view my entries with this:

Tuesday, July 31, 2012

baju raye!!



assalamualaikum kourank...
ahaaa...
insyallah tahun nie baju raya aq buat sendiri....
muahahahaha...
x tau la kan jadik ke tidak....
by d way...
nanti aq update pasal buat baju nie...
and kalau berkesempatan, aq buat tutorial sekali...
till d next entry...
daaaaaaa........



Saturday, July 28, 2012

murid boleh bawak phone 2013



bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum kourank...
bermula pada tahun 2013, murid2x akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit ke sekolah...
wajar atau tidak usul tersebut...
bagi aq sendiri, banyak keburukan daripada kebaikannya...
yes, sememamngnya ia memudahkan urusan antara parent dgn anak....
mendekatkan anak-anak dgn teknologi...

namun, dgn lulusnya usul tersebut...
anak-anak akan hilang minat utk belajar...
jika nak dibandingkan antara gadjet like that dgn sesi P&P, sudah tentu diorang akan pilih gadjet...
tumpuan kompem akan pk pasal mesej, nak tangkap2x gambo, nak game and macam2x...
lagi2x yg ada android and wifi...
abih, fb la...
youtube la...
emel la...

dan lagi...
akan berlaku banyak kes kecurian...
mana taknya, di kebanyakan sekolah...
bukan semua murid-murid nie anak orang senang...
yg busuk ati tu ha...
paham2x je la...
budak2x nie mana la nak pandai menilai baik and buruk..
kekadang main belasah je amik barang orang...
manusia nie kan ada banyak perangai...
dah tu nanti, parent salahkan sape?
cikgu jugak...
cikgu la kene carik gadjet tu...
guru disiplin daripada tugas mengajar dah bertukar jadik inspektor...
tak gitu...
bertambahlah lagi keje cikgu yg dah sedia ada banyak nie....

and terpk tak...
bila budak2x nie dah ada hak or priority to own a phone...
diorang yg lemah nie dah kompem jadik sasaran pemangsa ragut,
 mangsa buli kepada kaki2x samseng yang ada kat luar je...
sat gi, schedule geng2x nie bertukar la dari malam ke time budak2x abis sekolah....
ye lah, budak2x dah kaya....
sehari dapat 2, jual 50 hinggit 1 dah dapat 100 hinggit...
banyak pulak la mat rompak terlahir kat negara kita nie...
adoi la hai....
nauzubillah....

dan bagi pihak cikgu sendiri....
rasa ramai cikgu kene masuk penjara...
kenapa pulak?
nak tau, just tanya i privately, oke...

mak bapak pown kompem penin...
ater, anak2x nampak kawan ada phone....
startla merengek nak phone jugak....
kang x bagi kang...
lain pulak jadiknya, bagi pun lain jadiknya....

gejala sosial...
haaa...
isu hangat nie...
kebanyakan gejala sosial nie, bukan ke... kebanyakannya berpunca daripada gadjet....
kenal kat phone, mesej2x..
jumpa, kene bawak lari....

sekiranya ia diluluskan...
dan sehingga sampai satu tahap, ia tidak dapat dikawal...
jangan salahkan guru yang mendidik sekiranya phone di curi...
jangan salahkan guru sekiranya prestasi pelajaran merosot...
jangan salahkan guru sekiranya anak tidak beradab...
jangan salahkan guru jika gejala sosial berleluasa...

parent yg nak anak2x dia pandai IT...
boleh ajar anak2x secara personal di rumah...
sekiranya usul tersebut nak dijalankan sekalipun, bentangkan hasil kajian yg complete...
bertepatan dengan situasi yg sebenar...


jadinya, saya sebagai guru sendiri tidak menyokong usul tersebut...
kalau ada parent nak jugak anak2x boleh bawak phone...
nak bawak, bawak senyap2x...
kene rampas, selesaikan sendiri dgn guru disiplin....
untuk meng'usul'kan sesuatu seperti ini..
kajian kene dilakukan secara menyeluruh dan diperhatikan dari setiap aspek...
jangan sampai disebabkan teknologi, ketamadunan bangsa terabai...
baik melayu ke, cina or india...
kita semua dalam satu negara...
fikirlah untuk kebaikan bersama....
wallahua'lam...


Thursday, July 26, 2012

button "post" or "like" kat fb tak berfungsi..




assalamualaikum kourank..
kourank pernah x mengalami situasi nie...
button "post" or "like" kat fb tak berfungsi..
aq dah dapat jalan penyelesaian dia..
if this situation terjadi kat diri kourank...
cuba kourank try bukak guna browser lain...
for example:
before nie kourank guna chrome, try guna internet explorer...
kalau kourank guna IE boleh, that's mean browser chrome tu ada problem...
maybe tngah upgrade atau whatever la...
so...........
selamat mencuba...



being calm with this song... presented to u...




assalamualaikum kourank...
salam ramadhan buat semua...
x de benda nak cakap, cuma nak share dgn kourank about this song....


yes i have Him...
alwayz and forever...
kourank pown... wink (,")

najwa latif : adaMu

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna Kau yang satu
Yang setia bersamaku
Di kala ku jatuh ku bangkit kerna Mu
Ku tahu ku adaMu di sisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu


selamat beramal kourank!!
insyallah... selagi kita tahu Dia di sisi kita...
kita akan adapt every problem that we faced...
just depend on Him coz He was d One and d Almighty...
insyallah..



Monday, July 23, 2012

cunNya Ramadhan..




bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum kourank...
salam ramadhan, salam keberkatan....
yeay!! dah masuk bulan ramadhan...
maksudnya ape kourank...
maksudnya dah start puasa........
lalalalala...

and......................

kejap lagi nak rayer...

eceh, baru 3 hari puasa dah pk rayer...
ahahahaha...
tp, seriously....
puasa tahun nie x penat macam sebelum-sebelum nie...
mungkin sebab hati rasa bahagia je kan...
hik2x..
alhamdulillah....

thankz sangat dekat my parent:
ayahanda tercinta, en kamaruzzaman bin ahmad
dan juga buat bonda, puan muzazanah binti ahmad
dan tidak lupa juga buat fh saya,
saudara mohd firdaus bin hj habidin coz alwayz be my sunshine yg macho and gentleman...


 lalu menceriakan hari-hari saya...
terima kasih sangat2x....

syok ke puasa?
syoooooooOOOooooooookkk...
sebab?
perut kita dapat rehat, lambat la sikit perut kita rosak...
kita dapat rasa macam mana orang miskin rasa....
menyebabkan kita ada niat nak tolong diorang...
niat je pun dah dapat pahala... apetah lagi buat amal kepada mereka....
tol x?
and lagi, jiwa kita lebih terdidik...
peluang untuk kita dekatkan diri kepada Allah swt, pencipta kiter yg teragung...
and keberkatan bulan ramadhan nie ada macam2x....
dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar nikmat...
so, nak sebut aper kourank?
pandai...
alhamdulillah....
(,")





x leyh post mesej kat fb....



assalamualaikum kourank....
dah seminggu dah aq tak berjaya nak post kat fb...
fb memang bermasalah sekarang nie...
tp, orang lain okay je...
sama ada memang fb problem, maybe tengah baik pulih...
or tenet slow....
or lappy aq problem...
sape ada masalah yang sama...?
tau x nak buat macam mana...................


Sunday, July 15, 2012

ada awak kesah? KESAH LA..



ada awak kesah?
KESAH LA..
awak ingat saya robot ke? 
x de telinga, x boleh dengar, x de perasaan...
???

tu la yang berlaku semalam...
nasib baik la ada dayah..
kalau tak berpanas hati la aq seharian...
ape masalahnya nie?

semalam sekolah aq ada kokurilum...
first time join coz sebelum nie dipenuhi dengan KBS...
ape yg membuatkan aq panas?
haaa... nak citerla nie...

habis je koko, aq sambung keje kemas buku anak-anak didik aq yg bertimbun atas meja tak berait...
hadir ke telinga aq cerita yg tidak enak...
seorang housemate aq mengadu kat "sanbennyim2x" kat sekolah...
dia kata ape?
kalau apa benar yg diceritakan oleh pencerita...
dia mengatakan bahawa macam tak sepatutrnya la dia kene bayar bil setiap bulan...
dia tak de kenderaan nak keluar...
makna katanya, sepatutnya aq yg ada motor nie la keluar pegi bayar bil tu...
atau dayah yg ada kerete tu keluar bayar bil tu....
awak tau x awak, awak nie seorang yang sangat berkira tahu x?
kalau awak nak berkira pown, bertempat la wak.....
awak tak terfikir ke?
kitourank gi bayar sewa, beli barang dapur, masak and ajak awak sekali makan....
tak pernah nak merungut tau...
tak pernah nak cerita2x pasal awak kat sekolah tau...
espeacilly dayah tu?
kalau kitourank berkira dah lama kitourank suruh u bayar duit minyak kete...
dah lama dah i report pasal awak kat sekolah...
tp, i tau... that problem tak de kene dgn orang lain pown...
pandai2x la simpan and buat dasar tertutup utk org kat dalam rumah je...
please la be rasional sikit...
jangan tengok luar je matured.. 
biar la pemikiran pown matured jugak...
kalau x matured lagi, latih la dari sekarang...

yes! memang awak bayar bil tu...
but, kitourank bayar jugak kan... 
the money, it's not all yours...
by the way, time kourank x boleh nak bayar sewa rumah, kitourank bayarkan dulu...
deposit rumah, i consider bayar dulu...
sebab i tau, kita sama2x memerlukan waktu tu...
not a single dilema pown kitourank bagi kat awak and press u utk bayar balik kat kitourank cepat2x...
kitourank x pernah merungut pun awak...
just mintak awak bayar utk bulan nie je sebab bulan sewa bulan lepas kitourank dah bayarkan...
x perlu la nak pening2x bayar balik then, nak kumpul duit balik kan...

okay, maybe awak buat, awak cerita tu awak tak sedar...
tp, sy nak bgtau... it's still busukkan nama saya kat sekolah tu walaupun tak banyak...
it's still put scar on my image...
x elok la awak buat macam tu...
awak x kesian kat saya ea?

dan lagi...
lain kali kalau tak mampu, awak cakap...
kalau rasa naik bas nak gi bayar bil tu menyusahkan, cakap...
x perlu la nak buat terpaksa then, heboh kat orang...
sayang je, daripada elok dapat pahala dah tak dapat ape2x...
kalau awak boleh susahkan senior awak, kenapa awak tak boleh susahkan saya...
kalau awak boleh mintak tolong senior awak itu ini, kenapa awak tak boleh buat mcm tu then jaja cerita saya kat luar...
kenapa awak? x elok tau awak buat saya macam nie...

patutla awak segan nak guna barang dapur yg kitourank beli...
patut la bila kitourank masak, awak berat hati nak makan....
for your info, kitourank tak kesah langsung kalau awak guna...
kita kan duduk serumah...
kita kan housemate?
memang beli utk guna pun....
and sorry la kalau ada makanan kourank yg kite makan...
daripada kourank beli, then sampai 2 bulan tak habis2x..
dok terperuk memenuhkan peti sejuk yg sederhana besarnya tu...
baiklah di makan...
ke, kourank nak biar je busuk, habis expired then tempatnya di tong sampah?
tp, memang ada yg macam tu pown...
biar la busuk asalkan org lain tak dapat...
betol x?

kalau macam tu....
sorry la... lepas nie saya x usik dah barang awak...
lepas nie biarlah kitourank je yg pegi bayar bil ngan sewa rumah...
sebab kitourank kan ada transport...
kourank tak de transport kan...
kene bayar tambang bas yg berape ringgit tu je kan...
hidup la dalam dunia awak yg tak suka berkongsi tu...
hidup la dalam dunia sendiri...
awak sendiri yang mencipta tembok tu...
awak jugak yg tak nak robohkan tembok tu...
so that's it...
perubahan pada kuasa awak..
kalau awak x nak robohkan tembok tu...
that's your fault...
apa hak saya nak paksa awak?
siapalah saya berbanding diri awak tu....

and lepas nie kalau awak mengungkit pulak kata heboh kat orang by blog...
hey, pembaca blog saya tak kenal pun awak...
dalam fb saya pun x de yg kenal awak kecuali kak qayyah and awak sendiri...
saya tak de accept selain awak dan kak qayyah je..
it's better than u yg mengomel tentang saya dekat orang2x yg kenal saya...
and kalau nak jadik macam perselihan faham antara u dgn seorang sunbenyim ari tu...
sampai tak bertegur sapa...
itu jugak bukan salah saya...
sebab after tulis entry nie...
saya andaikan tak de ape2x yg berlaku...
sy just nak meluahkan apa yg saya rasa...
daripada ia terbuku di jiwa saya dan menjadi kudis yg x cantik tu...
just fikir2x la sendiri...
sekian terima kasih..
harap maklum....
mood: sedeyh...



nak DoodLe... jOm jenJalan teman BloGger sayA...



assalamualaikum kourank...
cak!!


me and my bie...
sakura : me
shouran : en. firdaus...
ahaaa....
i dapat doodle from fizzi... comel sangat...
thankz beb (,")


see...
comel sangat...
kalau kourank nak 1, sila klik pada doodle comey nie ea...
(,")

enjoy!!!


Sunday, July 8, 2012

Segmen : Aku & Dia by Hafizzi Aziz



assalamualaikum u all...
i jumpa segmen...
by Hafizzi Aziz...


3 sikap pasangan saya yang saya sangat suka (,")

yg pertamanya: 
dia suka berfalsafah...
hihi...
bak kata dia, "dah i mintak org yg suka berfalsafah, dapat la yg macam gitu"
it's not refer to membebel key...
dia nie memang suka bagi anologi2x yg aq tak pernah dengar...
although aq sendiri belajar falsafah, but still tak terfikir nak buat analogi2x yg macam dia buat...
ada analogi ke arah romantik...
ada ke arah knowledge...
ada ke arah nasihat...
tp, kalau ke arah nasihat...
atoi, memang jenuh la menahan telinga...
ada je hujah dia...
student syariah kan...
nak menang je selalu...
namun begitu, i rasa senang dengan setiap ungkapan yg keluar dari minda dia, menggunakan suara dia, dengan cara dan lenggok bahasa dia sendiri...
soooooooooooooo  unic..
wink (,"_

yg keduanya:
dia sangat matured and independant...
walaupun org selalu cakap "dia" budak tingkatan 4...
maybe sebab raut muka dia yg.. hmmmm... hehe...
but still, he was as matured as a man can be...
hik2x...
sangat kontra dengan aq yg mcm budak2 nie...


yg ketiganya:
dia pandai masak....
ape je yg dia tak boleh masak...?
kalau nak masak utk mkn sehari2x nie memang master chef la...
kalau x tau pown, ada je idea dia...
i pown kene belajar dari dia agaknya nanti...
insyallah, harapnya lah kan...
(,")
tp kan kourank...
i x pernah rasa lagi...
x berkesempatan lagi nak rasa...
ngee...
kontra la dgn i yg tak suka masak nie....
huhu..


kourank doakan kitourank ea....
(,")

code warna: 29AFD6 please...

doodle gugurl: sakura
doodle lelaki: shouran

nak tag adeq lyssa yg cumel...


"Ali Setan 2" ada rupanya cerita nie...



assalamualaikum kourank...
ahaaa...
after dialog "Tipah tertipu, bang."...


baru aq tau wujudnya cerita Ali Setan2...
haha..
baru je tengok tadi...


dah berapa tahun dah beru tau wujud cerita nie...
dahsyat....
hik2x...
but u know...
bila dah tengok, baru tau kenapa Ali Setan 2 nie tak meletup macam Ali Setan yg first...
aq andaikan jalan cerita dia macam kelam kabut, x smooth macam yg first...
audio dia pun macam tak kene je... terasa... hmmm... entah..
maybe sebab cerita tu dah lama....
menyebabkan audio dia tak dapat nak menusuk jiwa aq yg sememangnya keras...
heroin dia juga dah bertukar...
kak Ogy dah tak de dah...
Tipah pun dahb berubah...
hero dgn actor je yang sama...
scene lawak pun kurang....
so, jadiknya.. tak berkesan...
adakah mungkin cerita nie dibuat secara tergesa2x...
atau jalan cerita dia x berapa best?
atau pengarah yg problem....?
atau heroin bertukar menyebabkan ia x sebest yg pertama..?
kourank decide la sendiri key....
(,")


Friday, July 6, 2012

kalau bukan kite, sape lagi?



assalamualaikum kourank....
dah hampir 5 bulan dapat gelaran cikgu sporting kat sini....
budak2x pown skunk main tibai je nak geletek2x aq...
suka2x hati diorang jerk...
adeyh...
kang jadik puan askar karang, susah pulak....

aper pun...
tadi, tatkala budak2x nie balik...
tepat jam 1145...
kepala otak aq ligat fikir pasal anak-anak didik yg suker benor mainnya...
kalau bab main memang no 1...
muzik ke, PJ ke...
suruh buat keje agama, banyak noh alasannya...
nasib la kourank balik tangan lebam..
sape suruh tak dengar cakap...
bagi arahan sekali...
beribu alasan depa bagi...
x de la sampai beribu...
tp, banyak la kan....
at last...
hah.. rasakan...
malas lagi...
sape suruh....

but then, aq terpk....
budak2x...
memang x lepas daripada main nie...
apa yang aq harapkan..
semoga semangat nak diorang nie terdidik...
berkekalan lah di dalam otak fikiran...
kalau bukan kite (guru) siapa lagi?

kalau askar dulu..
bak kata jurulatih aq...
"engkau sape, sedare bukan, apetah lagi ahli keluarga... so?"
hahahaha...
best time tu...
sape yg merasa je tau bestnya...
aq nak citer kat sini memang x leyh...
x sama...
tp, dalam konteks anak didik nie...
x boleh la nak guna moto tu...
parent antar ank gi sekolah dengan harapan boleh pandai...
mampu take responsibility for their life...
jadiknya tak kan nak biar...
namun begitu, harapnya kepada parent...
didiklah anak-anak nie dgn betol...
kalau nak harap anak mengaji kat sekolah...
mak ayah x solat kat rumah...
payah jugak...

and for my observation...
majoriti pelajar2x yg lemah nie...
mesti parent dia kurang bab-bab rohaniah nie...
time mengaji, baca tahlil, ada je datang..
rupanya kat rumah tak sembahyang pown...
harap berubah la...
apa lagi harta kita kecuali amal jariah, sedekah dan doa anak yang soleh...
insyallah... bahagia kita dunia dan akhirat...
insyallah...

so, till then...
kanda...........