view my entries with this:

Tuesday, March 31, 2015

tak masuk 1 april dah kene gst..



assalamualaikum korang...
haaa...
betul nie, aq tak tpu...
kih..kih...
tp, make sense la....
actually, aq renew roadtax for this year...
so, ingat buat awal dapat la lari daripada kene gst...
tp, oleh kerana my car's roadtax habis bulan 4, nak tak nak kene la jugak...
so, aq dah merasa gst dah...
korang macam mana?
kui..kui.. boleh pulak tanya macam tu kan...

tp, nak ceritanya.. family sebelah rumah nie lagi la dahsyat...
so, for me.. cukai just kene dalam 50++ je macam tu...
tp, org sebelah rumah nie... cukai untuk kereta sahaja 600++ utk 3 biji kete...
tp x pe la...
kaya kan...
rezeki masing-masing... mintak2x la cukup perbelanjaan bulanan...
pak menteri.. saya banyak hutang... hutang kete, hutang ptptn dan macam-macam lagi lah...
saya rasa gaji bulanan saya cukup2x makan je...
tu pun ada hutang yg kene delay...
korang buat saya double kan hutang saya....
ada tak cara korang nak tolong saya langsaikan hutang saya dengan baik....?
kasihanilah diri ini...
uwwaaa.......



Saturday, March 28, 2015

dukanya...



dukanya...
tatkala nie rasa teringin nak kembali bujang...
tak payah nak fikir masalah orang lain..
just fikir masalah sendiri je....

isteri kalau bergaduh dengan isteri terutama bila melibatkan aib suami, dukanya tak terkata...
ye lah... kalau suami, kawan ada boleh cerita2x..
yang rapat dengan mak ayah boleh rujuk dekat mak ayah...
tp, kalau isteri, nak mengadu dekat mak ayah, takut tercalar maruah suami...
nak mengadu kat kawan pun sama...
nak mengadu kat mak mertua apatah lagi...
akhirnya terpaksa la nak pendam sendiri....

kalau waktu bujang dulu, kalau stress macam nie, ada blog nak diluahkan secara terang-terangan...
x pun, salin baju PT, pakai sport shoes, ambik my favourite ball.. gi padang UKM tu... shoot la ball 100 kali gol..
hilang runsing... x pun, jog la satu ukm ssambil dengar mp3... 
sekarang nak buat macam tu, takut ball kat peyut nie meletup pulak..
larat la pulak nak berlari-lari lagi....
or, kalau stress macam nie dulu dah hungga-hungga dengan kengkawan melepak mana2x nak lepak...
sekarang, nak kene minta izin suami..
jawapannya tentulah tidak!
apa lagi nak buat, selain merajuk menenangkan jiwa.. mengadu je la kat Allah...
Allah yang tentukan perkara nie terjadi...
maka Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat diri...
la tahzan...!



Friday, March 27, 2015

jangan guna p1..



assalamualaikum...
statement condemn je kan...
kiki...
apepun, nak citer... aq dah guna p1 nie dalam dua tahun lebih dah...
and sampai satu ketika oleh kerana kesempitan duit, aq termiss bayar 3 month...
after 3 month... internet dah tak boleh guna dah...
then, diorang terminate my account secara sendiri tanpa maklumkan kepada aq..
dan yang paling stressnya, monthly payment still kene bayar sehingga la tertunggak RM400++..
after that, diorang blacklistkan my name...
then plus Rm200++ untuk pengurusan terminate...
aq yang bodoh ke diorang yang bodoh...
hahahaha...
x pasal2x habis 600++ kat situ je...
so, aq sarankan kepada mereka yang tak stabil ekonominya... yang gaji cukup2x je espeacially student yang nak guna tenet nie...
jangan pakai p1...
saja nak balas dendam kat company tu...
korang dah masuk dalam senaarai blacklist aq...
dan i hate u p1....
huhu...
nanes tak berlagu...
putus cinta ngan awak...
wek, tak nak kawan...


rakyat kene faham GST...


assalamualaikum...
GST.. sibuk orang bercakap pasal gst nie...
ye lah.. dah nak start kan on 1 april nie...
ada beberapa hari je lagi nie....
and hari nie aq pun nak menambah jugak... kiki....
bukan ape, just nak menyaurakan ketidaksedapan hati dalam perkara nie...

yang pertamanya, percentage gst bukan ke lagi rendah dari sst... tp, kenapa harga barang makin tinggi...
sebab sst hanya dimansuhkan pada nama sahaja ke tetapi secara praktikalnya tak dimansuhkan pun... dan mungkin sebab tu jugak peniaga macam tak kisah pun sebab keuntungan from sst tu still ada...
benarkah?
jeng..jeng..jeng...

yang keduanya, from gst.. pendapatan negara akan bertambah. adakah duit rakyat tersebut akan digunakan dan disalurkan dengan betul...
bukan untuk buat konsert yang merosakkan akhlak, bukan untuk acara keraian yang menyebabkan pembaziran makanan dan sebagainya, bukan untuk peralatan yang hanya nampak gah mata dunia tetapi fungsinya sama je dengan peralatan biasa yang berbeza cuma harga, lebih digunakan untuk majlis-majlis yang berbentuk pendidikan dan pembentukan akhlak yang baik dalam kalangan masyarakat, lebih digunakan untuk membantu golongan miskin dan golongan-golongan yang tidak terbela, lebih kepada pembangunan pendidikan dalam negara, bukan untuk membayar hutang yang berpunca daripada individu, bukan untuk lawatan yang tidak bermanfaat dan atas tujuan bersuka-suka...
jeng..jeng..jeng..

ketiganya, kenapa hukum Allah diorang tak fikir nak buat macam nie....
isu hudud contohnya... negara kita kan negara Islam, kenapa nak fikir pendapat agama lain? kan Islam ada hak priority dalam pengurusan dan pentadbiran.. lagipun, kalau terang betul2x diorang boleh je faham...
kenapa dalam isu hudud beri statement x sesuai dijalankan sbb ada rakyat bukan Islam..? zaman nabi dulu tak de yahudi, musyrikin dan nasrani ke?
gst boleh pulak...
kenapa kata rakyat masih tak bersedia untuk terima hudud?
gst boleh pulak...
kenapa hukum Allah tak ditegakkan seperti gst (cukai a.k.a jizyah)?
negara Malaysia nie betul ke negara Islam nie?
jeng..jeng..jeng...

yang keempat, kalau pentadbiran Islam dulu, orang Islam bayar zakat, termasuklah zakat harta and emas...
yang bayar jizyah nie orang bukan Islam...
tp, dalam Malaysia nie, orang Islam.. zakat kene bayar, jizyah pun kene bayar...
untung la orang bukan Islam dalam negara Malaysia nie...
huhu...
jeng..jeng..jeng...

aq yg kerja kerajaan nie pun, tanpa gst dah rasa tersepit...
hutang banyak, personal, pendidikan, kete, minyak pegi balik kerja, tambang erl 'plus' monorel, hutang ngan bapak, barang anak, nak makan lagi....
semua tu je.... abis gaji dalam bank... sampai nak tolong mak bapak yang sekolahkan, bagi pelajaran kat kite pun tertangguh2x...
terasa kesal sangat dalam diri, tp nak buat macam mana...?
ni kan pulak ada gst...
bila taraf kehidupan meningkat, rakyat tak dapat hidup dengan proper.. tu yang ada belia gi mencuri, merompak, meragut, melacurkan diri, jual dadah...
rosak rakyat...
rakyat sendiri tak mampu nak beli rumah, rumah dalam negara ada yang ownernya singapuran, Jerman... nie yang dah disoal siasat oleh my father in law...
asalkan gaji diorang 6000++ layak beli rumah...
rakyat sendiri setakat mampu menyewa je....
rakyat memunpang dalam negara sendiri...
walaupun mungkin percentage nya tu sikit... tp, itulah hakikatnya....
buruh asing pun penuh dalam negara.. mydin kat kl tu kalau cuti penuh depa saja.. dah macam dok negara luar je rasa padahal mydin kl je....
bila ramai buruh asing ramai, pengaliran keluar matawang malaysia lagi banyak keluar daripada pengaliran masuk... buat la promotion tourism banyak mana pun...
bagi benifit kat negara ke?
jeng..jeng..jeng...


apapun, gst tetap akan berjalan lepas nie...
harapnya pemimpin2x kerajaan contohilah cara hidup Rasulullah dan pemimpin Islam yang terdahulu...
ada rakyat miskin, pemimpin pun terasa miskinnya...
bukan ada rakyat tak makan, x de rumah.. pemimpin bersenang lenang...
mungkin itu gaji mereka yang bergelar pemimpin..
tetapi berpada-padalah...
sebagai negara Islam, tegakkanlah agama Islam di Malaysia nie...
jangan diikutkan sangat telunjuk orang kafir yang mengingkari kewujudan Allah...
nabi dah nampak dah situasi nie yang mana pada akhir zaman nanti orang Islam akan ikut cara kafirun satu persatu...
tetapi jauhkanlah untuk negara kita nie..
jauhkanlah ya Allah....

--------------------------------------










Friday, March 13, 2015

balik kampung..



assalamualaikum korang....\ohooooo... balik kampung...
so, hari nie last sekolah untuk pertengahan semester pertama persekolahan...
oleh sebab-sebab yang tertentu kitorang buat KBS hari nie...
so, pdp kene ditangguhkan lagi...
tp, nak buat macam mana kan... dah peralatan dan tempat kat sekolah tidak begitu memuaskan... begini la jadinya...
apepun, hari ni akan jadi hari yang rilekx buat aq dan kengkawan....
just cek budak utk amali solat.....

hmmm... so, biasa la... bila nak kata cuti tu memang perkataan balik kampung x lekang la kan...
kali nie, kene balik perlis....
ke kampung suami pulak...
5 hari kat sana, tak tau la sempat ke tak singgah perak....
mungkin ada antara kita yang tak dapat nak balik kampung sebab duit tak de...
ye la, bulan lepas gaji masuk awal kan...
dah ujung2x nie mana la nak ada duit...
apepun, bersabarlah...
aq nie pun beruntung sebab stay dengan mak mertual....
so, hubby support tol, diorang support minyak...
alhamdulillah, dipermudahkan...
Allah bg rezeki lebih sikit kat hubby bula nie sebab gaji bini dia dah abih buat joli...
kah..kah..kah...

apepun, doakan kami selamat sampai ek...
bertolak lambat jugak nie...
lepas sekolah, dalam 6.30 petang baru gerak...
tu pun aybe jamak kat kl je...
dah boleh niat jamak la nie...
insyallah...


apepun, berhati2x di jalan raya dan jangan tension2x for those yang tak dapat balik...
praktikkan perkara bermanfaat lain di rumah...
okay...
bye..bye,,


Tuesday, March 10, 2015

BR1M x lulus... sedeyh...



assalamualaikum korang...

nak bgtau nie dalam keadaan dan nada yang sedih....


walaupun layak tetapi tidak diluluskan...
uuwwaaa.. sedih tau....
tp, salah sendiri la....
lepas nie salah sorang sama ada aq ngan hubby je mintak...
actually, hubby ada mintak jugak... sebab tu tak dapat...
kiki...
sebab ada kes yg suami isteri dapat...
x adil pulak...
x pe, sebenarnya Allah nak pelihara kami dari menerima duit yang bukan hak...
alhamdulillah...
dipelihara..
insyallah...
semoga rezeki kami diberkati...

sebab mintak tu because akaun hubby masalah...
memang my hubby dapat br1m... tp, oleh kerana akaun dia tu automatik kene potong utk loan...
so, tak dapat la nilai yang sepatutnya...
banyak jugak la dia potong...
600++...
x pe, apepun alhamdulillah...
moga dapat sumber rezeki dari yang lain ke...
dapat gaji DG41 ke bulan nie...
ooppsss...
kiki....


amin... doakan ea...


wordless tuesday..



assalamualaikum korang...
hari nie reverse pulak...
selalunya blogger ada banyak benda nak cerita tp tak berkesempatan nak menulis kat dalam blog... tp aq hari nie, nak menulis kat dalam blog nie tp tak tau nak coret apa...
kalau dulu banyak gambar menarik yang boleh dipertontonkan...
tetapi sekarang sangat la kurang sebab mood untuk selfie berkurang... equipment pun tak berapa nak best...
dulu time single mingle dulu suka la nak selfie2x diri sendiri...
tp, bila dah tambah kedut kat muka... dah beranak satu... siap nak tambah lagi sorang lg nie.. langsung punnah rasa nak selfie...
tambahan pulak muka makin tembam yang amat tembam...
so, fotogenik duolu2x ditinggalkan...

and sekarang kebanyakan member palapes yang ada blog semua sudah kurang aktif dalam pembikinan blog nie..
ye la, masing2x dah kawen, dah ada kerja...
memang tak menyempat la nak update blog...
tp, rindu la kat diorang...
rindu nak baca citer diorang....
hmmmm...

so, apepun, this week minggu exam bebudak...
so, aq rilekz and steady je la..
datang sekolah pun gerak kul 11....
happy giler...
kah..kah...
tp, malam kaki mesti cramp... entah kenapa entah... waktu mengandung dania tak de pun...
so, memang tak sedap la rasa badan....
nasib baik tngah exam, so tak de la penat sangat...

owhh.. nak readykan diri untuk selfie cuti sekolah la...
kitorang nak gerak ke perlis... kampung suami...
semoga dipermudahkan segala urusan dan selamat sampai ke destinasi yang dituju...

tambah lagi... terniat di hati nak ada phone yang sesuai.. nanti2x la pk...
tngah tak de duit la terpikir ak phone best...
dah la barang baby tak beli lagi...
baby guna barang kakak nia je la jawabnya nie...
huhu...
sekian...
salam...



Tuesday, March 3, 2015

burger sedap area nilai



assalamualaikum korang...
hari nie nak share dengan korang pasal makanan...
haaa... pernah tak korang kadang-kadang lapar tengah-tengah malam...?
teringin nak makan burger tak?
aq nak recommend kat korang satu kedai burger nie...
kitorang panggil gerai burger mamat nie burger longkang...
haaa.. macam tak menyelerakan kan...
tp, insyallah kalau korang makan nak lagi...
memang sodap..
sebab apa kitorang panggil dia burger longkang?
sebab gerai dia tepi longkang... x de la diorang letak nama burger longkang pun...
kitorang yang bagi nama burger longkang..
ada gerai nasi lemak sedap jugak kat situ...
kitorang bagi nama nasi lemak longkang...
my hubby and in laws la yang ajar nama ni...
kih2x...

apepun, korang try la apa2x burger kat situ...
benjo ke, daging ke. daging speacial ke.. insyallah... sangat memuaskan hati...
sos banyak, mayonis banyak, lada sulah banyak... nak katanya memang tak kedekut la..
kalau before nie aq kata burger paling sedap, mamat yang jual burger kat seksyen 27 tu...
tp yg nie memang boleh challenge kedai burger tu berganda-ganda kalinya...
muahahaha...

nie pun tngah tunggu hubby balik bawak burger...
walaupun perut dah kenyang makan nasik tadi...
adeyh... macam manala nak sihat...
kih2x...

tempat : cempaka, nilai...
buka : rasa macam setiap hari... selalunya kalau malam hujan baru dia tak bukak...
kalau bukak tu, sampai pkul 2 pagi la nak katanya... start lepas isyak kot...

so, selamat menjamu selera yer...
daaaaaaaaaaa....