view my entries with this:

Wednesday, January 28, 2015

my natural mack_up



assalamualaikum korang...
natural x natural sangat la..
kih..kih...
actually, aq ni jenis pemalas nak jaga muka.. x suka la nak buat benda2x leceh nie...
tp, kadang2x jealous jugak tengok org lain cantik2x kan...
so, aq just ambil step simple je...




cak, buat entry kat bilik guru..
power tak? kih2x.. kat rumah x sempat sebab melayan si kecik tu...
so, di atas adalah muka terkini tanpa mekap aq...


touch up sikit2x je dapat la macam nie..
jadi la kan menghilangkan sedikit kedut-kedutan yang tampak di muka...
memerahkn sedikit bibir yg pucat kalah hantu mak limah...
kui..kui...


so, aq guna 2 benda alah nie je..
BB stick from maybelline (02 natural)
and
lipstick silky girl (02 bubbly)


cak.. selit gambar budak nie excited dengan lappy...
lebor je senyum.. jangan la dah setahun nanti lappy ummi x serupa lappy dah...
huhu..

bye..bye...




kl - kejar masa



assalamualaikum korang...
gud morning semua....
muah..muah..muah...
utk gugurlz je ek....

oh haa... pernah baca tak entry aq pasal org kl jalan laju2x tu...

nak katanya, sekarang ni aq jalan dah tak laju dah sebab risaukan keselamatan kandungan aq ni...
so, jalan dok steady je la... cuma cari inisiatif lain that was datang awal ke sekolah....
but then, aq terperasan... actually x de la kejar masa sangat orang kl ni...
bila aq jalan steady, aq perasan rupanya ramai lagi yang jalan steady daripada jalan laju2x...

tp, mungkin terdapat faktor lain...
selalunya kalau aq tengok jalan laju masa aq sekolah sesi pagi...
org nak kejar train bagai...

hmm.. mungkin faktor yang tu kot...
sekolah sesi pagi penat kejar masa...
sekolah sesi petang penat sebab kene datang awal...
huhuhu....

apapun, aq nak cuti lagi beberapa bulan je lagi ni...
maksudnya bulan 5 dah nak sampai...
so, doakan segalanya berjalan dengan lancar ea...
bye...


Tuesday, January 27, 2015

posting sarawak..



assalamualaikum semua...
kesian kat aq ke?
eh, bukan2x... yang posting sarawak ni semua junior2x praktikal kat sekolah dulu...
kak eja, masykurah dengan aminah semua kene posting sarawak..
jauhnya kene hantar ke sarawak...
kesian jugak kat diorang, ayat yang boleh sedapkan hati just..
"insyallah ada hikmahnya" dan "x pe, elaun kat sana mahal"..
duit  saje ye dak...
yang penting ikhlaskan diri...

ummie dania harap kak eja, masykurah dengan aminah dapat cepat menyesuaikan diri...
dapat kenalan yang boleh dibuat kawan, yang dapat menolong macam kat sktr3 dulu...
semoga cope well dengan persekitaran baru...
yang comey2x hati2x dengan orang kat sana...
selamat menimba pengalaman baru...
belajar bahasa baru...
merasa makanan baru....
ambik yang positif okay...

nanti kalau ada rezeki nanti ummie dania, abie dania ngan dania melawat aunty2x kat sana ea...
doakan la kitorang dimurahkan rezeki untuk berjalan-jalan ke sana...
chaiyok ustazah2x semua...
(,"_


oh.. p/s: sape yang nak posting dalam negeri, cepat2x la kawen ea.... huhu...


ikut suami...



Saturday, January 24, 2015

oohh.. sabtu..



assalamualaikum korang...
ohooo.. hari ini hari sabtu...
cuba teka aq kat mana sekarang nie?
sape dapat teka betul, aq kiss laju2x...
keh..keh...

aq kat sekolah la...
entah apa aq buat kat sekolah hari sabtu macam nie...
sebenarnya nak susun buku teks budak tahun 1...
org lain x de dalam bilik guru nie, buku tahun 1 pulak dekat bilik kemahiran hidup...
aq nak tinggal mak cik kat sini sendirian macam x percaya je...
sekarang asyik curious benda bukan2x...
aq bukan nak kata mok cik cleaner ni pencuri...
tp, nanti kalau ada barang hilang, aq nak jawab apa pulak kan...
sorry la mak cik, saya x percaya kat mak cik...
x pe, mak cik siapkan kemas bilik guru ni... nnti kalau dah sudah nanti, mak cik keluar, saya buat la kerja saya... biar le lambat pun...
tp, harapnya mak cik x ambik kesempatan pulak la ea... dok melepak lelama pulak kat sini...
saya ada keje ni...

luah perasaan di pagi hari cuti...
daaa.......



Thursday, January 22, 2015

anak sakit



assalamualaikum korang...
sape yg baca tajuk kompem risau pasal dania...
tp, nia bukan pasal dania tapi anak tekak aq...
perit je rasa...
dah 2 hari tak bercakap nie...
macam orang bisu pun ada...
merasa diri ini bagimana Allah tarik nikmat suara untuk bercakap...
lagi-lagi kerja aq sebagai guru....
suara seolah-olah segalanya buat aq...
bila tak de suara macam mana nak mengajar...
lagi-lagi tahun 1...
kalau tulis kat papan putih tu... agak-agak budak paham tak korang rasa...
har..har... aq tak cakap budak kelas hujung ni tak pandai...
kadang-kadang diorang pandai, iq mantap, tp x diberi kesempatan untuk belajar sebelumnya....

haa.. tercerita pasal budak kelas hujung nie...
ada jugak ea parent yang paranoid... tak percaya kat org lain...
perkara ni diberitahu oleh seorang rakan guru aq...
it was an unabality...

ada anak murid aq tu..
budaknya okay je...
comey pun comey...
tp, mak dia pulak lebih, mak dia pulak cakap anak dia tak boleh nak buat apa-apa kalau tak de dia...
nak kene suruh baru buat...
itu pun aq tengok dok desak-desak...
pada parent yg rasa diri kita macam tu, cuba lose sikit mind...
cuba percaya kat anak.. jangan la sebut anak tu x boleh.. x boleh...
doa tu...
bila mak dok control everything... jatuh moral anak ni.. and lagi satu perkembangan anak untuk mencapai perkara yang maksimum adalah terbatas...
ye, betul kita kene control anak kita...
tp, berpada-padalah, kalau perkara itu tak melanggar syara' dan tidak membahayakan... biar anak cuba...
perkara ni berkaitan dengan perkembangan otak anak...
such as me... kih..kih..kih..
aq tak kata la aq perfect... and aq tak pandai mana pun sebab kemalasan selalu melanda...
tp, aq bersyukur dikurniakan kedua ibubapa yang baik...
apa yang aq rasa aq nak buat, my parent akan approve selagi benda tu tidak merosakkan diri aq sendiri...
sebab tu time sekolah, macam2x aq try...
sampai satu tahap, masuk pertandingan peringkat daerah sebab suka berlatih lagi daripada belajar dalam kelas... ngee...
kalau nak disenaraikan la... aq sempat merasa:
1. bola jaring
2, hoki
3. bola baling
4. catur
5. dam
6. aerobik
7. tarian
8. nasyid
9. koir
10. choral speaking
11. pantun
12. pidato
13. silat
14. berzanji
15. bertilawah
16. khat
17. kawad kaki
18. badminton
19. bola tampar
20. kuiz kesihatan
21. mewawancara (editorial majalah sekolah)
22. pengawas
23. pengawas pusat sumber
24. kompang
25. tabla & kompang (instrumen untuk nasyid)
26. syair
27. bersajak
28. menembak
29. boria
30. pt pagi vs pt petang vs pt malam
31. gerak ikut bearing
32. survival dalam hutan
33. gali kubu
34. buat serangan dan pertahanan
35. lalu paya tetiba lalu tengah2x seberang
36. x mandi selama seminggu
37. berjalan sejauh 25 kilometer dengan bebanan 8 kilo ++
39. cycling 27 km
40. berkayak
41. angkat bot 4 tan
42. tunggang motor
43. drive kete
44. jahit baju kurung based on youtube semata
45. anyaman bunga guna riben

macam-macam la...
banyakkan... aq tak de la terror dalam semua benda... tp, dapatla pengetahuan berkaitan dengan perkara-perkara di atas...
cuba bayangkan berapa banyak kelas aq skip...
sampai sekali tu bapak pesan " jangan aktif sangat kat sekolah... sijil je banyak.. keputusan teruk "..

huhu...
so, nak didik anak korang biar sebati la...
apepun alhamdulillah...
yang sebenarnya Allah yang memberi kesempatan tersebut kepada aq..
dengan izinNya..
so, sentiasalah berikan galakan kepada anak-anak, dengan pengawasan yang berpatutan..
sekian....




Tuesday, January 20, 2015

syoknya dok umah mak..



syoknya dok umah mak berbanding rumah mertua...
kalau dok umah mak, manja... kebanyakan kerja rumah mak yang buat...
rasa kalau menantu mak balik or anak mak balik...
tak pernah pulak mak hambat suruh bersih dan kemaskan rumah...
oleh itu, kita sendiri terpanggil untuk tolong mak kemaskan rumah...
mungkin mak rasa, itu dah jadi tanggungjawab mak sebagai suri rumah tangga...
jadi, mak buat dengan redha dan ikhlasya kerana Allah..
walaupun mak dah tak berapa nak larat kemaskan rumah..
mak masih tak bersungut untuk tunaikan tanggungjawab mak..

dok rumah mertua, mungkin dengan aq, mak mertua segan nak tegur...
tp, dengan anak-anak dia dok bising suruh kemaskan rumah...
kenapa mak kite berbeza ek...
jadi, para suami tolong la faham kalau terkadang, si isteri melebihkan mak sendiri...
huhu..

kalau diberi pilihan aq nak jadi macam mak aq...
kiki... semoga diberi kesabaran untuk bersifat yang demikian...



Sunday, January 18, 2015

pengumpulan rpt


assalamualaikum korang...
eh..eh.. dah masuk 2015 dah...
budak tahun 1 pun dah masuk sekolah... 
tp, ustazah ni dok rilekz je tak print out rpt lg...
manyak benda nak kene buat...
sape suruh buat last minute kan...
uuuwaaaa...
tp, kan... nak katanya, memang sekarang nie sangat teruk pembahagian masa...
kalau dulu masa bujang ok lagi sebab malam boleh berjaga...
bila dah kawen pun, sebab duduk berjauhan dengan hubby boleh lagi nak buat keje2x sekolah nie...
sebab bersendirian kan..
tp, sekarang entah la... x tau nak kata macam mana,,,,
salah satu faktor yang menyebabkan pembahagian masa menjadi awful sekali adalah kerana kepenatan...
pegi sekolah 1 jam setengah... balik pun 1 jam setengah... plus kadang-kadang tak dapat duduk dalam monorel and erl... plus dengan peyut boyot dah sekarang....
rasa sadis je life macam nie....

so, bila dah penat macam tu, aq sampai rumah memang pengsan la...
tak leh nak buat apa dah....
bila dah tdo, keje pun tak jalan la kan...
so, nak mengharapkan time kat sekolah pun x leh jugak sebab sekarang sibuk menggantikan guru Y yg tak kunjung tiba...
dan waktu pagi memang tersekat pergerakan sebab menjaga si kecik, pipi tembam tu...
hahaha...


#NurDaniaImani

apepun, nak tak nak kene jugak berubah...
bismillah...

eh, korang.. lari tajuk pulak... adoi..
haaa.. pasal rpt ni...
banyak sangat versi rpt kat dalam web...
dalam sistem guru tu pun ada rpt yg x boleh archieve...
lepas tu ada pulak rpt subjek bercampur baur...
pening kepala den...
ada tak sesape antara blogger yang rajin nak buat blog yg memudahkan guru untuk capaian rpt yang standard daripada kpm...
x de la cikgu baru macam aq ni fenin lalat di buatnya...
please help...

so, oleh kerana pdp pun dah bermula...
aq tibai je la rpt yg aq rasa betul, sahih dan boleh digunakan...
wassalam...

p/s: kalau ada sesape yg tau laman web yg okay berkenaan dengan rpt nie, tolong inform cikgu baru ni boleh x?




Friday, January 9, 2015

sunat babygirl



assalamualaikum korang..
yeay!! dania dah sunat dah.. 
on 7 january 2015...
lama dah tangguh benda nie.. dania masuk 7 bulan baru gi...
hari tu nak pegi tp, klinik dah tutup...

perasaan ummie macam mana?
at first, sebenarnya aq tak ambik point sangat pasal sunat babygurl nie sebab dalam pengetahuan aq hukum sunat utk baby girl nie sunat je...
rupanya ada banyak pandangan dan yang awla adalah harus... tp, tak wajib kan.. tp, bila dah harus, seeloknya kita buat la kan...

mula-mula tu rasa macam nervous jgk..
takut dania sakit macam sunat budak lelaki...
jenuh nak jaganya nanti.. sebab dania kalau sakit macam demam ke, merengeknya x sudah...
nak berkepit ngan ummie or abie je...
tp, alhamdulillah... rupanya mudah je sunat baby gurl nie..
meh aq citer sikit...

tempat pilihan: klinik as-syifa, seroja (cadangan kakak ipar)
masa: 11 pagi
ongkos: rm20

aq decide ngan hubby nak pegi sunatkan anak dara sorang tu.. huhu..
walaupun ramai orang, tp tunggu x de la lama sangat...
sengaja aq pakaikan dania romper biar senang nak bukak and pakai balik...

dania tak nangis pun.. steady je...

tp, lepas buang kapas yg doc letak kat luka tu baru dia merengek sikit.. maybe rasa pedih kot...
after mak tok berjaya tdokan dia.. dia bangun dengan jayanya...
dah tak meragam dah.. so sekejap je la sakitnya tu...
tp, my baby memang x banyak ragam...
tu yang cayunk lebih tu.. alhamdulillah.. Allah tau aq nie bukan jenis yang penyabar kan...

so, sape rasa macam nervous je nak sunatkan anak perempuan, rilekz je mommy...
x de apepun.. okay je...

so... byeeee....


Sunday, January 4, 2015

job?



assalamualaikum korang...
just straight to the point...
sejak jadi mommy nie, nak spent masa ngan blogging agak susah.. huhu..
harap faham..
just nak share.. x pasti sama ada benar atau x..
takut jugak kalau kene tipu kan...
somebody knows... benda ni betul or komplot penipuan?




salam maulidur rasul



assalamualaiku korang...
salam maulidurrasul...

tanggal 3 januari 2015 bersamaan 12 rabiulawal hari tu..
aq and hubby dah bersiap awal dah sebab en hubby kene join perarakan untuk guru KAFA N9..
rasa penat jugak la nak tunggu dengan perut dah start besar, ngan dukung si kecik lagi... adeyh...
tp, apa yang boleh aq katakan, perarakan malidur rasul N9 memang meriah... dalam gambar x menggambarkan situasi sebenar pun...
pak cik mak cik yang bertongkat pun datang nak berselawat..
alhamduilillah..
jom sementara tu, kita selawat ke atas nabi...

Allahummasolli ala saiyidina Muhammad...

dan hari ni jugak my bufday utk bulan islam...
bertuah rasa dapat sambut bufday dengan junjungan besar baginda nabi...
so, layan gambar ye...




salute kat tuanku mukhriz dan isteri sebab join sekali perarakan...


nie la kontijen my hubby...
tp, nampak badan je... muka x nampak... yg mana satu? 
ahaaa... baju oren sebelah kiri belakang org baju hijau dekat tiang sepanduk sebelah kiri tu...
so, nak tengok gambar lain untuk kejadian.. boleh klik gambar di bawah yerp..