view my entries with this:

Saturday, November 27, 2010

esOk ariE....

esok nak gi jejalan lagi...
hik2x..


ngeh2x

Friday, November 26, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn IsLam I..

kadang2x..
ader tak kourank selami..
aper kah maksud syahadah bagi diri kourank dan orang lain
sama tak aper yg kourank faham berkenaan dengan kalimah syahadah dengan aper yang orang lain faham mengenainya

secara dasarnya
kalimah syahadah itu..
secara khususnya adalah:





ader yg tak atu baca jawi???
x per...
kiter belajar


sebutnya begini (,"):


ash_hadu an la ilaha illa Allah
wa ash_hadu anna muhammad rasulullah






namun, dengan wujudnya pelbagai bahasa di dalam dalam dunia nie..
maka ia dierti dan difahamkan mengikut bahasa masing-masing
antaranya:
di dalam bahasa melayu


aku naik saksi bahawa tiada tuhan selain Allah swt
dan nabi Muhammad saw itu pesuruh Allah swt


all d malaysian i raser boleh bacer bahasa melayu dan faham kan?
maybe yg tak faham part Allah dan rasul...
so, kourank boleh klik kat sini:





dan sini:











hmm...
kalau kourank tengok kepada sejarah Islam..


kaum musyrikin secara terang-terangan menolak kedua-dua frasa tersebut
antara sebabnya..
pengkaji sejarah mengatakan bahawa:
1. mereka tak menerima kewujudan Allah swt kerana diorang tak nak meninggalkan amalam nenek moyang diorang yang dah berabad meniti kehidupan diorang sehari-hari iaitu menyembah berhala
lepas tu..
dah tentunya tak kan ada lagi proses pembuatan patung berhala iaitu 
hubal, latta, uzza dan manat 
jadik, business diorang dalam bahagian tu akan terjejas..
seterusnya menjejaskan ekonomi kaum musyrikin itu sendiri


2. diorang tak nak mengaku bahawa nabi Muhammad itu pesuruh Allah kerana..
diorang fikir, kalau diorang mengaku nabi Muhammad saw sebagai rasul..
maksudnya diorang mengaku nabi Muhammad saw sebagai ketua mereka
habis la diorang punyer autoriti dalam pentadbiran
tu la natara sebab yang membuatkan diorang menentang hebat frasa kedua




kaum yahudi dan nasrani yang awal pulak...
yang masih berpegang dengan ajaran rasul-rasul mereka..
sebelum agama mereka diselewengkan masih menerima frasa syahadah yang pertama iaitu
berkiatan dengan kewujudan Allah swt sebagai tuhan
tp, diorang susah sikit nak terima nabi Muhammad saw sebagai rasul akhir zaman
terutamanya kaum yahudi


selari dengan sejarah awal, kaum yahudi nie yang pertama sekali melanggar perjanjian besar di antara manusia iaitu semasa peristiwa miftah al-makkah
bagi diorang, sepatutnyer, rasul terakhir mesti la berasal-usulkan daripada bangsa mereka sendiri that is bani Israil
kourank pernah tengok usul-usul nabi kiter tak?
memang banyak yg berketurunan bani Israil
namun begitu, sangkaan diorang meleset bila nabi akhir al-zaman mucul daripada bangsa lain yang mereka anggap rendah daripada mereka
itu 1 hal..


diorang jugak menyatakan bahawa mereka merupakan kaum terpilih oleh tuhan
ideologi itu jugak la yang membuatkan diorang pk bangsa lain tak layak berdiri sama taraf dengan dioarang
dan membolehkan bangsa lain dihina, didera hatta dibunuh tanpa rasa bersalah sikit pown


tp, memang kental bangsa Israel nie
diorang dulu tak ada negara, boleh pulak amik tanah di Palestin dan buat negara sendiri yg dikenali sebagai Israel
bangsa diorang nie ader kat seluruh pelosok dunia...
dari timur ke barat
dari utara ke selatan
dan kehidupan diorang bukannya mudah
buktinya???
haa...
pernah dengar tak pembunuhan beramai-ramai orang yahudi oleh Hitler?
pentadbir German dulu
ader makna pembunuhan tu sebenarnya
nak citer kat sini memang panjang
so, kourang leh try tanyer cikgu sejarah kourank sebab jadik amcam tu
kalau cikgu sejarah kourank tak tau
suruh dia mengaji balik
ehehehe...
jangan marah ha cikgu...
huhu


and walaupun ader peristiwa2x macam tu, diorang boleh survive
antara bangsa yang paling lama di dunia


dan Allah swt pown mengiyerkan di dalam firmanNya:


“Hai Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang telah aku anugerahkan kepadamu dan (ingatlah pula) bahwasanya aku telah melebihkan kamu atas segala umat.” (QS. Al Baqarah: 47)

Allah swt meletakkan syarat kepada mereka utk menjadi kaum yg terpilih
tp, diorang memiliki tak semua syarat tu?
jawapannya tak..
nanti i buat entri lain utk itu ea...
so, diorang engkar kepada Allah swt akhirnya.. 
jom kita telusuri kisah kaum yahudi nie dalam al-Quran


“Hai Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang telah aku anugerahkan kepadamu dan (ingatlah pula) bahwasanya aku telah melebihkan kamu atas segala umat.” (QS. Al Baqarah: 47)

Namun mereka berlaku ingkar dan menganiaya diri sendiri. Mereka kufur di depan hidung Nabi Musa dan menyembah anak lembu sehingga Allah menurunkan azab kepada mereka.

“Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya: "Hai kaumku, Sesungguhnya kamu telah Menganiaya dirimu sendiri karena kamu telah menjadikan anak lembu (sembahanmu), Maka bertaubatlah kepada Tuhan yang menjadikan kamu dan bunuhlah dirimu[1]. hal itu adalah lebih baik bagimu pada sisi Tuhan yang menjadikan kamu; Maka Allah akan menerima taubatmu. Sesungguhnya Dialah yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang." (QS. Al-Baqarah: 54)

“Dan (ingatlah), ketika kamu berkata: "Hai Musa, Kami tidak akan beriman kepadamu sebelum Kami melihat Allah dengan terang[2], karena itu kamu disambar halilintar, sedang kamu menyaksikannya[3]." (QS. Al-Baqarah:55)

“Setelah itu Kami bangkitkan kamu sesudah kamu mati[4], supaya kamu bersyukur.” (QS. Al-Baqarah:56)
Alquran (Surah Al Baqarah: 94-96) membongkar rahasia kebusukan bangsa Yahudi yang ingkar sebagai berikut:

94. Katakanlah: "Jika kamu (menganggap bahwa) kampung akhirat (surga) itu khusus untukmu di sisi Allah, bukan untuk orang lain, Maka inginilah kematian(mu), jika kamu memang benar.

95. dan sekali-kali mereka tidak akan mengingini kematian itu selama-lamanya, karena kesalahan-kesalahan yang telah diperbuat oleh tangan mereka (sendiri), dan Allah Maha mengetahui siapa orang-orang yang aniaya.

96. dan sungguh kamu akan mendapati mereka, manusia yang paling loba kepada kehidupan (di dunia), bahkan (lebih loba lagi) dari orang-orang musyrik. masing-masing mereka ingin agar diberi umur seribu tahun, Padahal umur panjang itu sekali-kali tidak akan menjauhkannya daripada siksa. Allah Maha mengetahui apa yang mereka kerjakan.



untuk kiter sebagai umat Islam...
sejahat mana pown kiter...
janganla sampai kiter hilangkan syahadah itu dalam diri kita
berpegangla kepadaNya
dan jangan sekali-kali mensyirikkanNya dengan sesuatu yang lain
Allahu a'lam


so, selamat beramal kourank
(,")

Thursday, November 25, 2010

GIVEAWAY SAYA NAK CURSOR TU JUGAK

GA from nadia
eh, bukan saya...
nama jer serupa..
ahahahaha..
tag FROM cik tqa


klik kat banner ea...
=)


tag kamooOOoo
kak liza
skoloh
miss tora

Wednesday, November 24, 2010

KAWAII GADGET'S CONTEST

pertama sekali, sila klik di:




okay, baru senang ati  nak citer..
ehehehe...

tag from cik tqa

my favourite song

Tajuk Nasyid : Open Your Eyes
Artis : Maher Zain
Album : Thank You Allah



Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..

No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way

(Allah..)

Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?

No..
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..

No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way

(Allah..)

Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way

(Allah..)

Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Until the end of time..
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way

(Allah..)

Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

siapa saya untuk suka lagu nie: hamba Allah swt
bagaimana saya suka lagu nie: adeq saya yg rekomen kepada saya
bila addicted dengan lagu nie: when saya jumpa video about 'convert to islam' by rubben (abu bakr)
kenaper saya suka lagu nie: bila saya raser saya mula bongkak dengan nikmat yg saya dapat, ia menyedarkan saya supaya bersyukur atas nikmatNya
maner dapat lagu neyh: sorry, 4shared jew..adeq saya suruh ea gi situ..
uhuhuhu..

selalunya, membawa diri kiter kepada yang Maha Esa
sangat menenangkan..
sangat membahagiakan..
sehingga tidak terungkap oleh kata-kata
dan
dapat pahala dariNya bila kiter bersyukur padaNya
sebut aper kourank?
alhamdulillah
oleh itu, jom kiter mengingatiNya selalu
hehe..

tag ini, speacial buat:

due date: 13 disember 2010

Tuesday, November 23, 2010

haMpeh jeW...

sangat sedey sekarang..
sehingga memaksa diri ini untuk meinitiskan air mata
ahahahaha..
poyo jer lagaknyer kan..
tak kire..
nak citer gak kat kome

ari nie i tak dapat tengok citer kegemaran i and my sis..
sebab utamanya adalah kerana...
pergaduhan di antara korea utara dan selatan bergaduh semula..
saya sedih untuk mereka 
tp, tak tau kenaper kesedihan tak dapat tengok citer tu melebihi kesedihan saya di atas peristiwa tersebut
huhu
hampeh jer kan...
aperpun, citer itu tetap ditayangkan di kaca tv
yang mana sepatutnya ia ditayangkan pada pukul 9pm berubah kepada 10pm
namun, muncul pulak faktor kedua
that is...
pukul 10 malam, my pa punyer time tengok WWE
memang tak der raser nak bolot tv tu jadik kepunyaan privasi lagaknyer
sebab dah la my pa yg bayar astro aper semua..
nak tengok mende tu sekali seminggu pown tak leh bagi dia..
tak kan la nak berebut pulak ngan my pa kan..
so, layan kan jer la..
huhuhu..
so, kemungkinan besar esok akan ku pergi ke jalur lebar
untuk mendapatkan tenet yg lebih laju bagi menonton cerita tersebut secara online
hik...
selamat berhibur bapak..
a'ya online jer la nampaknyer..
hehe..

maAp.. anDa terPaksA sayA sinGkiRkan...

ala-ala 'sad' jer bunyiknyer kan..
tp, memang sedey pown..
nak buat pernyataan maaf secara terbuka..
huhu

actually, citer sebenarnya...
i terpaksa buang a follower of mine..
why??
kejamnyew..

jangan ler begitu kome
ader sebab la jadik begitu
blog miliknya mengandungi melware yg mampu memberi ketidakselesaan kepada diri ini juga blog kesayangan
oleh itu, mintak maap ek banyak2x...
tak leh la i nak bukak nama dia kat sini
huhu
aperpun, nice to know u
(,")

Monday, November 22, 2010

sOrrY.. teR'bUsy' la Pulak...

waa....
lama sudah blog tidak ber'update'
sorry sangat kat kourank
hehe..

13 november 2010 - rombongan tunang Shahril (kawan sekolah rendah_jiran )
=)
17 november 2010 & 18 november 2010 
rayer_balik kampung
rebentuk hantaran untuk tunang abg adi bersama kak mai + adeq
19 november 2010 - mandi sungai klah (hotspring)
menyiapkan album untuk abg adi (macam tak guna tp, siapkan jugak. hahaha... )
20 november 2010 - hantar adeq balik puncak alam + gi umah abang kat sepang
21 november 2010 - amik baju kak shitah kat Serdang'plus'makan-makan
22 november 2010 - uruskan pendaftaran subjek tertunggak + penginapan_kolej
27 november 2010 - group merisik bertolak dari kampung@bagan datoh
28 november 2010 - jumpa bakal kakakIparku
till 4 disember 2010 - siap aper yg patut disiapkan for engage ceremony
5 disember 2010 - rombongan meminang abang adi
till 20 disember 2010 - ready for new semester
=)
weeeee...





Tuesday, November 16, 2010

fiRst dAy as A yO..

berakhir sudah
dan pada malamnya
tidur kami tidaklah enak seperti yang disangka
sebab esok nyer dah nak balik
terkena jugak lah itu malam
huhu
aperpun, dah tak kisah dah...
sebab kami dah kompem jadi youngOfficer
day 1 after dapat pangkat!!









sepatutnya..
balik time, barang makin sikit
kenaper ak raser makin banyak eh?
ahahaha..










agaknyer, sponsor utk gi SPA nie
deme guna ker, deme simpan?
ehehehe..






mantan2x...
JUO nadia, JUO hajar, KPL diyana
=)













akhirnya...


SiapA PosE arI niE.. buLeh Ler mAkaN...


selamat ari rayer korban kepada semua!!
ahahaha...
actually, ari nie dah rayer..
bak kata bapak:
sebab semalam jemaah haji dah wuquf di arafah...
aku pown tak pasti kenaper.. 
nanti, i try ello2x mereka yg arif eh..
so, ari nie haram puasa..
saper yg puasa, buleh la makan lepas baca entry neyh ek..
kepada kengkawan yg dalam perjalan pulang
berhati-hati di jalan rayer
terutama kepada abg anang sekeluarga yg akan bertolak dari terengganu
abang adi yg bertolak dari Ipoh

abang jat yg akan bertolak dari sepang
and
diyana dari port dickson ke Johor
jalan nak start licin nie..
sebab kat sini pown dah start ujan

rendang ngan kuah kacang utk esok mesti power sebab 
aku ngan adik menumbuk
hehe
selalunya kalo blender kureng sikit kan
kali nie, ak merajinkan diri masuk dapur
kalo dulu abg anang yg punyer keje buat kerisik neyh
tp, sebab dia berada nun jauh di terengganu
ak pulak kene ganti tempat dia
tp, sup ari nie memang mantap la
ahahaaha..
terutama bila sambal kicap yg ak buat tu memang kaw!!
raser nak tambah
tp, bila memikirkan perut yg semakin mengecil
ak batalkan niat ak nak tambah
ecewah!! muehehe..
tengok la petang nie
akan ku pelahap semua
muahahaha
astaghfirullahalazim
ingat mereka yg tak berharta
semoga mereka tabah dalam menghadapi dugaan 
terutama kepada mangsa banjir di seluruh malaysia
salam lebaran dari sayer
doubledeeya