view my entries with this:

Wednesday, May 29, 2013

keyakinanQu keegoanQu



assalamualaikum korang..
aq baru sedar hari nie bahawa keyakinan aq adalah keegoan aq...
makna kate, setiap kali aq yakin..
makin yakin diri aq kepada sesuatu itu...
makin susah aq nak terima pendapat orang lain...
sebab tu aq cakap keyakinan aq juga merupakan keegoan aq..
so, sekarang.. aq perlu pilih yang mana...
yakin diri ke... ego...
macam mana aq nak yakin diri pada masa yang sama mengelakkan diri dari bersikap egois...
hmmm... bagi aq sendiri..
better untuk aq merendah diri je la kot..
and bila keadaan tertentu je aq akan bg cadangan and comes up to the front...
aq tak suka bila aq bg cadangan orang tentang..
jadik, bila berada dalam satu kumpulan yang ada individu cuba untuk jadi leader..
and at the same time aq pown macam tu..
mula la aq pandang kerek kat budak tu...
tp, secara jujurnya... orang itu juga mempunyai pe'el yang sama macam aq...
jadiknya x pe lah...
biar aq yang sedar nie beralah...
sebab aq mula sedar ramai yg tak senang dengan sikap tersebut...
aq---- seorang yg tak suka org yg suka tunjuk act...
jadi, aq tak nak jadi begitu...
diharapkan Allah sentiasa menjadikan aq sebagai salah satu daripada golongan hambaNya yang merendah diri...
amin ya rab al-alamin...
bagi sesiapa yang pernah terasa dengan sikap aq...
aq mintak maaf key...
huhu...
it's my mistake..
agak lupe diri kan...
ngee...
but everybody make mistake..
and tolong bantu aq dan doakan aq untuk jadi muslimah yang diredhaiNya...
thankz korang...
(,")


Monday, May 27, 2013

bridal.. dah jumpa, yeay!!!



assalamualaikum korang...
tanggal 26 mei...
aktiviti...

start pagi, pkul 10.30 pagi dah bertolak keluar dah...
1 jam awal daripada perancangan..
arie nie mak ajak pegi rumah wak toha...
nak kate sedare, x jugak kot.. maybe kawan lama mak dengan bapak masa kat kampung dulu..
bila kate jawe, hah.. semua la sedare... kiki...

tp, al-kisahnya, adik wak toha nie, bik Yah nie dah berpisah dengan suami dia...
dan kenduri yang kitorang attend nie adalah kenduri kawen untuk beliau bersama dengan suami barunya..
alhamdulillah, tahniah diucapkan...
kadang-kadang ade org pandang jelek je dekat golongan nie..
ye la, dah tua2x pun nak kawen...
tp, itu sebenarnya tak salah di sisi Islam..
selama mana ia mendatangkan kebaikan...
itulah jalan yang terbaik..
semoga bikYah dah tak susah sama seperti hidup bersama suami dia dulu..
dia bekerja, suami dok senang lenang...
ish... pelik pulak zaman sekarang nie...
sang suami pulak tak de rasa bersalah ke, kesian ke kat si isteri nie...
siap halau dr rumah bila dah tak suka..
habis di humban semua barang kepunyaan isteri tu keluar...
tp, yang mengetahui hanyalah Dia..
aq cerita kat sini sebagai pengajaran la...
sang suami, andai kata dah tak ada rasa cinta di hati tu..
biarlah kesetiaan membaluti perhubungan itu..
kan lebih hikmah...
hmm...

habis, dalam pukul 11.30 pagi..
aq gi riki pulak bridal kak ida...
meh aq nak kenalkan...
kak ida nie orang kampung aq...
khidmat bridal dia diberi nama edamans' bridal...
harga agak berpatutan aq rasa...
tp, aq x gi tempat lain pun sebab khidmat dia agak memuaskan jugak la...
dari kakak sulung ngan abg pun memang guna khdimat kak ida nie..
dan oleh kerana itu, aq dapat banyak diskaun la kerana mereka assume my family sebagai pelanggan tetap...

pelamin nikah + hiasan bilik + hiasan konopi + 1 kali mekap + 1 pasang baju baru = RM1750..
rasa ok ke tak?
ok kan... total nie tambah 200 sebab baju kawen tu buat baru..
i org pertama yg akan pakai dan ukuran badan pown ikut ukuran badan i ang my hubby to be...
tp, aq tak kisah sangat pun kowt pasal harga nie...
sambil tolong2x kak ida nie sebab dulu kebanyakannya, suami dia yang buat...
sekarang dah tinggal dia sorang...
sebab anak2x, gigihkan jugak teruskan hidup walaupun terkejar sana-terkejar sini...
ibu kan...
subhanallah.. semoga dia diberi kekuatan untuk meneruskan legasinya...

actually, takut jugak x sempat...
sebab kawan2x yang nak kawen pada bulan yang sama semua dah beres dah bab2x nie..
nasib baik la kak ieda terima lagi..
kalau tak, muncong jugak aq dibuatnya...
bridal atau perkhidmatan jahitan baju nikah kak ieda nie boleh di sekitar besout, sungkai, bidor dan teluk intan..
facebooknya aq dah sertakan dekat atas...
kedai dia kat besout ada sungkai pun ada gak..
so, boleh la datang jenguk ea...



nie pelamin yg arwah suami kak ieda sediakan...


yang nie pulak mekap kak ida..
natural je kan...
weee...
gatai... kiki...

siap deal kemhuan diri dgn kak ida...
aq pun gerak gi ipg...
waaa.. dah nak exam.. dah nak abis da...
harap2x aq lulus dgn kepujian la jugak..
x mampu la korang nak cemerlang..
huhu..


so, harap hari korang lebih bermakna berbanding hari sebelumnya..
salam alaik wa barakallahufik...


Monday, May 20, 2013

cannot get close to them



assalamualaikum korang...
haaa....
lagi 3 hari je lagi untuk habis praktikum...
lagi 2 minggu untuk habis study kat maktab..
tinggal 3 bulan lagi untuk menamatkan zaman bujang...wwweeeeeeeee...

tp, ape yg aq fikir sekarang just nak habis belajar je....
lepas nie just boleh gain ilmu using bacaan...
stress pulak rasa study secara formal nie...
lebih2x lagi bila dok jauh nie...
jauh dengan ibubapa...
dengan orang2x kat sini pown tak ngam....
tp, salah aq jugak kowt...
sebabnya... aq buat kerja memang ikut mood aq...
sape yang dapat manage dengan mood aq nie, boleh la berada dekat hampir dengan diri nie...
tp, kalau sape yang x dapat nak catch up...
memang secara sedar aq katakan.. "sorry"..
aq nak ikut jalan diorang memang agak susah...
dengan attitude yang macam nie, rasa payah jugak...
aq akan jadi pengikut yang setia kepada siapa yang boleh back up aq dari belakang...
aq boleh jadi leader yang baik bila orang betul2x angkat aq as a leader...
tp, kalau u as a leader buat x heran je kat aq...
aq pown x heran je dengan u...
and kalau u angkat aq jadi leader tapi tak dengar and x ikut ape yang aq nak..
memang kerja tak jadi la...
heyh... susah jugak kerja ikut mood nie...
tp, aq tak reti la nak ubah...
makna katanya, orang kene rapat and get close dengan aq dulu baru aq akan give them the best...

dalam hal nie, bila mengajar dok jauh dari rumah...
memang betul, prestasi kerja sangat teruk...
aq dok dalam dunia aq je la...
without back up...
hmm..
but me, for myself memang selalu ada keingingan nak bagi yang terbaik...
tp, ternyata... banyak lagi ilmu dalam bidang pendidikan nie yang perlu aq timba...
untuk menjadi guru yang baik, 10 tahun itu belum tentu cukup...
akhir kata, semoga korang and diri aq jugak succeed...
doakan perjalanan kita diredhai dan sentiasa dilindungiNya...
amiiinnn...
sape yang puasa hari nie?
yes, geng!! hahaha...
selamat berbuka korang...


Tuesday, May 14, 2013

coloring untuk kanak-kanak



assalamualaiku korang...
hmmm.. hari nie nak kene buat pentaksiran untuk budak2x nie...
aq terfikir, macam mana la nak kasik anak2x aq nie diam tanpa banyak bicara sebab pentaksiran hari nie melibatkan faced one to one...
maksudnya kene panggil sorang...sorang... budak2x nie...
masalahnya sekarang...
anak2x 1c3 aq nie... hyper tahap stylo...
tie ngajar pown tak de nye nak duduk tempat...
nak berjalan je..
nak pukul.. dah pukul pun...
x berkesan... memang pe'el x leh duk tempat dia diam2x..
kalau sorang boleh la nak handle lagi...
nie dah lebih 5 orang..
aduih.. pening...

so, arie nie aq nak try bagi diorang mewarna..
then, sambil tu buat pentaksiran...
arie tu aq dah try jenis perkataan, tp utk anak2x aq yang kelas nie, x berkesan...
maybe sebab diorang x berminat kowt...
jadiknya, arie nie aq try gambar animal pulak...


taraaa...
nilai hari nie adalah saling bekerjasama dan tidak suka kepada pergaduhan...
berkongsi susah dan senang...
dan yang paling penting, siapakah yang menciptakan haiwan tersebut...
jawapannya - - - 
BETUL - tuhan kita Allah swt...
kalau korang nak print untuk anak2x u all, silakan...

nak cerita pasal ape ea ayam nie...?
citer2x yang islamic sikit...
hmmmm...
kitaran hidup boleh kot.. kan???



Tuesday, May 7, 2013

aishwarya rai getting fat now...



assalamualaikum korang..
my lovely aishwarya rai dah temok...
betol..betol.. 
naik sungguh badan dia..
orang kate kalau badan naik nie, makna kate rumah tangga bahagia...
x gitu....
tp, dia sangat open..
u know.. kadang2x kalau icon artis macam dia...
bila dulunya top model, badan naik cenggini...
malu nak keluar, nak tunjuk kat umum kan..
but she's quite steady...
i bet dia mesti ada benda besar nak capai...
maybe untuk filem terbaru dia ke...
or, utk promote produk slim dia sendiri ke kan...
kan...
so, kite tunggu okay...
by the, her gurl cute la...
nak kate ikut muka dia, macam tak...
nak kata ikut muka suami dia pun tak jugak...
but still cute..


suka sangat appearance dia dalam citer nie...
sweet...
and now...


by the way... yg penting, u take care of your health okay...
dan juga...
semoga dibukakan hati for u and husband to see the One..
till then..



Monday, May 6, 2013

delivered




delivered... indeed...
hahaha...
so, makna kate...
x leyh la main2x..
and jangan la main-mainkan budak penghantar pizza tu..
sampai rupanya..
kih2x...
tp, yg upsetnya...
dia panggil aq PUAN..
alamak deq, akak tak kawen lg la..
terasa tua betol..
nasib baik lampu depan tu memang x leyh bukak..
jadik, akak maafkan ekau okay...
hah..hah...

x sampai 20 minit lepas dapat bill list tu...
budak tu sampai...
panas lagi... cheese dia pun boleh tarik2x lagi...
sebab panas lagi kan...
so, overall..
delivery puas hati la..
cumer order online je lambat sikit...
aaarrrggghhh.. makan 2 slice dah kenyang dah...
so, yg lebih tu aq bagi rommate aq..
mintak depa tolong abihkan...
alhamdulillah...
rezeki malam nie... esok kene berjimat pulak..
kih2x... hmmm...
tu la.. makan tak beringat... bajet nak sedap je... keluar malas..
esok diet!! hmmmm...
apepun, selamat mencuba la buat korang...
tambahkan banyak2x pengalaman...
weeeee........
salam alaik wa barakallahufik...


pizzaHut online delivery



assalamualaikum...
sekarang aq tngah try order pizza hut online...
first try nie...
ya Allah.. lambat giler...
better kalau guna phone call je...
senang...
just sebut ape je nak...
done, dia sampai...
kite bayar...
boleh makan...
using online... nak tunngu proceed satu order nie pun dah makan masa sejam..
jap, aq tengok help kejap...
help dia pun tak berfungsi...
hahaha...
ketawa ironi aq dibuatnya...
adoiyai...

tp, the more u try.. makin okay pulak...




siap order..


type order jenis macam nie sesuai bagi mereka yang malu nak cakap2x kat phone or takut tersasul nak cakap sebab tak biasa kan...
heh..heh.. 
so, aq sedang menunggu ketibaan pizzaHut aq..
kite tengok ea..
sampai ke idak pizza nya..
till the next entry...


nothing...



assalamualaiku korang...
so, i will start to write my diary again...
tp, sebenarnya...
x banyak benda pun yang berlaku...
just write je ape aq suka...
nama pown my diary kan...
huhu...

Friday, May 3, 2013

sumpah laknat saiful bukhari..



sumpah laknat saiful bukhari..
related to this isue...
i harap korang tak ambil mudah untuk tuduh mane2x pihak..
sebelum ape2x, jom tengok ape kate ustaz azhar idrus...

aq try tengok jugak video sumpah lakat saiful tu..
aq try nak bezakan video tu wether betul atau tak...
tp, tak reti ak trace ...
tambahan pulak kualiti video dia rendah...
so, aq pun gatal tangan tengok comment2x kat bawah tu...
for me, myself..
aq tak belahkan mane2x pihak sebab diorang and Allah je tau ape yg berlaku sebenarnya...
cuma aq nak tegur sikit la pasal pengomen2x tegar kat dalam tu..
jangan la keluar kate-kate melulu...
biarlah Allah yang menentukan...
bila korang salahkan saiful padahal korang tak tau perkara yang sebenar...
apa yg korang katakan itu juga boleh jadi satu fitnah..
kecuali la korang kompem2x tau dan yakin yg liwat antara mereka tu betul2x tidak berlaku...
baru la pernyataan korang memperlekehkan saiful tu bukan satu fitnah..
tp, korang kene bg kenyataan pulak la kan berkenaan kes tu..
eh, tp kes dah tutup kan...
hmmm... macam2x..

mungkin kite tak sedar tentang perkara tersebut...
tp, x pe..
kite saling mengingatkan...
Allah itu maha Adil dan maha Mengetahui...
berserah dan berdoalah kepada Dia...
akhir kata, semoga kite sentiasa dilindungiNya...
di dunia dan di akhirat...
ameennnn...