view my entries with this:

Thursday, July 24, 2014

cara beli kereta ~



bismillah..
assalamualaikum korang...
haaa... hari nie nak share pengalaman beli kete nie...
actually, aq nak beli kete sebab susah nak ulang-alik pegi sekolah..
kalau ada kete senang sikit kan..
lagipun jauh dengan suami... susah la kan...
itu dulu la...
huhu...

apepun, dah terbeli kan...
so, ada la hikmahnya tu...
maybe ada antara korang yg tengah riki2x kete ape yg best nak beli kan...
tp, aq tak nak citer type kete yg paling sesuai korang ambik sebab aq pun x berapa nak pandai bab kete..apa yg boleh aq nasihatkan cuma belilah yg korang mampu dan memenuhi keperluan...
mcm aq, aq suka myvi.. tp aq x ambik myvi sebab my hubby dah guna myvi, lagipun aq nak bonet besar sebab barang baby banyak kan...
so, taraaaaaaaa....


dapat la sebijik...
so... mcm mana nak beli kete..
based on my experience la... (sebab aq tak berapa nak tau bab2x beli kete nie)

first, aq figure and discuss nak kete mcm mana...
then, review harga and buat perbandingan dan perkiraan sama ada mampu untuk tak nak bayar ikut bulan...
nama pun loan kan... huhu..
korang boleh dapatkan benda nie dekat pusat kereta yg korang pegi... 
just tanya je, diorang x marah punya.. tanya x semestinya nak kene beli kan...
bila dah okay and decide nak kete ape, isi dokumen yg perlu untuk booking kete.. macam aq hari tu kene berapa ek?
lupa la korang, tp memang kene bayar la untuk booking...
lepas tu, pihak pusat kete akan deal dengan bank untuk loan, pihak bank akan sediakan dokumen yg berkaitan...
bila dah siap diorang akan buat appointment untuk sain borang...
bila loan kat bank ni lulus, pihak pusat kete proceed untuk keluarkan kete..
mcm aq hari tu memang selalu update bila kete keluar and boleh ambik..
kalau biar je, lambat sikit kot..
bila dah dapat kete, 3 bulan pertama tu.. aq bank in sendiri sebab potongan gaji tak start lagi...
start bulan keempat baru potong gaji...
yg nie untuk gomen servant ea...

so, dapatla berjalan-jalan.. kiki..
after 1000 km, jgn lupa servis ea...
aq arie tu terlajak sampai 3000km sebab x tau..
tp, tak pe... org yg servis tu x de marah pun...

mcm kete aq nie bulanan 500++, lebih kurang myvi se 1.3 la...

ha... mcm mana?
selamat membeli kete ea...
salam alaik...




0 comments: