view my entries with this:

Wednesday, December 23, 2015

bra? try kat luar je?


assalamualaikum korang...
alhamdulillah.. masih diberi nikmat untuk bernafas di atas muka bumi ini...
kali nie aq nak share pasal benda sensored sikit...
benda nie berkenaan dengan kedai yg rasanya semua org tau kot...
pasaraya Hari-hari.. selalu dengarkan... rasanya kalau org yg biasa-biasa macam aq nie, kedai macam nie famous lah.. sebab murah... tp, kalau mak-mak datin ke... kompem beli bra yg harga beratus2x.. and maybe siap tempah lagi.. hihi.. x pe lah.. rezeki masing-masing kan.. alhamdulillah.. dapat beli bra pun kira dah okay la... rasanya ada je rakyat Malaysia ni nak beli bra pun tak mampu.. sbb dok pk anak nak makan, nak sekolah.. lagi penting.. kan.. huhu..

pasaraya nie memang terkenal dgn barang murahnya.. kasut sekolah baru 25 hinggit.. tp, aq tak ingat jenama apa.. tp, okay la... boleh tahan harganya.. mampu la nak beli dalam zaman Malaysia sekarang nie...

hmmm... tp, satu benda yg aq tak berkenaan.. nak try bra tak boleh guna fitting room.. ya Allah.. bagi aq benda nie berkaitan dengan maruah seorang wanita jugak.. kalau kedai tu espeacially utk perempuan x pe.. nie semua jantina boleh masuk.. malunya rasa... ownernya mungkin non-muslim kot.. tu yg buat procedur mcm tu... and mungkin ada kes org dok try terus pakai.. tp, entah la.. aq masih tak berkenan sebab melibatkan maruah seorang perempuan... perlukah bahagian itu nak ditayang-tayangkan... haish.. sakit pulak hati kita pk....

so, solutionnya.. kalau korang nak pegi kedai2x yg macam nie... belajar siap2x korang pakai bra saiz apa..

rasa macam ada lagi satu la procedur yg aq tak suka.. haaa... dok melekat kat cutomer sebab nak kutip hanger pakaian yg customer nak beli... rasanya macam merimaskan.. kalau biasa2x x pe... nie macam taksub sangat nak ambik hanger dari customer... hmm.. perlu ke macam tu.. x pe lah... kedai korang, korang punya suka lah.. janji bahagia...

so, apa korang kena buat sekarang.. cari saiz siap2x tau.. dalam internet banyak je site yg ajar...
bye.. assalamualaikum...


Thursday, December 3, 2015

kakak nia tegar kena marah..


assalamualaikum..


hari ni nak cerita pasal budak nie...
siapa yg tak kenal dia nie.. nama dia nur dania imani bt mohd firdaus..
umur dia setahun 5 bulan...
hobi dia menyanyi..
gigi dia baru ada dua batang...
lambat betul tumbuh gigi.. risau ummie dibuatnya...
dia dah dapat gelaran kakak.. 
umur adeq dia 6 bulan..
dia suka sangat geram dekat adeq dia sebab adeq dia suka sangat melekat dkat dia..
sekarang nie dia dah banyak akal... kalau makan, x boleh dah nak duduk diam.. org lain suapkan tak nak... semua benda nak buat sendiri.. tp bila part pakai pampers tak nak pulak buat sendiri.. lari laju lagi ada budak kecik nie..


tp, main cerita hari nie nak bgtau kat korang, tegarnya budak kecik nie kena marah...
hari nie dia buat macam2x perangai.. agaknya en hubby jaga diorang pagi2x pun macam ni kot.. menguji kesabaran ummie betul nia hari ni.. nasi habis berselerak kat lantai...
tisu basah habis bersepah sampai adeq dok nyot2x tisu..
sebelum nie ummie pernah marah jugak.. tp x perasan tegar betul awak nie... lepas tu pandai pujuk pulak...
hari nie ummie marah nia sampai cubit nia, ummie nak ajar nia makan duduk supaya nasi tak bersepah.. tp, nia tak nak dengar.. 
lepas tu nia gigit adeq, ketuk kepala adeq, tonyoh muka adeq...
ummie tau nia tak faham lagi.. tp, ummie kesian kan adeq jugak.. dah nia kena cubit...
nia senyap, buat muka sedih, buat bibir itik nak nengesh.. ummie kesian.. tp, ummie garang lagi.. ummie bgtau salah nia walaupun nia tak faham... then, nia cakap 
hye.. sambil angkat tangan.. sambil senyum macam kat atas tu...
terus ummie peluk nia.. ummie mintak maaf.. nia ambik tangan ummie, nia salam and letak kat pipi.. ummie dah bgtau nia, salam cium tangan bukan letak kat pipi... tp, marah ummie reda dan ummie percaya setiap ibu yg ada anak macam nia takkan jadi nak marah...
you are my daughter.. walaupun kadang2x ummie marah nia.. nia tetap dan akan sentiasa jadi permata hati ummie...
semoga kakak nia membesar dengan sihat dan bijak...
jadilah seorang yg berbakti kepada agama dan bangsa...

nota 3 disember 2015


breastfeed? jealous ke?


assalamualaikum...
breastfeed? jealous ke?
mestilah jealous.. ada ke mommy yg tak nak breastfeed kan anak dia... for me, sebenarnya rasa leceh jugak tp bila anak-anak tolak, sedih kowt.. tak tau nak cakap macam mana...

for nia, she start susu formula when she was 3 month, after two or three month dia dah tak nak susu badan dah.. 
situasi farah pulak, masuk 3 bulan dia terus tolak susu badan. mengamuk-ngamuk dia.. paksa minum susu badan pun tak nak.. maybe dia rasa tak cukup ke, tak kenyang ke, tak sedap ke.. tak tau la..
jealous jugak tengok kawan2x breastfeed baby diorang. tp, x pe lah. rezeki masing-masing kan.. kalau nak touching sangat pun susah jugak.. tu yg bawak kepada terjun bangunan tu.. 

tp, aq perasan jugak... nurse pun x desak sangat dah sekarang kalau kite tak breastfeed sampai 2 years old.. maybe disebabkan oleh emosi ibu kan...

Image result for lactogen

nie susu farah..

Image result for lactogen

nie susu nia...

susu yg kitorang mampu nak bagi... alhamdulillah.. walaupun x semahal mana.. sampai sekarang ni tak de la masalah masa pakai susu lactogen nie..


jom minum syusu...


Friday, October 30, 2015

Salah ciikgu

Assalamualaikum.. kenapa la sejak kebelakangan ni banyak sangat statement yang tak baik dikeluarkan tentang guru.. pelik aq dibuatnya.. kadang2x isu yang timbul tak de la sebesar mana pun.. tp di canang di media sampai masyarakat mula memperlekehkan golongan guru.. siap ada yg mengutuk seolah-olah orang tersebut berjaya dgn cara x pernah berguru langsung.. hmm.. ye kot. Mungkin dia belajar sendiri di rumah ataupun lahir je kat dunia ni terus jadi pandai...

Aq cuma nak tekankan kat sini bahawa situasi sekarang ni sangat bahaya.. sebabnya, statement2x tersebut akan menyebabkan masyarakat hilang rasa hormat pada guru.. seterusnya, anak pun akan hilang hormat pada guru.. dan bila anak murid hilang hormat pada guru, hilanglah keberkatan pada ilmu tersebut.. walau sepandai manapun dia berada di atas muka bumi ni, walau sekaya mana pun dia di atas bumi allah ini.. mesti hidup dia akan rasa tak complete..

Hmmm.. actually, start aq habis sekolah menengah aq baru mula nampak situasi ni.. kalau dulu, senakal mana pun budak.. dia akan hormat pada guru dia.. tp, sekarang tak lagi...

Dan lagi.. bila murid hilang hormat pada guru, pdp dalam kelas akan terganggu.. seriously akan terganggu.. hmm... sekarang ni tengah menperbaiki diri untuk jadi guru yang baik... insyallah.. selagi ada niat dan usaha.. aq akan cuba untul jadi guru yang memberi mafaat kepada masyarakat.. amin. Doakan aq jugak ye..

Bye..

Kasut sport

Assalamualaikum semua.. kalau scroll kat bawah korang nampak la kasut sport aq yg baru..

4 tahun dulu.. time aq kadet selalu jugak beli kasut sport ni.. maklumla kadet kan.. kasut setiap minggu akan kena belasah.. bukan setiap minggu.. hampir setiap hari akan pakai kasut sport utk jog satu ukm.. kadang2x saja nak fit.. kasang2x nak release tension... so, cepat la rabak... masa tu kasut sport yg aq beli semua takat2x 30 hinggit je...

So oleh kerana dah lama tak bersukan.. sebab dapatkan budak kecik 2 org tu.. stock utk kasut sport memang x de langsung la kat rumah..

Bila program sekolah nak start.. kelam kabut mencari.. so, aq bajet.. harga still the same la.. 30 hinggit.. rupanya dah x de stock 30 hinggit dah.. semua 50 hinggit.. ada la kasut 30 hinggit lg.. rupanya x de dah.. huhu.. kalau ada pun.. tapak memang tak sesuai utj sport.. akan caused u sakit kaki..

So, point kat sini nak bgtau harga kasut sport dah mahal je la.. for those yg pakai kasut nike and adidas ori.. abaikan post ni.. hihi... sekian dulu.. Assalamualaikum..

Thursday, October 15, 2015

cara mudah bina teka silang kata..


assalamualaikum korang...
nak dipendekkan cerita.. jumaat nie aq kena sediakan teka silang kata berkenaan dengan maal hijrah.....
punyalah aq godeh en google...
x jumpa jugek...
frust je sebab yang keluar semuanya tak berkaitan dengan maal hijrah...
hmmm... hampir nak tension dah nie...
tp, alhamdulillah... diberi jalan oleh Allah...
tetiba terpk kat dalam kepala...
entah2x ada app yg boleh buatkan...
sekarang nie kan senang... para cendikiawan it kat luar sana dah rajin buat sistem and app yg memudahkan kita...

dan sekali lagi, bertanya dengan en google...
yeay.. jumpa...
alhamdulillah... dipermudahkanNya..

so, kalau korang ustazah.. nak buat pertandingan teka silang kata utk program israk mikraj ke, maal hijrah ke, maulidur rasul ke...
korang just sediakan jawapan dan soalan sahaja...
then korang pegi kat sini

 Image result for cartoon kawaii

semoga berguna ye ustaz ustazah....
hihi...
salam alaik...


Wednesday, October 7, 2015

sunat farah



assalamualaikum korang...
sapa yang tak sunatkan baby girl lagi?
alhamdulillah..
akhirnya semalam diberi kesempatan jugak untuk sunat adeq farah...
oleh kerana dah ada pengalaman masa sunatkan kakak nia dulu, so, kitorang ambik dekat klinik yang sama...
kos tak naik pun, still sama lagi..
kalau korang tak baca, silalah ke sini..

x de banyak nak cerita...
adeq farah pun macam kakak nia jugak, cuma rengeknya panjang sikit daripada kakak nia...
and first2x nak tdokan pun merengek, time maghrib lagila..
tp memang sejak azali adeq farah begitu...
tp, alhamdulillah.. ada yang lagi teruk rupanya...
ada mommies kat luar sana yang anak tak berenti menangis...
Allah tau aq tak kuat nak hadapi benda tu..
alhamduillah...

sekian...




Tuesday, August 25, 2015

What a foolish of me

Assalamualaikum korang..

Al-kisahnya, aq ada jealous dgn sorang kawan hubby ni.. entah la.. walaupun dia kawan lelaki en hubby.. aq still jealous dgn.dia.. am i too sensitive?

And hari ni suami bg video.. ada gambar dia, kawan dia tu dgn anak2x.. entah kenapa aq jadi sedih sangat.. seolah2x mcm diri ni tak de dlm hidup dia.. aq tau, he just nak try2x je app yg dia jumpa.. and since kawen ni bini dia jarang la nak selfie ke tangkap gambar ke ape ke.. banyak amik gambar anak2x je.. tp, hati ni tetap terhiris.. sampai jatuh la air mata dlm erl ni.. x boleh nak tahan.. terasa diri ni bodoh pun ada sebab menangis yg puncanya dr perkara kecik tu je...

Secara tuntasnya, lepas kawen ni aq makin sensitif and cepat terasa.. dulu x berapa nak ambik kesah pun.. sekian..

Mood: stop kan ayo mata..

Sunday, August 23, 2015

Assalamualaikum.. x de tajuk sebab saje x nak letak tajuk...

Apa nak citer malam nie? Hmm... aq letak tajuk kat sini la ek..

DI MANA HILANGNYA SENYUMANMU

aq nak cerita la pasal ni hari ni.. kalau di pk balik.. dulu selalu je senyum.. org selalu je tegur awet muda.. hihi.. so, pengajarannya kena la selalu senyum kan..

Tp bukan senang nak senyum sentiasa.. kalau dulu ye la.. masalah x de.. bukan la x de, tp x banyak.. and kalau stress je x perlu pk pasal org lain.. boleh cari inisiatif sendiri hilangkan duka.. g makan ke.. g jogging ke.. g shopping ke.. tp aq bukan jenis yg suka shopping utk hilangkan rasa stress.. kalau kat u dulu, bila stress je.. sama ada aq akan g jogging pkul 11 or 12  malam ataupun g ambik my favourite ball.. g aim kat tiang gol 100 kali sambil dengar mp3.. balik dah boleh senyum dah.. and yg paling best.. tdo la.. sebab tu la bila kita tengok baby, seronok je sebab muka bersih, muka senyum comey je.. kalau budak2x kan.. sebab pada tahap ni kita tak banyak masalah.. just pk diri sendiri je..

Tp, bila dah berkeluarga sendiri, banyak yg kita nak kena pk..pasal anak2x la.. pasal kewangan la.. pasal sikap org sekeliling la.. buat masa ni aq tak tau la nak hilangkan rasa x best ni.. kalau nak jogging pun x kena.. ye la.. x kan nak tinggal anak2x kot.. and nak tdo pun dah x boleh bila ada masalah.. memang x boleh tdo.. kenapa tah.. maybe faktor usia kot.. aq dah tua.. waa.... and sebab tu la mungkin muka dah x berseri macam dulu.. huhu..

Kalau korang pernah tengok org yg personaliti dia suka senyum.. mesti korang x sangka umur dia sebenarnya lebih tua dr usia sebenar.. and rasanya kalau org yg x pk pasal org lain pun awet muda jugak kot.. sebab senyum je.. hihi...

Apapun, aq harap life korang sentiasa happy.. and the last but not least.. selamat malam...

Wednesday, August 12, 2015

Kursus orientasi dskp kssr pendidikan islam tahun 6 2015

Assalamualaikum korang..
Hye2x.. harap semua bersemangat & ceria...

Sekarang ni aq tengah kursus.. sempat lg kan nak update blog.. kah2x...

Kursus tentang apa? Sila baca tajuk entry.. kali ni melibatkan keseluruhan sekolah di kl.. so first time jumpa para gpi kl ni.. mcm2x karenah..

Actually start dr semalam lg.. tp semalam  mcm boring sikit sebab teori kan... hari ni best sikit sebab praktikal.. dan lagi faham lebih la kan.. nampak apa yang salah dan apa yang perlu diperbetulkan..

Selain tu.. menambah semangat untuk ajar murid dgn lebih baik...
Apapun, terima kasih pihak jpn kl bahagian pendidikan islam sebab menambahkan kefahaman guru baru mcm aq ni..

kursus macam ni kena buat selalu supaya guru sentiasa bermotivasi untuk mengajar sepanjang bergelar guru.. ye la.. kadang2x kita rasa boring.. so, bila ada aktiviti mcm ni.. ok la.. bg aq yg baru.. untuk yg veteran aq x pasti.. tambahan lagi dapat kenal kawan2x lain.. dan situasi dan masalah yang berlaku sekitar pendidikan di kl...

Yes.. semoga dapat teach warisan bangsa dgn lebih baik..
Bye... salam alaik..

Highlight utk kursus ni..

Bidang ada 7 : al-quran, hadis, aqidah, ibadah, sirah, adab dan jawi.

12 elemen rph: mata pelajaran, kelas, masa, kehadiran, standard kandungan, standard prestasi, objektif, aktiviti, emk, bbb, pentaksiran dan impak. Mesti ada dalam rph..

Yg dihighlightkan.. aktiviti menyokong objektif, objektif jadi guide utk kita capai standard pembelajaran dan standard pembelajaran merupakan indikator atau proses untuk kita capai standard kandungan..

Gunakan kbat dalam pdp.. bases on taksonomi bloom..
1. Ingat
2. Faham
3. Aplikasi
4. Analisis
5. Menilai
6. Mencipta

Tahap penguasaan murid :
1. Ilmu
2. Amali
3. Amalan
4. Iltizam
5. Penghayatan
6. Pentabiaatan

Standard pembelajaran x semestinya dijalankan dalam 1 pdp.. namun begitu ia perlu dilaksanakan..

Objektif mengikut tahap murid tetapi perlu melalui setiap indikator (standard pembelajaran).. dan juga boleh diukur..

Nak tahu lebih lanjut.. sila komen key.. bye..

Salam alaik..

Wednesday, July 29, 2015

en fiRdauS.. romAntik Ke?



assalamualaikum korang...
may korang berbahagia sentiasa...

so, entry kali nie pasal apa pulak ea..
actually nak memuji hubby sendiri.. tp, takut korang termuntah pulak baca.. so, main point nya aq cerita pasal novel yg aq baru baaca je la...

dalam sebulan nie aq cuba habiskan satu novel yang dipinjam daripada adeq aq... 
tajuk dia : Dia.. isteri luar biasa...
and seperti biasa, novel lebih menyerlah daripada tengok cerita...
for me la kan...
lebih touching aq rasa bila baca novel ni....
ngeh..ngeh..

tp, aq tak sangka pulak bila baca novel tu...
personality my hubby rupanya lebih kurang Raden Amzar...
bab-bab lain x de la sama..
my hubby tak de la sebijak husband Dewi yang berpangkat professor tu...
kaya pun tak jugak... just kerja makan gaji je...
keluarga pun x de la sebahagia Dr Amzar tu..
isteri dia pulak jauh la beza dengan si Dewi tu..
isteri en firdaus ni tergolong dalam golongan biasa je.. x de yg speacial sangat untuk diceritakan.. huhu..

tp, rupanya antara personality yg ada pada my hubby, penulis novel akan kategorikan dalam romantik... romantik ke en firdaus nie?..
baru aq sedar... most of gambaran maya dalam kotak fikiran aq berkenaan dengan cara layanan Raden Amzar rupanya sama dengan suami...

bila fikir-fikir balik, lepas jadi mommy kepada 2 puteri nie, tahap kesabaran aq memang merudum.. cepat je nak moody, cepat je nak tension, cepat je nak naik angin... and most of the time en firdaus akan coolkan.. ye la.. adegan peluk-peluk, gosok belakang, kiss kepala & pipi... memang cara dia tenangkan aq bila tngah mengamuk... kalau diikut ego lelaki, susah nak tahan kot.. boleh saja kaum diorang pedesing keluar rumah cari ketenangan dengan kawan-kawan...

and en. firdaus nie memang suka menyakat.. kalau dia tension, buat muka badak je, aq akan jadi lagi tension daripada dia... dah la duduk rumah mak mertua kan.. kalau dia tengah marah tu, rasa macam a girl yg duduk tepi corner je... uuuwwaaaaa...

and, most of the time jugak en firdaus nie banyak sabar.. ye lah.. jika nak dibadningkan dengan ego lelaki...
selalu je nak buat statement besar2x yang kata THEY ARE ALWAYS RIGHT.. benci je kan... huhu...
tp, alhamdulillah... rupanya ramai jugak lelaki yang tolerant... 

so, bila ada je adegan romantik yang ada dalam citer tu, rasa seolah-olah sama je.. tu yang syok baca tu...
and pergaduhan dan main tarik tali tu sebenarnya salah satu ramuan dalam rumah tangga kita..
yang penting, kita kena sentiasa berhati-hati daripada sikap lalai sebab syaitan memang bersorak bila berlaku perceraian nie...

so...
overall cerita tu okay la...

betul jugak, kadang-kadang org yg free hair nie la yang baik... perempuan bertudung nie mulut macam longkang, hati busuk... tp, kenalan aq yg bertudung okay je la... tak de la yg busuk hati pun.. mungkin certain2x tp jarang la jumpa... konklusinya, don't judge a book by it's cover.. sebab tu orang kata kalau tak kenal maka tak cinta...
and tak bermakna pulak aq  sokong kepada budaya free hair ni sebab terang-terang syariat suruh tutup auratkan...
aq kan ustazah (x berapa nak ustazah sangat la kan).. hmm... bila nak jadi ustazah sejati neyh? korang doakan ye...
aminnn...
tp, apa yang mampu kita mampu buat untuk patuh syariat, patuh la... mungkin kita akan lalai, tp bila kita sedar, cubalah yang terbaik untuk terus mengindahkan perhubungan suami isteri nie...

apepun, boleh la baca buku novel tu buat kudap-kudap kepala...
so, selamat membaca ea... till d next entry..


Tuesday, July 21, 2015

tenangkan diri bila takde rezeki...



assalamualaikum korang..
pernah nampak tak tajuk entry macam nie..
sape peminat blogger abg ben kompem pernah ternampak tajuk entry beliau baru2x ni yg berbunyi begitu...
bila nampak je tajuk entry abg ben nie, aq laju je klik link blog beliau sebab sekarang poket tngah kosong.. so, untuk masa sekarang nie kalau tak de duit kompem la pening kan... 
hua..hua..hua... rupanya bukan x de rezeki abg ben ni... dapat rezeki...

tp, tak pe...
aq nak share beberapa tips yg my hubby telah tanamkan dalam kepala hotak nie.. keh..keh...

actually, secara jujurnya aq kalau bab duit nie, manage tak pandai.. sampai kesempitan memang menyebabkan fedup pada diri pada tahap yang maksimum.. mana taknya, sekarang nie semua based on that thing.. dunia akhir zaman le katakan...

before nie aq ada masalah besar juga bab duit nie bila mana kerani sekolah lama kata aq tak layak cuti bersalin bergaji tu.. so, kena bayar balik gedebuk macam tu.. aq nie bukannya org berada.. mana la nak cekau duit banyak tu... ha.. mula la hati gundah gulana... sampai org sekeliling jadi mangsa kerunsingan diri...

tp, untuk insiden baru nie, kerani sekolah yang lama jugak stopkan gaji menyebabkan gaji aq delay sampai 4 bulan.. sekarang nie sengkek sebab tak bergaji la... tp, alhamdulillah.. aq dapat terima dengan baik.. mungkin sometimes keluar jugak runsing tu.. tp, tak selalu macam dulu..

korang tahu, semuanya ada solusi...


bagi mereka yg kat luar sana tu yang pening bila tak de duit...
tenang... sebab konsep utamanya adalah semua rezeki tu adalah hak milik Allah.. kita nie hanya meminjam je.. kalau Allah kata ko tak de rezeki, buat la macam mana pun.. kompem tak dapat punya.. tp, Allah tu kan Maha Adil.. tak kan la org yg berusaha bagai nak rak Dia nak abaikan.. so, bila kita berada di dalam kesempitan, mintak la pada Dia.. sebab Dia yang bagi rezeki kat kita.. bukan bos kita, bukan orang lain... bos and orang sekeliling tu cuma perantaraan je...

yang keduanya, rezeki sebenarnya bukan diukur melalui harta sahaja...
duit, rumah, kereta, tanah, emas... nie benda2x yang terang-terangan kita faham tentang rezeki...
tp, adakah kita sedar bahawa anak tu rezeki, kesihatan tu rezeki, masa terluang itu adalah rezeki.. so, gunakanlah sebaiknya...

dan secara jujurnya, aq pernah berdoa kepada Allah supaya jadikan aq kaya...
tp, bila fikir-fikir balik, terasa diri nie tamak dihadapanNya... nauzubillah...
ada hikmah rezeki yang kita dapat just banyak tu je... jadi, redhalah dengan apa yang ada..

pada dasarnya aq masih mengomel tentang GST, tp aq tak de la pening sangat masa tak berduit...

ada tips daripada seorang bangsa Cina berkenaan dengan rezeki...
first, buat baik kepada ibubapa kita..
second, berkawan rapat dengan orang yang berjaya...
third, banyakkan bersedekah.. jangan lokek..

dan ada 1 buku yang bagus berkenaan dengan rezeki nie, tp aq lupa la tajuknya..
apapun, secara rumusannya rezeki boleh didapati melalui sedekah, solat dhuha, bacaan al-Quran, doa, solat hajat, berzikir dan lain-lain lagi... tp jangan lupa ea.. usaha tetap usaha tau.. jangan amalan kat atas tu buat tp goyang kaki kat rumah... hhmmpppp... 

so, till d next entry..
salam alaik...




Tuesday, July 14, 2015

majlis khatam quran



assalamualaikum...
selesai sudah majlis khatam Quran dan majlis penutup program ihya' Ramadhan SKJHT2..
nak katanya, seronok dapat pegang balik adobe photoshop.. salah satu benda yang aq suka buat time siswazah dulu menggodeh benda nie la..
and time pra-sijil dulu pun dapat mark yang best from lecturer..
tu yg makin gemar tu.. keh..keh...

so, ni la hasil kerja beberapa jam..


ingatkan kena bahagian slide je.. last minute baru tau jadi mc..
mula-mula steady je.. ingatkan sampai akhir majlis boleh steady..
rupanya-rupanya baru kena mike, tgn terus  gigil... fuh2x.. penat buat senaman pernafasan time tngah break...
fobia sebenarnya sebab time palapes dulu nak kena sepak disebabkan salah protokol.. sikit je pun salahnya dah nak kena sepak... so, fobia la sampai ke sudah,,,
kah2x.. tp, okay la sebab kat sekolah protokol tak macam army.. lagipun ada penyampaian hadiah... nak bagi budak diam tak leh la nak protokol sangat kan,, so, layankan aje.. just terfikir apa pandangan GB sebab dia leftenan.. huhu...

????


seronok tengok budak dapat duit raya.. and my piteri yang 2 orang tu pun dapat juge.. yeay...

tp sorry la tak leh nak repay sebab aq x masuk gaji utk 4 bulan.. uuuwaaaa...
layankan je la....






Sunday, July 5, 2015

tips simpanan pendidikan untuk anak



assalamualaikum korang...
hmm... sekarang ni asyik pk duit je.. padahal duit tu sementara kat dunia je.. tak bawak ke akhirat pun.. tp, untuk masa kini, aq tak boleh nafikan kepentingan duit...

oleh kerana aq bukanlah jenis orang yang menyimpan, jadinya aq pun ambil pelan takaful...

actually, kat sini ada  metode yg korang boleh guna untuk simpanan pendidikan anak-anak...
yang pertamanya korang boleh simpan dekat dalam bank yang tak guna kad atm macam tabung haji...
so, duit dalam akaun tu susah la nak dikeluarkan dan korang tak kan sewenang-wenangnya nak belanjakan duit tu.. benefit lain simpan dalam tabung haji... korang boleh daftar haji... kalau korang nak buat dengan tabung haji la... ngee... 

tp, bagi aq, aq ambik pelan takaful...
apa bestnya pelan nie, yang pertama saving la.. selagi tak capai tempoh matang memang tak boleh keluar duit...
second, aq tak payah nak risau bab sedekah.. sebab setiap bulan melalui pelan ni aq sumbangkan kepada tabung khairat dalam takaful.. seolah-olah setiap bulan aq bersedekah sama ada bulan puasa ataupun tak.. diam tak diam rupanya aq dah membantu orang lain melalui sumbangan tersebut.. kalau nak terima sumbangan tersebut, jom la join takaful.. 
dan lagi, aq juga dilindungi.. walaupun pelan tersebut untuk anak, tp, pelan takaful ni akan lindung aq dan anak aq.. two in one macam tu...
dan lagi, pelan takaful yang aq ambik ni adalah affordable untuk org macam aq yg mana rate dia serendah 70 hinggit je sebulan...

so, best kan.. haha... jom la ambik pelan pendidikan takaful ni.. berbaloi tau...

siapa yang rasa berminat untuk ambik pelan takaful ni boleh pm aq kat sini or email kat doubledeeya@gmail.com


golongan pertengahan tertekan



assalamualaikum korang..
sekarang nie ekonomi negara semakin mendesak rakyat...
nak tak nak aq pun terasa jugak bahang kehangatan kegawatan ekonomi yang bakal dihadapi nanti...
kalau sekarang nie, hidup kita secara sederhana, namun pada hakikatnya dah cukup-cukup je.. itupun x boleh nak shopping sakan.. kalau shopping je kompem bulan tu sakit sebab poket kosong...

ye lah, pak menteri dok sedapkan hati rakyat dengan bermacam-macam statement...
ada yang kata sebulan just guna lebih kurang rm100++ untuk minyak kereta.. tp, my family punya badget minyak kete sebulan rm400++.. itu tak campur tambang erl lagi, tambang monorel lagi...
so, statement tu memang x boleh pakai...

dan lagi ada yang kata nak hadapi ekonomi sekarang raya tak payah la balik kampung...
orang yang bagi statement macam ni memang kurang moral dengan ukhwah dan persaudaraan..
dah la nak bagi mak ayah bulan-bulan pun tak lepas... melawat diorang pun tidak.. kalau aq sebagai mak ayah, ya Allah sedih gila kot.. kita dah susah payah besarkan anak sampai berjaya tengok2x tak menjenguk pun.. bukannya selalu, time raya tu...
so, aq rasa statement nie pun tak boleh nak pakai....

dan ada yang kata kalau tak mampu beli minyak kereta, pakai la basikal...
kalau bab aq nie, kerja kat kl.. stay kat selangor sebab hubby kat sini.. mintak tukar kat kpm x lepas...
tak kan nak gi kerja naik beskal... pada-pada la kalau nak keluarkan kata-kata tu pun.. macam orang yg tak de otak je.. oooppsss... kasar tak bahasa nie...?
tp, seriously, ekonomi kini memang menekan rakyat terutamanya golongan pertengahan macam aq nie...

kalau orang kaya memang tak terasa sangat la.. kalau orang miskin, diorang merupakan golongan yang akan mendapat bantuan.. golongan pertengahan ni la yg tersedak-sedak...
semoga diberi kesabaran untuk menghadapi dugaan nie..
amin...



Friday, July 3, 2015

sad friday..



dunia memang upside down...
tatkala aq respect kat dia.. dan tatkala aq bersyukur dia hadir dalam hidupqu.. tatkala aq kagum dengan ketabahan dia.. tatkala aq teruja dengan tenaganya... dalam sekelip mata hitam semua dek gara-gara tampak ketidak ikhlasan dalam diri...
ketika mana dirinya terasa diperhambakan dan dipergunakan... adakah kemalasan diri membuatkan dia diperhambakan.. adakah rasa bahagia dimanjakan itu membuatkan dirinya rasa dipergunakan?

kecewa, berkecai rasa jiwa.. betullah tekad diri mengatakan supaya jangan pernah meminta pertolongan darinya kerana pertolongan dan rasa dimanjakan itu adalah berlawanan daripada apa yang dia rasa... diperhambakan & dipergunakan..
walhal tidak sedetik pun diri ini terniat untuk melakukan demikian...
ya.. semua itu terjadi ketika mana tampak keperibadian rasulullah saw sebagai suami kepada khadijah dan aisyah dalam dirinya...

hilang rasa respect itu.. it just fade away sedikit demi sedikit dan akhirnya menampakkan semula luka lama...
biarlah diri ini sendiri.. sekiranya nampak diri ini berada dalam kepayahan, biarkanlah.. tak perlu dimanjakan atau dibelai...
kerana kasihmu seolah-olah menuntut balasan... ketika diri dalam kesedihan tak perlu berikan kemaafan kerana lafaz maaf itu hanya luaran dan pada batinnya diri ini yang bersalah di mata sang imanmu...

jika terjadi perpisahan, apa yang perlu aq lakukan kerana lafaz keluarga itu dirimu cuba kikiskan...
walaupun syurga di bawah telapak kakimu tetapi muhasabah diri... benar-benar layakkah dirimu memegang syurgaku...

so, silent is the best thing to do..
when i speak we'll argue..
so, just silent.. just silent for a moment will do...



Sunday, June 7, 2015

hE waS oUr suPermAn..



assalamualaikum korang...
huwwaaa.. dah ngantuk tp x leyh tdo.. puncanya sebab farah punya time tdo macam dekat london.. lastly, ummie terkesan sama.. siang dok tdo, malam berjaga.. huhu..

so, based on tajuk entry.. sape pulak yang jadi superman nie..? definitely my hubby, en mohd firdaus bin habidin... jgn bayang spender kat luar ea.. tp, korang bukan boleh.. yang jangan tu la korang buat... haipp.. jaga akal ea...

kenapa aq label my hubby superman? oh! first week cuti sekolah nie dia memang hero.. sebabnya, start pkul 8 dia g jerangkan air untuk aq ngan farah.. 8.30am dia bg dania mandi + pakaikan baju.. lepas tu dia siapkan air mandi farah and bagi farah mandi + siapkan farah dress up.. lepas tu turn dia pulak mandi.. lepas tu dia siapkan air untuk isteri dia pulak mandi.. tp, baju aq pakai sendiri la.. x kan tu pun nak dia buat kan.. then, bancuh susu dania.. bagi dania tdo pulak.. untuk farah, dapat susu ummie, lena la dia.. sementara tu dia panaskan tungku utk kembong perut farah and untuk ummie farah.. masuk tengah hari, dia masakkan nasi pulak, lepas tu dia gorengkan ikan untuk org pantang nie...

kalau dania tak tdo, dia la dok melayan dania.. and kadang2x kalau ada masa terluang dia akan sembang dengan farah.. berak dania semua dia yang uruskan.. rutin utk mandi petang family dia lebih kurang time waktu pagi.. start dari panaskan air sampai la bg cik dania tdo... tu tak campur kene buang pampers, beli barang lagi...  alhamdulillah.. berutungnya aq.. rasa nak hari2x macam boleh tak bie? hihi...

apapun, ayg nak ucapkan berbanyak terima kasih sebab bersabar dengan karenah bini awak yang sorang nie.. terima kasih sebab tak pernah merungut buat benda2x nie.. terima kasih sebab cuba jadi suami yang terbaik untuk diri.. terima kasih kerana menjadi abie kepada dua puteri kita.. terima kasih di atas pujukan tika terasa dengan mak and ayah.. terima kasih di atas segalanya.. harap kasih kita akan bertaut till jannah.. (,")


aminn...



Friday, June 5, 2015

nUr fAraH keMboNg pErut



assalamualaikum korang...
hari nie hari apa? oh, ye... hari khamis.. esok hari jumaat... bila dah cuti nie, hari pun dah tak ingat dah... muahahaha..

ehem.. untuk entry kali nie aq nak citer pasal kembong perut... biasa untuk baby nie kembong perut... macam mana nak tau baby kembong perut?
pada kebiasaanya baby akan meragam and menangis... menangis dia bukan macam nak susu.. nyaring lagi daripada nak susu.. actually, boleh dikatakan kembong perut nie macam penyakit la... macam korang rasa senak perut macam tu....
and, puncanya adalah baby angin masuk badan baby melalui udara.. sebab tu org tua-tua suruh bedung and barut baby.. and kepala baby kene tutup sama ada guna topi baby tu ataupun tuala kecik saiz sapu tangan tu or apa2x kain yang sesuai la...
selain tu, mak baby pun boleh jadi punca.. bila badan mak baby berangin, baby pun akan kene tempias sama sebab diorang dok menyusu dengan mommies kan... apa yang boleh jadi penyebab kepada angin dalam badan ibu nie..

1. mandi air sejuk
2. minum and makan benda sejuk
3. makan tak ikut time
4. x bertungku
setahu aq kebanyakkannya berkaitan dengan sejuk la... 

so, berbeza dengan dania, untuk nur farah, aq tekad nak pantang betol2x.. kalau dania dulu, dia 2 minggu aq dah start minum air sejuk, makan jambu batu ect... tp, alhamdulillah.. dania jenis tahan lasak.. untuk nur farah nie lain pulak ceritanya... aq siap makan ubat angin lagi tp still kembung jugak perut dia.. dah la dia jenis berjaga malam.. start pkul 2 am tu dia akan bangun.. and bila dia rasa tak selesa.. dia meragam la.. so, aq la tension sebab aq bukan jenis suka kalau orang dok kacau tdo.. hobi tu.. hahaha... jadi, bila kena bangun pkul 2 sampai nak subuh.. x ke tension dibuatnya...?
tp, kesian jgk kat nur farah...

sensitif puteri aq yg sorang ni.. x leh sejuk, ummie x leh x jaga mkn.... alamatnya kalau x jg kembong la peyut dia.. and mcm biasa, mak tok lg risau drpd ummie.. huhu.. farah nie selalu kentut.. and kalau kentut mesti poo sekali.. tp, still kembung jgk..

so, usaha yg dah try buat..
1. letak minyak telon kat kawasan perut, tapak kaki and betis farah.. 
2. sendawakan farah after menyusu walaupun tngah  tdo..
3. urut kaki farah..
4. selimut dan tutup kepala
5. buat urutan kat perut farah..
6. demah perut farah dgn tgn or tungku

alhamdulillah.. step 2,3, 5 dgn 6 tu dpt kurangkan kembung kat perut dia...
so, harap malam nie dapat la ummie tdo dgn baik..



Sunday, May 24, 2015

kesan hb rendah after bersalin



assalamualaikum korang..
kakak dania dah 11 bulan 22 hari..
adeq farah dah 8 hari.. 
semoga dua-dua jadi anak yang solehah...

jadinya, entry kali nie nak share dengan korang kalau hb rendah after bersalin apa akan jadi..
sepatutnya kalau ikut prosedur, before bersalin hb korang akan di check, tp time aq arie tu maybe nurse terlepas pandang. so, after deliver baru doktor sedar yang darah aq nie tak cukup. 7.5 sahaja. so, doktor decide supaya daku diberikan blood transfusion.. betul ke x ejanya.. kene tambah darah. 2 kampit lagi. yang tak bestnya sebab prosedur nie memerlukan aq untuk menetap di wad selama 3 hari. hari jumaat deliver, hari jumaat jugak masuk darah kampit pertama, hari sabtu masuk darah kali kedua, dan hari ahad baru dapat result.

so, oleh kerana jangka waktu antara masuk darah kali pertama dan kedua tu selang sehari.. tempat masuk darah tu dah start bengkak time hari sabtu tu. adoi, sakit rasa.. tp, biarkan je la.. daripada kita pegang baby lepas tu pitam kan..

perpindahan darah nie ada risikonya. sebabnya kita tak tau siapa penderama. walaupun darah tu dah disaring banyak kali. dah dipastikan tak de kuman atau apa-apapun, tp risikonya tetap ada. 2 benda je yang kene risau pasal pindah darah nie. yang pertama, mungkin anda akan dijangkiti virus HIV kalau proses saringan yang dibuat tak dapat detect kuman tu ada dalam darah. and yang kedua, darah korang mungkin tak competent dengan darah penderma yang akan menyebabkan korang allergy. kesannya, mungkin timbul tanda merah, gatal-gatal atau korang akan rasa berdebar-debar, rasa nak pitam dan demam.

so, kalau ada tanda-tanda nie, cepat-cepat bgtau doktor. alhamdulillah. pengalaman aq hari tu tanda la sampai allergy.. so, dipermudahkan.. bacaan akhir hb naik 10.7. so, boleh balik. yeay..


tak sangka orang yang tak suka hospital macam aq nie kena tahan dekat wad lama-lama.. haha.. actually before masukkan darah kampit kedua nie, tangan aq dah sakit dah sebab dah start bengkak. nurse tanya tp aq tipu sebab kalau sakit, doktor akan buat tebukan baru kat sebelah tangan lagi satu. tak kuasa la aq nak layan. so layankan sakit nie je... huhu...

semoga pengalaman aq dapat bagi korang sedikit info..
sekian..


taNda berSalIn turUn daRah.. part II



bismillahirrahmanirrahim..
hai korang.. selamat bercuti pada hari sabtu nie.. bagi yang bekerja, redhalah dan happy je okay. bekerja kerana Allah.. dapat pahala tau...

so, aq nak sambung story sebelum nie...
dalam pkul 1 lebih nak masuk pkul 2 aq gi la ke labour room.. after tukar baju bersalin pink yang kiut miut tu.. so, menunggu masa.. sementara tunggu doktor datang periksa, nurse bagi epidurel, ubat tahan sakit tu. kalau time nia dulu, doktor tanya dulu nak ke tak and kite boleh decide sama nak atau tak. tp kali nie nurse terus bagi je.. sambil menunggu tu, aq call my hubby.. saje hilangkan keboringan.. tp, ada satu perkara pelik berlaku. nurse kat luar ketawa-ketawa and nyorok-nyorokkan muka dari aq. aq blur tp, macam dapat agak benda tu mesti ada kaitan dengan hubby. dah transfer ke persint 8.. tekaan aq betul. diorang ingat my hubby tu adeq aq.. cis, tercabar rasa diri ini.. tp, layan je la... sebab tu aq post menda nie...



tertekan.. hahaha.. apepun, time nak deliver tu tak tau lagi citer tu.. after that baru tau. so, aq pun dalam tertanya-tanya tu biarkan je la masa berlalu. yang tak bestnya kali nie, nurse kata hubby tak boleh masuk. alamak.. time nia dulu dia la kekuatannya.. tp, ajaib, tetiba my hubby masuk.. yeay.. gumbiranya hati tak terkata.. so, ambik masa tu dok sembang dengan hubby.. sambil layan sakit contractio yg makin kerap..

x berapa lama lepas tu, doktor masuk untuk pecahkan air ketuban.. tp, doktor lelaki.. malunya rasa... tp, rasa sakit tu membuang rasa malu tu jauh di sudut hati.. aq pk nak cepat sudahkan peperangan nie je... 

tp, nak katanya.. sakit kali nie memang lebih lagi daripada masa beranakkan dania dulu. hadoi.. lepas pecah air ketuban tu lagi la. hubby masuk je terus menangis kat hubby.. hubby la dok pujuk.. huhu.. tp, memang sakit. sampai satu tahap aq teran je. time nie aq dah tak peduli orang lain dah. walaupun ada gas yang buat kita rasa kebas tu.. walaupun qu sedut banyak-banyak gas tu still x leh tahan. my hubby pun call nurse sebab aq dah start teran. bila cek bukaan rupanya baru 5cm.. nak tunggu berapa lama lagi.. doktor kata: "eh, awak jangan teran lagi tau, nanti luka besar". then, nurse keluar balik. diorang suruh rapatkan kaki. lepas diorang keluar, aq dalam keadaan rapat kaki tu aq teran. automatik.. sebab sakit tu. 2,3 kali jugak la sampai terkeluar la poops.. uwaaa.. malu.. tp, memang sebelum tu aq sakit perut, berak cirit pun. huhu..

sambung lagi. after 10 minit or lagi cepat dari tu.. doktor masuk sebab aq keep teran kan. tengok-tengok dah nampak kepala baby. so, operasi pun bermula...

alhamdulillah. selesai. perang berakhir pada 0304 pagi hari jumaat bersamaan 15hb 5 tahun 2015. pandai adeq nia pilih tarikh.. kiki.. kalau nak tanya pengalaman jahit tu, ada orang kata jahit tu tak sakit pun, sebab dah bagi ubat kebas. bagi aq, sakit nak beranak lagi sakit, tp jahit tu pun sakit jugak. time dania and kali ni sama je. aq ambik gas tu.. hahahaha.. tp, yang bestnya jahit kali ni tak senget2x macam time dania dulu.. so, memang rasa steady je la.. sedap je rasa sebab tak rasa sakit sangat kat bahagian jahit tu.

lama jugak dok labour room tu.. sambil pegang baby, sambil menginsafi diri. astaghfirullah. aq dok terpk kalau ini la sakit di dunia nie. macam mana la kat akhirat nanti. sakit yang macam nie je pun dah tak tertanggung dah rasa..

my hubby pun dah layu dah. ye la.. dari pagi bekerja tak berhenti. kan kitorang duk gotong-royong kemas bilik. pasang meja. lepas tu dia kene tunggu pulak bini dia. si kecik pulak nak kene ampu je. akhir kata kening hubby pun dah terangkat sebab nak tahan mata dari terlelap. so, aq dengan baik hatinya bagi pilihan kat suami. suruh dia balik dulu rehat and datang esok. tak lama lepas tu jugak aq kena tukar ke labour room lain. ganti bilik yang tak de kekosongan tu. redha je la. nasib baik ada bilik, orang lain dok kat corner je. kesian diorang.

so, kesimpulannya.. beranak dengan tanda turun darah lagi sakit daripada sakit contraction. sape yang dah keluar tanda nie, harap tabahkan hati. jangan rasa takut sangat. rilekz je tau. kalau korang takut, lagi sakit nanti sebab mind set kita dah set sakit..sakit... dan sakit. rilekz je okay. berserah diri banyak-banyak kepada Allah..

at last but not least.. aq nak perkenalkan kat korang.. 
Nur Farah Ibtisam binti Mohd Firdaus


doakan farah jadi anak yang solehah ea...
salam alaik wa barakallahu fik