Wednesday, February 6, 2013

jurnal II-lecturer yg otai



assalamualaikum korang...
pada 21 januari 2013, bermula la minggu praktikum aq kat sktr 3 nie...
seminggu sebelum tu aq dah call lecturer pembimbing aq pasal praktikum nie...
dia just suruh hantar maklumat diri and jadual...
tp, melalui first call tu aq dapat bayangkan yg dia nie tak leyh di bawak bergurau..
serious je suara dia...
lepas tu, he contact me using whatsapp...
u all nak tau x?
dgn jelas muka dia nampak agak garang kowt...
aq dah terbayang cara askar di dalam kotak fikiran aq nie..
sebab ape?
sebab rambut dia...
huhuhu...

berlalu 2 minggu....
aq nak kate gelisah, rasa seronok kot...
sebab x kene observe lagi..
tp, aq quite risau la sebab kawan-kawan lain semua dah kene observe dah...
haish...
macam mane nie...
last2x aq beranikan diri tanya...
encik x nak datang ke sekolah ke kenal2x..
sebab ape?
sebab dayah, pensyarah dia dah datang for the first time...
and just nak tengok and ambil tahu pasal student je...
but at last, for my lecturer...
dia kate nak observe aq terus...
tp, aq...
x tau la pe'el degil ke..
ape ke....
steady jer...
rph and bbm kompem la dah buat....
kan rajin... hihi... isyallah..
tp, x sempat nak potong bagai...
tengok2x dia dah sampai kat sekolah...
muka... and gaya...
serius, 1 perkataan yg tergambar...
a straight person...

maybe nak kate instinct aq la kowt...
aq still sangatlah steady...
steady yang melampau...


tp, nak katenya...
bila berdepan je dengan dia...
pergh...
kecut, kelu lidah nak berbicara...
ketaq kaki nak habaq mai...
uuuwwwaaa.....

siap tegur lagi...
ape kenal2x..
kepala hotak kau...
hah..haa... otai kan...
nasib baik aq dah biasa kene perkataan2x tu...
sahabat aq sorang nie siap banjir lagi...
tp, insyallah.. tangisan itu akan membawa kebaikan pada diri...


tp, aq kan askar...
muka still steady la nak katenya....
dia tengok portfolio....
yg dia cekau ada beberapa perkara je..
1. maklumat guru and jadual
2. jurnal
3. refleksi pengajaran...
4. rph
aq... tergamam....
mane taknya..
dia nie pensyarah koko....
korang tau la kan...
selalunya kalau pensyarah luar bidang nie macam tak syadid sangat kan...
nie tak, tulisan jawi tu..
dia tengok satu2x...
punya la lancar bacaan..
subhanallah nak kate...
memang dia berpegang pada ilmu di mindanya...
aq... tergamam....

hah...ha....

dari satu topik ke satu topik mendapat teguran dari dia..
bersama2x dengan seorang lagi sahabat yg akan di selia oleh dia dan bersama juga kak lily (guru pembimbing) aq...
dengan usaha menyiapkan air untuk beliau...
jadiknya kelas aq pun delay...
at last dia tanya...
mane budak2x kau x turun nie?
padahal dia tak sedar dah 30 minit berlalu...
aq ingat dia nak lecture pasal rph tu je..
tu yg aq staykan budak2x tu kat kelas bersama dengan GPI...
aq... senyum....

and kemudian...
dia kata x apelah...
dia akan datang observe buat kali pertama lepas raye cina...
time tu aq rasa macam nak melompat je...
syukran ya Allah..
memberi peluang kedua kepada diri ini...
but still, mcm2x diktegurnya...
dari rph ke attitude kepada jurnal, kepada refleksi....
siap kene lempang kiri, kanan and naik kaki lagi...
hahahahaha....
bukan betol2x...
andaian lah gitu...
dia kate kalau ikutkan di nak lempang kiri kanan...
tp, atas dasar intonasi yg kelakar la..
maksudnya kat situ, kesungguhan yg aq paparkan melalui rph tu tampak x cukup di mata dia...
dan suruh aq perbaiki lagi...
padahal rasa macam dah okay...
rupanya belom...
huhu...

alhamdulillah...
walaupun dia otai dalam bahasa...
straight dalam perbuatan...
tetapi dia seorang yang sangat baik...
kata-katanya juga berhemah...
setiap idea yg ditambah ke dalam minda kitorang nie mesti ada asbab dan musababnya...
insyallah...
aq berazam untuk menjadi lebih baik...

bak kate dia...
bukan senang nak jadik cikgu nie...
jadiknya, kalau rasa nak berputus asa sekarang, nak main2x...
carilah peluang untuk melepaskan diri dari terlibat dengan kerjaya guru...
daripada kita merosakkan anak bangsa kita sendiri...
satu keturunan, satu generasi...
betol bukan....?


so, buat sahabat2x sekalian...
sahabat2x perjuangan..
jom teruskan usaha kita...
insyallah...
perbetulkan niat...
dan belajarlah untuk menjadi yang terbaik..
bukan untuk kita sendiri..
tetapi sebagai hamba Allah yang di beri peluang untuk melaksanakan amanah yang Dia berikan...
sehingga berjumpa lagi...
salamun alaikum..

                                                             

0 comments: