Tuesday, December 26, 2017

naikkan trafic blog


assalamualaikum korang...
macam mana nak naikkan trafik blog? kalau cakap je memang senang... ala... u all tarik je minat org baca apa yg u all tulis. tp, nak tarik tu masalah juga. lebih2x lagi org yang x de skill macam aq ni... hahahaha... tp, for me.. my blog just my diari and one medium utk share apa2x yg aq tau, atau pun pendapat aq.. x lebih dari tu...

namun begitu, lately, baru aq perasan... my bloglist yg aq baca dulu ada 2-3 years x pernah update. mungkin blogger tersebut busy or tukar url blog. mcm felixia, hanis zalika.. aq rasa ye la.. blog diorang dah tukar sebab tu bloglist aq tak update2x...

apapun, kalau korang sudi tinggalkan alamat blog korang kat komen.. boleh la aq baca2x kalau aq boring. dan kalau best, boleh la aq follow and letak blog korang dalam bloglist aq.. kot la banyak cerita and info yg korang bg best dan useful untuk di baca.. boleh la aq jadi salah sorang pengunjung blog korang untuk setiap entry.. insyallah, kalau ada masa.. hihihi... x pun jadi peminat setia korang.. sekarang ni yg ada dalam bloglist just blogger famous macam abg ben, yuyu, nadia marcello serta kenalan2x aq..

best baca blog ni.. kadang2x hati yang gundah pun boleh hilang sebab ada org senasib. ada kawan bagi penyelesaian. ada org bagi advice... so, jangan lupa tinggalkan alamat blog korang... insyallah, ada masa nanti aq jalan2x key.. daaaa.. salam alaik..



assalamualaikum korang...
macam mana nak naikkan trafik blog? kalau cakap je memang senang... ala... u all tarik je minat org baca apa yg u all tulis. tp, nak tarik tu masalah juga. lebih2x lagi org yang x de skill macam aq ni... hahahaha... tp, for me.. my blog just my diari and one medium utk share apa2x yg aq tau, atau pun pendapat aq.. x lebih dari tu...

namun begitu, lately, baru aq perasan... my bloglist yg aq baca dulu ada 2-3 years x pernah update. mungkin blogger tersebut busy or tukar url blog. mcm felixia, hanis zalika.. aq rasa ye la.. blog diorang dah tukar sebab tu bloglist aq tak update2x...

apapun, kalau korang sudi tinggalkan alamat blog korang kat komen.. boleh la aq baca2x kalau aq boring. dan kalau best, boleh la aq follow and letak blog korang dalam bloglist aq.. kot la banyak cerita and info yg korang bg best dan useful untuk di baca.. boleh la aq jadi salah sorang pengunjung blog korang untuk setiap entry.. insyallah, kalau ada masa.. hihihi... x pun jadi peminat setia korang.. sekarang ni yg ada dalam bloglist just blogger famous macam abg ben, yuyu, nadia marcello serta kenalan2x aq..

best baca blog ni.. kadang2x hati yang gundah pun boleh hilang sebab ada org senasib. ada kawan bagi penyelesaian. ada org bagi advice... so, jangan lupa tinggalkan alamat blog korang... insyallah, ada masa nanti aq jalan2x key.. daaaa.. salam alaik..


beli rumah


assalamualaikum korang...
nak beli rumah, tp, x de simpanan untuk deposit?
korang boleh pegi ke laman sprn..

Image result for mydeposit

aq dapat maklumat berkenaan mydeposit ni daripada kakak ipar aq. dia kata skim ni untuk rumah pertama. diorang akan biayai paling max sebanyak RM30,000.. ada la syarat-syaratnya, korang boleh baca dekat laman web sprn tu ye..

kalau macam kat area nilai ni susah dah nak dapat rumah dengan deposit macam tu. so, aq berkira-kira jugak la nak apply benda ni. tp, kakak ipar aq kata.. mohon je.. x de rumah lagi pun tak pe. nanti bila dah dapat/lulus.. boleh la pk nak beli rumah kat mana...

menurut dia lagi, kebanyakan yang mohon ni adalah orang cina. melayu sangat lah kurang. kalau sebelum ni rumah x kisah baru atau tidak. bermula tahun ni x boleh dah. permohonan hanya untuk rumah yang baharu ye. sebab sebelum ni, ada yang mohon untuk rumah 2nd.. bila dah dapat deposit tu, diorang jual balik rumah dan mohon semula. x boleh nak trace permohonan yang pertama tu. aq pun x faham macam mana.. hahaha.. x ambik port sangat. cuma nak bgtau pembelian hanya untuk rumah baharu sahaja..

dan jugak, permohonan dari kawasan selangor pun kurang, maybe disebabkan dah ada program myselangorku.. alhamdulillah. banyak program yang dijalankan yg membantu bumiputera untuk dapatkan rumah sendiri. doakan aq juga dapat rumah yang sesuai untuk keluarga aq ye...

so, nak beli rumah? jom la mohon. kot lah dapat kan... hik..hik..



assalamualaikum korang...
nak beli rumah, tp, x de simpanan untuk deposit?
korang boleh pegi ke laman sprn..

Image result for mydeposit

aq dapat maklumat berkenaan mydeposit ni daripada kakak ipar aq. dia kata skim ni untuk rumah pertama. diorang akan biayai paling max sebanyak RM30,000.. ada la syarat-syaratnya, korang boleh baca dekat laman web sprn tu ye..

kalau macam kat area nilai ni susah dah nak dapat rumah dengan deposit macam tu. so, aq berkira-kira jugak la nak apply benda ni. tp, kakak ipar aq kata.. mohon je.. x de rumah lagi pun tak pe. nanti bila dah dapat/lulus.. boleh la pk nak beli rumah kat mana...

menurut dia lagi, kebanyakan yang mohon ni adalah orang cina. melayu sangat lah kurang. kalau sebelum ni rumah x kisah baru atau tidak. bermula tahun ni x boleh dah. permohonan hanya untuk rumah yang baharu ye. sebab sebelum ni, ada yang mohon untuk rumah 2nd.. bila dah dapat deposit tu, diorang jual balik rumah dan mohon semula. x boleh nak trace permohonan yang pertama tu. aq pun x faham macam mana.. hahaha.. x ambik port sangat. cuma nak bgtau pembelian hanya untuk rumah baharu sahaja..

dan jugak, permohonan dari kawasan selangor pun kurang, maybe disebabkan dah ada program myselangorku.. alhamdulillah. banyak program yang dijalankan yg membantu bumiputera untuk dapatkan rumah sendiri. doakan aq juga dapat rumah yang sesuai untuk keluarga aq ye...

so, nak beli rumah? jom la mohon. kot lah dapat kan... hik..hik..


Friday, December 22, 2017

jam baby G


assalamualaikum..
so, jam aq ada dalam insta. yg hitam merah tu. aq beli dkt danau kota dengan harga RM120 2 pasang. sepasang dengan en hubby. actually, yang ori orang tu kata RM300++. x mampu kot.. 2 kali ganda.. hihi.. oleh kerana aq ni jenis pakai benda x lama. x nak la ambik risiko beli mahal2x.. kalau biasa2x jam aq Rm15 ke RM30 je... pakai dalam 6 bulan ke setahun. tukar... 

tp, jam ni.. alhamdulillah.. so far, memang okay.. pakai pun ngam je kat tangan. penjual tu kata x boleh kena air. so, awal2x pakai tu memang jaga x bg kena air.. after 2,3 bulan.. kadang2x pakai je jam tu nak basuh pinggan. tp, still jaga jugak la sikit2x.. masuk bulan ke-4. aq ambik wuduk tak tanggal pun.. tp, still okay.. alhamdulillah... 

kalau nak ikut design, memang la yang ori lagi best.. tp, okay la kan... siapa yg jiwa lasak macam aq (lasak ke) hahahaha.. boleh la pakai jam macam ni.. sebab korang x kan rasa nak tukar sangat. tp, kalau jenis jiwa ayu2x gitu.. x yah la kot. takut tak ngam.. jarang perempuan suka pakai macam ni. tp, aq suka.. besar2x.. tahan lasak... kan...

kadang2x jealous tengok jam orang sampau 4-5 ratus.. mak kau.. jam je pun... hahahaha.. tp, x pe lah.. deme ada rezeki lebih Allah bagi kan.. so, aq pakai yg mampu je la.. bukan nak boikot yg ori. just tak mampu pakai je.. kalau mampu, dah lama aq angkat dah... 

so, apapun.. boleh la jalan2x uptown danau kota tu.. sapa yg x pernah pegi, nak shopping.. pusing dulu and jangan segan nak riki harga.. sebab barang lebih kurang sama je tp, harga lain.. harga ni yg paling murah masa aq g dulu.. ada yg jual Rm130.. ada yang jual RM150... nasib baik hubby dok melayan jalan riki harga.. dapat la sepasang jam... harap2x bertahan la lama lagi... amin. doakan...


so, terima kasih sudi baca. daaa.. salam alaik..




assalamualaikum..
so, jam aq ada dalam insta. yg hitam merah tu. aq beli dkt danau kota dengan harga RM120 2 pasang. sepasang dengan en hubby. actually, yang ori orang tu kata RM300++. x mampu kot.. 2 kali ganda.. hihi.. oleh kerana aq ni jenis pakai benda x lama. x nak la ambik risiko beli mahal2x.. kalau biasa2x jam aq Rm15 ke RM30 je... pakai dalam 6 bulan ke setahun. tukar... 

tp, jam ni.. alhamdulillah.. so far, memang okay.. pakai pun ngam je kat tangan. penjual tu kata x boleh kena air. so, awal2x pakai tu memang jaga x bg kena air.. after 2,3 bulan.. kadang2x pakai je jam tu nak basuh pinggan. tp, still jaga jugak la sikit2x.. masuk bulan ke-4. aq ambik wuduk tak tanggal pun.. tp, still okay.. alhamdulillah... 

kalau nak ikut design, memang la yang ori lagi best.. tp, okay la kan... siapa yg jiwa lasak macam aq (lasak ke) hahahaha.. boleh la pakai jam macam ni.. sebab korang x kan rasa nak tukar sangat. tp, kalau jenis jiwa ayu2x gitu.. x yah la kot. takut tak ngam.. jarang perempuan suka pakai macam ni. tp, aq suka.. besar2x.. tahan lasak... kan...

kadang2x jealous tengok jam orang sampau 4-5 ratus.. mak kau.. jam je pun... hahahaha.. tp, x pe lah.. deme ada rezeki lebih Allah bagi kan.. so, aq pakai yg mampu je la.. bukan nak boikot yg ori. just tak mampu pakai je.. kalau mampu, dah lama aq angkat dah... 

so, apapun.. boleh la jalan2x uptown danau kota tu.. sapa yg x pernah pegi, nak shopping.. pusing dulu and jangan segan nak riki harga.. sebab barang lebih kurang sama je tp, harga lain.. harga ni yg paling murah masa aq g dulu.. ada yg jual Rm130.. ada yang jual RM150... nasib baik hubby dok melayan jalan riki harga.. dapat la sepasang jam... harap2x bertahan la lama lagi... amin. doakan...


so, terima kasih sudi baca. daaa.. salam alaik..



Wednesday, December 20, 2017

hp deskjet 1112


assalamualaikum korang... yeay... alhamdulillah.. dah sampai..
oleh kerana lazada buat sale hujung2x tahun ni. aq pun godeh2x la printer untuk kerja next year.. kalau ikut biasa, harga printer ni memang over badget aq. sbb gaji cukup2x je buat bayar hutang dan segalanya.. hahaha... baru perasan aq ni sangat boros orangnya... waaaaa........

apapun, alhamdulillah.. jumpa jugak printer ni.. harganya just rm85. kalau utk personal use.. sesuai je. cumanya dia tak de scanner macam printer yg aq selalu beli.. but so far, okay la.. because color dia pun okay. kalau nak pakai scanner, buat kat sekolah je la.. kiki...

sangat senang. nak install pun senang coz sekarang boleh install pakai internet je. kalau x de internet pun x pe sbb dia ada sediakan cd utk install... 

memang nak mencari printer ni memandangkan tahun depan nak start pakai fail.. actually ada pro and contra untuk fail mengajar ni.. kalau ikut aq, aq suka lagi guna buku.. puas hati.. tau apa yg kita tulis.. bila rph kita buat ready to print. kadang2x kita rasa macam oowwhh.. print je janji ada.. kalau tulis sekurang-kurangnya kita tau apa yg kita tulis kan...

tp, memandangkan most of my class tahun 1. and, akan tulis benda yang sama untuk beberapa kelas. aq rasa better aq pakai benda yg ready to print. tak kan nak tulis benda yang sama setiap hari kan. bored jugak.. cuma maybe akan ada penambahan dengan cara yg berbeza bagi setiap kelas. ye lah.. murid ni lain-lain tahapnya. ada yang kena buat pengayaan, ada yang kena buat pemulihan.. ada yg laju, ada yang lambat.. harapnya semangat tu akan sentiasa ada la untuk didik diorang. selain untuk didik diri sendiri... kadang2x daripada budak pun cikgu terdidik. ada benda baru yg cikgu belajar.. unik..

so, kepada cikgu2x kat luar sana, selamat masuk sekolah semula.. 2018 dah nak tiba.. jom kita ready kan diri.. yeay...

oh, ye korang.. jom la shopping lazada...




assalamualaikum korang... yeay... alhamdulillah.. dah sampai..
oleh kerana lazada buat sale hujung2x tahun ni. aq pun godeh2x la printer untuk kerja next year.. kalau ikut biasa, harga printer ni memang over badget aq. sbb gaji cukup2x je buat bayar hutang dan segalanya.. hahaha... baru perasan aq ni sangat boros orangnya... waaaaa........

apapun, alhamdulillah.. jumpa jugak printer ni.. harganya just rm85. kalau utk personal use.. sesuai je. cumanya dia tak de scanner macam printer yg aq selalu beli.. but so far, okay la.. because color dia pun okay. kalau nak pakai scanner, buat kat sekolah je la.. kiki...

sangat senang. nak install pun senang coz sekarang boleh install pakai internet je. kalau x de internet pun x pe sbb dia ada sediakan cd utk install... 

memang nak mencari printer ni memandangkan tahun depan nak start pakai fail.. actually ada pro and contra untuk fail mengajar ni.. kalau ikut aq, aq suka lagi guna buku.. puas hati.. tau apa yg kita tulis.. bila rph kita buat ready to print. kadang2x kita rasa macam oowwhh.. print je janji ada.. kalau tulis sekurang-kurangnya kita tau apa yg kita tulis kan...

tp, memandangkan most of my class tahun 1. and, akan tulis benda yang sama untuk beberapa kelas. aq rasa better aq pakai benda yg ready to print. tak kan nak tulis benda yang sama setiap hari kan. bored jugak.. cuma maybe akan ada penambahan dengan cara yg berbeza bagi setiap kelas. ye lah.. murid ni lain-lain tahapnya. ada yang kena buat pengayaan, ada yang kena buat pemulihan.. ada yg laju, ada yang lambat.. harapnya semangat tu akan sentiasa ada la untuk didik diorang. selain untuk didik diri sendiri... kadang2x daripada budak pun cikgu terdidik. ada benda baru yg cikgu belajar.. unik..

so, kepada cikgu2x kat luar sana, selamat masuk sekolah semula.. 2018 dah nak tiba.. jom kita ready kan diri.. yeay...

oh, ye korang.. jom la shopping lazada...



Monday, December 18, 2017

semoga kes cikgu tersebut menang esok.


assalamualaikum korang. aq nak mintak tolong korang doakan semoga kes salah seorang cikgu di sini menang esok. 

aq pun x pasti perkara sebenar yang berlaku. tp, berkaitan undang2x yg tidak membenarkan guru untuk memukul murid. hatta memalukan murid depan khalayak ramai pun x boleh. actually, perkara ni depends on parent. ada parent yg okay, dia tau anak dia macam mana. dia akan benarkan guru untuk mendidik dengan cara rotan ni. macam zaman aq dan mereka yang seangkatan dengan aq. kalau citer apa2x kat mak bapak, mau kita di marahnya balik.. cikgu buat la apapun dekat anak saya, jangan sampai patah kaki tangan sudah la.. cikgu pun berpk jugak, takkan la nak patahkan kaki tangan anak orang. 

tp, lain dengan segelintir mak ayah sekarang ni. disebabkan propa si anak, cikgu pulak yang yang jadi mangsa. kalau dakwa sebab nak bela anak yang betul2x baik x pe. ni anak yang nak dibela tu, Allah... nauzubillah la ujian dapat anak begitu jadi pada kita kan... tp, kalau rasa x nak cikgu mendidik anak di sekolah, buat la home schooling dekat rumah. aq sebagai su pibg pun perasan parent sekarang ni lain macam. tak semua. kalau sekolah aq tu kurang daripada 5 peratus yg parent perangai macam ni. perangai yang macam mana? perangai parent yg x hormat cikgu.. asyik nak cari salah cikgu je. sampaikan kerja bukak tutup pagar pun nak marah cikgu memang melampau aq rasa. sekolah x de orang pun cikgu dipersalahkan. walhal dia pun salah ambik anak lewat sangat. memang bahaya, tp x perlu rasanya untuk salahkan cikgu. cikgu bukan baby sitter di sekolah. 

apa akan jadi bila ada parent macam ni? ya, anak2x akan makin melampau. anak2x pun akan hilang rasa hormat dekat cikgu. kalau dari sekolah rendah macam ni. x mustahil di sekolah menengah, murid boleh ugut untuk rogol cikgu, mencarut dekat cikgu, tumbuk cikgu dan sebagainya. selain itu, daripada peratus parent yang sikit macam ni pun, akan berkembang kepada parent yang lain. lebih2x lagi dengan adanya group whatsapp, telegram macam sekarang ni. kalau rasa cikgu di sekolah kerajaan ni tak de nilai. letak bawah tapak kaki.. boleh di pijak2x.. harap hantar la anak g international school or buat home schooling kat rumah je.. sampaikan anak jd gangster pun nak dipertahankan, x boleh di didik, x boleh di asuh di sekolah... didik la sendiri kat rumah.

aq tak cakap semua ya. 80 peratus parent sangat bagus. backup guru-guru di sekolah lebih dari apa yang ada. bantu semuanya, harta, tenaga. terima kasih kepada anda di luar yang macam ni. semoga Allah membalas segala kebaikan korang di luar sana. so, doakan kes cikgu ni esok berjaya ya, dan semoga parent yg mendakwa tu bukak mata dan sedar. 

walaupun ada akta tersebut, x salah kalau parent bertoleransi. selesaikan cara baik di sekolah. cari jalan terbaik untuk bukan sahaja anak2x, bahkan masyarakat di sekeliling..



assalamualaikum korang. aq nak mintak tolong korang doakan semoga kes salah seorang cikgu di sini menang esok. 

aq pun x pasti perkara sebenar yang berlaku. tp, berkaitan undang2x yg tidak membenarkan guru untuk memukul murid. hatta memalukan murid depan khalayak ramai pun x boleh. actually, perkara ni depends on parent. ada parent yg okay, dia tau anak dia macam mana. dia akan benarkan guru untuk mendidik dengan cara rotan ni. macam zaman aq dan mereka yang seangkatan dengan aq. kalau citer apa2x kat mak bapak, mau kita di marahnya balik.. cikgu buat la apapun dekat anak saya, jangan sampai patah kaki tangan sudah la.. cikgu pun berpk jugak, takkan la nak patahkan kaki tangan anak orang. 

tp, lain dengan segelintir mak ayah sekarang ni. disebabkan propa si anak, cikgu pulak yang yang jadi mangsa. kalau dakwa sebab nak bela anak yang betul2x baik x pe. ni anak yang nak dibela tu, Allah... nauzubillah la ujian dapat anak begitu jadi pada kita kan... tp, kalau rasa x nak cikgu mendidik anak di sekolah, buat la home schooling dekat rumah. aq sebagai su pibg pun perasan parent sekarang ni lain macam. tak semua. kalau sekolah aq tu kurang daripada 5 peratus yg parent perangai macam ni. perangai yang macam mana? perangai parent yg x hormat cikgu.. asyik nak cari salah cikgu je. sampaikan kerja bukak tutup pagar pun nak marah cikgu memang melampau aq rasa. sekolah x de orang pun cikgu dipersalahkan. walhal dia pun salah ambik anak lewat sangat. memang bahaya, tp x perlu rasanya untuk salahkan cikgu. cikgu bukan baby sitter di sekolah. 

apa akan jadi bila ada parent macam ni? ya, anak2x akan makin melampau. anak2x pun akan hilang rasa hormat dekat cikgu. kalau dari sekolah rendah macam ni. x mustahil di sekolah menengah, murid boleh ugut untuk rogol cikgu, mencarut dekat cikgu, tumbuk cikgu dan sebagainya. selain itu, daripada peratus parent yang sikit macam ni pun, akan berkembang kepada parent yang lain. lebih2x lagi dengan adanya group whatsapp, telegram macam sekarang ni. kalau rasa cikgu di sekolah kerajaan ni tak de nilai. letak bawah tapak kaki.. boleh di pijak2x.. harap hantar la anak g international school or buat home schooling kat rumah je.. sampaikan anak jd gangster pun nak dipertahankan, x boleh di didik, x boleh di asuh di sekolah... didik la sendiri kat rumah.

aq tak cakap semua ya. 80 peratus parent sangat bagus. backup guru-guru di sekolah lebih dari apa yang ada. bantu semuanya, harta, tenaga. terima kasih kepada anda di luar yang macam ni. semoga Allah membalas segala kebaikan korang di luar sana. so, doakan kes cikgu ni esok berjaya ya, dan semoga parent yg mendakwa tu bukak mata dan sedar. 

walaupun ada akta tersebut, x salah kalau parent bertoleransi. selesaikan cara baik di sekolah. cari jalan terbaik untuk bukan sahaja anak2x, bahkan masyarakat di sekeliling..


concert adeq

betapa luasnya mulut dia..
tngah2x menaip, dengar soundtrack belakang tabir... rupanya, ada budak kecik buat concert lemah semangat namanya... mulut punya luas nyanyi.. tp, kondisi badan lesu x bermaya... hahahaha... kelakar betul anak aq sorang ni.. cuba teka budak ni tengah nyanyi lagu apa? jawab kat ruangan komen kat bawah ye...


malam ni x tau la nak tdoq pkui berapa budak ni. sebab ptg td pkui 6 dah tdoq sampai 8 lebey...
jangan jd burung hantu dah la deq..



betapa luasnya mulut dia..
tngah2x menaip, dengar soundtrack belakang tabir... rupanya, ada budak kecik buat concert lemah semangat namanya... mulut punya luas nyanyi.. tp, kondisi badan lesu x bermaya... hahahaha... kelakar betul anak aq sorang ni.. cuba teka budak ni tengah nyanyi lagu apa? jawab kat ruangan komen kat bawah ye...


malam ni x tau la nak tdoq pkui berapa budak ni. sebab ptg td pkui 6 dah tdoq sampai 8 lebey...
jangan jd burung hantu dah la deq..



postpaid best.


assalamualaikum korang...
siapa peminat celcom?? digi??? maxis??? dan yang seantero dengannya? hari ni aq nak citer2x pasal line phone. untuk pengetahuan korang, aq ni dulu peminat tegar celcom.. pernah pakai digi, maxis... 2,2 x lekat. pakai setahun 2, lepas tu abih x pakai sampai ke sudah.. celcom jugak yg bertahan.. x pasti la sebab celcom warna faveret aq, blue... hahahaha... nonsense je kan... tp, memang lama aq pakai celcom.. lebih kurang 12 tahun celcom bertahan dengan jiwa aq..

sampailah pada suatu hari, my hubby perkenalkan aq dengan u mobile... ya Allah, bersyukur sangat sebab ikut hubby tukar kepada u mobile ni.. aq ambik postpaid yg 70++ tu... sebab budak cenonet 2 orang tu suka tengok youtube.. risau dibelasahnya deme nengok youtube, keja ummienya terbengkalai...

apa bestnya u mobile ni... okay, firstly.. kalau line u mobile dekat tempat korang, ambik la u mobile post paid ni.. macam dkt rumah mak and bapak aq, x de line sangat utk tenet u mobile ni.. tp, still masih boleh call la.. apa yg paling best pasal umobile ni.. dia punya call and message ke semua nombor adalah free.. jd, x yah pk kredit habis ke apa ke.. bercakap la sampai habis bateri.. hahahaha...

yang keduanya.. data dia bg bersesuaian la... aq pernah habis before waktunya.. tp, waktu tu nak kata batak pun ye... kiki... baru try kan.. memang hentam citer korea yang 40++ series tu.. tp, okay la.. sebab lebih kurang seminggu lagi nak due baru habis data video.. tu x kire yg youtube and lain2x...

aftre that month, penggunaan data memang no problem. walaupun the kids banyak tengok youtube.. memang pakai sebulan x habis la kata...

and macam yg lain jugak.. whatsapp, telegram memang free all d time.. walaupun data habis. still masih boleh pakai...

satu je yg aq x berapa gemar u mobile, kalau ada yg tertunggak payment dia.. memang tenet slow nak mampus.. macam x de internet je.. so, bayar la on d time ye.. and kadang2x memang slow line aq. tp, hubby punya okay. maybe phone pun jadi faktor.. apapun, secara kesuluruhannya, memang aq puas hati dengan u mobile.. jom korang join kitorang pakai u mobile...
celcom.. sorry sangat2x.. terpaksa tukar.. ada org cakap, although u all bagi data banyak, tp, data u all cepat habis... huhu...

tu je kot nak share dengan korang... pesanan je.. kalau line u mobile tempat korang teruk. x yah la pakai ye.. pakai yg line tempat korang okay.. daaa.. assalamualaikum..



assalamualaikum korang...
siapa peminat celcom?? digi??? maxis??? dan yang seantero dengannya? hari ni aq nak citer2x pasal line phone. untuk pengetahuan korang, aq ni dulu peminat tegar celcom.. pernah pakai digi, maxis... 2,2 x lekat. pakai setahun 2, lepas tu abih x pakai sampai ke sudah.. celcom jugak yg bertahan.. x pasti la sebab celcom warna faveret aq, blue... hahahaha... nonsense je kan... tp, memang lama aq pakai celcom.. lebih kurang 12 tahun celcom bertahan dengan jiwa aq..

sampailah pada suatu hari, my hubby perkenalkan aq dengan u mobile... ya Allah, bersyukur sangat sebab ikut hubby tukar kepada u mobile ni.. aq ambik postpaid yg 70++ tu... sebab budak cenonet 2 orang tu suka tengok youtube.. risau dibelasahnya deme nengok youtube, keja ummienya terbengkalai...

apa bestnya u mobile ni... okay, firstly.. kalau line u mobile dekat tempat korang, ambik la u mobile post paid ni.. macam dkt rumah mak and bapak aq, x de line sangat utk tenet u mobile ni.. tp, still masih boleh call la.. apa yg paling best pasal umobile ni.. dia punya call and message ke semua nombor adalah free.. jd, x yah pk kredit habis ke apa ke.. bercakap la sampai habis bateri.. hahahaha...

yang keduanya.. data dia bg bersesuaian la... aq pernah habis before waktunya.. tp, waktu tu nak kata batak pun ye... kiki... baru try kan.. memang hentam citer korea yang 40++ series tu.. tp, okay la.. sebab lebih kurang seminggu lagi nak due baru habis data video.. tu x kire yg youtube and lain2x...

aftre that month, penggunaan data memang no problem. walaupun the kids banyak tengok youtube.. memang pakai sebulan x habis la kata...

and macam yg lain jugak.. whatsapp, telegram memang free all d time.. walaupun data habis. still masih boleh pakai...

satu je yg aq x berapa gemar u mobile, kalau ada yg tertunggak payment dia.. memang tenet slow nak mampus.. macam x de internet je.. so, bayar la on d time ye.. and kadang2x memang slow line aq. tp, hubby punya okay. maybe phone pun jadi faktor.. apapun, secara kesuluruhannya, memang aq puas hati dengan u mobile.. jom korang join kitorang pakai u mobile...
celcom.. sorry sangat2x.. terpaksa tukar.. ada org cakap, although u all bagi data banyak, tp, data u all cepat habis... huhu...

tu je kot nak share dengan korang... pesanan je.. kalau line u mobile tempat korang teruk. x yah la pakai ye.. pakai yg line tempat korang okay.. daaa.. assalamualaikum..


Friday, December 15, 2017

running man.. i'm back


assalamualaikum korang...
cari benda yg boleh buat korang gelak, menyenangkan hati yang duka lara? aq sarankan korang tengok running man... aq antara peminat setia running man ni.. dulu la.. masa zaman universiti memang follow sebab boleh hilang stress... kadang2x aksi diorang ni boleh gelak sampai guling2x.. tp, bukanlah semua episod.. ada episeod sendiri...

drpd ahli yang ramai.. jihyo jadi ahli tetap, jong kook sparta, monday couple, lepas tu.. stop sbb habis zaman u.. jenis tengok siaran kat tv and astro kat rumah.. bila masuk zaman praktikal untuk cikgu, x de la nak follow sbb peruntukan memang x de untuk internet.. sampai kawin, sampai ada anak 2 ni... semalam baru aq start bukak balik... and macam aq kata tak semua episod best, so, godeh2x jugak la episod mana yang best...

and sekarang, diorang dah ada ahli baru rupanya lepas gary tinggalkan group diorang.. siapa yang nak tengok running man ni aq sarankan untuk tengok dari episod awal.. supaya korang tau perjalanan game dia macam mana... tp, sekarang adegan kejar mengejar dah tak banyak dah.. hide and seek pun x banyak dah... tp, boleh la jugak nak layan... 

so, untuk episod ahli baru, korang boleh klik kat sini ye... semoga hilang stress korang...



assalamualaikum korang...
cari benda yg boleh buat korang gelak, menyenangkan hati yang duka lara? aq sarankan korang tengok running man... aq antara peminat setia running man ni.. dulu la.. masa zaman universiti memang follow sebab boleh hilang stress... kadang2x aksi diorang ni boleh gelak sampai guling2x.. tp, bukanlah semua episod.. ada episeod sendiri...

drpd ahli yang ramai.. jihyo jadi ahli tetap, jong kook sparta, monday couple, lepas tu.. stop sbb habis zaman u.. jenis tengok siaran kat tv and astro kat rumah.. bila masuk zaman praktikal untuk cikgu, x de la nak follow sbb peruntukan memang x de untuk internet.. sampai kawin, sampai ada anak 2 ni... semalam baru aq start bukak balik... and macam aq kata tak semua episod best, so, godeh2x jugak la episod mana yang best...

and sekarang, diorang dah ada ahli baru rupanya lepas gary tinggalkan group diorang.. siapa yang nak tengok running man ni aq sarankan untuk tengok dari episod awal.. supaya korang tau perjalanan game dia macam mana... tp, sekarang adegan kejar mengejar dah tak banyak dah.. hide and seek pun x banyak dah... tp, boleh la jugak nak layan... 

so, untuk episod ahli baru, korang boleh klik kat sini ye... semoga hilang stress korang...


Nur farAh ibtisam


assalamualaikum korang...
anak is benda rezeki yang Allah kurniakan depan mata. alhamdulillah... untuk aq, untuk mendapatkan anak tidaklah sesusah mana. x seperti sesetengah wanita lain yg perlu pergi jumpa doktor, cuba jus itu, cuba tablet ini, cuba susu sinun, cuba cucuk sana-sini.. senang je.. boleh dikatakan newlead tu terus melekat je... tp, nak menjaga amanah ni, allahu akbar.. memang menguji kesabaran tau.. boleh stress sesangat sampai kadang-kadang rasa, bagusnya kalau diorang ni x de lagi.. astaghfirullah al-azim.. that was sangat tidak patut. kalau korang terfikir macam tu, istighfar banyak2x.. aq tak nafikan kadang-kadang aq pun macam tu jugak... huhu..

hari ni aq nak perkenalkan anak aq yg second.. her name was... macam kat tajuk tu... kalau nak tau yang mana satu, boleh tengok dekat sebelah entry ni... my instagram... cer cari yg pipi gebu2x, putih-putih, sengehnya menawan. itulah cik farah ibtisam...

nak kata she was genius, actually, common sahaja... tp, early age of 2, dia dah boleh buka youtube sendiri.. 2 year and a half, by observing, she can play the pilot simulator.. walaupun x faham pun misinya apa. she can choose the plane, open the game, and bawak plane tu walau akhirnya terhempas.. just nak bgtau, she was a type yg agak addict dengan gadjet.... mungkin salah kami sendiri as parent.. betul org kata, kadang-kadang kita nak anak kita diam, kita bagi gadjet ni. senang dan mudah nak buat kerja...

but, at the end, ia akan menyusahkan kita balik... macam farah, although kitorang agak control apa yang dia tengok, pengaruhnya sangat cepat dan besar... kadang2x org yang nak merosakkan manusia ni jahatnya x bertempat.. senang je, tanam ideologi from babies lagi.. padahal benda simple je.. buat character cartoon, pasang lagu yg kids suka, tp buat benda tak senonoh.. contohnya campak barang sana-sini, tak puas hati melalak, hempas barang, lawan cakap org dewasa... benda tu kalau kita tengok biasa je, tp sebenarnya kesannya sangat mendalam.. ia akan jadi habit.. di tanam dalam minda those kids sampai satu tahap memang kita susah nak handle..

macam farah. yes, dia belajar bad attitude from youtube, benda as simple as kids song but with a bad example.. dia akan tiru cara budak tu x dapat barang and bad attitude yg lain... for her, those sikap adalah example in life...

sangat tak bagus.. so, bg korang yg ada anak di luar sana. kalau korang ada masalah yg sama dengan aq, korang kena ajar diorang utk tidak terlalu bergantung dengan gadjet ni... these kids diorang tak boleh nampak, so, cuba sembunyikan gadjet dr pandangan mata diorang. ajak diorang buat benda lain yg melibatkan fizikal dan pancaindera korang. aq tak kata kena larang terus penggunaan gadjet. tp, cuba hadkan... wish me success utk farah jugak..

key, korang. selamat malam. assalamualaikum...



assalamualaikum korang...
anak is benda rezeki yang Allah kurniakan depan mata. alhamdulillah... untuk aq, untuk mendapatkan anak tidaklah sesusah mana. x seperti sesetengah wanita lain yg perlu pergi jumpa doktor, cuba jus itu, cuba tablet ini, cuba susu sinun, cuba cucuk sana-sini.. senang je.. boleh dikatakan newlead tu terus melekat je... tp, nak menjaga amanah ni, allahu akbar.. memang menguji kesabaran tau.. boleh stress sesangat sampai kadang-kadang rasa, bagusnya kalau diorang ni x de lagi.. astaghfirullah al-azim.. that was sangat tidak patut. kalau korang terfikir macam tu, istighfar banyak2x.. aq tak nafikan kadang-kadang aq pun macam tu jugak... huhu..

hari ni aq nak perkenalkan anak aq yg second.. her name was... macam kat tajuk tu... kalau nak tau yang mana satu, boleh tengok dekat sebelah entry ni... my instagram... cer cari yg pipi gebu2x, putih-putih, sengehnya menawan. itulah cik farah ibtisam...

nak kata she was genius, actually, common sahaja... tp, early age of 2, dia dah boleh buka youtube sendiri.. 2 year and a half, by observing, she can play the pilot simulator.. walaupun x faham pun misinya apa. she can choose the plane, open the game, and bawak plane tu walau akhirnya terhempas.. just nak bgtau, she was a type yg agak addict dengan gadjet.... mungkin salah kami sendiri as parent.. betul org kata, kadang-kadang kita nak anak kita diam, kita bagi gadjet ni. senang dan mudah nak buat kerja...

but, at the end, ia akan menyusahkan kita balik... macam farah, although kitorang agak control apa yang dia tengok, pengaruhnya sangat cepat dan besar... kadang2x org yang nak merosakkan manusia ni jahatnya x bertempat.. senang je, tanam ideologi from babies lagi.. padahal benda simple je.. buat character cartoon, pasang lagu yg kids suka, tp buat benda tak senonoh.. contohnya campak barang sana-sini, tak puas hati melalak, hempas barang, lawan cakap org dewasa... benda tu kalau kita tengok biasa je, tp sebenarnya kesannya sangat mendalam.. ia akan jadi habit.. di tanam dalam minda those kids sampai satu tahap memang kita susah nak handle..

macam farah. yes, dia belajar bad attitude from youtube, benda as simple as kids song but with a bad example.. dia akan tiru cara budak tu x dapat barang and bad attitude yg lain... for her, those sikap adalah example in life...

sangat tak bagus.. so, bg korang yg ada anak di luar sana. kalau korang ada masalah yg sama dengan aq, korang kena ajar diorang utk tidak terlalu bergantung dengan gadjet ni... these kids diorang tak boleh nampak, so, cuba sembunyikan gadjet dr pandangan mata diorang. ajak diorang buat benda lain yg melibatkan fizikal dan pancaindera korang. aq tak kata kena larang terus penggunaan gadjet. tp, cuba hadkan... wish me success utk farah jugak..

key, korang. selamat malam. assalamualaikum...


Wednesday, December 13, 2017

rpt pendidikan islam tahun 1 2018


assalamualaikum korang...
so, hmmm.. lagi seminggu je cuti.. lepas tu dah start sekolah... arggghhh...

apapun, tugas kan.. semoga amanah dalam menjalankannya... siapa nak rpt tahun 1 macam kat bawah ni?

SK BATANG BENAR,
71700 MANTIN,
NEGERI SEMBILAN



RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN
PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 1 2018


DISEDIAKAN OLEH :
PN NURUL NADIAH BINTI KAMARUZZAMAN
GURU PENOLONG AGAMA



سكوله  كبغساءن  باتغ بنر, 71700 منتين, نضري سمبيلن
رانخغن فغاجرن  تاهونن  فنديديقن  إسلام  تاهون 1 ˛ 2018
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ميغضو  ترنسيسي (2-19/1)
3 - 1
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.1
1.1
4 (22-26/1)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.2
1.1
5 (29/1-2/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.3
3.1.4
3.1
1.2.1
1.2
6 (5-9/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.2
1.2
7 (12-15/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.3
1.2
8 (19-23/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.3
4.1.4
4.1
1.2.4
1.2
9 (26/1-2/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.1
5.1.2
5.1
1.2.5
1.2
10 (5-9/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.3
5.1
1.2.6
1.2
11 (12-16/3)
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.2.1
7.2
6.1.1
6.1.2
6.1
1.3.1
1.3
12 (26-30/3)
7.2.1
7.2
6.1.3
6.1
1.3.2
1.3
13 (2-6/4)
7.2.2
7.2
3.2.1
3.2.2
3.2
1.3.3
1.3.4
1.3
14 (9-13/4)
7.2.2
7.2
3.2.3
3.2.4
3.2
1.4.1
1.4
15 (16-20/4)
7.2.3
7.2
4.2.1
4.2.2
4.2.3
4.2
1.4.2
1.4.3
1.4
16 (23-27/4)
7.2.3
7.2
4.2.4
4.2.5
4.2
1.5.1
1.5
17 (30/4-4/5)
7.3.1
7.3
5.1.1
5.1.2
5.1
1.5.2
1.5
18 (7-11/5)
7.3.1
7.3
5.1.3
5.1.4
5.1
1.5.3
1.5.4
1.5
19 (14-18/5)
7.3.2
7.3
5.2.1
5.2.2
5.2.3
5.2.4
5.2
1.6.1
1.6.2
1.6
20 (21-25/5)
7.3.2
7.3
6.2.1
6.2.2
6.2
1.6.2
1.6.3
1.6
21 (28/5-1/6)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.3.3
7.3
6.2.3
6.2.4
6.2
1.6.3
1.6.4
1.6
22 (4-8/6)
7.3.3
7.3
3.3.1
3.3.2
3.3
1.7.1
1.7
23 (25-29/6)
7.4.1
7.4
3.3.3
3.3.4
3.3
1.7.2
1.7.3
1.7
24 (2-6/7)
7.4.1
7.4
4.3.1
4.3.2
4.3
1.8.1
1.8.2
1.8.3
1.8
25 (9-13/7)
7.4.2
7.4
4.3.3
4.3.4
4.3
1.8.4
1.8.5
1.8
26 (16-20/7)
7.4.2
7.4
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.1
1.9.2
1.9.3
1.9
27 (23-27/7)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.4
1.9.5
1.9
28 (30/7-3/8)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.10.1
1.10.2
1.10
29 (6-10/8)
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.10.3
1.10.4
1.10
30 (13-17/8)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.11.1
1.11.2
1.11.3
1.11
31 (27-30/8)
7.5.3
7.5
6.4.1
6.4.2
6.4.3
6.4
2.1.1
2.1.2
2.1
32 (3-7/9)
7.5.3
7.5
6.4.4
6.4.5

6.4
1.12.1
1.12.2
1.12.3
1.12.4
1.12
33 (10-14/9)
7.6.1
7.6
4.4.1
4.4.2
4.4
2.1.3
2.1.4
2.1
34 (17-21/9)
7.6.1
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.13
35 (24-28/9)
7.6.2
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
2.2.1
2.2.2
2.2
36 (1-5/10)
7.6.2
7.6
6.3.1
6.3.2
6.3
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.14
37 (8-12/10)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.6.2
7.6
6.3.3
6.3.4
6.3.5
6.3
2.2.1
2.2.2
2.2
38 (15-19/10)
7.6.2
7.6
4.5.1
4.5.2
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
39 (22-26/10)
7.6.2
7.6
4.5.3
4.5.4
4.5.5
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
40 (29/10-2/11)


دسدياكن  اوليه :
______________________
  استاذة  نورالنادية بنت قمرالزمن
ضورو  فنولوغ  اضام

سكولة كبغساءن باتغ بنر

so, aq just pakai no item je.. item dia aq guna dskp... kalau korang nak boleh pm ye.. tp, kalau lappy korang x de, font jawi, kena install dulu, masukkan dalam font lappy korang... kalau tak, huruf2x melayu tu memang akan jadi arab la.. contoh, pa jadi fa... so, selamat sambut tahun 2018 korang...



assalamualaikum korang...
so, hmmm.. lagi seminggu je cuti.. lepas tu dah start sekolah... arggghhh...

apapun, tugas kan.. semoga amanah dalam menjalankannya... siapa nak rpt tahun 1 macam kat bawah ni?

SK BATANG BENAR,
71700 MANTIN,
NEGERI SEMBILAN



RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN
PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 1 2018


DISEDIAKAN OLEH :
PN NURUL NADIAH BINTI KAMARUZZAMAN
GURU PENOLONG AGAMA



سكوله  كبغساءن  باتغ بنر, 71700 منتين, نضري سمبيلن
رانخغن فغاجرن  تاهونن  فنديديقن  إسلام  تاهون 1 ˛ 2018
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ميغضو  ترنسيسي (2-19/1)
3 - 1
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.1
1.1
4 (22-26/1)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.1
3.1.2
3.1
1.1.2
1.1
5 (29/1-2/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
3.1.3
3.1.4
3.1
1.2.1
1.2
6 (5-9/2)
7.1.1
7.1.2
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.2
1.2
7 (12-15/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.1
4.1.2
4.1
1.2.3
1.2
8 (19-23/2)
7.1.3
7.1.4
7.1
4.1.3
4.1.4
4.1
1.2.4
1.2
9 (26/1-2/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.1
5.1.2
5.1
1.2.5
1.2
10 (5-9/3)
7.1.3
7.1.4
7.1
5.1.3
5.1
1.2.6
1.2
11 (12-16/3)
جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.2.1
7.2
6.1.1
6.1.2
6.1
1.3.1
1.3
12 (26-30/3)
7.2.1
7.2
6.1.3
6.1
1.3.2
1.3
13 (2-6/4)
7.2.2
7.2
3.2.1
3.2.2
3.2
1.3.3
1.3.4
1.3
14 (9-13/4)
7.2.2
7.2
3.2.3
3.2.4
3.2
1.4.1
1.4
15 (16-20/4)
7.2.3
7.2
4.2.1
4.2.2
4.2.3
4.2
1.4.2
1.4.3
1.4
16 (23-27/4)
7.2.3
7.2
4.2.4
4.2.5
4.2
1.5.1
1.5
17 (30/4-4/5)
7.3.1
7.3
5.1.1
5.1.2
5.1
1.5.2
1.5
18 (7-11/5)
7.3.1
7.3
5.1.3
5.1.4
5.1
1.5.3
1.5.4
1.5
19 (14-18/5)
7.3.2
7.3
5.2.1
5.2.2
5.2.3
5.2.4
5.2
1.6.1
1.6.2
1.6
20 (21-25/5)
7.3.2
7.3
6.2.1
6.2.2
6.2
1.6.2
1.6.3
1.6
21 (28/5-1/6)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.3.3
7.3
6.2.3
6.2.4
6.2
1.6.3
1.6.4
1.6
22 (4-8/6)
7.3.3
7.3
3.3.1
3.3.2
3.3
1.7.1
1.7
23 (25-29/6)
7.4.1
7.4
3.3.3
3.3.4
3.3
1.7.2
1.7.3
1.7
24 (2-6/7)
7.4.1
7.4
4.3.1
4.3.2
4.3
1.8.1
1.8.2
1.8.3
1.8
25 (9-13/7)
7.4.2
7.4
4.3.3
4.3.4
4.3
1.8.4
1.8.5
1.8
26 (16-20/7)
7.4.2
7.4
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.1
1.9.2
1.9.3
1.9
27 (23-27/7)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.9.4
1.9.5
1.9
28 (30/7-3/8)
7.5.1
7.5
4.3.5
4.3.6
4.3.7
4.3
1.10.1
1.10.2
1.10
29 (6-10/8)
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.10.3
1.10.4
1.10
30 (13-17/8)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.5.2
7.5
5.3.1
5.3.2
5.3
1.11.1
1.11.2
1.11.3
1.11
31 (27-30/8)
7.5.3
7.5
6.4.1
6.4.2
6.4.3
6.4
2.1.1
2.1.2
2.1
32 (3-7/9)
7.5.3
7.5
6.4.4
6.4.5

6.4
1.12.1
1.12.2
1.12.3
1.12.4
1.12
33 (10-14/9)
7.6.1
7.6
4.4.1
4.4.2
4.4
2.1.3
2.1.4
2.1
34 (17-21/9)
7.6.1
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.13
35 (24-28/9)
7.6.2
7.6
4.4.3
4.4.4
4.4.5
4.4
2.2.1
2.2.2
2.2
36 (1-5/10)
7.6.2
7.6
6.3.1
6.3.2
6.3
1.13.1
1.13.2
1.13.3
1.14
37 (8-12/10)


جاوي
عقيدة
القرءان
ميغضو
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
ستندرد فمبلاجرن
ستندرد كاندوغن
7.6.2
7.6
6.3.3
6.3.4
6.3.5
6.3
2.2.1
2.2.2
2.2
38 (15-19/10)
7.6.2
7.6
4.5.1
4.5.2
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
39 (22-26/10)
7.6.2
7.6
4.5.3
4.5.4
4.5.5
4.5
2.2.3
2.2.4
2.2
40 (29/10-2/11)


دسدياكن  اوليه :
______________________
  استاذة  نورالنادية بنت قمرالزمن
ضورو  فنولوغ  اضام

سكولة كبغساءن باتغ بنر

so, aq just pakai no item je.. item dia aq guna dskp... kalau korang nak boleh pm ye.. tp, kalau lappy korang x de, font jawi, kena install dulu, masukkan dalam font lappy korang... kalau tak, huruf2x melayu tu memang akan jadi arab la.. contoh, pa jadi fa... so, selamat sambut tahun 2018 korang...