view my entries with this:

Friday, June 9, 2017

shopping raya bangi


assalamualaikum korang... salam ramadhan. dah masuk fasa kedua kan... hari ni aq tugas kat sekolah. so, buat rajin la menapak ke sekolah ni... hihi..

so, apapun hari ni nak citer pasal shopping baju raya. actually, en hubby ajak jalan g bangi hari tu and ternampak lah si ummie dengan kemeriahan butik di bangi ni. Masyallah. rambang mata. tengok butik saja pun dah rambang mata apetah lagi nak masuk tengok baju2x kat dalam butik tu.

dek terpkikir kepenatan shopping dengan menyeret budak comey 2 orang tu. so, ummie pun buat la tindakan bijak tanya kengkawan kat fb. ye, betul. kalau bujang, atau x de anak lagi... boleh lagi la nak meronda-ronda butik-butik berjenama kat situ kan... kot la ada sale 80%. material kain okay dapat discount 80%.. sape tak nak kan... tp, aq sedar aq dah beranak 2.. hahaha.. x larat la nak menyeret kakak imani dan adeq farah tu. kalau baby pun dah x larat ape tah lagi dah pandai berlari.

so, pada hari yang dijanjikan, bergerak lah kami ke bangi. so, hajat ummie nak tengok butik2x berjenama tu x menjadi la sebab aq ni jenis malas nak pk banyak2x... better masuk 1 kedai, berkenan.. grab, amik, bayar... sbb tu aq x leh jadi icon fasionista... hua..hua..hua...

nasihat aq, kalau korang duduk nilai, boleh je nak pegi nilai 3, or niali square. barang kat sana murah. tp, actually, aq tengok sama je la harga dengan gene martino buat sale. still 150 jugak. baju kurung biasa tu. dengan berpanas-panasan. recommend by sepupu hubby, kitorang pun menapak la ke bangi gateway . kat situ pun ada jugak butik2x. tp, kitorang fokus kat bahagian jualan kat dalam tu. senang.... pusing2x satu tempat je. untuk 2017 ni, maybe kenan dengan mok cun styel, banyak giler kebarung di jual. aq tak minat sangat sebab nampak pinggang. lagi2x en abg tu kan...

dipendekkan cerita, baju perempuan lagi banyak dari lelaki. kami grab baju en hubby dulu. dapat la kurta comel dengan harga rm99. sale la tu. penghabisan stok. ummie pulak jenis tak kesah. pegi keluar tempat booth2x jualan banyak tu.. pusing2x jumpa la jubah yang sesuai dengan color baju en hubby. plain tp, lengan dengan ada design. comel juga bila dilihat. terus amik, grab 1, bayaq.. mudahnya i shopping. design ni aq rasa ada je kat nilai 3 tp, masa shopping baju anak2x hari tu tak nampak. alhamdulillah. aq berkenan and hubby okay. rm89.

lepas tu cari kasut anak2x kat tingkat atas. mak aih... naik2x atas korang tau ada lagi jualan... ummie pun istighfar, jaga pandangan takut membazir beli sepasang lagi... hahaha.. terus set kat kepala..

kasut anak..
kasut anak..
kasut anak..

x banyak orang juai kasut. tp, alhamdulillah jumpa satu booth.. pilihan utk kasut baby memang banyak. utk umur 2 tahun ke atas x banyak pilihan. tp, kasut dia memang best. lembut.. selesa sangat nak pakai. ambik dua pasang rm88. ummie pulak pegi la kedai favourite ummie. kedai bee bee kat pekan nilai tu. kasut kat situ murah. tp, kualiti kurang. walaupunkualiti kurang, kalau sedap pakai di kaki kira okay la kan... sesuai la utk family yg sederhana macam aq. rm22. so, total kami belanja rm298. separuh bonus abih... hahahaha

banyak lagi nak pk. duit raya, kuih raya. kalau ikut bonus tu memang x cukup. tp, tu la. belanja la sekadar yang termampu. it's not a big deal. biar la orang nak kata apa. sbb ada orang lagi susah daripada aq. maybe nak beli baju raya pun x dapat. bersyukur sangat sebab dapat apa yang dah ada ni. semoga keadaan ekonomi keluarqa kita dan ekonomi negara bertambah baik. x yah banyak sangat cukai kot.. cukai banyak, hutang masih bertambah setiap tahun buat aq confuse sebenarnya. nampak x perbelanjaan mengikut Islam x  de. negara berhutang, rakyat di didik untuk berhutang. hutang makin bertambah sahaja. Ya Allah, didik lah aq menjadi seorang yang penjimat. dan berilah kesempatan kepada aq dan seluruh ahli keluarga aq utk melangsaikan hutang2x kami, ya Allah..


okay la korang. selamat bershopping ye semua. salam alaik.. gambaq aq post untuk entry raya ye.. daaa...



Friday, June 2, 2017

Ramadhan 1438H


Assalamualaikum  korang..
Wah, baru nak update blog? Kesian kat my bloggie nie.. Dulu ad lappy memang rajin mengupdate.. Bila dah x de lappy ni. Nak update macam x de mood sangat sbb update pakai phone lain rasanya dengan update dengan lappy.. Sape sama pendapat dengan aq angkat tangan.. Haa.. Kan..

So, hari ni dah 6 ramadhan. Busy since seminggu sebelum raya lagi. Kat sekolah memeng everyday ada program. Start dengan hari guru on 22nd mei sampai la 26th mei pelancaran maal hijrah. And now, nampak gayanya kawan2x cikgu dah aim aq as mc.. Lorh, mintak2x la ad org lain yg jd mc jugak. Boring lah kan org yg sama. Aq pun naik boring jugak.. Hahaha.. Tp, layankan saja lah..

And 1st ramadhan macam banyak sangat benda nak kena buat. Since gaji and tunggakan baru masuk. Baru la nak tengok2x proton tu.. Kena tukar tayar, servis, roadtax.. So, habis semua tunggakan guna utk benda2x ni. X do la saving.

Sampai hari ke 3 ramadhan aq dah x sabaq nak beli baju raya.. Berjalan2x la ke nilai 3 cari baju. Malangnya, baju anak2x je dapat cekup. Ummie dan abie yielek.. Tu pun x berkenan dengan warnanya.. Mau la ummie yg sorang ni tangkap lagi sepasang untuk budak2x tu..

Since keluar waktu siang.. Badan kakak nia dah jd tak stabil. Perangai pun menjadi sbb badan x berapa nak best.. X kuasa pulak ummie nak melayan. Tp kekadang kesian jugak. Hmmm.. And since 5th ramadhan kami dah start masak saje kat rumah.. Jd boring pulak dengan bazaar kan.. Lagi nikmat masak sendiri. Bak kata abienya...

And pagi ni tergerak nak masak nasi goreng je for sahur. Since nasi pun banyak lebih. Hmm.. Rezeki tu.. X luak makan smalam padahal kenyang yg amat. Abie try masak kasui thai.. X berapa menjadi. Ummie try ayam bakar thai.. Abie kata okay la.. Macam masak ayam utk nasi ayam yg sedap.. Ececeh.. Yg sedap tu, ummie tambah sendirik.
 Krik..krik..

Dan di kala ini, tngah menahan alahan
 Ya allah. Gatal gile idung. Resdung makin kuat kan.. Tp, masih boleh di layan.. Hahaha.. Okay la korang.. Sampai sini dulu la ye..




Riang terlebih princesses ni. Tak pe la nak.. Janji bahagia... So, jom.. Nak gerak abie bangun sahur.. Bye..



Friday, March 24, 2017

Dvb2... Tv channel


Assalamualaikum korang... Haaa... Rumah ad tv... Ad home ariel tp gambo x berapa nk cantik? Jom cari dvb2... Itu kot namanya...

My experience la. Mula2x hubby beli tv dgn agak2x dapat la channel because rumah tinggi.. Dapat memang la dapat tp gambar x berapa nak cantik... Tp, kalau dah biasa susah, okay je kan... Then, aq try dvb2 ni.. Malangnya x dpt channel malaysia.. Luar malaysia pun x dapat.. Oleh kerana ingatkan masalah ariel.. Kami pun tukar ariel mahal sikit.. 30 hinggit gitu.. Home channel la.. Still x dapat signal..

Then, my adeq ipaq beli ariel lg mahal... Nak dekat 100 kot harganya.. Oleh kerana kat rumah dia still x dapat channel.. Suami ambik ariel tu bawak balik rumah.. Tup..tup.. Dapat.. Gambar cantik macam astro.. Tp tu la.. Angin kuat sikit.. Sat2x hilang la gambar tu.. Tp, so far okay la..

So, bg korang yg ada masalah yg sama.. Dok tanya kat org kalau pakai home ariel pun boleh dapat.. Tipu la sbb nak tak nak kena beli jugak ariel luar and agak mahal jugak.. Baru dapat catch up signal.... Sekian.. Harap dapat bantu korang....


Thursday, March 23, 2017

Bila farah ibtisam suka selfie


Assalamualaikum korang...

Minggu cuti ni abie dgn ummie bawak balik perlis.. Puncanya kesilapan kawan baik abie yg majlis kawennya x jadi.. X de jodoh... Tp, oleh kerana tiket dah beli.. Layan je la kan... Apapun.. Si adeq farah makin suka selfie and tengok gambaq sendiri... Badjet retis la tu..





Lepas sgopping mainan kat kedai 2 hinggit...





Kakak pulak la ni suka jadi drama queen.. Ada je reaksi pelik dia nak buat.. Kiki..



Pengalaman naik flight II


Assalamualaikum korang... Kali ni nak share pasal naik flight pulak... Hmmm... X banyak pun citer... Cuma tips naik flight...

1. Booking tiket awai, insyallah ada tiket mirah drpd beli ots...
2. Gerak utk check in awai... Macam biasa takit jd benda yg luar biasa...
3. Check in via machine utk print tiket (self check in)
4. Better just bawak beg galas.. Cuba la muatkan barang korang dalam beg yg boleh letak dlm kabin and bukan dkt tempat simpanan beg.. Beg kami lagi mahai dr seat.. 80 hinggit.. That was hidden payment yg x terjangka.. Kalau lebih muatan pun kena gak... Kecuali la korang kaya... Belasah je la kan..
5. X yah order makan melalui agensi penerbangan.. Mahai... Kecuali korang kayo.. Kalau setakat perjalanan 30 minit, 45 minit.. Tdoq je la dalam flight tu...

Apapun, bestnya naik flight ni sbb cepat... Tdoq pun x puas rasanya.. Kiki... So, selamat bercuti korang...



Teruja naik troli and escalator...


Bye...




Pengalaman naik keretapi ets...

Assalamualaikum... Hye mommies and dadies kat luar sana... Hari ni aq nak share pengalaman aq and family balik perlis naik ets train.. Ala... Ketapi yg ada pramugari tu.. Hahaha.. Tu dia... But actually, peranan pramugari dlm tu x de la macam kapal terbang.. Hihi...

Orait... First of all.. En abg booking online je tiket keretapi... Oleh kerana first time, mamang melenggang la... But, prosedur yg sepatutnya... After korang bayar secara atas talian tu, korang kena print tiket tu... Tp, kalau korang belum print, korang boleh pegi kat kaunter tiket utk print.. Tp, ambik masa sebab ada nombor giliran... Jadi, geraklah awai, key...

So, far.. Sakit pinggang jugak la perjalanan 5 jam dr kl ke perlis tu... Tp, maybe sbb kotorang ada 4 tp ambik seat 2 je.. And nak cerita kat korang, lepas ni x mo la naik dah bawak budak kecik.. Stress sbb si adeq x nak duduk diam.. Nak bg jalan, train dok  goyang... X bagi jalan... Ya allah.. Hingaq satu train.. Malu kat orang... At last kena marah.. Penat nangis... Tdoq... Tu pun, x sampai destinasi dah sibuk ajak pi kat pintu...

Belanja gambaq sikit...


Naik uber.. Tweehihihi...




Jam ke 2, x mau duduk dah.. Jenuh ummie abie.. Sampai stress la duduk dlm tu...


X sabaq dah nak keluar.. Ajak abie g pintu.. Padahal ad 10 minit lg nak sampai.. Berdiri ja la 10 minit tu...

So, tips naik train...

1. Book tiket online, print tiket
2. Gerak 1 jam awal supaya x kelam kabut kat kl central, kot la jadi apa2x ka... Kan..
3. Bawak makanan ringan as sandwich or beli siap2x... Makanan dalam train mahai.. Walau x bg bawak... Ramai je aq tengok yg bawak.. Siap ke ep ci ag makan dlm tu.. So, peraturan x boleh bawak makanan tu x rigid sangat la...
4. Siapkan diri nak tdo kalau g sendiri
5. Kalau ada anak2x, ambik seat yg hujung dlm gerabak sebab ada meja.. Senang nak makan or buat aktiviti yg x membosankan...


Tp, bg kami... X de la nak naik ketapi lagi dah... Hahahaha... So, selamat bercuti semua....




Wednesday, March 8, 2017

x dapat br1m 2017


assalamualaikum semua.. nak mencoret sikit je kat sini sebab tak de le banyak masa nak mencoret.. hahaha...

so, cerita pasal x dapat br1m.. menunggu duit tak masuk2x... tengok status masih dalam proses... pergi la ke pejabat lhdn... after ngomel2x.. dia kata dia akan cuba unlock password supaya kami boleh cek sendiri dari semasa ke semasa...

bila declare begitu, masih jugak x dapat bukak.. dia suruh pegi lhdn... so, apa fungsinya pegawai tersebut.. persoalannya kenapa dia x cuba on the spot tp suruh customer balik dulu.. boleh ke x boleh buat? then, keluar cerita ramia yg tak dapat br1m disebabkan ssm... sape nak jugak sila buat rayuan... sebenarnya ramai yg layak tp, tak dapat disebabkan kes terpencil yg x declare harta, yang layak but still dapat.. tp, secara keseluruhannya sebenarnya ramai lagi yg tak layak daripada layak...

actually, kalau status dan kompemkan sebab munasabab tak dapat, mungkin la boleh buat rayuan ke apa ke? tp, kes aq ni, status dalam proses memanjang.. nak buat rayuan pun x boleh... huhu...

suami dah lama berputus harap... and now aq juga tidak lagi menaruh harapan dekat br1m tu... ada rezeki Allah bagi la... sebagai motivasi.. berbelanja la sekadar yg mampu.. bila lihat org lain mewah.. cuba be positif sebab ramai lagi orang yang redha dengan kesusahan... syukurlah walaupun dapat makan nasi lauk telur hari2x sebab ada ramai lagi yg hanya dapat makan nasi dengan kicap sahaja.. kalau aq yg gaji something k ni pun sesak apatah lagi yang cuma 1000++..

apapun, sekiranya terdapat subjek yg tidak amanah dalam pengurusan harta kerajaan ini, aq doakan mereka tidak tenang di dunia dan di akhirat.. siapa nak belanja aq and family makan sangat2x di alu-alukan... hahahaha...

semoga rakyat malaysia tekal dan tabah dalam menghadapi ujian. Ingat, kita ada Allah... nak mintak, mintak la kat Dia sebab harta dalam dunia ni semua Dia yang punya. bye...