view my entries with this:

Friday, March 24, 2017

Dvb2... Tv channel


Assalamualaikum korang... Haaa... Rumah ad tv... Ad home ariel tp gambo x berapa nk cantik? Jom cari dvb2... Itu kot namanya...

My experience la. Mula2x hubby beli tv dgn agak2x dapat la channel because rumah tinggi.. Dapat memang la dapat tp gambar x berapa nak cantik... Tp, kalau dah biasa susah, okay je kan... Then, aq try dvb2 ni.. Malangnya x dpt channel malaysia.. Luar malaysia pun x dapat.. Oleh kerana ingatkan masalah ariel.. Kami pun tukar ariel mahal sikit.. 30 hinggit gitu.. Home channel la.. Still x dapat signal..

Then, my adeq ipaq beli ariel lg mahal... Nak dekat 100 kot harganya.. Oleh kerana kat rumah dia still x dapat channel.. Suami ambik ariel tu bawak balik rumah.. Tup..tup.. Dapat.. Gambar cantik macam astro.. Tp tu la.. Angin kuat sikit.. Sat2x hilang la gambar tu.. Tp, so far okay la..

So, bg korang yg ada masalah yg sama.. Dok tanya kat org kalau pakai home ariel pun boleh dapat.. Tipu la sbb nak tak nak kena beli jugak ariel luar and agak mahal jugak.. Baru dapat catch up signal.... Sekian.. Harap dapat bantu korang....


Thursday, March 23, 2017

Bila farah ibtisam suka selfie


Assalamualaikum korang...

Minggu cuti ni abie dgn ummie bawak balik perlis.. Puncanya kesilapan kawan baik abie yg majlis kawennya x jadi.. X de jodoh... Tp, oleh kerana tiket dah beli.. Layan je la kan... Apapun.. Si adeq farah makin suka selfie and tengok gambaq sendiri... Badjet retis la tu..





Lepas sgopping mainan kat kedai 2 hinggit...





Kakak pulak la ni suka jadi drama queen.. Ada je reaksi pelik dia nak buat.. Kiki..



Pengalaman naik flight II


Assalamualaikum korang... Kali ni nak share pasal naik flight pulak... Hmmm... X banyak pun citer... Cuma tips naik flight...

1. Booking tiket awai, insyallah ada tiket mirah drpd beli ots...
2. Gerak utk check in awai... Macam biasa takit jd benda yg luar biasa...
3. Check in via machine utk print tiket (self check in)
4. Better just bawak beg galas.. Cuba la muatkan barang korang dalam beg yg boleh letak dlm kabin and bukan dkt tempat simpanan beg.. Beg kami lagi mahai dr seat.. 80 hinggit.. That was hidden payment yg x terjangka.. Kalau lebih muatan pun kena gak... Kecuali la korang kaya... Belasah je la kan..
5. X yah order makan melalui agensi penerbangan.. Mahai... Kecuali korang kayo.. Kalau setakat perjalanan 30 minit, 45 minit.. Tdoq je la dalam flight tu...

Apapun, bestnya naik flight ni sbb cepat... Tdoq pun x puas rasanya.. Kiki... So, selamat bercuti korang...



Teruja naik troli and escalator...


Bye...




Pengalaman naik keretapi ets...

Assalamualaikum... Hye mommies and dadies kat luar sana... Hari ni aq nak share pengalaman aq and family balik perlis naik ets train.. Ala... Ketapi yg ada pramugari tu.. Hahaha.. Tu dia... But actually, peranan pramugari dlm tu x de la macam kapal terbang.. Hihi...

Orait... First of all.. En abg booking online je tiket keretapi... Oleh kerana first time, mamang melenggang la... But, prosedur yg sepatutnya... After korang bayar secara atas talian tu, korang kena print tiket tu... Tp, kalau korang belum print, korang boleh pegi kat kaunter tiket utk print.. Tp, ambik masa sebab ada nombor giliran... Jadi, geraklah awai, key...

So, far.. Sakit pinggang jugak la perjalanan 5 jam dr kl ke perlis tu... Tp, maybe sbb kotorang ada 4 tp ambik seat 2 je.. And nak cerita kat korang, lepas ni x mo la naik dah bawak budak kecik.. Stress sbb si adeq x nak duduk diam.. Nak bg jalan, train dok  goyang... X bagi jalan... Ya allah.. Hingaq satu train.. Malu kat orang... At last kena marah.. Penat nangis... Tdoq... Tu pun, x sampai destinasi dah sibuk ajak pi kat pintu...

Belanja gambaq sikit...


Naik uber.. Tweehihihi...




Jam ke 2, x mau duduk dah.. Jenuh ummie abie.. Sampai stress la duduk dlm tu...


X sabaq dah nak keluar.. Ajak abie g pintu.. Padahal ad 10 minit lg nak sampai.. Berdiri ja la 10 minit tu...

So, tips naik train...

1. Book tiket online, print tiket
2. Gerak 1 jam awal supaya x kelam kabut kat kl central, kot la jadi apa2x ka... Kan..
3. Bawak makanan ringan as sandwich or beli siap2x... Makanan dalam train mahai.. Walau x bg bawak... Ramai je aq tengok yg bawak.. Siap ke ep ci ag makan dlm tu.. So, peraturan x boleh bawak makanan tu x rigid sangat la...
4. Siapkan diri nak tdo kalau g sendiri
5. Kalau ada anak2x, ambik seat yg hujung dlm gerabak sebab ada meja.. Senang nak makan or buat aktiviti yg x membosankan...


Tp, bg kami... X de la nak naik ketapi lagi dah... Hahahaha... So, selamat bercuti semua....




Wednesday, March 8, 2017

x dapat br1m 2017


assalamualaikum semua.. nak mencoret sikit je kat sini sebab tak de le banyak masa nak mencoret.. hahaha...

so, cerita pasal x dapat br1m.. menunggu duit tak masuk2x... tengok status masih dalam proses... pergi la ke pejabat lhdn... after ngomel2x.. dia kata dia akan cuba unlock password supaya kami boleh cek sendiri dari semasa ke semasa...

bila declare begitu, masih jugak x dapat bukak.. dia suruh pegi lhdn... so, apa fungsinya pegawai tersebut.. persoalannya kenapa dia x cuba on the spot tp suruh customer balik dulu.. boleh ke x boleh buat? then, keluar cerita ramia yg tak dapat br1m disebabkan ssm... sape nak jugak sila buat rayuan... sebenarnya ramai yg layak tp, tak dapat disebabkan kes terpencil yg x declare harta, yang layak but still dapat.. tp, secara keseluruhannya sebenarnya ramai lagi yg tak layak daripada layak...

actually, kalau status dan kompemkan sebab munasabab tak dapat, mungkin la boleh buat rayuan ke apa ke? tp, kes aq ni, status dalam proses memanjang.. nak buat rayuan pun x boleh... huhu...

suami dah lama berputus harap... and now aq juga tidak lagi menaruh harapan dekat br1m tu... ada rezeki Allah bagi la... sebagai motivasi.. berbelanja la sekadar yg mampu.. bila lihat org lain mewah.. cuba be positif sebab ramai lagi orang yang redha dengan kesusahan... syukurlah walaupun dapat makan nasi lauk telur hari2x sebab ada ramai lagi yg hanya dapat makan nasi dengan kicap sahaja.. kalau aq yg gaji something k ni pun sesak apatah lagi yang cuma 1000++..

apapun, sekiranya terdapat subjek yg tidak amanah dalam pengurusan harta kerajaan ini, aq doakan mereka tidak tenang di dunia dan di akhirat.. siapa nak belanja aq and family makan sangat2x di alu-alukan... hahahaha...

semoga rakyat malaysia tekal dan tabah dalam menghadapi ujian. Ingat, kita ada Allah... nak mintak, mintak la kat Dia sebab harta dalam dunia ni semua Dia yang punya. bye...