view my entries with this:

Friday, October 30, 2015

Salah ciikgu

Assalamualaikum.. kenapa la sejak kebelakangan ni banyak sangat statement yang tak baik dikeluarkan tentang guru.. pelik aq dibuatnya.. kadang2x isu yang timbul tak de la sebesar mana pun.. tp di canang di media sampai masyarakat mula memperlekehkan golongan guru.. siap ada yg mengutuk seolah-olah orang tersebut berjaya dgn cara x pernah berguru langsung.. hmm.. ye kot. Mungkin dia belajar sendiri di rumah ataupun lahir je kat dunia ni terus jadi pandai...

Aq cuma nak tekankan kat sini bahawa situasi sekarang ni sangat bahaya.. sebabnya, statement2x tersebut akan menyebabkan masyarakat hilang rasa hormat pada guru.. seterusnya, anak pun akan hilang hormat pada guru.. dan bila anak murid hilang hormat pada guru, hilanglah keberkatan pada ilmu tersebut.. walau sepandai manapun dia berada di atas muka bumi ni, walau sekaya mana pun dia di atas bumi allah ini.. mesti hidup dia akan rasa tak complete..

Hmmm.. actually, start aq habis sekolah menengah aq baru mula nampak situasi ni.. kalau dulu, senakal mana pun budak.. dia akan hormat pada guru dia.. tp, sekarang tak lagi...

Dan lagi.. bila murid hilang hormat pada guru, pdp dalam kelas akan terganggu.. seriously akan terganggu.. hmm... sekarang ni tengah menperbaiki diri untuk jadi guru yang baik... insyallah.. selagi ada niat dan usaha.. aq akan cuba untul jadi guru yang memberi mafaat kepada masyarakat.. amin. Doakan aq jugak ye..

Bye..

Kasut sport

Assalamualaikum semua.. kalau scroll kat bawah korang nampak la kasut sport aq yg baru..

4 tahun dulu.. time aq kadet selalu jugak beli kasut sport ni.. maklumla kadet kan.. kasut setiap minggu akan kena belasah.. bukan setiap minggu.. hampir setiap hari akan pakai kasut sport utk jog satu ukm.. kadang2x saja nak fit.. kasang2x nak release tension... so, cepat la rabak... masa tu kasut sport yg aq beli semua takat2x 30 hinggit je...

So oleh kerana dah lama tak bersukan.. sebab dapatkan budak kecik 2 org tu.. stock utk kasut sport memang x de langsung la kat rumah..

Bila program sekolah nak start.. kelam kabut mencari.. so, aq bajet.. harga still the same la.. 30 hinggit.. rupanya dah x de stock 30 hinggit dah.. semua 50 hinggit.. ada la kasut 30 hinggit lg.. rupanya x de dah.. huhu.. kalau ada pun.. tapak memang tak sesuai utj sport.. akan caused u sakit kaki..

So, point kat sini nak bgtau harga kasut sport dah mahal je la.. for those yg pakai kasut nike and adidas ori.. abaikan post ni.. hihi... sekian dulu.. Assalamualaikum..

Thursday, October 15, 2015

cara mudah bina teka silang kata..


assalamualaikum korang...
nak dipendekkan cerita.. jumaat nie aq kena sediakan teka silang kata berkenaan dengan maal hijrah.....
punyalah aq godeh en google...
x jumpa jugek...
frust je sebab yang keluar semuanya tak berkaitan dengan maal hijrah...
hmmm... hampir nak tension dah nie...
tp, alhamdulillah... diberi jalan oleh Allah...
tetiba terpk kat dalam kepala...
entah2x ada app yg boleh buatkan...
sekarang nie kan senang... para cendikiawan it kat luar sana dah rajin buat sistem and app yg memudahkan kita...

dan sekali lagi, bertanya dengan en google...
yeay.. jumpa...
alhamdulillah... dipermudahkanNya..

so, kalau korang ustazah.. nak buat pertandingan teka silang kata utk program israk mikraj ke, maal hijrah ke, maulidur rasul ke...
korang just sediakan jawapan dan soalan sahaja...
then korang pegi kat sini

 Image result for cartoon kawaii

semoga berguna ye ustaz ustazah....
hihi...
salam alaik...


Wednesday, October 7, 2015

sunat farah



assalamualaikum korang...
sapa yang tak sunatkan baby girl lagi?
alhamdulillah..
akhirnya semalam diberi kesempatan jugak untuk sunat adeq farah...
oleh kerana dah ada pengalaman masa sunatkan kakak nia dulu, so, kitorang ambik dekat klinik yang sama...
kos tak naik pun, still sama lagi..
kalau korang tak baca, silalah ke sini..

x de banyak nak cerita...
adeq farah pun macam kakak nia jugak, cuma rengeknya panjang sikit daripada kakak nia...
and first2x nak tdokan pun merengek, time maghrib lagila..
tp memang sejak azali adeq farah begitu...
tp, alhamdulillah.. ada yang lagi teruk rupanya...
ada mommies kat luar sana yang anak tak berenti menangis...
Allah tau aq tak kuat nak hadapi benda tu..
alhamduillah...

sekian...