Monday, February 27, 2012

moody



assalamualaikum kourank...
ahhhaaaa...
x mandi lagi nie...
terasa panas pulak malam nie..
sekejap lagi baru nak mandi...
entah kenapa malam nie aq tak der mood nak bersosial dengan housemate..
entah kenaper?

niat..
aper yang perlu dibetulkan adalah niat..
rasa kemalasan mula menyingkap dalam diri...
harap2x ada tabir yg mampu menghalang sifat mazmumah tu daripada menghantui diri...
sekarang tengah berbagi2x..
macam dah nak sengkek baik..
but still macam malu nak mintak kat parent...
dah besor pown still nak menyusahkan dioarang...
terasa bersalah sangat2x..
outokke...
kalau kourank, kourank buat macam mana?



Tuesday, February 21, 2012

Segmen : Just Like Repunzel ~ Relation Without Boundaries


assalamualaikum...
jom join segmen nie...
(,")



dah lama dah x join...
tetiba jer rasa nak join di kala kesibukan melanda...
ngeh2x..


x leyh nak berenti senyum..



alhamdulillah ya Tuhan..
Kau hadirkan dirinya buat diriku...
umpama permata di tengah2x debuan pasir..
umpama bunga mekar di antara bunga-bunga yang layu...
umpama air di tengah-tengah padang sahara..

hamdu ila Allah...
indahnya cinta yang Dia ciptakan untuk aku merasainya...
semoga cintaku padaNya adalah kerana cintaNya padaMu ya Allah...
hamdu ila Allah kerana di beri kesempatan ini...

merasai nikmat perasaan cinta..
nikmat sihat..
nikmat kelapangan..
nikmat kesenangan...
nikmat keamatan di bumi ini..
udaraMu...
alam sekitarMu..
malamMu...
sinaran pagiMu..
subhanallah walhamdulillah...



Monday, February 20, 2012

uwwaa...



salam kourank...
adoi... 
nak update blog tp diri masih tak dapat sesuaikan diri dengan keadaan diri yang dah jadik cikgu nie...
outokke?



Sunday, February 19, 2012

jujur, aku bukan dayus



'aku bukan dayus'

haa... nie citer yg aq tengok tadi..
actually, aQ tak suka citer2x melayu nie..
tp, sejak2x akhir nie macam best pulak citer2x yg ada dekat tv..
plus housemate semua suka citer2x cenggini..
so, aQ ter'join' la sekali..
poyo jer kan..
padahal memang nak tengok pown...

aperpun, citer nie memang menguji minda i...
x dapat nak trace aper yg jadi..
bila dah tau aper jadi..
tu dia..
ternganga...
terkedu...
suatu perasaan yg wujud dalam diri..
yg x boleh diungkapkan..
kenapa ea?
hmmmm...

astaghfirullah al-azim...
jangan ku di duga dengan dugaan yg begitu...
sakit kepala aq tau pk aper sebenarnya yg jadik antara Ed ngan Lis tu..
nampak bayang sikit demi sikit..
tu yg buat citer nie interesting..
kebanyakan citer melayu x boleh buat aq teruja cenggini tau...
huhu..

and nora danish cute sangat pakai tudung..
kan best kalau dia pakai tudung selalu..


(,")
suker sangat!!


Thursday, February 16, 2012

pasir gudang ku ditempatkan? hmmm..



assalamualaikum kourank...
sorry sangat2x..
lama gila my bloggy nie tak berupdate...
so sorry sebab seriously, keadaan sangat tidak mengizinkan..
cumanya kin aq dah berada dan menjejakkan kaki di Johor..

johor dekat mana?

pasir gudang

jauhkan?
huhu... redha jer lah kan...
nie pown tak leh lama nie sebab tngah menyiapkan assignment..
semoga dapat update lagi esok..
daaaaaaaa......


Thursday, February 9, 2012

dapat jOhor???



assalamualaikum kourank...
aQ dapat kat johor..
uuuwwwaaaa...
seriously, tak terfikir langsung yg aq kene ngajar sekolah kat johor..
buat masa nie, aqal terasa blur..
separuh hati redha, tp separuh lagi macam berbagi2x..
kenapa pulak la boleh dapat kat sana...
kerunsingan yg melanda...

aq tak de sedara mara kat sana..
ada, abg ayar (abg sepupu)...
tp, skarang dia dah gi algeria balik dah..
maybe bulan 3 or bulan 4 baru balik sini balik..
then, kalau dapat kat bandar..
masyallah...
taraf hidup memang tinggi la...
aq nak tdo kat mana nanti..
nak pegi jpn johor macam mana pulak...
transport? rumah dekat tak dari sekolah..
boleh ke jalan kaki jew...
banyak betol persoalan yg melanda diri nie..

rasa serba salah kat parent pown ada nie...
kesian nak antar segala...
hmmmm...
ottoke???

mintak tolong kat kourank doakan segalanya dipermudahkan ea..

Wednesday, February 8, 2012

jom nyanyi..



salam alaik...
sambung entry sebelumnya...
so, selama seminggu dekat ipg ipoh nie..
aq di sajikan dengan 4 lagu baru...
termasuklah lagu negeri perak...

dah lain dah lagu negeri nie..
tak tau pulak ada perubahan dkat lagu negeri sendiri..
malu je sebab nyanyi lagu sendiri pown tak pandai...
tp, tak per..
sekarang lagu tu dah ada dalam tangan...
wink..

lagu pertama: lagu negeri perak

dilanjutkan Allah usianya sul...tan
adil dan murah memerintah watan
ditaati... rakyat kiri dan kanan
iman yang so...leh Allah kurniakan
Allah berka...ti pe...rak ridzuan
Allah selamat...kan negeri dan ... sultan

lagu kedua: kami pelatih baru

kami semua pelatih baru
riangnya di hati
dapat diterima semua dengan baik hati
ip ipoh kami, ip ipoh kami
ip ipoh, duniaku
idaman kami semua

bersamalah kita
bergandinglah bahu
capai cita-cita bersama di ip ipoh..

ulang

lagu ketiga: dedikasi asas kemajuan (merangkap lagu ipg)

Ipg kampus Ipoh
terbina dengan megahnya
menjadi lambang pendidikan bangsa
mealatih pendidik negara

dedikasi asas kemajuan
ipg ipoh tetap amalkan
meninggikan taraf di bidang pelajaran
manjalinkan semangat perpaduan

* di bidang pendidikan 
ipg ipoh memberi sumbangan
melahirkan guru memberi bimbingan 
berbakti untuk kemajuan

kita semua meras bangga
ipg ipoh terkenal namanya
marilah bersama berganding tenaga ipg ipoh terus berjaya

ulang dr *


and for d last song, tentulah: lagu guru malaysia

kami guru malaysia
berikrar dan berjanji
mendidik dan memimpin 
putra-putri negara kita

pada seri paduka
kami tumpahkan setia
rukun negara kita
panduan hidup kami semua

di bidang pembangunan
kami tetap bersama
membantu.. membina..
negara yang tercinta

amanah yang diberi
kami tak persiakan
apa yang kami janji
tunai tetap kami tunaikan

tunai tetap kami tunaikan...

sekian...
kepada semua readers yg datang from perak..
sila refer lagu perak yang terkini..
rasanya, siapa yang sekolah last 2004 mesti still dengan lagu lama..
kiranya kourank sayangkan negeri kourank...
sila carik d latest song for our state okay..
love kourank banyak2x..
and peluk kourank erat2x...
mmuuuaaahhh...
ooopppsss.. ter'excited' pulak kan...
ngee..
jangan marah

chaiyok!!


saya suka jadi ustazah



assalamualaikum kourank...
ahaa...
boleh tak aq menggelarkan diri ini ustazah mulai saat ini...
skarang, kourank boleh assume aq as ustazah rock key...
ngeh2x...

setelah seminggu menjalani minggu orientasi dekat IPG kampus Ipoh...
diri kini telah bergelar ustazah..
alhamdulillah..
semoga dapat mendidik anak bangsa menjadi khalifah yg berguna di muka bumi..
di samping memuhasabahkan diri di atas segala kekhilafan yg telah diri ini lakukan....
doakan untuk kesejahteraan ustazah, key..

haaa...
actually, ustazah nak buang buku orientasi nie...
tp, macam ada maklumat penting pulak kat dalam nie...
so, ustazah copy info penting buat diri ustazah ke dalam bloggy ustazah yg superb ustazah kasihi nie...
lalalala...

first of all..
visi institut pendidikan guru kementerian pelajaran malaysia

"institut pendidikan guru peneraju kecemerlangan pendidikan guru"

misi institut pendidikan guru kementerian pelajaran malaysia

"institut pendidikan guru melahirkan guru yang kompiten dan berjiwa pendidik melalui program pembangunan guru yang dinamik ke arah pendidikan sekolah bertaraf dunia"

tu dia... besar tu tanggungjawab ustazah nie..
boleh ke nak pikul...
hmmm...
doakan urusan ustazah dipermudahkan ea...
lalalalala...


Saturday, February 4, 2012

Short but Meaningful Contest by eyza & nad




comel jew banner dia kan..
so, aq nak ajak kourank join contest nie...
(,")


SegMen SaLam PerKenaLan by Miss BaNu




saper nak join segmen nie...
sila klik pada banner ea...
weeeeeee...


juaraLagu 2011



assalamualaikum kourank...
alhamdulillah...
masih mendapat nikmat hidup sehingga kini....
so, today is my bufday...
eppy bufday to me...
aq dilahirkan 25 tahun yg dulu iaitu pada tahun 1408 hijrah..
sama dengan kelahiran nabi kita..
suka sangat dapat tarikh yg sama dengan baginda..
semoga diri juga dihiasi dengan sifat mahmudah baginda..
walau aq tau jauh sangat nak capai ke tahap itu..
rasanyew kalau dapat aq kelilingi dunia utk gapai and kutip sifat2x baginda...
namun, utk berada di sisinya..
subhanallah.. jauh lagi perjalanan...

ahaaa..
actually, aq nak tulis pasal juara lagu yg berlangsung pada 29 januari lalu..
aq berkesempatan jugak tengok slot tersebut kat rumah abg di Ipoh...
so far, hampir semua tekaan yg aq buat betol..

dimulakan dengan persembahan terbaik oleh aliah..
aura music_box doll tu memang terasa lain daripada yg lain..
it's not about remy ishak..
maybe kemunculan remy ishak tu added more aura..
but still, aq rasa kelainannya pada music_box tu..
kalau remy x datang pun, she still can win that award..


then hafiz utk vokal terbaik..
memang smooth je dengar suara hati...


utk tempat ketiga lagu karma yg menjadi pilihan..
tp, ia tak tercalon dalam senarai pemenang diri nie sebab aq rasa macam tak puas tengok faizal punya presentation pentas malam tu, x macam biasa aq tengok dia...
aura dia nampak tak berapa nak memancar malam tu...
aq bajet penakut dapat tempat ketiga..
aperpun, tahniah buat abg faizal ea..


tempat kedua pula digondol oleh 3 suara: sheila, kak ning and jac...
memang sedap diorang bawak lagu nie..
and kemunculan diorang sebagai peserta terakhir memang terbaik..
sebab persembahan diorang memang best and berbeza drpd lagu original dia...
ada ummpphh!!


and for d last one...
lagu terbaik utk this year is awan nano..
waahhh..
aper yg aq admire sekali tentang persemabahan lagu nie utk that night was:
penyusunan muzik dia..
memang best..
terasa ke jiwa...
tahniah abg m. nasir...

so, secara keseluruhannya...
ada yg okay and ada yg tak...
at first aq tak mc faizal and cherryll macam tak ngam..
tp, lama-kelamaan okay...
lagu2x terawal jugak macam kureng sikit..
ini komen aq pasal peserta..
but ianya hanya my opinion key...

jac yg bawak lagu anuar zain bg aura yg berbeza pada aq..
sedap but aq lagi suka suara abg anuar utk lagu tu..
sebab sweet... ngee...
kekanda & adinda i suka lagi yg original song...
then, i suka suara ana rafalli yg original.. sedap..
untuk cinta muka buku, adeq najwa tak penat ke bawak bit laju macam tu..
tak feel bila dengar..
sebab macam nak kejar komuter yg dah nak terlepas...
and, esok tu adeq najwa sempat pegi sekolah x?
hihi.. harap2x sempat la ea..
lagu2x lain okay la...
sungai lui, penakut.. kire not bad la....

harap2x lepas nie 'tujad' penulis lagu dan penulis lirik yg mampu menghasilkan lagu yg baik..
bukan hanya untuk menarik minat pendengar, tetapi juga menarik minat pendengar utk menghayati muzik dengan baik, bukan untuk melalikan kita.. tetapi untuk mendekatkan lagi diri kita kepada keindahan yg wujud pada muzik itu sendiri yg mana asalnya adalah daripada Allah swt....

so, pandangan kourank macam mana?