view my entries with this:

Thursday, February 28, 2013

cikgu BODOH!!!



assalamualaikum korang...
hmmm... hari nie terasa sangat bodoh tau...
kenape?
sebab my student x boleh nak jawab soalan....
uuuwwwwaaa....
nak melenting ada...
sedih, marah...
macam usaha mengajar mereka tu tak de nilai langsung...
macam mane?

bila dah jadik macam nie...
aq mula terfikir balik...
layak ke aq nak jadik cikgu neyh....
seriously, rasa x layak...
bila anak2x murid x dapat jawab apa yang di tanya...
aq pulak yang terasa bodoh!!!
huh..huuuu...
jadiknya, sekarang ada 2 pilihan...
sama ada aq drop je kerja cikgu nie...
(buat2x belajar, lepastu gagalkan diri sendiri dengan sengaja.. sebab nak lari dari bayar denda... kalau cabut gitu je, denda kene bayar)..
ataupun tambahkan semangat...
jadikan ia isu sebagai satu pisau pemotivasi diri...
arrggghhhh...
susahnya....

sesungguhnya, selain maksud yg tersurat nie, aq rasa kene buat solat taubat...
mesti aq ada buat ape2x and Allah swt nak tunjukkan jalan yang aq ambik tu salah...
astaghfirullah al-Azim....
syukran ya Allah...
bimbinglah aq ke jalanMu..
jadikan aq hamba dan pekerjaMu yang setia ya Allah...
janganlah Engkau biarkan aq menempah neraka untuk diriku sendiri..
na'uzubillahi min zhalik...


Monday, February 25, 2013

muhasabahDiri



assalamualaikum korang...
actually, x de ape nak citer kat korang...
and sejak 2 menjak nie...
x de citer menarik pun yang boleh nak di share...
but at least...
dalam entry nie...
aq nak ajak korang ingat balik kepada Allah...
ingatlah Dia sentiasa di sisi kita...
walaupun kita selalu lupa kat kita...
dia selalu je tunggu kita utk kita kembali ingat pada Dia...
SOLAT...
sebab tu la adanya solat...
cuba korang bayangkan hidup tanpa solat...
kompem kita akan terus terjerumus dalam kealpaan..
bukankah begitu?
hihi...
alhamdulillah...
sekurang-kurangnya, dengan adanya solat...
bila kita lupa kat Dia..
sampai masanya, kita akan ingat balik kepada dia..
alhamdulillah...

sayang korang, sayang nabi Muhammad, sayang Allah...
(,") (,") (,")


Tuesday, February 19, 2013



bila benda yg diri suka kene block secara tiba2x...
my whole body rasa weak sangat..
moral sangat jatuh...
sampai rasa nak demam...
nak tdo je...
bila bangun, kepala sakit...
pelik betul pe'el nie...
tau... untuk kebaikan...
tp, bila kene block mcm nie kan...
spirit rasa macam nak pegi jauh dari badan...
sampai rasa mcm nak kembali pada tuhan...
nak cari perlu menangkan kesalahan atau get strong di atas kebenaran...
tu yg kepala sakit tu....
berat...
sungguh...
sangat berat aq rasa kepala nie...
bila benda yg mahu x dapat..
rasa nak lari keluar...
jerit sepuas hati...
tp, mungkin bisikan syaitan sedang menguasai diri...
bie, please just hold me till the end...
sorry, menyusahkan bie je...
terima kasih sebab faham diri...
sebab bersabar dengan diri...
hope u can make me strong here after....


Sunday, February 17, 2013



assalaualaikum korang...
waaa... terasa macam terkejar2x je hari nie....
kene siapkan portfolio...
sempat ke ea?
stop playing nadia..
just straight to the issues now...
get up2x!!!

fighting!!!



Saturday, February 16, 2013

gUna pEndEkatAn yg bEtul-huMan psikOlogy



assalamualaikum guys...
hmm..
just nak meluahkan rasa hati....
sekarang aq sangat rasa annoyed...
it was annoying la kalau u tanya benda complicated but have no desire to solve them by your own first...
then u just ask someone to get the answered..
it's really2x make me sick....

bukan nak kata kedekut ilmu...
tp, kalau nak suap aje...
payah la...

cik xxx...
bayangkan u ada tangan...
then, u nak tangan org lain je buat keje utk u...
arrrgghhh...
please la...

yes!, it's true that asking was a medium to gain knowledge...
buat u kan siswaszah...
usaha la gaining knowledge sikit...
kalau x pown...
belajar skill macam mana nak tanya someone without org tu rasa meluat kat anda..
betul x guyz...
this attitude just don't match me... 
sorry sangat2x..
i tau u nak belajar...
but please, use the right medium, with the right language, at the right time...
sekian..


Friday, February 15, 2013

make over bloggy



assalamualaikum korang...
hye...

indah kan petang nie...
haaa... tak tau petang korang macam mane...
bukan dkt tempat korang panas terik menyengat muka...
atau ada yg masih melawan perasaan dengan bunyi guruh yang berdentum dentam...
aperpun, keadaan korang, nad harap korang dalam keadaan yang sihat (,")..

just wanna tell u all....
tngah dalam process nak make over my bloggy...
jadiknya...
kalau appearance tetiba muncul gabar besar gedabak ke....
ayat2x yang tak dapat difahami ke...
rambut antoo terkeluar ke...
ketahuilah bahawa...
usaha try and error yg sedang nad jalankan tak menjadi okay...
and just ignore them all...

semoga hari2x korang ceria selalu...
salam alaik...


Wednesday, February 6, 2013

jurnal II-lecturer yg otai



assalamualaikum korang...
pada 21 januari 2013, bermula la minggu praktikum aq kat sktr 3 nie...
seminggu sebelum tu aq dah call lecturer pembimbing aq pasal praktikum nie...
dia just suruh hantar maklumat diri and jadual...
tp, melalui first call tu aq dapat bayangkan yg dia nie tak leyh di bawak bergurau..
serious je suara dia...
lepas tu, he contact me using whatsapp...
u all nak tau x?
dgn jelas muka dia nampak agak garang kowt...
aq dah terbayang cara askar di dalam kotak fikiran aq nie..
sebab ape?
sebab rambut dia...
huhuhu...

berlalu 2 minggu....
aq nak kate gelisah, rasa seronok kot...
sebab x kene observe lagi..
tp, aq quite risau la sebab kawan-kawan lain semua dah kene observe dah...
haish...
macam mane nie...
last2x aq beranikan diri tanya...
encik x nak datang ke sekolah ke kenal2x..
sebab ape?
sebab dayah, pensyarah dia dah datang for the first time...
and just nak tengok and ambil tahu pasal student je...
but at last, for my lecturer...
dia kate nak observe aq terus...
tp, aq...
x tau la pe'el degil ke..
ape ke....
steady jer...
rph and bbm kompem la dah buat....
kan rajin... hihi... isyallah..
tp, x sempat nak potong bagai...
tengok2x dia dah sampai kat sekolah...
muka... and gaya...
serius, 1 perkataan yg tergambar...
a straight person...

maybe nak kate instinct aq la kowt...
aq still sangatlah steady...
steady yang melampau...


tp, nak katenya...
bila berdepan je dengan dia...
pergh...
kecut, kelu lidah nak berbicara...
ketaq kaki nak habaq mai...
uuuwwwaaa.....

siap tegur lagi...
ape kenal2x..
kepala hotak kau...
hah..haa... otai kan...
nasib baik aq dah biasa kene perkataan2x tu...
sahabat aq sorang nie siap banjir lagi...
tp, insyallah.. tangisan itu akan membawa kebaikan pada diri...


tp, aq kan askar...
muka still steady la nak katenya....
dia tengok portfolio....
yg dia cekau ada beberapa perkara je..
1. maklumat guru and jadual
2. jurnal
3. refleksi pengajaran...
4. rph
aq... tergamam....
mane taknya..
dia nie pensyarah koko....
korang tau la kan...
selalunya kalau pensyarah luar bidang nie macam tak syadid sangat kan...
nie tak, tulisan jawi tu..
dia tengok satu2x...
punya la lancar bacaan..
subhanallah nak kate...
memang dia berpegang pada ilmu di mindanya...
aq... tergamam....

hah...ha....

dari satu topik ke satu topik mendapat teguran dari dia..
bersama2x dengan seorang lagi sahabat yg akan di selia oleh dia dan bersama juga kak lily (guru pembimbing) aq...
dengan usaha menyiapkan air untuk beliau...
jadiknya kelas aq pun delay...
at last dia tanya...
mane budak2x kau x turun nie?
padahal dia tak sedar dah 30 minit berlalu...
aq ingat dia nak lecture pasal rph tu je..
tu yg aq staykan budak2x tu kat kelas bersama dengan GPI...
aq... senyum....

and kemudian...
dia kata x apelah...
dia akan datang observe buat kali pertama lepas raye cina...
time tu aq rasa macam nak melompat je...
syukran ya Allah..
memberi peluang kedua kepada diri ini...
but still, mcm2x diktegurnya...
dari rph ke attitude kepada jurnal, kepada refleksi....
siap kene lempang kiri, kanan and naik kaki lagi...
hahahahaha....
bukan betol2x...
andaian lah gitu...
dia kate kalau ikutkan di nak lempang kiri kanan...
tp, atas dasar intonasi yg kelakar la..
maksudnya kat situ, kesungguhan yg aq paparkan melalui rph tu tampak x cukup di mata dia...
dan suruh aq perbaiki lagi...
padahal rasa macam dah okay...
rupanya belom...
huhu...

alhamdulillah...
walaupun dia otai dalam bahasa...
straight dalam perbuatan...
tetapi dia seorang yang sangat baik...
kata-katanya juga berhemah...
setiap idea yg ditambah ke dalam minda kitorang nie mesti ada asbab dan musababnya...
insyallah...
aq berazam untuk menjadi lebih baik...

bak kate dia...
bukan senang nak jadik cikgu nie...
jadiknya, kalau rasa nak berputus asa sekarang, nak main2x...
carilah peluang untuk melepaskan diri dari terlibat dengan kerjaya guru...
daripada kita merosakkan anak bangsa kita sendiri...
satu keturunan, satu generasi...
betol bukan....?


so, buat sahabat2x sekalian...
sahabat2x perjuangan..
jom teruskan usaha kita...
insyallah...
perbetulkan niat...
dan belajarlah untuk menjadi yang terbaik..
bukan untuk kita sendiri..
tetapi sebagai hamba Allah yang di beri peluang untuk melaksanakan amanah yang Dia berikan...
sehingga berjumpa lagi...
salamun alaikum..