view my entries with this:

Monday, July 25, 2016

Beli kete mainan untuk anak



Pukui 5 pagi bangun cari benda ni tau.. haa.. jangan jealous kata diorang.. ummie pun.. krik..krik... rasa menyesal ka? Dak aih.. huhuhu ""

Assalamualaikum korang...
Nampak x kete budak2x tu... kat mana nak carik? 2 biji kete lembu ni aq ngan hubby beli kat nilai 3.. aq tak tau nak specify nama kedai tu sbb masuk memang x pernah nak tengok nama kedainya apa.. tp kedai ni dah jadi salah satu kedai favourite kitorang... kalau nak kenal.. kedai mainan dia ada replika lembaga hitam kat luar.. macam org.. pakai pakaian hitam dgn topeng hantu rambut panjang tu.. pelik gak kenapa letak yg gitu.. trade mark agakya..

Harga 2 biji kete depa ni 140 hinggit.. makna kata sebijik 70 hinggit.. kalau tulis kat pameran.. sebijik 95 hinggit.. yv bagusnya kedai korang mintak je kurang.. sbb mintak kurang tu perkara biasa kat kedai ni. Sbb tu dia letak harga mahai...

Keta nia ngan farah ni ada music sekali.. dah lama dah nak cari mainan yg ada lagu2x.. so, ummie dok berbelah bahagi la nak beli yang mainan ada bunyi ke, or kete.. yg syoknya ummie dapat yg two in one.. angkut la bawak balik.. habih ceghita.. lalalala~ 

Eh, korang.. dah sampai jangan lupa mintak kurang tau... till d next entry..




Thursday, July 21, 2016

Maceh pixajoy!!



Assalamualaikum korang... yeay... parcel dari skynet tiba d office.. yuhuuu.. dr hari isnin tunggu tau..



Haa.. kan.. apa yg di tunggu tu adalah parcel from pixajoy.. ya Allah.. cepat sangat siapnya.. aq submit hari jumaat.. hari rabu minggu depannya dah dapat.. happy x terkata...

Kalau korang nak tau apa pixajoy ni.. aq nak panggil apa ye.. company ke, web ke... tp satu organisasi la yg menyediakan perkhidmatan yg berkaitan gambar2x ni.. korang nak print gambar ke.. buat buku foto ke... cari je lawan web rasmi dia.. kalau rasa leceh.. tekan je la gambar bungkusan pixajoy kat atas tu.. yg warna hijau tu haa... selain tu.. korang boleh jugak download app dia kat playstore...

Actually.. harga sebenar utk buku foto ni rm69.. tp dia bg offer.. rm 9 je.. campur postage jadi rm18... berbaloi kan... bg aq okay la.. dr buat kat luar dah kena berapa entah...

And untuk kali ni just nak test2x je.. so, gambar memang main celup je la kan.. kalau korang nak hasil yg cantik.. letak la gambar yg cantik2x.. resolution tinggi.. macam aq ni.. memang rendah je la.. buat pun pakai phone je sebab nak tengok hasil dia macam mana kan.. so, overall.. okayla.. aq sangat berpuas hati dengan hasilnya...

Nia & farah

Abie & ummie



Gambo kawen.. baru dapat dibukukan setelah 3 tahun kawen.. hahaha..

Muka depan

Bahagian belakang..

Sorry ye.. background bertabur barang.. banyak no keje kat sekolah x siap.. kerja cikgu kat sekolah ni, buat program selalu last minute.. nak pengsan rasa.. hmmm...

Jenis kertas glossy gitu.. korang boleh pilih.. ada 2 jenis kertas dia.. apapun, cuba la korang kodek2x web or application dia on d phone ea..

Till d next entry.. bye.. salam alaik..








Sunday, July 17, 2016

Resepi kerabu mangga simple



Assalamualaikum korang.. hari ni nak share resepi mr fir... Kalau bab masak2x ni en abg sorang ni memang lagi handal dr bini dia.. tu yg buat bini dia ni malas nak masak sbb takut x kena selera dia.. huhu.. apapun, layan je la kan...

So, kerabu mangga

Mangga yg masam2x sikit x 2 tu korang sagat..
Bawang merah x 3, serai x 2 & cabai x 7.. korang racik nipis2x
Udang kering & sedikit belacan besar cari kelingking korang tumbuk sampai lumat
Limau nipis x 2 korang perah..
Perut lembu potong ikut style korang mkn..

Part time job.. jawab survey



Assalamualaikum korang.. haa.. nak cari part time job? Tengab sesak nak pakai duit? Mungkin kalau korang goigle2x akan keluar part time job untuk jawab survey.. katanya just sign up sahaja.. then, questionaire itu akan di hantar atau korang akan dapar alert melalui email.. and from testimoni... tudia... 200 us dollar..

Di sini aq nak bgtau hakikatnya.. sebabnya aq dah masuk.. ye la.. kalau nak harap gaji aq dgn hubby memang cukup2x je nak hidul.. hihi.. alhamdulillah.. bit still nak jugam simpanan sikit.. kot la ada emergency.. mana pulak nak cekau kan.. apapun, aq dah try la sign up macam2x company yg buat survey nie.. toluna la.. aip survey la.. global market la.. hakikatnya, kebanyakan survey yg diutarakan x compitable dgn aq pun.. so, aq just akan dapat 5 point je.. and nak tebus pulak korang tahu berapa? Rm20 untuk 2000 mata... wahahaha.. bayangkan berapa lama aq nak tunggu akaun aq tu jadi 2000 mata kalau satu servey aq just peroleh 5 mata je.. fuhhh...

Kenapa x compitable? Hmmm.. sebab kebanyakan soalannya bukanlah berbentuk akademik.. nak gaji yg riban2x atau kaki shopping sana-sini.. so, layakkah aq... jadi dapat la 5 point je sbb bukak soalan survey.. and soalan survey bukannya sepanjang masa masuk...

So, d moral of the story, kalau korang nak carik duit tepi secara bersungguh, ini bukanlah cara yg terbaik.. kalau korang sesaja and sesuka nak join x pe.. sbb bukak soalan dapat 5 point.. lama2x dapat 2000 jugak kan. Dapat la voucher 20 hinggit buat shopping kat giant ke.. mydin ke.. tp berkurun la lamanya nak menunggu...

Or kalau ada reader yg expert bab ni.. nak share dengan aq macam mana nak jawab 1 survey secara menyeluruh.. yg boleh dapat 180 point utk satu survey, bolehla komen kat bawah.. nak tau jugak kan caranya.. wee... apapun.. semoga korang happy selalu ye.. salam alaik..


Selamat hari raya ye...
12 syawal



Saturday, July 16, 2016

Tudung baby, 1 tahun & 2 tahun



Assalamualaikum korang dan selamat pagi.. hari nie nak share dgn korang kat mana nak dapatkan tudung untuk baby dkt kawasan nilai.. tudung yg macam mana? Macam nie...




 actually, kalau korang rajin pusing kat nilai 3.. memang jumpa je la.. tp aq x pernah nak berkenan sbb x jumpa yg ada getah keliling tu kan.. lastly and last minute.. jumpa kat karisma nilai.. kedai dia kat kawasan giant nilai tu.. bahagian luar ye... tp, mahal sikit la.. kalau kat nilai 3, 10 hinggit dah dapat kot.. tp kat karisma nie my hubby beli rm19 kot macam tu..

Tp kualiti kain memang best la.. sejuk je.. and sarung macam mana pun tetap comel anak2x qu berdua tu... hihi..

Selamat shopping ye...


Camat arie ayer

Assalamualaikum korang.. rasanya masih tak terlambat kalau aq nak ucapkan selamat hari raya.. aq nak mintak maaf ye kalau ada salah dan silap.. kot apa yg disuarakan dalam blog ni ada mengguris hati mana2x pihak.. ye lah.. kita manusia kan.. kadang2x kita buat salah tp kita x sedar...

Hmm.. macam mana raya tahun ni? X meriah sgt la sbb x boleb nak berjalan sakan.. en hubby kena duty di hari raya.. jadi, kita pun ambik yg wajib2x je... huhu.. x sempat la nak beraya sakan.. hajat di hati nak kumpul duit raya anak banyak2x.. hahaha. Boleh x gitu?

Apapun, harapannya.. kita ni dah melepasi bulan ramadhan.. insyallah.. walaupun x banyak, dosa2x kita ini Allah ampunkan kerana bulan ini Allah janjikan keberkatan.. jadi, selepasnya janganlah kita asyik buat dosa semula.. dengan berfikiran ramadhan akan datang lagi tahun hadapan..

Dan lagi, harapnya hidup korang akan lebih ceria dan bahagia berbanding tahun2x sudah.. hihi...