view my entries with this:

Saturday, July 26, 2014

cara nak buat loan



assalamualaikum korang..
hutang.. zaman sekarang nie aq rasa...
pentadbiran ekonomi negara kita sekarang nie menggalakkan rakyat berhutang..
mana taknya, taraf hidup tinggi betol...
kalau setakat 50 hinggit nie.. kalau hidup kat bandar... eleh, boleh beli ape je la kan...
nak belajar kene hutang, nak beli kete ngan rumah pun berhutang jugak...
bayar la bulan2x... + bunga lagi.. kenapa org tak sebut riba? takut ke nak sebut riba nie...
tp, tu la hakikatnya.. riba...
nak tak nak, zaman sekarang nie memang x terlepas daripada riba...
hmmmmm...
tp x de nk citer cara buat loan pun nie...
nk tau lebih lanjut, better gi bank sendiri, tannya pegawai dia...
hihi.. (,")

boleh ke kite lari dr loan nie? boleh...
tp macam susah je selagi pentadbiran negara sendiri menggalakkan benda ni..
betol x?
kan...kan?
betol kan...
huhu...

apepun, aq nak citer sikit pasal loan..
if korang nak ambik loan, berhati2x ea...
kalau boleh x payah la berhutang untuk loan persendirian or persenol loan nie...
tp, kalau terdesak sangat..
perkara pertama yg korang kene buat adalah...
korang cek bank mane yg bagi interest paling rendah sekali...
and kalau korang salah seorang goverment servant..
terus je pegi bank rakyat sebab bank rakyat la yg proceed loan paling rendah..
and untuk goverment servant jugak... setiap bank ada pakej untuk korang yg mana interest dia lebih rendah daripada persenol loan biasa untuk pekerja swasta...
apepun, aq nak nasihatkan jangan senang2x je nak buat easy loan rhb ...
ape benda tu... mungkin ada antara korang yang tak pernah dengar pasal rhb easy loan nie..
selalu kalau korang pegi giant ke, tesco ke..
ada...
pernah nampak nie tak?

\

haaa.. memang senang nak proceed..
duit dapat on the spot..
tp, masyallah...
interest dia... tinggi giler..
21 percent per annum (setahun)...
paling mahal antara bank2x yg ada kat malaysia nie...
rasanya la... nanti korang cek sendiri ea...
huhu...

antara bank yang interest rendah.. korang boleh gi kat bank rakyat or bank islam...
tp, banyak keje sikit la...
kene sabar la okey...
(,")

tp, kalau boleh x berhutang lagi bagus...
hutang nie salah satu sebab keluarga porak peranda...
dok bergaduh pasal hutang je....

p/s: ingat, rezeki tu datang daripada Allah.. jangan persoalkan duit sangat2x kat dunia  nie...
sebab dunia nie pinjaman je.. aq pun sedang berusaha untuk redha dan tawakal dengan cara yang betul...
in the process.. harap dapat baiki diri ke arah yang lebih baik... dan semoga Allah membantu aq dan keluarga mampu membayar balik segala hutang-piutang di dunia nie...
amiiinnn...


Thursday, July 24, 2014

cara beli kereta ~



bismillah..
assalamualaikum korang...
haaa... hari nie nak share pengalaman beli kete nie...
actually, aq nak beli kete sebab susah nak ulang-alik pegi sekolah..
kalau ada kete senang sikit kan..
lagipun jauh dengan suami... susah la kan...
itu dulu la...
huhu...

apepun, dah terbeli kan...
so, ada la hikmahnya tu...
maybe ada antara korang yg tengah riki2x kete ape yg best nak beli kan...
tp, aq tak nak citer type kete yg paling sesuai korang ambik sebab aq pun x berapa nak pandai bab kete..apa yg boleh aq nasihatkan cuma belilah yg korang mampu dan memenuhi keperluan...
mcm aq, aq suka myvi.. tp aq x ambik myvi sebab my hubby dah guna myvi, lagipun aq nak bonet besar sebab barang baby banyak kan...
so, taraaaaaaaa....


dapat la sebijik...
so... mcm mana nak beli kete..
based on my experience la... (sebab aq tak berapa nak tau bab2x beli kete nie)

first, aq figure and discuss nak kete mcm mana...
then, review harga and buat perbandingan dan perkiraan sama ada mampu untuk tak nak bayar ikut bulan...
nama pun loan kan... huhu..
korang boleh dapatkan benda nie dekat pusat kereta yg korang pegi... 
just tanya je, diorang x marah punya.. tanya x semestinya nak kene beli kan...
bila dah okay and decide nak kete ape, isi dokumen yg perlu untuk booking kete.. macam aq hari tu kene berapa ek?
lupa la korang, tp memang kene bayar la untuk booking...
lepas tu, pihak pusat kete akan deal dengan bank untuk loan, pihak bank akan sediakan dokumen yg berkaitan...
bila dah siap diorang akan buat appointment untuk sain borang...
bila loan kat bank ni lulus, pihak pusat kete proceed untuk keluarkan kete..
mcm aq hari tu memang selalu update bila kete keluar and boleh ambik..
kalau biar je, lambat sikit kot..
bila dah dapat kete, 3 bulan pertama tu.. aq bank in sendiri sebab potongan gaji tak start lagi...
start bulan keempat baru potong gaji...
yg nie untuk gomen servant ea...

so, dapatla berjalan-jalan.. kiki..
after 1000 km, jgn lupa servis ea...
aq arie tu terlajak sampai 3000km sebab x tau..
tp, tak pe... org yg servis tu x de marah pun...

mcm kete aq nie bulanan 500++, lebih kurang myvi se 1.3 la...

ha... mcm mana?
selamat membeli kete ea...
salam alaik...




nuffnang??? nice featured!!!



bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum korang...
arie nie boring2x, ternampak iklan nuffnang kat site..
hmmm... dah lama kot tak tengok review org ke, ape ke....
laju saje jejari aq klik home page diorang..


waaa.... dah berubah wajah dah...
kalau ak di bandingkan dengan dulu... i like lagi yg sekarang nie...
function sama je... yg berubahnya just view dia...
font dia.. susun atur dia...
nice la... nampak lapang je...
hahahaha...


bagi yg dah lama x singgah mcm aq, jemput2x la singgah ea...
salam alaik...



Thursday, July 17, 2014

blog untuk en hubby...



bismillahirrahmanirrahim..
u guys..
tak leh nak taip banyak sebab busy semenjak jadi ibu nie...
just as my inspiration and peringatan...
misi terbaru...
buat satu blog untuk en suami...
lalalala...
bismillah...



Friday, July 11, 2014

sedeyh..



salam alaik...
i saw something again and benda tu asyik bermain-main dalam kepala nie...
nak rempuh masuk ke rumah mayanya...
mintak2x di hilangkan segalanya sebelum sampai ke pengetahuan aq...
peliharalah keharmonian ini ya Allah..
bukakanlah rahsianya sekiranya ia okay buat qu...
tetapi sekiranya ia suatu musibah, Engkau hilangkanlah...
amin..



Tuesday, July 1, 2014

keputusan rayuan pertukaran



assalamualaikum korang...
keputusan rayuan dah keluar...
alhamdulillah..
aq dah dpt dekat dengan suami...
walaupun x de la berapa nak dekat, tp bolehla...
alhamdulillah..
dengan izinNya..
berkat bulan ramadhan..
and, rezeki baby...


kan...
alhamdulillah...
akan berpindah ke kl daripada johor...
semoga Allah mempermudahkan urusan ke sekolah baru...
amin...

tidak lupa juga, nak ucap terima kasih kepada pihak yang berusaha menguruskan rayuan2x pemohon2x yg memohon..
semoga Allah membalas jasa baik mereka...
terima kasih juga kepada suami dan semua ahli keluarga yg memberi semangat dalam proses rayuan ini..
(,")

sape nak tanya untuk rayuan, boleh la bertanya kat sini ea...
p/s: dengar2x nya.. ramai yg buat rayuan ke kpm untuk batch aq nie diluluskan rayuannya...
alhamdulillah...
amin..