view my entries with this:

Tuesday, July 30, 2013

next launcher



assalamualaikum guys...
waaa...
x sangka dah masuk hari ke-20 berpuasa...
alhamdulillah...

tp, aq nak lari sikit dari bab puasa nie..
ditujukan khas buat semua pemegang2x android yang suka benda2x free neyh...
korang pernah dengar launcher?
actually, secara spesifiknya.. aq pown tak tau ape fungsi sebenar launcher nie..
namun begitu, yg aq nampak..
it gives u the appearance method on your smar phone la...

and aq nak kenalkan korang with this launcher
NEXT LAUNCHER

sangat la smart launcher nie...
appearance dia, icon dia, the way it moves page by page...
quite okay la...



see???
selalu kalau Go launcher memang banyak...
comel2x pulak tu...
but next launcher nie memang smart...
cuba korang try tengok....
carik je kat google play korang...
ada free ada yg berbayar..
just review first and kalau berpuas hati boleh la korang install...
selamat mencuba...


Saturday, July 27, 2013

kadang2x fIght will mAke uS morE in lOve...



assalamualaikum korang...
(,")

senario: pretend to be merajuk coz nak en tunang pujuk..
kesalahan: come home late after midnight...

seems to be like that..
after knowing he'll be late having dinners with his friend...
without ada berita pown...
stay till mid night waiting for d phone call..
just going to sleep without knowing phone off...

on phone esok paginya, ingat nak merajuk..
kerana ego, waiting for him to make the phone call first..
today i realize that we will miss our beloved so much when we know we cannot reach them...
every second asyik teringat jew...
rindu sangat2x...
tp, saje nak tunggu dia call dulu..
try main game...
every single game yg i main kalah because xx boleh focus...
fikiran dah melayang tunggu panggilan dari dia...

but in d end...
kene marah...
it's end up with a fight..

the moral of the story: in relation ship don't be to 'egois' and do not make a conclusion that can hurt other's 'maueem'..

(,")
love ya mr fiance





Thursday, July 25, 2013

nak lapor diri lambat sikit boleyh???



assalamualaikum korang...
mood sekarang tengah berdebar tunggu result exam..
tp, lain pulak yang dapat tau dulu...
hmm.. untuk batch jQaf aq, katenya 19 ogos nie akan di postingkan...
haishhh...
gusar terus jiwa dengar.. huhu..
sebab ape, sebab kalau betol la telahan tersebut.. 
x dapat la nak manja lama2x dengan my future husband..
uuwaaaa..
sedeyh...
tngah berkira2x macam mane nak mintak cuti neyh..
huhuhu....

tatkala sahabat2x gembira dengan berita tersebut.. aq hanya dapat berdoa supaya berlaku kelewatan... 
mungkin better lapor diri after bulan 9 ke...
hihi..
sesungguhnya Allah maha Adil dan mengetahui apa yang terbaik buat hambanya....
aminn...

seoga dipermudahkan segala urusanQu ya Allah..
sesungguhnya Engkau maha mengetahui...


Monday, July 22, 2013

first time fasting for Jo



assalamualaikum...
hey guys...
yes! dah lebih seminggu kite puasa kan..
so, kali nie tak nak cakap banyak pown..
just nak share dgn korang about this...

he's name is JO.. he is a chinese malaysian not a chinese muslim...
and he try to fast for one day...
but i respect his prinsip about malaysian...
semoga Allah give him hidayah...
such a ceria guy..
and seem to be a nice guy also...
hihi..

this was his fasting documentary.. klik here

selamat beramal...


Sunday, July 21, 2013

baru Qu tahu kenapa 2/3 malam menjadi waktu yang paling disukai oleh mujahid Islam...



assalamualaikum...

indahnya sangat indah..
hampirnya sangat hampir...
tenangnya sungguh tenang..
baru Qu tahu kenapa 2/3 malam menjadi waktu yang paling disukai oleh mujahid Islam...

hmmm...
sungguh.. sangat tenang aq rasa...
terasa lebih hampir kepadaNya...
semoga Allah mengampunkan segala kekhilafan dan kesombongan kite pada muka buminya ini...
baru Qu sedari belom cukup keikhlasan pada hati..
jom kite perbaiki...

selamat beramal korang...

(,")


Thursday, July 18, 2013

penGaruhi emOsi



assalamualaikum korang..
rasa sangat tak selesa...
pagi tadi tengok "only because it's u"..
cerita pasal seorang isteri yang sangat baik... kesalahan dia cuma sangat busy dalam kerjaya, bergantung harap kepada kesetiaan si suami.. tetapi akhirnya si suami yang baik itu berpaling tadah kepada kawan baiknya sendiri yang sangat la jealouskan si isteri..
kesian kat jin joo nie..
uwwaa...
menangis dah tegok tadi...

petang tadi..
terasa hati sangat2x pulak..

malam nie cerita pasal poligami ashraf muslim pulak...
bait nie mesti akan jadi famous "sucinya aku kau nikahi di Makkah, hebatnya dia kau sembunyikan di Thailand"

so, for this era...
walaupun aq tak suka perempuan lead lelaki because al-rijal qawamu al-nisa'..
tp, aq tak menyalahkan wanita-wanita yang cuba membela nasib mereka disebabkan sudah tidak ada kepercayaan kepada keturunan Adam..
mana taknya, kebanyakan Adam kini sangat mementingkan diri..
bukan semua la...
but ada di antara mereka yang menikmati wanita dan meninggalkan..
mulut manis bak gula di awalnya tetapi menghadiahkan tikaman pada akhirnya...
how women nak 100% depends kepada lelaki...
pabila kebanyakan adam tidak membuktikan bahawa hawa mampu bergantung hidup kepada antum..
jangan salahkan hawa kerana inginkan kerjaya sendiri untuk tujuan masa depan..
bukan si hawa mendoakan keruntuhan rumah tangga..
tp, adakah si adam mampu memberi sumpah setia bahawa si hawa tidak akan disia-siakan...?
perlukah salahkan si hawa pabila ingin mempertahankan keselamatan dan keselesaannya...?
agak pudar kepercayaan kepada si adam...

namun sesungguhnya kekuasaan itu hanya padaNya..
hingga kini aq masih inginkan kepimpipinan daripada lelaki..
tetapi aq juga mahu diberi peluang untuk mempertahankan diri...
dan sesungguhnya kekuasaan itu hanya padaNya..
Dia yang berhak di atas setiap QadaNya..
aq hanyalah hambaNya yang lemah dan jahil serta penuh kekhilafan...
semoga kite sentiasa diberi petunjuk agar di langsungkan kepada jalan yang lurus...
dihindarkan daripada jalan yang akan membawa kite ke NarNya...
dan memandu kite ke jalan JannahNya..
subhanallah walhamdulillah wa la ilaha illa Allah..
wa hua Allahu Akbar


therE's a hOle in mY heArt



bismillahirrahanirrahim...
semog entry nie tidak memudharatkan sesiapa sama ada pada diri atau pada korang semua...
assalamualaikum...
kenape hari nie tak seperti selalu...
pada kebiasaannya, hanya ambik masa beberapa jam je untuk okay seperti sedia kala...
tp, kali nie, tak tau apa yang aq terasakan sangat...
sehinggakan, hobi aq yakni tidur pown tak dapat menghilangkan esakan diri...
tatkala berbuka pown masih tersedu dan berair mata...
nasib baik mak ngan bapak tak perasan...
x sia-sia aq sediakan tuala kecil nie in case aq terteriak tatkala itu...
tp, memikirkan tak nak kedua ibu bapa aq risau...
qu cuba menahan air mataku dari mengalir...
biar sebak di hati x pe, janji tidak dizahirkan pada luarannya...

selalunya, walaupun terasa namun dada masih terasa lapang....
mungkin hari nie aq benar2x terkilan...
sehingga perut rasa senak..
nak bernafas pown terasa sukar...
seolah-olah terdapat gumpalan kain yang di sumbat pada setiap lubang2x pernafasan di dalam hati aq nie..

aq memang seorang yang tidak mampu marah melalui perkataan...
seolah-olah segala yang terpendam di dalam hati tersimpan jauh di sudut kiri atas dadaqu ini...
saling menarik antara satu sama lain tidak mahu dikeluarkan dek hujung lidah...
tetapi melalui perkataan, luahan terasa laju bak air...
laju sahaja tangan aqu menaip meluahkan apa yang ingin di luahkan...
dan tatkala aqu berada di dalam dilema..
sama ada diluahkan atau di pendam...
kesalahan seolah-olah hanya ingin pergi kepada aq..
bertubi2x aq rasakan seperti tidak ada ruang lagi untuk menyorokkan diri aq yang dirasakan sangat kerdil..
sangat jauh dari taraf dirinya...
aq terasa ketinggalan di bawa arus kerendahan diri yang teramat sangat...
hari ini aq merasakan demikian..

aq kira, aq tidak mampu bersuara selagi rasa terkilan ini menguasai diri..
maafkan diriqu jika melukaimu..
diri ini juga terluka dan dilukai...
aq coba tersenyum bagi menhilangkan duka ini..
tetapi prinsip yang digunakan setiap kali masalah datang tidak terkesan pada ketika ini..
mungkin masa dapat menjadi obat terbaek...
berikan aq masa, ketika dan waktu untuk aq meredakan rintihan jiwa ini...
sekiranya diri ini membebankanmu..
tinggalkanlah...
kerana diri ini memang tidak sempurna sejak dari mulanya...
maafkan aq tidak dapat menghangatkan semarak cinta yang engkau idamkan..
maafkan....



Wednesday, July 17, 2013

dapat babyGurl



assalamualaikum...
just rasa happy sangat2x sebab my best friend baru je dapat babygirl tadi...


haa.. tu dia..
nama baby tak tau lagi...
maybe hari ke-7 kowt baru announce...

tak tau la ikut muka basit ke diyana...
hmmm.. macam campur muka ummie abi je nie...
apepun... barakallah buat sahabatqu..
buat baby, semoga jadi serikandi yang membela agama dan bangsa..
insyallah...
ammeenn...
mood: feeling excited


tuKaR saIz fOnt_ saMsuNG miNi 2


assalamualaikum korang....
dah masuk hari ke-7 berpuasa...
macam mane?
korang okay?
harap2x okay lah, insyallah..
(,")

okay, kali nie aq nak citer pasal tukar saiz font utk android mcm aq..
actually, dah hampir 8 bulan aq godeh2x phone nie macam nak tukar saiz dia kepada saiz yg lebih sesuai pada pandangan mata aq..
lebih2x lagi bila kite download jenis tulisan laindi pasaran..
sape ade jalan penyelesaian lain boleh tinggalkan jejak di ruangan komen aq...

apepun, aq nak kenalkan salah satu app yg aq jumpe...
it was "iFont"
agak puas hati denganapps nie sebab ape?
sebabnya tulisan dia memang variety walaupun korang kena download satu.. satu...
by the way.. it's depend dengan style and taste korang la...
and lagi satu...
apps nie memberi peluang kepada korang untuk turut menukar saiz font korang...

wwweeeeee...




Wednesday, July 10, 2013

seMinGGu cOuple



assalamualaikum...
puteri awani.. famous dalam masa seminggu??? 3 hari??
sehari???

aq pown tak tau...
bagi aq, aq menyifatkan tindakan adeq kite nie buat macam tu hanyalah sekadar satu tindakan yang tidak matang...
actually, ada hikmahnya benda nie berlaku...
sebab ape?
nahhhh... terpamer ketidaksayangan pak we dia si ery tu...
penjelasan mengenai video tersebut boleh tengok kat blog wanie key...
habis wanie kene tibai lepas video tu public, di atas keinginin si ery...
akhirnya, ery tak mengaku...
meletakkan kesalahan pada wanie je...
siap bgtau sebenarnya kawan dia nasihat jangan kapel dengan wanie..
padahal coment dalam fb bersayang2x bagai..
sahlah, ery bukan pakwe terbaek bagi dirinya....

aq tak nak judge diorang sebab as a teenagers..
aq pown pernah berkeinginan nak keluarkan video about me...
hah...ha...
tp, x de la buat... alhamdulillah.. huhu...
so, aq macam faham jugak la sikit2x..
by the way.. kite tak yah la nak hentam bagai...
sepatutnya kite kene nasihat dia...
kalau nasihat dengan baik pun, wanie nie dah boleh faham dah...
dia budak pandai...
maybe still childish...

apepun.. ada seribu hikmah wanie..
Allah nak tunjuk ery tu macam mana orangnya..
bertanggungjawab ke tak ke...
dan seperti kata wanie dalam blog..
Allah nak wanie ingat kembali pada dia...
cinta itu memang indah...
dan Allah adalah yang terindah di antara segala keindahan..
(,")

buat wanie... just move on...
it's okay if u buat salah dan bangkit dari kesilapan...
Allah sentiasa berada bersama hamba-hambaNya yang mengingati..
let's jaga diri dan jaga peribadi...
(,")


sElamAt bErpuAsa reAderS...


assalamualaikum korang...
selamat berpuasa kepada semua readers..
semoga kite sentiasa bersemangat untuk menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan nie...
jomm puasa...
amalkan key...
(,")



tAk dApAT bUkak bLog??



assalamualaikum korang...
x dapat nak bukak blog korang?
untuk masalah nie aq tak tau...
salin daripada hackers mendominasi blog korang.. mungkin ada masalah dalam sistem or DNS or something else..
apepun, yang pastinya...
my bloggie sendiri mengalami masalah yang sam buat masa nie..
antara salah satu cara u mungkin dapat balik tengok blog korang adalah dengan menambah www. dihadapan url blog korang...
macam my bloggie.. sometimes aq guna doubledeeeya.blogspot.com and sometimes aq kene guna www.doubledeeya.blogspot.com baru my bloggie manampakkan diri..
and kadang2x guna dua-dua pown tak boleh...
so, korang tunggu la 1-3 hari..
insyallah korang akan jumpa balik blog korang...


aperpun, jangan putus asa from our hobbies..
yeay!!
salam alaik wa marhaban bikum..
(,")


Saturday, July 6, 2013

selamat bertUnang miss neiGhboUr..




assalamualaikum..
tahniah diucapkan buat cik jiran aq..
akhirnya bertunang dah...
ehehehe..
meriah blog aq ujung2x bulan nie...
actually, dengan diorang nie dulu selalu main sama2x..
masa kecik2x dulu..
berebut basikal la...
tuju buat bunga jarum la..
buat rantai sama2x..
main masak-masak sama-sama..
main nenen si bongkok 3 sama-sama...
bila dah besar, masing2x buat hal masing2x..
ada peluang nak rapatkan silaturrahim..
walaupun badan semua sakit2x...
aq gi jugak..
alhamdulillah, suasananya meriah walaupun air tak de...
fuh.. jenuh...

semoga cepat2x kawen tau wa...






Friday, July 5, 2013

macam mAna nAk daPat duIt???



assalamualaikum korang...
aq rasa macam tau je cara sesetengah orang dapat cash_out nuffnang dalam sekelip mata je...
yang penting kene rajin blogwalking dan tinggalkan something pada shoutbOx..

maksudnya ape nad?
maksudnya, cenggini...
seperti yang korang tau, satu iklan di view, u akan dapat 20 sen kan.. 
rasanya la..
sapa jugak dengan "says"..
dekat shoutbOx blog yang korang view tu..
korang letak nama, dekat bahagian link tu korang letak link iklan korang tu..
and tinggalkan mesej..
as bonus, korang letak la nama yang best2x yg boleh tarik org untuk tau siapakah korang nie dengan klik pada link yang tersebut...
buat la kat berapa ramai korang nak..
lagi ramai, lagi bagus...

tp, tu la..
kalau macam aq sendiri..
aq tak berapa berkenan dengan cara nie..
seolah2xnya seperti ambil barang orang tanpa izin..
macam aq sendiri, kadang2x berminat nak kenal dengan blogger berkenaan...
rupanya business dia je yg jumpa...
huhu..
kecewa tau..


so, apepun.. depend kat korang la...
ini hanya pandangan dan pendapat tau..
jangan terasa hati pulak ea..
sayang korang..
mmmuuuaahhh...
salam alaik..


Wednesday, July 3, 2013

blogspot demam



assalamualaikum korang..
sangat down..
kompem blogspot tngah demam nie..
sekejap guna domain biasa boleh, sekejap lagi kene guna www. pulak...
member2x lain pun kene macam tu jugak....
hmmm




T-shirt I ♥ Blogging Giveaway



assalmualaikum korang....
hari nie aq nak ajak korang join nie..


yerpz.. kalau tengok banner aq pown x berape tertarik nak join...
huhu...

tp, bila aqq tengok t-shirt dia...
nak kata cute.. hmmm.. biasa je..
nak kata comey, sebab mungkin t-shirt hitam was not my style...
so, biasa je...
tp, tak tau kenape..
hati rasa tertarik dan terpanggil untuk join...
buat admin GA nie..
selamat berpuasa jugak...



pesanan admin..

T-SHIRT I  BLOGGING GIVEAWAY!
CLICK BANNER


x bOleH naK buKak BloG...



assalamualaikum korang....
nak citer sikit... sekarang aq dah boleh menarik nafas lega..
lega sangat selepas panik menghantui diri...
kenape?
aq x boleh nak buka blog aq...
mula aq gelabah...
kenape nie?
ape nak buat?
problem apekah nie?
virus ke?
ada orang hack ke?
ada orang block ke?
ada orang report ke sampai IE dgn GC x boleh nak bukak...
blank...


selalunya aq masuk admin guna blog aq je..
then, x gheti dah macam mana nak masuk as admin guna cara lain...
godek2x kat google, baru la dapat..
sign in je guna blogger.. ahahahaha.. terasa bodo jew..
huhu...

then, using admin aq try bukak blog...
search engine x jumpe pulak dah..
memang x boleh nak open blog aq tu...
cannot find katanya...

oleh kerana tngah gabra, aq try delete entry pasal elaun ipg tu..
takut ada orang report about my blog nie..
sebab ada post yg bgtau suruh buat macam tu..
hasilnya.. jeng..jeng..jeng..
hah..ha..
same je - -"

godeh2x lagi... at last aq terjumpa pasal problem yg berkaitan dengan domain..
rupanya itu la punca masalahnya...
before  this, blog aq.. kalau hanya dengan doubledeeya.blogspot.com pown dah boleh capai...
aq pown tak pasti sama ada ia expired ke, or DNS bertukar ke, sebab aq bukannya paham sangat bab2x IT nie.. although my minor ICT..
huahua..
rupanya, kene tambah www. kat depan my domain tu...
by the way, kalau korang mengalami masalah yang sama dengan aq..
cuba korang try tambah www. dekat alamat korang kat bahagian url tu..

aq try nak tukar kat blogger setting...
maknanya, from dobledeeya.blogspot.com tu kepada www.doubledeeya.blogspot.com
tp, tak boleh.. pihak blogspot kata domain tu dah ada org lain guna..
last2x aq tukar je nama domain aq tu daripada doubledeeya.blogspot.com kepada nadifirdausi.blogspot.com
bertukar sudah nama domain blog aq..
huhu..
so kalau korang nak carik blog aq tu, dah tak boleh guna domain lama tu.. carik guna alamat baru tu ea..
terima kasih...

tp, bila korang tukar domain nie, kroang mungkin akan menghadapi 2 masalah...
yg pertama, pasal bloglist korang..
and yang kedua pasal nuffnang korang...
tutorial untuk manage tu nanti aq buat entry lain okey..


till d next entry...


Monday, July 1, 2013

ada sape2x tau pasal debit kad?



assalamualaikum korang...
rasa2x nak buat kad debit esok...
aq ada dengar pasal debit kad nie...
macam risau pun ada...
secure ke?

ada sape2x tau macam mana nak buat kad debit x?
proses dia?
kos dia?
anyone....?

please help okay...
time kaceh..


ibu muda vs remaja lelaki



assalamualaikum korang..
perhatian kepada semua ibu-ibu muda dan juga remaja-remaja lelaki di luar sana...
ape ke halnya...?
x  de ape, just nak korang renung-renungkan situasi nie...

td, aq gi kenduri naik buai rumah member aq...
pok cik2x nie pun semangat la berzanji...
bestnya hingga buat aq terlena... aq memang x leyh dengar pok cik2x nie berzanji... rasa nak lena jew.. kalau dulu, time2x mcm nie aq tdo kat riba bapak aq.. ahahaha... comel?
mesti rasa nak termuntah kan..
apepun, itu buka isu yang aq nak bangkitkan kat sini...

nak di pendekkan cerita, abis je pok cik2x nie "aminnnkan doa"...
time utk makan, tetiba keluar jejaka2x dari rumah sebelah..
aq ingatkan ada serangan ape tadi.. rupanya serangan makanan...
ceyt... dalam atie aq nie...
engkorang dah la datang x bersalam... time berzanji x meraikan majlis pown... entah duduk ala-ala ambush kat mane entah...
baru je pak cik2x nie angkat makanan, engkorang la yang serang dulu..
ambik untuk diri sendiri je pulak tu...
dengan baju... rambut..
ish..ish..ish..
agaknya kome nie baguih masuk askar.. mesti encem..

alahai.. anak muda..
mana peginya semangat korang nie..
kerja malas... x de duit mintak mak bapak...
umur dah 24, maghrib melepak dari pukul 6.30 sampai la pkul 8 malam..
merokok... haish.. risau betul aq dengan jejaka-jejaka felda aq nie...
bukan x handsome.. kalau jaga penampilan tu, insyallah.. kompem ramai je yang terpikat..
tp, perangai... perempuan x boleh nak letakkan harapan.. x boleh nak menampung hidup.. x boleh nak melindung... alamatnya, makan diri la...

jadiknya, bagi ibu2x muda..
terutama kepada yang mendapat baby dalam kalangan kaum Adam aka baby boy...
tolonglah jangan abaikan mereka...
tolong didik mereka dengan baik terutamanya dari segi agama dan adab sopan..
memanjakan itu boleh, tp jangan sehingga mereka memusnahkan diri mereka sendiri..

tp, alhamdulillah.. antara mereka ada juga yang bagus aq tengok..
masalahnya ramai lagi yg x bagus dari yang bagus...
ade sape2x x antara da'ie nak buat program yg boleh bantu budak2x nie suka lepak kat masjid..
ustaz azhar idrus x mo datang sini kew?
huhu...
pengarah felda x nak buat program untuk tarik diorang nie memajukan diri?
anyone????
huhu....

apepun, semoga Allah bukakan hati mereka untuk menerima kebaikan...