view my entries with this:

Thursday, September 7, 2017

Aktifkan xpax from celcom


Assalamualaikum.. hye korang.. harap kourank sihat Dan ceria selalu.. so, Hari ni nak sembang pasal nombor celcom.. actually, celcom bermurah hati nak hadiahkan sim card kat cikgu2x.. tq tau celcom.. time aq dapat, cikgu yg uruskan benda tu kata akan aktif dalam 5 Hari. Punya la tunggu. X aktif jugak sampai la 2 minggu..

So, kepada cikgu2x yg dapat xpax free kat luar sana. X payah la tunggi aktif.. sebab korang kena aktifkan sendiri.. sila la g celcom centre. Bawak ic Dan aktifkan nombor tu.. kalau nak pakai la.. ngee..

Jenuh tau Cari kat blog.. x de satu pun yg membantu masalah aq.. at last.. kena la Tanya company tu sendiri.. tu je solution ya.. nak buat online x boleh.. nak buat by call pun x boleh.. kan syok kalau boleh aktifkan sendiri.. tp ye la.. nnt lambakan penipuan pulak kan.. payah pulak celcom nak manage kan..

So tngah berbagi sama ada nak pakai atau nak buang je nombor ni. Malas nak g aktifkan... Hahahaha..

Bila Google lg ada org yg boleh aktifkan.. tp kena bayar pulak.. pandai orang tu Cari duit.. mesti pekerja2x Telco jugak yg buat tu.. oleh kerana takut sindiket penipuan. Malas la nak try.. sbb bila dah bank in boleh dapat balik ke kalau kena tipu.. kompem la x.. hahahaha..

Korang.. ni kes untuk xpax hadiah cikgu tu je tau..

Harapnya nukilan Hari ni dapat la membantu cikgu2x yg try Google pasal ni. K, bye.. assalamualaikum..




Wednesday, August 23, 2017

abg ben follow aq la...


assalamualaikum korang... 11.40pm.. harapnya sejarah hari ni x berulang kembali. harapnya hari esok akan smooth je la. aq doakan hari korang pun macam tu key.

hah.. hah.. rasa nak pengsan jap... boleh tak?


terkejut aq.. mula-mula x perasan pun. tp, nampak follower lain angka. sebenarnya angka follower tu dah lama tak berganjak pun.. hahahaha.. gelak besar depan lappy.. tetiba ternampak satu gambar ni.. 90 persen confirm dia... tp, confius sebab siapa la kita dalam dunia blog ni... letak cursor...

waaaa.........  betul la... abg ben... siapa abg ben? kalau korang nak tau, dia antar blogger yang terkenal and famous kat malaysia ni.. siap boleh buat group lagi untuk blogger lain.. best kan? and.... he is salah seorang pendorong untuk aku menulis blog. tulisan dia santai.. x sakit kepala nak baca and senang diterima oleh aku yg tak berapa nak genius ni...huhu.. actually, blog dia banyak pasal kehidupan harian je.. tp, ada juga tips yang berkesan untuk dicontohi dan diteladani...jom,sekodeng blog abg ben ni...sila klik.. di sini..ataupun, korang nampak tak carian log kat tepi tu.. BEN ASHAARI....

okay, tu je... last sekali... tq abg ben sudi jadi follower saya.. sambil buat muka comel....

salam alaik





Wednesday, August 16, 2017

makan sedap nilai


assalamualaikum korang.. selamat malam. harap korang have a gud time today. for me, hmmm... terlanjak tdo kau... macam mana boleh terlajak pun aq tak tau. penat sangat agaknya plus badget hari ni hari cuti ke apa.. adoiyai.. habis ke laut mood nak mengajar. nak skip, problem pulak sebab hari isnin baru crk emergency, x kan nak skip lagi hari ni. dalam kebingungan dok fikir.. hmmm... dah Allah tentukan lambat bangun, bagi tau je la pentadbir lambat sikit datang sekolah. nak buat macam mana kan... huhu..

apapun, ada benda aq nak share dengan korang hari ni. SHELL OUT.. pernah dengar kan? bagi aq benda ni dah habis viral ni... org x menangkap sangat dah shell out ni sebab masing2x dah try dah... tp. aq.. haha.. belom lagi. punyalah ketinggalan zaman. apapun, mencari-cari juga shell di nilai ni... tp, apakan daya, kitorang kalau teringin nak makan something yang lain dari yang lain mesti kedai tu tak bukak..

kami dah aim nak makan di kawasan cempaka. tp, tu la kata.. bila nak makan mesti tutup. then, gerak g salak, sepang sbb kat situ pun ada satu.. tutup jugak. biasa la kan.. bila kitorang nak, mesti la tak de.. namun begitu, gigih jugak nak makan.. gi la kat MMA corner nilai tu.. kat situ ada, tp hari tu time kitorang g d'laila dia tutup. tp, alhamduillah.. rezeki kitorang agaknya, bukak hari tu and org pun clear je.. 

untuk markah, aq bagi 5 bintang dari 5. sebab la.. disebabkan kami pergi dengan budak cenonet 2 orang tu, kena la mintak tolong masakkan x pedas. kang budak2x tu tak boleh makan pulak... untuk 2 orang makan RM35. aq agak, maybe mahal sikit harga tu tp, berbaloi la dengan kitorang makan.. untuk aq boleh share 3 orang. tp, statement en hubby, dia kata x cukup. dia kena makan sorang.. hahaha.. x tau la sebab lapar ke memang selera bosar..

apapun, memang sedap la.. bagi aq, syok lagi makan shell out dia daripada mee udang d'laila tu. hahahaha... apapun, korang boleh la try and kalau ada yg lagi sedap boleh la share kat sini ye. tq..


Friday, August 11, 2017

beli ladtop nilai


assalamualaikum korang.. sorry ea korang. sekarang susah sikit nak mengupdate blog. sebabnya lappy rosak and disebabkan budak comel 2 orang yang selalu nak menyebok bab2x it ni.. hahaha...

so, apapun hari ni aq nak share dengan korang tentang beli ladtop.. aq dok jenuh mencari kedai best untuk riki-riki ladtop.. payah jugak nak cari area nilai ni.. dok searching blogger2x pun x de.. tp, alhamdulillah dipermudahkan.. so, boleh la aq share antara tips nak beli lappy kat dalam ni.

so, macam biasa la bab2x macam ni korang kena rajin riki harga. kalau dekat nilai ni aq jumpa kedai kat cempaka. tp, yg tu pun kena order. so, x boleh nak beli on the spot. jadinya, perkara paling senang nak buat adalah tanya kenalan korang la.. macam aq ni memang x jengok tesco nilai ni. nasib baik ada kawan bgtau kat situ ada satu kedai lappy. alhamdulillah, dipermudahkan. dapat la ganti lappy yang lama tu..

selain tu, hari ni aq nak share tips macam mana aq beli lappy. oleh kerana aq ni jenis malas riki2x harga ni, aq beli je la apa yg aq mampu beli.

1. arrange or anggarkan badget yang korang ada untuk lappy yang korang nak beli. macam aq, anggaran dalam 2000 macam tu je.. kalau badjet korang besar. pilih je la mana yang korang nak. hahaha...

2. then, tengok spec yang korang nak guna. antara yang penting adalah, processer, storage and kegunaan. processer yg biasa org guna sekarang was i3. kat kedai aq g tu pun dia kata susah nak dapat dah i3 sebab permintaan banyak sangat. and untuk aq as guru ni, storage pun penting jugak. berapa banyak fail nak simpan untuk sekurang-kurangnya 3 years kan.. (tp kan korang, baru aq perasan, boleh je hidup tanpa lappy kalau korang ada supportive friend and pengurusan yang baik. tp, kalau ad sebijik lappy untuk diri sendiri memang lebih mudah la kan...) for i3 aq dapat harga 1700..

3. design. setengah-setengah orang memang ambik port pasal design and colour ni.

4. jangan pulak lupa tanya sama ada office ada tak, kalau x de, beli la siap2x. aq beli office permenant about 300++ macam tu. 

so, total dalam 2200.. beza 1000 dengan pembelian my first lappy on 2014. apapun, jadilah.. cikgu je pun. alhamdulillah la jugak dapat sebijik...

so, sape antara korang yang tau kedai lappy lain yang ada kat sini boleh la share2x dengan aq ye. sbb time aq nak cari lappy ni kat nilai punya la payah... hahaha... sekian...


Monday, July 31, 2017

tips jalan2x zoo negara


assalamualaikum korang... 
sorry la.. x de gambar2x dah.. semenjak 2 menjak adeq farah dah pandai main phone. phone memang x lekat kat tangan ummie. saje je nak mngurangkan tabiat ummie yang suka selfie sebelum nie.. tp, sebenarnya aq selfie x over pun kan... kiki...

so, aq nak share jalan2x zoo negara dengan anak kecik. yang ni untuk tahun 2017 ye.. tahun lain aq x tau kot la dah berubah atau ada perubahan. apa pun harap korang enjoy baca.

parking RM8
dewasa RM44
budak 3 and above RM16
total kitorang hari tu RM122 sbb adeq farah bawah umur lagi..

daripada pengalaman aq, kalau ada anak 2,3 tahun korang bawak la stroller.. x larat weyh nak dukung. budak bukan macam kita.. bila penat nak kite dukung and zoo tu bukannya kecik.. masya Allah.. mengah ummie dibuatnya.. silap haribulan, nak seronok2x abis moody je jenjalan dalam zoo.. kalau rasa x nak penat, korang naik la train.. tp, kena bayar lagi.. tp, kalau korang ni duit banyak, naik je la train dalam zoo tu.. hahaha...

selain tu, bawak payung or topi.. selalunya kalau nak hujan memang kita cancel la kan nak masuk zoo.. tp, kalau panas.. perlukan jugak payung or topi tu... macam kitorang hari tu memang berpeluh la.. angin dari luar pun x berapa sangat. maybe sebab kawasan zoo tu kawasan tertutup..

aq baca blog, ada blogger yang kata map kena bayar RM1. tp, kitorang x ambik map pun alhamduilillah.. boleh berjalan lagi sbb di sepanjang kawasan zoo memang ada map besar untuk dijadikan panduan. yang pentingnya, korang larat ke tidak nak pegi tengok semua binatang dalam zoo tu...

and, bawak air siap2x.. aq yg tak minum air masak  sangat ni, habis sebotol jugak tau.. punya la penat dahaga... plus pampers kalau anak2x korang pakai pampers. ada scene mommy yg tukar pampers baby dia dengan lampin sbb lupa bawak masuk pampers.. kesian baby tu... dengan panas, x selesa... hmmm...

so, kitorang sampai dalam pkul 10am.. mencanak dulu tengok pertunjukan dulu.. okay la pertunjukan dia.. bagi aq, yg tu paling best sekali sebab tang lain dah pancit kepenatan. nak menikmati keindahan dan keunikan binatang pun dah x larat.

apapun, ada banyak binatang yang korang boleh tunjuk kat anak-anak korang. antaranya adalah 

1. gajah
2. zirafah
3. zebra
4. spesis kanggaro kecik tu.. ape tah namanya
5. harimau bintang
6. harimau kumbang
7. harimau
8. singa
9. badak
10. burung2x
11. rama-rama
12. kepompong
14. buaya
15. aneka beruk dan monyet
16. burung enggang
17. singa laut
18. ikan sungai dalam
19. burung unta
20. labi-labi
21. beruang
22. panda
23. seladang
24. muse
25. kancil
26. rusa
 dan lain2x lagi...

antara benda yg interesting bagi aq adalah kepompong tu.. aq ingat kan brooch or kerongsang yg kita pakai kat tudung tu.. rupanya pupa.. cantik betul...

and lagi harimau, ada foreigner from india yg g campak batu kat harimau tu.. saje nak bg harimau tu marah agaknya.. banyak kali pulak tu.. memang harimau tu marah. kecoh jugak la time tu sebab nitizen sound diorang. 

and lagi zirafah & gajah dia.. memang best.. gajah kat sana x berhenti menari.. x tau la sebab panas ke, sebab seronok ke, sebab apa ke... tp memang besar binatang2x afrika ni..

and lastly panda la.. comel pandanya.. main saje yang si anak tu. memang mencuit hati.. tp, tang panda tu korang boleh ada dalam tu 20 minit je.. nak bergambar ke, nak tengok ke.. 20 minit tu la...

barang kenang-kenangan pun banyak panda je... ye la.. mana ada panda kat malaysia ni.. nak tengok life, kat situ je la kan...

apapun, take time la nak jalan.. macam kitorang hari tu.. masuk pkul 12 anak2x dah start meragam sebab panas, penat and masuk timing nak tdo.. si adeq tdoq sampai berdengkur la.. hajat di hati nak seharian duduk dalam zoo.. malangnya anak2x dah macam tu, ummie abie kena balik la... ummie pun dah stress sebenarnya... nasib baik si abie steady je layan umie dengan anak2x.. so, oleh itu.. bawak la stroller.. anak2x boleh tdo kat stroller. dan lagi ada tempat rehat yang ada air cond... cuma tempat untuk makan2x kopok ke.. x de yang sesuai.. kiki...

selamat jalan2x ye korang... daaa...



cara keluar kwsp taraf pencen


assalamualaikum korang.. hye..hye..hye.. jumpa lagi.. kiki...
okay, kali ni nak share cara keluarkan kwsp.

1. pastikan korang dah dapat surat pengesahan taraf pencen
2. pastikan caruman kwsp tidak lagi dikenakan (cek slip gaji).. selagi masih ada potongan, tunggu lah korang ea.. macam aq, after dapat pengesahan, 4 bulan lepas tu baru stop potongan kwsp.
3. sediakan dokumen

ii. salinan ic
iii. pengesahan akaun (yang ni korang boleh mintak kat bank)
v. surat kelulusan pencen oleh JPA

korang g ke KWSP, tunggu turn untuk dapat nombor and tunggu nombor dipanggil. pegawai bertugas akan cek dokumen betul atau tidak, after korang turunkan cap jari.. selesai la.. macam aq hari tu, que nak ambik no yang panjang, siap sempat habis 5 muka surat buku aq baca. tu x campur, pandang amoi comel, pandang macha potong line... hahahaha.. macam2x... tp, nak jumpa pegawai tu x sempat duduk pun... laju je.. hahahaha..

semangat after 14 hari tunggu duit masuk. memang pegawai tu kata 21 hari bekerja.. tp, dalam blog kata cepat je prosesnya... siap ada yg cakap 4 hari dah dapat dah duit tu.. tp, majoriti kata 14 hari la... aq hari ni, masuk hari yang ke 18 bekerja.. still x masuk lagi pun. harapnya end of this week dapatlah.. doa-doakanlah ye..

macam mana nak kira aq x boleh nak share sebab aq pun tak tau macam mana pengiraannya.. cumanya nanti kalau aq rasa amaun x setimpal, baru aq nak roger2x pegawai yang berkenaan. sekian dulu ea korang... bye.. assalamualaikum..

update : after 20 hari bekerja aq dapat duit kwsp

Tuesday, July 4, 2017

bibir kering


assalamualaikum korang? makin berat tak lepas raya ni? bagi yang kurus tu, kerisauan x de la sangat kan. bagi yang chubby tu, just amalkan diet yang seimbang okay. 

siapa kat sini yang ada maslah bibir kering? memang jenis kurang minum air. tp, malas la nak godeh tengok petua lama. atau dah pakai banyak pelembap bibir tp makin terhakis dibuatnya. 

geng la dengan aku. tp, hari ni aq nak kongsi pasal ni..

Image result for pelembab bibir nivea care and colour rose

alhamdulillah. sebelum ni tak pernah terfikir pun nak beli pelembap bibir nivea ni. aq dah try macam2x pelembap bibir tapi x berkesan. and kadang2x makin teruk adalah.. oleh itu, x de la aq pakai pelembap bibir. so, nak dipendekkan cerita time nak raya hari tu aq teringin nak beli benda ni. alhamdulillah. okay. walaupun pakai lipstick yg tak mahal. bibir x kering la korang. rasa macam ajaib je.. hahahaha.. alhamdulillah, jumpa yang sesuai.

so, cuba la try. kot la okay. rasa x mahal pun. x sampai 10 higgit pun. so, salam syawal ye... daa..


Thursday, June 29, 2017

Camat ari raye!!


Assalamualaikum korang. Aq nak ucap selamat hari raya kat korang semua. Semoga happy2x selalu hendaknya. Bagi aq, raya tahun ni ada sedikit kelainan. Mungkin disebabkan faktor umur, baru aq terasa sayunya apabila ramadhan pergi. Apapun, masa tetap akan berlalu kan. Jarapnya, sempatlah berjumpa ramadhan 1439H pulak. Insyallah.. Doakan bersama ye..

Okaylah.. Tahun ni biasa2x je.. Raya rumah mak & bapak aq di Perak. Yes, aq sokong sangat tentang sebenarnya x de sistem giliran. Isteri opkos kena ikut suami kan.. And suami tanggungjawabnya kepada ibunya... So, kat sini aq rasa berterima kasih sangat sbb en hubby willing raya bergilir2x ni.. Hihihi...

Tentang budak tomey 2 org tu pulak. Kakak nia dah pandai merasa hari raya.. Dah kenal lagi raya... Dah kenal erti duit raya.. Selalu tapau duit raya kat ummie utk beli ais krim ke, mainan ke.. Seronok jugak.. And adeq farah pulak kan best friend kakak nia. So, apa yg kakak nia buat, she will follow. So, ummie pun x pasti adeq farah tu sebenarnya dah faham erti raya ataupun belum.

Tahun ni beraya di rumah saje. Bapak banyak hal and disebabkan faktor kesihatan, x de pun balik bagan datoh utk raya. Padahal dok semangat nak berjalan, tp x ke mana jua. Alhamdulillah, hari ni hubby ajak jugak pegi raya.. Yeay... Suka..suka..






Sebahagian gambar. Yg lain semua dah masuk insta. X larat dah asus ni nak tampung banyak2x gambar.. Kiki.. 

Sape yg follow kakak nia dgn farah, boleh g insta dengan ig "dausniafarah" ye.. Sape yg follow en hubby, yg perempuan, haip.. Ana x kasi follow2x.. Jealous tau.. Hahaham... Lelaki x pe.. Ngee...

So, tu je dulu kot. Dikesempatan ni jugak aq nak mintak maaf dekat semua reader blog aq ni kalau ada penulisan aq yg membuatkan korang terasa ke apa ke? Hahaha.. Sape dok area sepang, nilai.. Boleh drop alamat kat bawah.. Kot boleh jalan raya. Tp kena sediakan duit raya tau.. Hahaha.. Boleh x gitu.. Layan saje lah.. Kan..

Okay.. Tu dulu je kot.. Bye.. Salam alaik..






Friday, June 9, 2017

shopping raya bangi


assalamualaikum korang... salam ramadhan. dah masuk fasa kedua kan... hari ni aq tugas kat sekolah. so, buat rajin la menapak ke sekolah ni... hihi..

so, apapun hari ni nak citer pasal shopping baju raya. actually, en hubby ajak jalan g bangi hari tu and ternampak lah si ummie dengan kemeriahan butik di bangi ni. Masyallah. rambang mata. tengok butik saja pun dah rambang mata apetah lagi nak masuk tengok baju2x kat dalam butik tu.

dek terpkikir kepenatan shopping dengan menyeret budak comey 2 orang tu. so, ummie pun buat la tindakan bijak tanya kengkawan kat fb. ye, betul. kalau bujang, atau x de anak lagi... boleh lagi la nak meronda-ronda butik-butik berjenama kat situ kan... kot la ada sale 80%. material kain okay dapat discount 80%.. sape tak nak kan... tp, aq sedar aq dah beranak 2.. hahaha.. x larat la nak menyeret kakak imani dan adeq farah tu. kalau baby pun dah x larat ape tah lagi dah pandai berlari.

so, pada hari yang dijanjikan, bergerak lah kami ke bangi. so, hajat ummie nak tengok butik2x berjenama tu x menjadi la sebab aq ni jenis malas nak pk banyak2x... better masuk 1 kedai, berkenan.. grab, amik, bayar... sbb tu aq x leh jadi icon fasionista... hua..hua..hua...

nasihat aq, kalau korang duduk nilai, boleh je nak pegi nilai 3, or niali square. barang kat sana murah. tp, actually, aq tengok sama je la harga dengan gene martino buat sale. still 150 jugak. baju kurung biasa tu. dengan berpanas-panasan. recommend by sepupu hubby, kitorang pun menapak la ke bangi gateway . kat situ pun ada jugak butik2x. tp, kitorang fokus kat bahagian jualan kat dalam tu. senang.... pusing2x satu tempat je. untuk 2017 ni, maybe kenan dengan mok cun styel, banyak giler kebarung di jual. aq tak minat sangat sebab nampak pinggang. lagi2x en abg tu kan...

dipendekkan cerita, baju perempuan lagi banyak dari lelaki. kami grab baju en hubby dulu. dapat la kurta comel dengan harga rm99. sale la tu. penghabisan stok. ummie pulak jenis tak kesah. pegi keluar tempat booth2x jualan banyak tu.. pusing2x jumpa la jubah yang sesuai dengan color baju en hubby. plain tp, lengan dengan ada design. comel juga bila dilihat. terus amik, grab 1, bayaq.. mudahnya i shopping. design ni aq rasa ada je kat nilai 3 tp, masa shopping baju anak2x hari tu tak nampak. alhamdulillah. aq berkenan and hubby okay. rm89.

lepas tu cari kasut anak2x kat tingkat atas. mak aih... naik2x atas korang tau ada lagi jualan... ummie pun istighfar, jaga pandangan takut membazir beli sepasang lagi... hahaha.. terus set kat kepala..

kasut anak..
kasut anak..
kasut anak..

x banyak orang juai kasut. tp, alhamdulillah jumpa satu booth.. pilihan utk kasut baby memang banyak. utk umur 2 tahun ke atas x banyak pilihan. tp, kasut dia memang best. lembut.. selesa sangat nak pakai. ambik dua pasang rm88. ummie pulak pegi la kedai favourite ummie. kedai bee bee kat pekan nilai tu. kasut kat situ murah. tp, kualiti kurang. walaupunkualiti kurang, kalau sedap pakai di kaki kira okay la kan... sesuai la utk family yg sederhana macam aq. rm22. so, total kami belanja rm298. separuh bonus abih... hahahaha

banyak lagi nak pk. duit raya, kuih raya. kalau ikut bonus tu memang x cukup. tp, tu la. belanja la sekadar yang termampu. it's not a big deal. biar la orang nak kata apa. sbb ada orang lagi susah daripada aq. maybe nak beli baju raya pun x dapat. bersyukur sangat sebab dapat apa yang dah ada ni. semoga keadaan ekonomi keluarqa kita dan ekonomi negara bertambah baik. x yah banyak sangat cukai kot.. cukai banyak, hutang masih bertambah setiap tahun buat aq confuse sebenarnya. nampak x perbelanjaan mengikut Islam x  de. negara berhutang, rakyat di didik untuk berhutang. hutang makin bertambah sahaja. Ya Allah, didik lah aq menjadi seorang yang penjimat. dan berilah kesempatan kepada aq dan seluruh ahli keluarga aq utk melangsaikan hutang2x kami, ya Allah..


okay la korang. selamat bershopping ye semua. salam alaik.. gambaq aq post untuk entry raya ye.. daaa...



Friday, June 2, 2017

Ramadhan 1438H


Assalamualaikum  korang..
Wah, baru nak update blog? Kesian kat my bloggie nie.. Dulu ad lappy memang rajin mengupdate.. Bila dah x de lappy ni. Nak update macam x de mood sangat sbb update pakai phone lain rasanya dengan update dengan lappy.. Sape sama pendapat dengan aq angkat tangan.. Haa.. Kan..

So, hari ni dah 6 ramadhan. Busy since seminggu sebelum raya lagi. Kat sekolah memeng everyday ada program. Start dengan hari guru on 22nd mei sampai la 26th mei pelancaran maal hijrah. And now, nampak gayanya kawan2x cikgu dah aim aq as mc.. Lorh, mintak2x la ad org lain yg jd mc jugak. Boring lah kan org yg sama. Aq pun naik boring jugak.. Hahaha.. Tp, layankan saja lah..

And 1st ramadhan macam banyak sangat benda nak kena buat. Since gaji and tunggakan baru masuk. Baru la nak tengok2x proton tu.. Kena tukar tayar, servis, roadtax.. So, habis semua tunggakan guna utk benda2x ni. X do la saving.

Sampai hari ke 3 ramadhan aq dah x sabaq nak beli baju raya.. Berjalan2x la ke nilai 3 cari baju. Malangnya, baju anak2x je dapat cekup. Ummie dan abie yielek.. Tu pun x berkenan dengan warnanya.. Mau la ummie yg sorang ni tangkap lagi sepasang untuk budak2x tu..

Since keluar waktu siang.. Badan kakak nia dah jd tak stabil. Perangai pun menjadi sbb badan x berapa nak best.. X kuasa pulak ummie nak melayan. Tp kekadang kesian jugak. Hmmm.. And since 5th ramadhan kami dah start masak saje kat rumah.. Jd boring pulak dengan bazaar kan.. Lagi nikmat masak sendiri. Bak kata abienya...

And pagi ni tergerak nak masak nasi goreng je for sahur. Since nasi pun banyak lebih. Hmm.. Rezeki tu.. X luak makan smalam padahal kenyang yg amat. Abie try masak kasui thai.. X berapa menjadi. Ummie try ayam bakar thai.. Abie kata okay la.. Macam masak ayam utk nasi ayam yg sedap.. Ececeh.. Yg sedap tu, ummie tambah sendirik.
 Krik..krik..

Dan di kala ini, tngah menahan alahan
 Ya allah. Gatal gile idung. Resdung makin kuat kan.. Tp, masih boleh di layan.. Hahaha.. Okay la korang.. Sampai sini dulu la ye..




Riang terlebih princesses ni. Tak pe la nak.. Janji bahagia... So, jom.. Nak gerak abie bangun sahur.. Bye..



Friday, March 24, 2017

Dvb2... Tv channel


Assalamualaikum korang... Haaa... Rumah ad tv... Ad home ariel tp gambo x berapa nk cantik? Jom cari dvb2... Itu kot namanya...

My experience la. Mula2x hubby beli tv dgn agak2x dapat la channel because rumah tinggi.. Dapat memang la dapat tp gambar x berapa nak cantik... Tp, kalau dah biasa susah, okay je kan... Then, aq try dvb2 ni.. Malangnya x dpt channel malaysia.. Luar malaysia pun x dapat.. Oleh kerana ingatkan masalah ariel.. Kami pun tukar ariel mahal sikit.. 30 hinggit gitu.. Home channel la.. Still x dapat signal..

Then, my adeq ipaq beli ariel lg mahal... Nak dekat 100 kot harganya.. Oleh kerana kat rumah dia still x dapat channel.. Suami ambik ariel tu bawak balik rumah.. Tup..tup.. Dapat.. Gambar cantik macam astro.. Tp tu la.. Angin kuat sikit.. Sat2x hilang la gambar tu.. Tp, so far okay la..

So, bg korang yg ada masalah yg sama.. Dok tanya kat org kalau pakai home ariel pun boleh dapat.. Tipu la sbb nak tak nak kena beli jugak ariel luar and agak mahal jugak.. Baru dapat catch up signal.... Sekian.. Harap dapat bantu korang....


Thursday, March 23, 2017

Bila farah ibtisam suka selfie


Assalamualaikum korang...

Minggu cuti ni abie dgn ummie bawak balik perlis.. Puncanya kesilapan kawan baik abie yg majlis kawennya x jadi.. X de jodoh... Tp, oleh kerana tiket dah beli.. Layan je la kan... Apapun.. Si adeq farah makin suka selfie and tengok gambaq sendiri... Badjet retis la tu..





Lepas sgopping mainan kat kedai 2 hinggit...





Kakak pulak la ni suka jadi drama queen.. Ada je reaksi pelik dia nak buat.. Kiki..



Pengalaman naik flight II


Assalamualaikum korang... Kali ni nak share pasal naik flight pulak... Hmmm... X banyak pun citer... Cuma tips naik flight...

1. Booking tiket awai, insyallah ada tiket mirah drpd beli ots...
2. Gerak utk check in awai... Macam biasa takit jd benda yg luar biasa...
3. Check in via machine utk print tiket (self check in)
4. Better just bawak beg galas.. Cuba la muatkan barang korang dalam beg yg boleh letak dlm kabin and bukan dkt tempat simpanan beg.. Beg kami lagi mahai dr seat.. 80 hinggit.. That was hidden payment yg x terjangka.. Kalau lebih muatan pun kena gak... Kecuali la korang kaya... Belasah je la kan..
5. X yah order makan melalui agensi penerbangan.. Mahai... Kecuali korang kayo.. Kalau setakat perjalanan 30 minit, 45 minit.. Tdoq je la dalam flight tu...

Apapun, bestnya naik flight ni sbb cepat... Tdoq pun x puas rasanya.. Kiki... So, selamat bercuti korang...



Teruja naik troli and escalator...


Bye...




Pengalaman naik keretapi ets...

Assalamualaikum... Hye mommies and dadies kat luar sana... Hari ni aq nak share pengalaman aq and family balik perlis naik ets train.. Ala... Ketapi yg ada pramugari tu.. Hahaha.. Tu dia... But actually, peranan pramugari dlm tu x de la macam kapal terbang.. Hihi...

Orait... First of all.. En abg booking online je tiket keretapi... Oleh kerana first time, mamang melenggang la... But, prosedur yg sepatutnya... After korang bayar secara atas talian tu, korang kena print tiket tu... Tp, kalau korang belum print, korang boleh pegi kat kaunter tiket utk print.. Tp, ambik masa sebab ada nombor giliran... Jadi, geraklah awai, key...

So, far.. Sakit pinggang jugak la perjalanan 5 jam dr kl ke perlis tu... Tp, maybe sbb kotorang ada 4 tp ambik seat 2 je.. And nak cerita kat korang, lepas ni x mo la naik dah bawak budak kecik.. Stress sbb si adeq x nak duduk diam.. Nak bg jalan, train dok  goyang... X bagi jalan... Ya allah.. Hingaq satu train.. Malu kat orang... At last kena marah.. Penat nangis... Tdoq... Tu pun, x sampai destinasi dah sibuk ajak pi kat pintu...

Belanja gambaq sikit...


Naik uber.. Tweehihihi...




Jam ke 2, x mau duduk dah.. Jenuh ummie abie.. Sampai stress la duduk dlm tu...


X sabaq dah nak keluar.. Ajak abie g pintu.. Padahal ad 10 minit lg nak sampai.. Berdiri ja la 10 minit tu...

So, tips naik train...

1. Book tiket online, print tiket
2. Gerak 1 jam awal supaya x kelam kabut kat kl central, kot la jadi apa2x ka... Kan..
3. Bawak makanan ringan as sandwich or beli siap2x... Makanan dalam train mahai.. Walau x bg bawak... Ramai je aq tengok yg bawak.. Siap ke ep ci ag makan dlm tu.. So, peraturan x boleh bawak makanan tu x rigid sangat la...
4. Siapkan diri nak tdo kalau g sendiri
5. Kalau ada anak2x, ambik seat yg hujung dlm gerabak sebab ada meja.. Senang nak makan or buat aktiviti yg x membosankan...


Tp, bg kami... X de la nak naik ketapi lagi dah... Hahahaha... So, selamat bercuti semua....




Wednesday, March 8, 2017

x dapat br1m 2017


assalamualaikum semua.. nak mencoret sikit je kat sini sebab tak de le banyak masa nak mencoret.. hahaha...

so, cerita pasal x dapat br1m.. menunggu duit tak masuk2x... tengok status masih dalam proses... pergi la ke pejabat lhdn... after ngomel2x.. dia kata dia akan cuba unlock password supaya kami boleh cek sendiri dari semasa ke semasa...

bila declare begitu, masih jugak x dapat bukak.. dia suruh pegi lhdn... so, apa fungsinya pegawai tersebut.. persoalannya kenapa dia x cuba on the spot tp suruh customer balik dulu.. boleh ke x boleh buat? then, keluar cerita ramia yg tak dapat br1m disebabkan ssm... sape nak jugak sila buat rayuan... sebenarnya ramai yg layak tp, tak dapat disebabkan kes terpencil yg x declare harta, yang layak but still dapat.. tp, secara keseluruhannya sebenarnya ramai lagi yg tak layak daripada layak...

actually, kalau status dan kompemkan sebab munasabab tak dapat, mungkin la boleh buat rayuan ke apa ke? tp, kes aq ni, status dalam proses memanjang.. nak buat rayuan pun x boleh... huhu...

suami dah lama berputus harap... and now aq juga tidak lagi menaruh harapan dekat br1m tu... ada rezeki Allah bagi la... sebagai motivasi.. berbelanja la sekadar yg mampu.. bila lihat org lain mewah.. cuba be positif sebab ramai lagi orang yang redha dengan kesusahan... syukurlah walaupun dapat makan nasi lauk telur hari2x sebab ada ramai lagi yg hanya dapat makan nasi dengan kicap sahaja.. kalau aq yg gaji something k ni pun sesak apatah lagi yang cuma 1000++..

apapun, sekiranya terdapat subjek yg tidak amanah dalam pengurusan harta kerajaan ini, aq doakan mereka tidak tenang di dunia dan di akhirat.. siapa nak belanja aq and family makan sangat2x di alu-alukan... hahahaha...

semoga rakyat malaysia tekal dan tabah dalam menghadapi ujian. Ingat, kita ada Allah... nak mintak, mintak la kat Dia sebab harta dalam dunia ni semua Dia yang punya. bye...