view my entries with this:

Sunday, July 5, 2015

golongan pertengahan tertekan



assalamualaikum korang..
sekarang nie ekonomi negara semakin mendesak rakyat...
nak tak nak aq pun terasa jugak bahang kehangatan kegawatan ekonomi yang bakal dihadapi nanti...
kalau sekarang nie, hidup kita secara sederhana, namun pada hakikatnya dah cukup-cukup je.. itupun x boleh nak shopping sakan.. kalau shopping je kompem bulan tu sakit sebab poket kosong...

ye lah, pak menteri dok sedapkan hati rakyat dengan bermacam-macam statement...
ada yang kata sebulan just guna lebih kurang rm100++ untuk minyak kereta.. tp, my family punya badget minyak kete sebulan rm400++.. itu tak campur tambang erl lagi, tambang monorel lagi...
so, statement tu memang x boleh pakai...

dan lagi ada yang kata nak hadapi ekonomi sekarang raya tak payah la balik kampung...
orang yang bagi statement macam ni memang kurang moral dengan ukhwah dan persaudaraan..
dah la nak bagi mak ayah bulan-bulan pun tak lepas... melawat diorang pun tidak.. kalau aq sebagai mak ayah, ya Allah sedih gila kot.. kita dah susah payah besarkan anak sampai berjaya tengok2x tak menjenguk pun.. bukannya selalu, time raya tu...
so, aq rasa statement nie pun tak boleh nak pakai....

dan ada yang kata kalau tak mampu beli minyak kereta, pakai la basikal...
kalau bab aq nie, kerja kat kl.. stay kat selangor sebab hubby kat sini.. mintak tukar kat kpm x lepas...
tak kan nak gi kerja naik beskal... pada-pada la kalau nak keluarkan kata-kata tu pun.. macam orang yg tak de otak je.. oooppsss... kasar tak bahasa nie...?
tp, seriously, ekonomi kini memang menekan rakyat terutamanya golongan pertengahan macam aq nie...

kalau orang kaya memang tak terasa sangat la.. kalau orang miskin, diorang merupakan golongan yang akan mendapat bantuan.. golongan pertengahan ni la yg tersedak-sedak...
semoga diberi kesabaran untuk menghadapi dugaan nie..
amin...



0 comments: