...
tak baca doa pun... harap2x tahun baru nie lebih berkah dan lebih baik dari tahun sebelumnya...
sebab ape boleh sampai tak sedar nie?
sebab keletihan tahap maksimum... rasa macam kene buat phisical training sepanjang hari penatnya... tahunya nak tdo je... lepas tu perut rasa sebu je.. tekak dok loya semacam je.. so, tau nak baring je...
nasib baik la en hubby sweet orgnya... ngee.. tQ bie...


korang, aq dah buat buku merah dah... alhamdulillah di permudahkan urusan...
ingatkan dah kene bebel sepanjang check up dengan nurse... tp, nurse kat sini okay la.. x de la dia pressure para mommy nie kan... diorang senyum dan ketawa je bila tanya pasal first baby....

so, pada pada 15 oktober 2014 aq mencekalkan diri utk buat buku merah yang kedua dalam hidup aq as mommy...
memang dah ready nak tadah telinga menerima kata-kata yang mungkin memedihkan hati...
tp, alhamudulillah nurse kat klinik nie sangat la okay...
utk second baby nie aq dah tak buat kat klinik kuarters klia atau pun salak tinggi...
aq terus je bukak kat klinik satu malaysia jalan hang tuah, kl sebab klinik nie sebelah sekolah je...
kalau nak buat kat rumah kompem kene mc selalu.. kesian kat sekolah, kesian kat cikgu2x nak ganti masa aq...
so, aq decide buat kat kl je...
masuk2x je dalam klinik, environment dia okay la... tak de la macam kat johor dulu patient sampai tak de tempat duduk... orang tak ramai sangat macam kat sana or tak lambat sangat macam kat kk salak tinggi sebab tak depend on computer 100%.. menulis nie lagi laju daripada menaip sebenarnya... ciptaan Allah kan lebih hebat... kan... ngee..
so, first nurse yang bukak buku dah dapat trace aq skip makan ubat bila tengok tarikh lahir dania...
and dia dapat trace yg aq nie teramatla subur bila tengok tarikh nikah aq... kiki...
tp, dia gelak and bagi dorongan je... dia kata tak pe.. dh rezeki... hilang kecut perut aq...
lepas result HB keluar aq di transfer dekat staf nurse sebab result low...
9 je HB aq.. so, x okay la kan.. tahap kuning.. kalau bawah 9, dah merah dah.. atas palang je la tu...

banyak la yang staf nurse tu citer pasal anemia nie...
lama jugak la dok sembang dengan dia...
lepas check up perut.. staf nurse suruh jumpa jugak dengan doctor sebab perut tak nampak lagi... aq bajet time tu dah 10 minggu dah.. kalau ikut tarikh period la...

alamak, 11.25.. kelas... so, mintak skip keja g ngajo datang balik semula sebelah petang utk jumpa doctor...
ayat doctor ape?
awak.... baby awak baru lagi kan... baby awak berapa bulan...? 
aq jawab la nak masuk 4...
doc: haa... kan... tak boleh la macam tu...
aq sengeh je dengar doctor kata macam tu...
doc: jom kita scan dulu...
dah letak gel... doc kata: haaa.. dah ada heartbeat dah pun...
(aq rasa kalau tak de memang doc sruuh gugurkan kandungan tu) huhuhu...
gaya dia cakap macam  tu la...
tp, at last dia kata... haaa.. x pe la sebab delivery awak sebelum nie okay kan...
alhamdulillah...
ngee...

seronoknya sebab kat sini baby scan tu di ambil gambarnya...
first time ada scan baby sendiri... time dania dulu tak de... so, it make me feel tenang dan yakin yg akan menimang cahaya mata sekali lagi...
har..har..har... padahal seghiau bersalin first tak hilang lagi... teringat lagi sakit contraction... teringat lagi sakit kene jahit... teringat lagi seksanya berpantang...
huhuhu...

apepun, selesai.. cuma ada perbezaan pendapat utk tarikh due depend on tarikh period awal bulan 5...
sebab tu doctor suruh check up sekali lagi pada 23 oktober...
tp, disebabkan masalah tertentu... aq gi check up pada 24 oktober kat salak tinggi..
cuti kan...
so, tumpang le kat sana....
doctor kat sana pun okay... dia cuma bgtau risiko je la baby rapat nie...
and dapat tarikh due..
so, insyallah... my second baby akan lahir pada 18 mei 2015... 11 bulan 2 minggu beza dengan dania....

tp seriously, sangat la penat bila kite mengandung sambil tu ada baby kecik...
penat saangat rasanya,,, en hubby la yang banyak tolong... nasib baik dia jenis yang rajin...
alhamdulillah...
so, lepas nie aq nak citer pasal kuatnya second baby nie...
and tips supaya korang tidak terlajak macam aq..
so, tunggu entry yg selepas nie yerp... bye... salam alaik...




Thursday, October 9, 2014

Nur Dania Imani nak dapat adeq



assalamualaikum dan selamat petang korang...
sape yang jumpa entry nie mesti tengah nak tau sangat2x macam mana ada anak rapat?
ataupun nak tau lepas keluar darah nifas nie common ke kalau tak keluar haid?
atau pun curious sama ada okay ke tak okay kalau anak still baby, makna kata baru habis pantang then mengandung lagi...

apepun, itulah yang terjadi kepada diri ini...
actually x bajet pun nak ada baby lagi dalam peyut nie..
tak ready pun lagi masa mula-mula dapat tahu...
kalau korang mengalami situasi yang sama, ape yg korang kene buat adalah open your mind, terima dengan hati yang terbuka..
redha dan bersyukurlah kerana ia adalah rahmat dan rezeki yang Allah kurnikan kepada korang...
alhamdulillah.. macam aq sendiri, ramai kawan-kawan yang bagi kata-kata semangat dan kata-kata positif berkenaan dengan anak rapat-rapat nie...

actually, apa yang terjadi?
hmmm... during ramadhan, darah nifas aq berhenti and aq sempat berpuasa selama seminggu and kemudian keluar darah semula..
tp, aq tak consider darah haid sebab lama jugak daripada kebiasaan iaitu lebih kurang 2 minggu..
ingat darah nifas jugak sebab selalunya my peod datang 7 hari je...

and then, dalam masa menjalani kehidupan as a new mom and ummie kepada Nur Dania Imani bt Mohd Firdaus nie..
just buat macam biasa la..
tak terdetik akan mengandung semula sebab merancang jgk...
tp, sampai satu ketika aq jadi curious sebab badan rasa x sedap..
tanda2x masa mengandungkan dania dulu pun ada jugak...
such as kuat makan, kuat tido, kuat kencing, kuat sendawa (means badan banyak angin), pening-pening kepala..
tp, dok relax je sebab memang x bajet pun nak pegnen lagi...
sebab x menyangka tu la aq dok pulun makan macam2x...
buah nenas tu entah berapa biji entah aq belasah...
nasib baik tak jadi ape2x...

dan oleh kerana curiosity yang melampau melandai diri..
aq mintak kat husband nak cek upt...
dapat la upt stick tu.. harga dia 11 hinggit lebeyh...
time cek tu, berharap sangat negative... tp, masyallah... tak sampai seminit pun dah keluar line kedua...
reaksi waktu tu: blur...
aq bgtau suami.. suami pun jadi blur.. hahaha...
and then, oleh kerana takut upt tu salah, kitorang beli yang digital (32 hinggit)..
and kalau betul pun, dapat la aq trace berapa minggu sebab aq dah lupa dah tarikh sebenar aq peod...
tp, at last tak dapat jgk nak trace sebab keputusannya adalah......

3-4 yg jugak bermaksud my kandungan dah 5 weeks or more...
ah.. sudah... so, nampak gayanya bila nak buat buku merah nanti kene la anggar2x je tarikh peod bila.. huhuhu...
and tngah menyediakan diri untuk di bebel oleh nurse...

apepun, doakan aq kuat ea...
sekarang nie asyik lemau saje..
huhu...
nanti aq update lagi..
bye..bye..





Wednesday, October 8, 2014

raya korban



assalamualaikum korang..


belum terlambat rasanya kan...
selamat hari raya aidiladha atau hari raya korban...
hari raya korban kali nie mengundang sedikit kesedihan..
tp, tidak mengapalah..
insyallah... Semoga rasa sabar itu mengundang kepada kebaikan...

apepun, enjoy key...
baik, bercerita berkenaan dengan hari raya haji nie..
korang tau x kenapa kita sebagai umat Islam nie sambut hari raya haji?
mungkin ada antara korang yang tau..
macam aq dulu...
tak tau pun celebrate untuk ape.. janji hari raya dapat cuti kat rumah...
janji dapat makan banyak2x...
janji dapat daging lembu sebab mak masak kuah kacang sodap dan terbaik...
kiki..
or, janji dapat jalan2x...
or, janji dapat tengok cerita best...
kan..kan...

tp, sebenarnya.. kite sebagai umat islam nie menyambut hari raya haji berikutan satu peristiwa yang memberi banyak pengajaran kepada kita...
hari raya haji lebih mudah difahami dengan hari raya korban dimana ketika raya ini disambut, umat Islam dituntut untuk menyembelih binatang ternakan iaitu kambing ke, lembu ke, unta ke...
ikut kemampuan masing-masing lah ea...
kenapa amalan ini dituntut?
amalan ini dituntut berikutan peristiwa perintah Allah yang memerintahkan rasulnya nabi Ibrahim untuk menyembelih anaknya nabi Ibrahim...
rasul terdahulu seperti nabi Ibrahim dan nabi Ismail mampu mentafsir mimpi..
mimpi nabi bukan seperti kite nie merapu2x...
heh..heh..
mimpi mereka pasti ada maksud yang tersirat...

ketika nabi Ibrahim menerima perintah Allah untuk menyembelih anaknya sendiri,
ya Allah ......... beratnya rasa hati baginda..
ye lah, mampukan seorang ayah untuk membunuh anak yang disayangi...
kalau aq la... ish, memang x mampu la...
tp, nabi Ibrahim cekalkan juga hatinya untuk menyembelih anaknya sendiri..
padahal pada awalnya, baginda merasa ragu sehingga bertanya kepada anaknya nabi Ismail apa yang perlu dia lakukan...
namun begitu, teguhnya iman anaknya nabi Ismail, membenarkan perintah tersebut...
nabi Ismail bukan sahaja tidak lari bahkan tidak melenting dan menyerah diri kepada bapanya untuk disembelih...
subhanallah... begitu kuat iman mereka...
tp, kalau korang mimpi sembelih anak sendiri jangan sembelih pulak tau..
kite bukan nabi... banyak daripada mimpi kite mainan syaitan...
mane nak tau, tetiba mimpi sembelih anak.. dok sembelih betul2x.. uishhh.. beghat la kalu gitu kan...


and korang tau tak kenapa jemaah haji perlu melontar batu di jamrah..
ada 3 kan?
amalan melontar batu ini juga berkaitan dengan kisah sembelihan nabi Ismail...
ketikan nabi Ibrahim membawa anaknya nabi Ismail ke tempat sembelihan, sepnajang perjalanan bagainda, baginda di hasut oleh syaitan untuk tidak melakukan sembelihan tersebut sebanyak 3 kali...
tempat kita melontar batu tu la kawasan di mana syaitan menghasut nabi Ibrahim...
dalam ibadah haji, kite melontar batu itu bermaksud kita melontar syaitan...
yang nie, aq pernah dengar tp, x pasti la betul atau tak...
sama ada amaln tersebut hanya sebagai pengajaran ataupun betul2x Allah ikat syaitan di situ untuk di rejam...

ada cerita best yang korang boleh tengok untuk kisah nabi Ibrahim nie...
korang boleh cari dalam youtube...
taip - fil nabi ibrahim 1 subtitle indonesia...
nie yg terbaik yang aq dapat cari...
my hubby la nie...
eh, taklimat nak start dah...
aq gerak dulu ea..
till d next entry...
daaaaaa..
salam alaik...