view my entries with this:

Thursday, May 29, 2014

logik ke?.. tinted car?now?



asslamualaikum korang....
semoga semuanya chill selalu walau dibebani dengan pelbagai perkara sama ada yg baik atau pun tak...
mana yang baik tu, sebutlah alhamdulillah... syukur kepadaNya dulu....
yg tak berapa nak baik tu, sabarkan hati....
la tahzan innallaha ma'kum

hmmm... hari nie nak ngomong pasal cermin tinted nie...
kenapa la polis dok kuatkuasakan sekarang....
my hubby kate kalau dulu 80% lepas lagi...
sekarang nie, 50% ke atas dah...terus 300 hinggit melayang...
patutla ada pengguna yg pelik...
kenapa tak sama dengan JPJ?
after ramai dah dok tinted cermin tingkap, baru nak kuatkuasakan?
macam nak carik duit tambah je pun ada...
ini bukan tuduhan tau, just andaian je...
ape2x hal wallahu a'lam...
kalau x de, agenda lain... x pe la...
tp, kalau ad agenda lain sampai menyusahkan rakyat...
hmmm... yg mengeluarkan idea, yg menjalankan prosedur..
tanggunglah kat akhirat kelak...
kat dunia nie untunglah...
bawakla beban banyak2x atas bahu sampai hari perhitungan nanti...

actually, cermin bertinted nie tak menyusahkan orang lain pown rasanya...
hujah my hubby, kalau nak kata kurangkan jenayah dalam kete..
kete tak bertinted pun banyak kat luar tu yg terbabit dengan kes jenayah...
nak elak jenayah nie senang je...
ikut syariat Islam.. undang2x yang Allah dah tentukan...
sebab tu la kat makkah org duk steady je tinggal stall gi solat jemaah...
sebab org lain dok takut nak mencuri...
sebab perundangan Islam dikuatkuasakan....

hukum hudud dok kaji sesuai ke tak...
GST tak kaji pulak..
ye ke tak?
hihi..
no komen la....

wallahua'alam


Monday, May 19, 2014

sabun basuh baju dan pinggan yang best!!



happy sunday....
salam alaik...
3 weeks more...
sangat2x suka this 2 kind of scent...

first...


menyebabkan aq suka cuci pinggan mangkuk guna banyak2x benda alah nie...
berbuih2x sampai penuh sinki dapur buih dia....
wangiiii....

second...



kalau lepas basuh kain tu, memang wangi satu umah bau dia...
best pakai sabun nie espeacially kepada org bujang and student...
macam aq sendiri...
malam basuh, esok pagi baru sidai --- selalunya kalau habit macam nie, bila baju kering akan bau hapak kan...
tp, guna dynamo nie x de bau hapak pun... wangi lagi ada... yg suka bau macam nie la...
korang try dulu...
kalau rasa tak kene dengan idung...
x yah la guna...
kalau rasa okay, so enjoy...
wwweeeeeeeeeee....
selamat shopping sabun...
wehehe....



Saturday, May 17, 2014

kEnapA kitA x sayAng diri kIta macAm kiTa sAyanG ketE KitE?



assalamualaikum korang...
yups, persoalan nie timbul...
kenape kite tak sayang diri kite macam kite sayang kereta kite...
aq utarakan isu nie sebab ramai yang ambik insurans kita tp, perlindungan diri tak de...

naik kete ---- eksiden ---- kete dapat perlindungan utk repair ---- diri sendiri kene guna ongkos sendiri..
itu pun buat cukup2x syarat dapat treatment.....
mcm zalim jek bunyinya... huhu...
????????

aq nak advice dekat korang utk ambil sekurang-kurangnya satu pelan perlindungan diri...
antaranya korang boleh apply for takaful ikhlas plan...


Photo

untuk pengetahuan korang takaful dan insurans berbeza tau...
berbeza dari segi ape...?

first, skim takaful ikhlas nie memang dijamin tak de penglibatan atau syubhah dalam pelaburannya pada perkara-perkara yang haram... kalau insurans, tak pasti punca pelaburan daripada mana.. sekiranya ia ada terbabit dalam judi atau arak, korang pun dapat la sahamnya... espeacially riba... memang tak terlepas korang daripada riba...
so, for muslims, better ambil yg takaful...

second, if korang ambil perlindungan takaful...
korang bukan sahaja dapat perlindungan di dunia tetapi jugak dapat saham akhirat...
korang dah tak payah susah-susah nak fikir pasal sedekah jariah yang menjadi antara amalan yang tidak terputus sesudah kita mati...
sebabnya adalah kerana takaful menggunakan model wakalah...
kite bukan saving duit untuk perlindungan kite sahaja tetapi jugak semua ahli yang menabung sama...
sebab tu tabungan kite tu dibahagikan kepada dua iaitu tabung simpanan dan khairat kematian...
konsepnya adalah, bila sedara seagama kita yang lain dalam kesusahan, kite membantu mereka dan apabila kite kesusahan, mereka aka membantu kite....

konsep takaful nie jugak macam saving akaun...
korang menyimpan sambil beramal...
bantuan di dunia dapat, kesenangan di akhirat pun dapat..
sebab ada sedekah dalam simpanan kite tu...

mungkin sesiapa yang tak biasa akan fikir:
ala... kite sihat je, x pernah sakit pun....
mane nak tau, esok, bulan depan, tahun depan ke kite kemalangan or ada penyakit kronik...
mane nak cekau duit on the spot... kan...

and mungkin ad yg kedekut x nak share dengan org lain..
yg nie, aq tak boleh nak buat ape-apelah....
apepun, takaful ikhlas boleh bagi serendah 80 hinggit sebulan untuk tabungan perlindungan nie...
aq tak memaksa....
keputusan adalah di tangan korang...
sape yg rasa berminat, boleh pm di 01131771878

penaja:


till d next entry...


Friday, May 16, 2014

selamat hari guRu




assalamualaikum korang...
selamat hari guru...
terima kasih yg tidak terhingga nak ucap kepada semua guru yg pernah mendidik diri ini...
guru Sekolah Kebangsaan Sri Besout, Sungkai, Perak
guru Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Perak, Teluk Intan, Perak
guru Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan Azlan Shah, Bota, Perak
pensyarah Institut Semai Bakti Felda, kelana Jaya, Selangor
pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor
jurulatih PALAPES UKM, Ukm Bangi, Selangor
pensyarah Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh, Perak
pensyarah Institut Pendidikan Guru Temenggung Ibrahim, Johor (en Mustaffa)...
guru pembimbing dan senior panitia agama Islam Sekolah Kebangsaan Taman Rinting 3...
para ustaz you tube...
para penceramah bebas...
dan yg mencurahkan ilmu kepada diri sama ada secara langsung atau tidak langsung...
halalkan segala ilmu yg ditimba ini dan semoga ia mendapat keberkatan dan menjadi hikmah pula kepada warga yang akan dididik...
syukran jazilan.....



besArkAn dot..dot..dot..





just feel somrthing wrong...
awak muslim, please take care of your aurah...
walaupun nak buat testimoni, banyak lagi cara yg lebih sopan rasanya...
tengok from your komentar.. most of them guy...
tak rasa ape2x ke...
i'm not jealous, just malu and sedih...
Allah dah bagi kecantikan pada anda, simpan la utk suami dan bukan utk dipertontonkan....
if lack ilmu agama, cuba la dekatkan diri and belajar...
don't just look at it and deny it...
syaitan tergelak besar sekarang nie...
semoga Allah menjaga kita di dunia dan akhirat...
ameen...




Monday, May 5, 2014

contest sempena hari ibu: selfie........



sempenan hari ibu..
pertandingan selfie bersama ibu....
oh! apakah???
daripada anda selfie lebih baik anda doakan kesejahteraan si ibu di dunia dan di akhirat...
entah, x gemar pulak dengar tajuk contest tu...
membawa rakyat kepada perkara yang sia-sia...
daripada hadiah tu di beri kepada si pemenang... kan lebih elok di salurkan ke tempat yg lebih baik....
surau ke, masjid ke, majlis ilmu ke, anak yatim ke, rumah orang2x tua ke...
bukan nak kondem budaya selfie...
tp, beragak-agaklah...
nie, sampai open contest kat paper..
berdakwah x nak pulak...
astaghfirullah...

p/s: korang nak selfie, buat la simpanan.... jangan buat something yg open kepada maksiat dan kelalaian...


till d next entry..