view my entries with this:

Saturday, September 20, 2014

susu untuk baby baru lahir



assalamualaikum korang...
sedang2x menunggu si kecik bambam dania tdoq...
sambil2x tu terbit la perkataan-perkataan hasil daripada jari aq yg x berapa nak runcing..
muahahaha...

hari nie nak share pasal susu untuk baby...
oleh kerana aq tak buat stok susu awal2x untuk dania..
makanya, x cukup la susu badan sahaja untuk menampung susu si kecik nie...
sekarang, she was 3 month and a half..
hhmmm... kalau aq gi sekolah, balik dalam pkul 3...
amaun susu yg dania minum nak dekat 10 aun jugak..
jenuh la jugak nak kejor nilai 10 tu...
paling banyak yg aq boleh save just 6 aun jew...
oleh yang demikian, nak tak nak terpaksa la en hubby membenarkan seterusnya membatalkan niat dia untuk bagi si kecil full bf kat dania sebab ummie dia tak larat nak kejor 10 aun tu..

so, pencarian susu tepung pun bermula....
mula2x kitorang guna susu nie..


actually, risau jugak.. sebab mula2x guna dulu dania muak keluar cecair coklat kemerahan macam darah...
so, stop... then bila dah 3 bulan..
try balik... tp, dania tolak..
tak maunya dia dah susu nie...
aq minum enfamama pown tak berkenan..
like mother like daughter lah nie kan...
eh, terbalik... like daughter like mother... kiki..

so, aq bertanya la kepada para kakak dan kakak iparqu...
anak sedara dah ramai le katakan...

ada beberapa suggestion...
antaranya...


abg anang kate, kalau nak baby bulat, minum susu nie...
susu nan..



kalau nak baby tinggi minum susu nie...
susu lactogen..


susu anmum...


susu nie kene jaga2x sebab ada baby yg sembelit minum susu nie...
susu dulac...

apepun, it's depend on baby la...
so, kalau tak nak membazir, pegi kedai mintak kat diorang pack percubaan..
kalau x de, beli dulu pack yg kecik...
kalau baby korang nak, baru teruskan....
okay?

untuk dania, on first try dalam pencarian...
she can except susu anmum tu...
walaupun x boleh terima 100 peratus on the spot...
she learn to except it..
so, alhamdulillah....
boleh go on je dengan anmum...

sebab ape x try je dgn yg lain...
jenama ada banyak kan...
dutch lady ada, ilham ada,,,
by the way...
susu ilham..


just untuk 1 tahun dan ke atas je yg kitorang jumpa...
pihak farmasi nasihatkan start when dania was 1 year old...
huhu...


and kalau korang perasan, kebanyakan susu adalah jenama nestle...
oleh kerana aq and  my hubby tngah boikot barangan israel, so kitorang tak tertarik la nak beli jenama nestle,,, tp, seriously, banyak betol...
yahudi bagi baby kita minum susu lembu...
tp, baby diorang ikut sunnah nabi minum susu kambing...

hmmm... nampak gayanya memang dari kita baby lagi, pihak diorang dah tanamkan ideologi2x supaya x ikut sunnah...
padahal diorang ikut sebab diorang tau kebaikan sunnah tu...
aq ingat kalau dania besar sikit, nak bg susu kambing je...
mintak2x si kecik tu terima...
hihi...

so, jom share pengalaman korang..
till d next entry...
daaa......
salam alaik..



div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. Baru tahu pasal susu Ilham nie la.. hehehe.. brand baru ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. kite pun tau daripada ikim.fm... nak kata baru sangat, tak jugak.. tp, dengar2x mcm bagus.. nanti kite dah try, kite buat entry lain.. hihi..

      Delete