view my entries with this:

Wednesday, October 23, 2013

macaM maNa naK tukAr bahasa adoBe Photoshop cs3 portable



assalamualaikum korang...


adobe photoshop..
yups, there were many things yg korang boleh buat using this software...
after my thumbdrive kene virus, aq punya la carik.. 
tak jumpa2x yg portable nie...
adobe portable nie ringkas and ringan sikit penggunaannya...
so, kalau korang nak edit image yg ringkas2x je okay la...
kalau yg mantop2x maybe akan heng sikit la...
orait...

at last aq jumpa software nie kat sini 

walaubagaimanapun, bila aq open je benda alah nie...
oh my god! bahasa ape dia guna nie?
memang x paham, aq sendiri x berapa nak dapat trace...
apepun, aq akan ajar korang mcm mane nak tukar ke english...
before ape2x, korang try dulu bukak software photoshop tu dalam bahasa ape...
kalau bahasa inggeris, dah okay la..
tp, kalau bahasa selain dari eglish...

firstly, korang bukak file adobe yg korang download tadi...
decompress kan and simpan kat tempat yg sesuai..
x kisah la kat pendrive ke, hard disk ke, on your own lappy ke..
janji ada file tu...
then korang carik file Required
cuba carik file nie tw10428.dat

okay..
.dat kat belakang tu, korang tukar kepada .bak
baca bismillah...
cer try bukak tengok..
jadik x?
selamat mencuba...
(,")


Wednesday, October 9, 2013

e'ele.... tu pown nak touching...



assalamualaikum korang...
hmmm.. pernah dengar tak member korang cakap macam tu kat korang..
aq x pernah la.. tp, aq pernah jugak jengkel dengan ladies2x ngan cepat sangat touching terlebih nie...
but at last, aq pown mcm tu jugak...
lebih2x lagi tengah pregnant nie...
ya Allah, x tau nak cakap macam mana...
masalahnya dengan org sekeliling x de pown...
tp, dengan en suami...
x tau la.. cepat sangat terasa dengan dia...
kalau suara dia tekan sikit pown aq dah sedih...
meleleh air mata keluar...
lepas tu, dia buat tak tau jew...
dia pown malas nak pujuk..
lagi lah... bertambah2x la kesedihan tu...
huhu (sambil skrap tisu buat lap air mata)...

tu lah, betol la org kate...
org yg tngah mengandung nie emosi entah macam ape dah...
penat aq dibuatnya...
penat sangat rasa....

tambah2x hari nie...
dah la penat kat sekolah...
kene deal dengan emosi sendirik pulak...
x tau la nak cakap macam mane...
kalau ikut hati macam nak tdo jew...
x nak pk hal dunia dah...
x yah nak gi ngajo...
x yah nak pk2x benda2x macam2x melayan perasaan yg entah macam ape nie...
tp, aq tau.. org yg lari dari masalah nie adalah org yg tak bersyukur dengan nikmat Allah...

so, aq cuba...cuba...cuba untuk positif kan...
bersyukur dengan udaraNya, keindahanNya, akal dariNya, IslamNya, imanNya...
semoga aq tidak takbur di hadapanNya...
semoga hati aq tenang dengan menginatiNya...
mood: hoping feeling bad goes away.. far.. far.. away...


Thursday, October 3, 2013

2 line... 2 line.... 2 line.... blur? am i an ibu now?



assalamualaikum everyone...
hye...
lama dah tak jumpa korang guna blog nie..
maklumlah, cikgu dah start jadik cikgu balik..
dah tu masih menumpang di rumah orang, memang x banyak masa free+selesa untuk menulis blog nie..
huhu..
apepun, cak!! here i am again..
eh, sorry...
lupe nak bagitau.. start daripada hari nie aq akan bahasakan diri aq cikgu...
nampak lebih manis bukan?
wakakakaka... kelakar jew...


owh!! berkenaan perkara di atas...
hihi...
saje nak kongsi dengan korang...
saat cikgu sedar diri ini telah berbadan 2..

actually, memang cikgu dengan suami memang nak kan baby cepat.. tp x secepat nie pown... mungkin hujung tahun ke...
tup2x.. baru masuk sebulan 2 minggu usia perkahwinan cikgu, cikgu dapat tahu secara blur nyew yang cikgu preganant...
kiki...'

macam mane boleh sedar tu?
haa... nak citer la nie...

kalau nak diikutkan, seminggu selepas period... cikgu rasa angin satu badan... rasa badan berat je dan oleh kerana cikgu jarang kentut (opppsss... sopan la kononnya...) memang nak sendawa je la...
encik usbend siap beli eno halia lagi nak bagi keluar angin...
and then, cikgu rasa loya je.. cikgu ingatkan caused by angin dalam badan la sebab selalu macam tu..
bila start pening and muntah.. cikgu nak bgtau kat usbend suruh beli upt (urine preganant test) tu.. tp, malunya tak tau nak cakap macam mane... sebabnyew kitorang baru je kahwin and then x pernah experienced benda nie kan...

tp, akhirnya cikgu bgtau jugak sebab memang rasa tak sedap badan..
suami pun cakap kat cikgu..
"x pe.. kite beli je la... kite cuba je"
bajetnya nak belajar la macam mane nak guna upt tu kesan@hasil daripada tengok movie adnan sempit 3...
hihi...

before try tu, dah bg tau dkat suami kata jangan mengharap sangat.. takut kecewa pulak kan...
and the result........
jeng..jeng..jeng..
"negative"

huhu..
nasib baik x mengharap sangat..
kalau x mesti kecewa kan...
huhu...
seminggu lepas tu, aq dah start mengidam makan macam2x pulak..
nak laksa la... burger la... sibuk la mr hubby carikkan..
mekaceh cayunk (,")

but next week dah nak kene posting ke Johor...
sedey tol...
uuuuwaaaaa...
tp, nak buat macam mane.. just except sebagai dugaan, mungkin ada hikmah kan...
en suami pun macam kitew jugak..
at last... redha...
insyallah.. semoga ada hikmah di atas segala qada'nya....

masuk and start mengajar, benda lain pulak datang...
asyik nak ter"kencing" jew.. rasa ngilu je... macam x lawas pun ade...
sorry, bahasa.. huhu..

apepun, memang pelik... so, gi la cek kat mr google..


ade yang bg tau kene jangkitan bacteria kat bahagian tu...
searching..searching...searching...
ternampak statement nie..
"tanda-tanda mengandung"
eerrkkk...
harapan timbul semula...


nak kate Allah memang nak tunjuk satu..satu...satu dalil kowt...
datang pulak housemate, she said..

"akak, akak ambik la nie.. kite cilok banyak2x tp bukan boleh guna pown" sambil give me three of sample upt...
and oleh kerana gatal2x nak try...
akhirnya terkoyak jugak satu sample...
kalau x guna, sayang pulak kan..
gune jugak la..
ingatkan result akan dapat lambat jugak, so, sempat la mandi annn..
tp, x sempat pown nak mandi..
laju je...



naik lagi satu line..
betol ke nie?
cikgu garu-garu kepala...
eh, betul ke pregnant nie?
hmmm...
sambil berkire2x dah pregnant or tak... cikgu pun sudahkan mandi...

and pada hari yang sama jugak berkesempatan keluar...
en suami kate, cer try beli lagi satu...
guna upt berbeza.. and selalunya memang others try 2,3 kali kan...
ape lagi, masuk la guardian... beli upt yang power sikit...
balik2x tu gi la mandi, cek lagi sakali...
dah tak menyempat2x dah...
kiki..

aaaannnddddddddddddd.........



pregnant 2-3
kalau ikut guide dia...
kalau keluar macam tu, dah pregnant 4-5 weeks...
really?
blur...
am i an ibu now?
eppy nyeww...

terus gi citer kat hubby..
hubby pown happy sangat...
mekaceh cayunk!!!.
alhamdulillah..
syukran lillah di atas rezekiMu ini..
but sampai sekarang macam percaya x percaya je sebab..
huhu..
entah...
sekian...
hey guys, doakan cikgu ea....
semoga dipermudahkan dalam proses menjadi ibu, ummi, mak, mommy ect...
salam alaik wa barakallahufik..
daaaaaaa..............