Monday, September 29, 2014

system... buffer.. waste time



dear kpm,

please give us a system that we can surfing happily..
harap sangat2x bukan kpm sahaja tp semua kementerian dalam kerajaan malaysia..
tolong lah, if nak involve your worker dengan system...
please make sure yg system tersebut dapat dilayari dengan happy...
kalau sebelum nie, negara dikejutkan dengan pembaziran makanan..
kini, kitorang diamalkan dengan pembaziran masa..
just nak kene tunggu system untuk buffer sahaja...
stress pulak rasa..
huhu..

focused on this..


so, guru dah kene study by this...
this is a good affort for teachers actually...
tp, sampaikan membuang masa memang aq tak setuju..
aq dah la tak leyh nak buat kat rumah... ye lah.. dania tu dah makin banyak main dari tdo sekarang nie..
bila malam, nak tdo pulak.. esoknya 5,30 am dah nak kene pg sekolah..
aq kalau tak cukup tdo memang tak leyh nak manage kelas dengan baik sebab moral down.. x cukup rehat.. dengan si kecik bangun waktu malam lagi...
hohoho..

and kalau bukak pun, Allah.. lambatnya lah..
buffer je.. it cannot support all of teachers in Malaysia to use this system dengan baik...
nak menunggu tu, macam2x boleh buat..
my flash pun asyik stuck je..
and makin teruk, application lain semua jadi slow...
tension... 

just luahan perasaan...
keep on going dan harap dapat bersabar dengan benda nie

sekian... till d next entry...


Sunday, September 21, 2014

betul ke?



assalamualaikum korang...
sekarang otak tngah blur..
tak tau nak pikir apa...
cuma menggunungkan harapan semoga segalanya akan berjalan dengan lancar...
rezeki dariNya...
ada la hikmah di sebalik nikmat tersebut...

banyak perkara yang dirisaukan...
sampai tak tau nak pk bab apa dulu...
bab mana yang paling penting, bab mana yang paling genting...
cuma berharap Allah mempermudahkan jalan yang Dia aturkan...
aq bertawakal hanya kepadaNya...

insyallah..
rezekiNya adalah nikmat dan rahmat..
alhamdulillah..



tips ke zoO negara



assalamualaikum korang...
mesti ada di antara korang yg suka tengok binatang kan...
antara binatang favourite adalah zirafah, harimau, panda...
ada jgk nak tengok kelainan such as unta, gorilla bukan godzilla ea.. rekaan je tu..
hihi...

apepun, nak citer pasal zoo negara...
arie tu, time my sister in law balik sini, kitorang cadang nak pegi zoo negara...
mahal jugak entry masuk...
dewasa rm30..
kanak2x rm15...
bawah 3 tahun rm 0...
selalunya org akan datang zoo dengan family...
actualy kalau 1 kepala 30 hinggit...
4 org dah 120...
huhu.. so, sape yg berpendapatan rendah.. x yah la g zoo negara..
kecuali korang ada saving untuk vacation...

kitorang gerak dari rumah dalam pkul 3.00 petang macam tu sebab ingat tutup lambat... jalan2x kat sana 2 jam jadi la kan...
alih2x tak jadi sebab..
kitorang sampai pkul 4, zoo negara tutup pkul 5.. last keluar pkul 6....
kalau korang nak g zoo negara, pegi la pagi sebab kalau datang petang tak sempat nak round 2 jam je..
macam2x ada dalam tu... kalau korang g sekejap je, maka tak berbaloi la korang bayar 30 hinggit sorang..

yg aq agak marah pasal parking la..
sebab bila dah tak jadi...
ingat keluar x de la kene bayar parking sebab x sampai pun 20 minit park dalam tu..
rupanya kene 5 hinggit...
agak melampau la aq rasa...

pasal panda pulak..
actually aq pun suka panda sebab cute...
tp, kalau sebab panda negara keluarkan berjuta ringgit untuk penjagaan dan pengurusan dia...
panda hidup senang di bagi makan, bersenang-lenang dalam air-cond...
sedangkan rakyat bergelempangan di jalanan, ada yg makan nasik dengan kicap je...
ada yg pakai baju pun koyak rabak...
x de rumah, x mandi berbau hapak...

suatu pembaziran la... yg diguna tu duit rakyat jugak...
kalau guna duit penjanaan daripada hasil negara sepatutnya di salurkan lebih kepada rakyat...
nie, rakyat masih lagi merempat, panda mahu lagi di angkat2x...
memang pembaziran...
sedeyh.. sadis...
hmmm...



Saturday, September 20, 2014

susu untuk baby baru lahir



assalamualaikum korang...
sedang2x menunggu si kecik bambam dania tdoq...
sambil2x tu terbit la perkataan-perkataan hasil daripada jari aq yg x berapa nak runcing..
muahahaha...

hari nie nak share pasal susu untuk baby...
oleh kerana aq tak buat stok susu awal2x untuk dania..
makanya, x cukup la susu badan sahaja untuk menampung susu si kecik nie...
sekarang, she was 3 month and a half..
hhmmm... kalau aq gi sekolah, balik dalam pkul 3...
amaun susu yg dania minum nak dekat 10 aun jugak..
jenuh la jugak nak kejor nilai 10 tu...
paling banyak yg aq boleh save just 6 aun jew...
oleh yang demikian, nak tak nak terpaksa la en hubby membenarkan seterusnya membatalkan niat dia untuk bagi si kecil full bf kat dania sebab ummie dia tak larat nak kejor 10 aun tu..

so, pencarian susu tepung pun bermula....
mula2x kitorang guna susu nie..


actually, risau jugak.. sebab mula2x guna dulu dania muak keluar cecair coklat kemerahan macam darah...
so, stop... then bila dah 3 bulan..
try balik... tp, dania tolak..
tak maunya dia dah susu nie...
aq minum enfamama pown tak berkenan..
like mother like daughter lah nie kan...
eh, terbalik... like daughter like mother... kiki..

so, aq bertanya la kepada para kakak dan kakak iparqu...
anak sedara dah ramai le katakan...

ada beberapa suggestion...
antaranya...


abg anang kate, kalau nak baby bulat, minum susu nie...
susu nan..



kalau nak baby tinggi minum susu nie...
susu lactogen..


susu anmum...


susu nie kene jaga2x sebab ada baby yg sembelit minum susu nie...
susu dulac...

apepun, it's depend on baby la...
so, kalau tak nak membazir, pegi kedai mintak kat diorang pack percubaan..
kalau x de, beli dulu pack yg kecik...
kalau baby korang nak, baru teruskan....
okay?

untuk dania, on first try dalam pencarian...
she can except susu anmum tu...
walaupun x boleh terima 100 peratus on the spot...
she learn to except it..
so, alhamdulillah....
boleh go on je dengan anmum...

sebab ape x try je dgn yg lain...
jenama ada banyak kan...
dutch lady ada, ilham ada,,,
by the way...
susu ilham..


just untuk 1 tahun dan ke atas je yg kitorang jumpa...
pihak farmasi nasihatkan start when dania was 1 year old...
huhu...


and kalau korang perasan, kebanyakan susu adalah jenama nestle...
oleh kerana aq and  my hubby tngah boikot barangan israel, so kitorang tak tertarik la nak beli jenama nestle,,, tp, seriously, banyak betol...
yahudi bagi baby kita minum susu lembu...
tp, baby diorang ikut sunnah nabi minum susu kambing...

hmmm... nampak gayanya memang dari kita baby lagi, pihak diorang dah tanamkan ideologi2x supaya x ikut sunnah...
padahal diorang ikut sebab diorang tau kebaikan sunnah tu...
aq ingat kalau dania besar sikit, nak bg susu kambing je...
mintak2x si kecik tu terima...
hihi...

so, jom share pengalaman korang..
till d next entry...
daaa......
salam alaik..