view my entries with this:

Wednesday, September 29, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn ImAN..


ahaa...
jom masuk rukun iman yang ketiga, iaitu:
beriman kepada kitab-kitab
okay..
frasa kitab-kitab disebut merujuk kepada aper ek?
nampaknyer bukan kitab al-Quran sahaja yg kiter perlu beriman tp jugak ada kitab lain
haa..
mesti ader yg dah dapat teka..
betul!!
selain al-Quran al-karim, kiter juga perlu beriman dengan 3 kitab lain iaitu:
kitab taurat, injil dan zabur

Kitab Taurat diturunkan kepada Nabi Allah Musa alaihissalam. Kandungan kitab Taurat mengandungi hukum-hukum syariat serta iktikad yang betul, benar dan diredhai Allah.

Kitab Zabur pulak diturunkan kepada Nabi Allah Daud alaihissalam. Kandungan kitab Taurat mengandungi fatwa-fatwa, doa, zikir, nasihat-nasihat atau peringatan yang mesti dijalankan oleh umat Nabi Allah Daud

sebagaimana firman Allah swt dalam surah al-israk ayat 55 yang bermaksud:

Kami (Allah) telah memberikan kitab Zabur kepada Nabi Daud

Injil pula diturunkan kepada Nabi Allah Isa alaihissalam, mengandungi wahyu-wahyu Allah yang mengajar manusia kembali meyembah Allah

al-Quran al-Karim
haa.. kitab nie la yg paling terkenal@famous dikalangan kiter
ia merupakan wahyu yang diturunkan oleh Allah swt kepada nabi kiter nabi Muhammad saw pada 17 ramadhan (shahru al-mubarakah_bulan keberkatan)
melalui perantaraan malaikat jibril
di turunkan dalam bahasa arab
merupakan kitab terakhir yang diterima manusia sebagai petunjuk kepada pengamalan agamaNya yang suci
juger sebagai mukjizat yang menjadi bukti_dalil kenabian nabi Muhammad saw
ia diturunkan di Makkah dan Madinah

penyampaian al-Quran kepada kita adalah secara mutawatir
maksudnyer, secara berperingkat-peringkat 
sebab itu dalam pengajian ulum al-Quran kiter ader pengkhususan dalam sebab nuzul ayat

aik? kene percayer kitab agama lain jugak ker?

saya nak tanyer...
aper yg kourank maksudkan dengan agama lain tu?
haa.. ader yg tak faham nie..
kiter berbalik semula kepada perkataan Islam itu sendiri
bagi saya, Islam itu bukanlah merujuk kepada agama yg di ajarkan oleh Rasulullah saw semata-mata
Islam itu lebih kepada suatu agama yang mana basic kepada kepercayaannya adalah:
mengabdikan diri kepada Allah swt, mengikuti perintahNya dan meninggalkan laranganNya
itu adalah Islam..
jadi, tidak kirelah dia umat nabi ibrahim ker, nabi musa ker, nabi daud ker, nabi Isa hatta umat nabi Muhammad sekalipun..
sekiranya dia mengabdikan dirinya kepada Allah, patuh_taat dengan perintahNya, meninggalkan laranganNya, maka dia adalah seorang Islam

aaaa.. maner aci cam tu..
hehe.. aci kat estet dik..
cuba kourank fikir..

firman Allah swt dalam surah ali Imran ayat 19 yg bermaksud:

"Sesungguhnya agama (yang diridhai) di sisi Allah
hanyalah Islam. Tiada berselisih orang-orang yang
telah diberi Al Kitab kecuali sesudah datang
pengetahuan kepada mereka, karena kedengkian (yang
ada) di antara mereka. Barangsiapa yang kafir terhadap
ayat-ayat Allah maka sesungguhnya Allah sangat cepat
hisab-Nya."
kalau umat nabi terdahulu bukan Islam, maka mereka tak de la diterima oleh Allah swt 
agama mereka. 
justeru ditempatkan di nerakalah mereka.
kalau begitu, nampak sangat ketidakadilan Allah swt yg terkenal dengan sifat
 Maha Adil
yg nie lagi la tak acik, bukan??
(,")

aper citer pulak dengan Bible..
baik! nama Bible digunakan kepada kitab Injil yang telah diselewengkan oleh pengikutnya 
berpandukan nafsu mereka
segala ajarannyer telah di ubah-ubah dan diputar-belitkan sehingga berlaku percanggahan 
antara 1 ayat dengan 1 ayatnyer yang lain
doktrin ketuhanan yg dikenali oleh mereka; iaitu tuhan anak, tuhan bapa dan roh al-Qudus 
telah jelas membuktikan percanggahannya dengan konsep agama Islam
oleh itu, katakan 'TIDAK' untuk beriman dengan kitab Bible


p/s mari kita beramal, semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan rahmatNya
ameen

jOm ceRitA pAsaL rUKUn ImAN..




okay, rukun Iman yg kedua:
beriman kepada malaikat-malaikat


malaikat merupakan makhluk yang diciptakan oleh Allah drpd cahaya.
saya menyebut malaikat-malaikat sebab malaikat ada banyak


Menurut sebuah hadis dari Rasulullah s.a.w.: "Sesungguhnya Allah mencipta malaikat dan jin juga manusia 10 bahagian. Kadar malaikat 9 bahagian, jin dan manusia satu bahagian. Allah ciptakan dari satu bahagian itu dipecahkan kepada 10 bahagian. 9 bahagian daripadanya adalah bilangan jin dan hanya satu bahagian sahaja bilangan manusia"





kire, lebey kurang macam nie la..huhu..
nampak tak gambarannyer?




jadi, cuba la kourank kire, manusia ader beraper, pastu buat kire2x..my blogger semua mantap bukan bab kire2x neyh? hehe..


mereka ini disifatkan oleh Allah dengan sifat patuh dan taat kepada Allah
taat di sini juger bermaksud tidak pernah ingkar akan perintah Allah
statement kat atas nie sy letak sebab budak falsafah buleh deny_timbulkan persoalan lain sebab diorang nie pakar dialektika
hehe..
malaikat-malaikat juger tidak mempunyai jantina sama ada lelaki, perempuan, jantan mahupun betina




tiba-tiba saya tertanya:
adakah malaikat mempunyai akal?
sebab mereka tahu yg mana adalah perbuatan baik dan jahat
sebagaimana yang ditentukan malaikat yang ditugaskan untuk mencatat amalan kiter: manusia
hmm..
diorang ader akal ker?
haaa...
kalau kourank nak tau..
malaikat juger mempunyai akal, juga mempunyai roh
tp, diorank tidak diciptakan dengan nafsu

sama ada seks, makan, minum aper tah lagi membeli-belah
tak macam manusia
ngee..(,")
oleh yang demikian, mereka sentiasa taat kepada the One yg menciptakan mereka dan kiter semua
sebagaimana firmanNya dalam surah al-tahrim ayat 6 yang bermaksud:

 (Malaikat) tidak pernah menderhakai Allah terhadap apa
yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang
diperintahkan.

ada 10 malaikat yg kiter wajib tau:
1. malaikat jibril: malaikat jibril ditugaskan untuk menyampaikan wahyu
2. malaikat mikail: ia ditugaskan unutk mengawal kesejahteraan manusia; seperti menghantar hujan, angin, kesuburan tanah dan lain2x..
3. malaikat israfil: tugasan malaikat israfil adalah berkaitan dengan hari kiamat; iaitu ketika tiba hari kiamat dan ketika manusia dibangkitkan dengan meniup sangkakala
4. malaikat izrail: malaikat izrail ditugaskan untuk mencabut nyawa
sama ada manusia atau makhluk lain yang bernyawa
hal ini termasuklah binatang walau sekecil semut sekalipun
ader tak kourank terfikir pasal tu
hmmm..
5. malaikat munkar
6. malaikat nakir
malaikat munkar dan nakir bertugas menyoal manusia di alam kubur
mereka akan datang dengan keadaan yang menakutkan sekiranya kiter berat amalan kejahatan
manakala mereka yang beramal dengan amalan kebajikan, akan didatangai dengan wajah yang indah
subhanallah
7. malaikat rakib: ia bertugas unutk mencatit amalan kebaikan
8. malaikat atid: malaikat atid pula bertugas mencatit amalan yang buruk_jahat
9. malaikat malik: ia bertugas menjaga penghuni neraka
10. malaikat ridwan: ia bertugas menjaga penghuni syurga







p/s mari kita beramal, semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan rahmatNya
ameen

Monday, September 27, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn ImAN..


salam kourank
jom kita bicara about rukUn IMan
so, rukun islam ader 6 semuanya

yg pertama:
beriaman kepada Allah swt

siapa yg beragama islam, tentu sahaja mempercayai Allah swt
tp, di dalam Islam juga kita tidak boleh terima jer bulat2x apa yg kiter terima kan..
so
jom kiter sembang2x

haa...
kalau ikut falsafah diri ini
mencari Allah itu terbit dalam frasa 
to search the only One
yg paling berkuasa
paling bijaksana
perkara pertama di dalam setiap perkara

Istilah Allah swt ini diterima daripada Nabi Muhammad saw yg merujuk kepada tuhan yang satu
yg menjadikan seluruh alam semesta
tidak beranak dan tidak diperanakkan
dan tidak ada selainNya
kepadaNya kita sembah
dan kepadaNya juga kiter memohon pertolongan

sekalipun seseorang itu tidak mempunyai agama
dia tentunya percaya kepada kewujudan Allah
buktinya:
apabila seseorang itu ditimpa bencana
contohnya, kapal yang dinaiki di hentam ombak besar, berkecai dan hanya diri sahaja terselamat
tidak ada manusia lain yang kelihatan
dan tidak ada pertolongan yg tiba
akan terdetik pada hatinya untuk meminta pertolongan drpd sesuatu yg di luar jangkauannya
sebab itulah org dulu2x sebelum adanya agama; meminta pertolongan
bukan daripada kalangan manusia
tetapi benda lain seperti pokok besar, api...
 hatta berhala itu sendiri
hal ini adalah kerana 
adalah menjadi fitrah manusia untuk percaya bahawa
 ader sesuatu yg sangat berkuasa tempat kiter memohon pertolongan dan perlindungan

betul ker ader Allah?
kalau pokok besar tu nampak, tentunya ia ada, api itu jugak boleh kiter nampak, sudah tentu jugak ada
Allah?
ramai dah tanya soalan macam nie..
kourank, sama jugak sperti angin, kourank nampak angin tak?
tidak bukan.. tp, kourank percaya ada angin sebab..
pokok bergoyang
kourank boleh nampak gelombang internet..
tidak tetapi kourank percaya sebab kourank boleh bukak search engine
kourank nampak tak gelombang elektrik?
tak..
 tapi kourank percaya jugak sebab lampu dan kipas boleh berfungsi..

dalam konteks mempercayai Allah ini..
memang kiter tak nampak..
tp, adakah bermakna ia tidak ada..
tidak sama sekali
kewujudan Allah terbukti dengan kejadian alam semesta ini

kourank boleh lihat awan yg bergerak di langit tergantung tanpa perlunya kaki untuk berpijak di bumi
planet2x boleh bergerak mengikut paksi dan putaran yang telah ditetapkan tanpa berlakunya pelanggaran
kejadian manusia yg bermula drpd air mani sehinggalah terbentuk bayi yg sangat comel..
sangat indah..
sangat sempurna dan sangat mengasyikkan sekiranya ditelusuri dengan hati yg ikhlas
subhanallah

peraturannya sangat sempurna sehingga kiter tak dapat menuding jari kepada mana-mana makhluk bumi sebagai penciptanya
dan dengan itu, tentulah ada sesuatu yang sangat berkuasa yg mana zatNya mampu menjadikan kejadian-kejadian seperti berikut
betul kan...
hehe..
betul3x..
selitkan sikit upin&ipin

ader juga yang menyangkal dengan mengatakan ia wujud dengan sendiri
ia terjadi dengan sendiri
saudara..
tolong berikan 1 perkara di dunia ni yg berlaku dengan sendirinya..
hhmmm...
kalau diperhatikan, dalam alam nie, manusialah yg paling pandai, di beri akal fikiran utk berfikir sehingga berjaya mencipta tamadun yang gilang-gemilang
semua perkara adalah tercipta dan diciptakan
oleh itu, tentu adanya sesuatu yg mencipta alam semesti ini
yang sangat berkuasa sehingga mampu menjadikannya sesuatu yg sangat sempurna


dan secara pastinya, untuk umat Islam
kiter ada al-Quran dan hadith bg mnambahkan lagi keyakinan kiter padaNya
(,")
alhamdulillah

p/s mari kita beramal, semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan rahmatNya
ameen


taHnIAh DatO' Lee ChoNG wEi


tahniah Datuk Lee Chong Wei di atas kemenengan
Open Japan 2010
by
YONEX
ke atas 
Lindan from China
final semalam

rEaleasE tensIoN dI GenTinG higHlanD..

tatkala ini
org lain masing2x sibuk study tahu
 final_exam
segila manakah kitourank sampai buleh bejalan time cenggini ek
hahahah
layan jer la kourank

pagi ini hujan tahu
tp, preparation yg dah dibuat telah menyebabkkan kitourank tekad utk gi jugak berjalan
hik2x
doa-doa supaya kat genting nanti kabus tak tebal sangat sebab kalau kabus tebal game banyak tutup lorh




so, kitourank berempat la
hanis, diyana, me and masyi MARO
hehe



ini jgn buat skandel ek
kawan saja
tengok la budak tu
semangat siap pakai tali pinggang tu.
hak2x..






dalam gondola masing2x take pitcure
walaupun nampak riang tp sebenarnyer dah sakit kepala dah nie
aperpun, best naik mende neyh
dengan perangai gila si hanis bukak2x pintu 
sedang kami berada 20 m dr atas tanah
menjerit si masyi



hmmm...
kalau kournak nak tau kat genting tu banyak park
just pilih jer mana nak masuk sama ada outdoor sahaja ke, indoor sahaja ker atau both of them
kitourank pilih outdoor jer sebab game dalam indoor tak extreme macam kat outdoor






siap buleh tdo lagi
bukan tpu tau
betul2x neyh
ader la kisah disebaliknyer sampai boleh tdo time2x gini
hehe
biarkan ia menjadi rahsia antara kami
(,"_)



tengok, lepas tu dia belasah pekene benda ni 2, 3 kali
seram 
x mo naik dah
huhu



dkat go-kart nie, saya dapat kete best
so, buleh la lawan org terror cam hanis & diyana
hak2x




abg coklat nie kitourank jumpa kat choclate world
banyak sangat coklat kat sini
pilih la yg maner suka
tp, kene bayar la
abg coklat nie ader photo shoot kat sini dengan kakak coklat
mereka ini foreigner di sini
after a few month
diyana jumpa magazine yg ader gambar diorang
raser teruja la jugak sebab kitourank ader time tu
hehehe
tp tak beli pown magazine tu


erk..
kene penjara!!




habis sudah
dalam perjalanan pulang cam gini ler gayanyer
masing2x dah penat
huhu