view my entries with this:

Monday, August 19, 2013

temuduga SPP j-QAF


assalamualaikum korang... belum sempat abis raya... dah kene interview pulak... so, kali nie temuduga spp untuk jawatan pegawai pendidikan siswazah DG 41.. at first, x de la nebes sangat... nak bace ape pun tak tau... so, main tibai je.. just bace sekali lalu je pasal NKRA, dasar2x pendidikan terbaru, nilai2x murni & kbkk.. utk pedagogi pendidikan just guna ilmu yg study kat ipg je dulu.. x de nya nak study lagi.. nota pown entah kat mane entah.. huhu.. sabor je la.. 


apepun, tanggal 15 ogos, my ayahanda sanggup menghantar..
tQ bapak sebab sanggup antar...
semoga Allah membalas jasamu di akhirat kelak sebab a'ya x mampu nak bayar your gives for me in this world.. alhamdulillah... insyallah..

so, x nak citer panjang.. nanti korang boring... sampai kat tempat temuduga (IPG ipoh), lagi dah tak masuk ape dah kalau bace pown.. huhu.. so, kebanyakan daripada kitorang redha je... utk hari sebelumnya aq difahamkan 2 orang telah gagal temuduga.. sebab ape? sebab pakaian. sorang tu dia pakai kasut but dan sorang lagi pakai pakaian gelap.. korang kalau boleh, pakai pakaian yang lembut, x gelap, tp jangan terlalu terang pulak sampai sakit mata pandang. dan lagi, name tag jangan lupe ea...

so, ruang lingkup soalan bergantung kepada penemuduga sebenarnya.. akan ada 2 penemuduga. pertama daripada SPP sendiri dan seorang lagi dari wakil JPN. kebanyakan soalan ditanya oleh penemuduga SPP. namun begitu, untuk temuduga SPP j-Qaf utk group aq, soalan yang dikemukakan adalah lebih kepada islamic question. tp, jgn abaikan segala dasar sebab penemuduga utk bilik sebelah ada jugak di soal berkeneaan dengan dasar2x nie...

interview akan di jalankan antara 5 hingga 6 orang sekali gus... soalan akan di tanya secara umum dan semua candidate akan menjawab soalan tersebut. sebab itu, kalau korang ade banyak isi pown, jawab 1 point je sebab nanti kawan2x korang x de isi nak jawab.. kesian kat diorang.. based on penemuduga aq tu... dia nak jawapan yang ringkas tetapi tepat dan padat.. contoh maksud iman. jawapan-takrir dgn hati, membenarkan dengan lidah, membuktikan dengan perbuatan. itu sahaja jawapannya. jangan meleret2x sangat.

antara soalan utk group aq...
soalan dari wakil SPP: 
maksud ilmu
kbkk
falsafah pendidikan kebangsaan dari aspek keseimbangan emosi
dalam banyak2x daun, daun ape yang tidak tumbuh.. jawapan- daun pintu
bg soalan teka-teki beserta dengan jawapan..
asnaf zakat

soalan wakil dari JPN:
perkenalkan diri dalam bahasa arab
baca surah al-fatihah, al-ikhlas (ada group lai yang di minta bagi terjemahan)
tahiyyat awal (ade group yang kene doa qunut & terjemahan)
sedikit soalan tajwid asas..
solat jemaah (kalau imam kentut- apa yang perlu dilakukan oleh imam dan makmum bg menggantikan tempat imam)

sebelum terlupa, korang susun fail korang mengikut susunan yang dikehendaki oleh pihak spp..
masukkan sekali ic dan surat beranak dalam fail..

susunan fail-wajib ada
ic
surat beranak
spm
stpm/diploma
ijazah (bm & bi)
transkrip (bm & bi)
surat tawaran ke IPG (kalau x de, mintak kat ipg utk surat tawaran ataupun pengesahan student di sana)
sijil2x kokurikulum yang lain

utk salinan:
(salinan disahkan oleh pegawai kelas A)

checklist daripada SPP berserta gambar
ic
surat beranak
spm
stpm/diploma
ijazah (bm sahaja)
surat pengesahan daripada JPA
surat tawaran ke IPG
transkrip (bm sahaja)

alhamdulillah.. penemuduga sangat baik... semoga group kitorang akan lulus temuduga dan dipermudahkan segala urusan..
ameennn..
doakan kitorang ea...
mekaceh...


raye oh raye!!



assalamualaikum korang...
dah raye ke berape nie?
hmmm...
1.. 2... 3... 4... -----  13 kan...
so, belum terlambat rasanyew kalau aq nak ucapkan selamat hari raye kepada korang-korang kat luar sana tu...
dah ketemu dengan syawal, aq harap dapat jumpa lagi ramadhan utk tahun depan...
ammiinnn...
so, raye tahun nie agak meriah jugak sebab abg jat dengan abg anang raye kat rumah...
and tahun ni jugak, insyallah aq akan beraye as a single woman.. sebab lepas nie aq nak dapat kawan baik dah...
and akan beraye dengan die la...
hehe...
macam x caye je nak menamatkan zaman bujang..
semoga Allah memudahkan segala urusan...
huhu...

ape pun, aq nak share shoot2x arie raye tahun nie dgn korang...


habis je pengumuman ghaye terus cabut carik bunga api...


dah penat tengok bunga api, budak bedua nie penatkan peyut deme pulak..
kiki..


yeay!! selamat hari raye semua...


bibik x 2 dgn anak2x sedare..




ratu 1 syawal neyh.. baju kemain... mewah.. haha..


ape yg lucu nye nie?


satu-satunya hero lebaran.. nie dia...




kembar bj raye Qu for d last time...









petang kitorang gerak ke umah kakak di kampung...


jumpe si kecik nie pulak..


2 syawal...
kakak sepupu aq nikah...
alhamdulillah..






geng2x bapa with baby time...


3 syawal...
photoshoot kat rumah embah...





pernah makan benda nie..
aq pernah... macam nie le ghupanya kulit lembu sebelum di proses jadik sup ke.. sambal ta aun ke...
lalu x nak makan lepas nie..
aq??? lalu je... kah2x..


dekat umah embah sah... isteri kepada arwah embah minin..


dekat rumah embah mah...


raye korang macam mane?
jom share...




Tuesday, August 6, 2013

the wAy to SPP interview



assalamualaikum korang...
yesterday.. at last...
hahahaha...
aq dapat tau result aq.. akhirnya keluar jugak...
IPGM aq yang paling akhir sekali after student seangkatan aq dapat tau keputusan diorang minggu lepas..
apepun, alhamdulillah..
keluar jugak keputusannya.. daripada tak keluar langsung..
betol x?

kih..kih..

ok or x?..
okay la...
tp, x mampu kot nak dapat best student kat IPG tu sebab sebab praktikum x berapa nak bagus...
kalau praktikum arie tu okay..
insyallah..
ada hikmah dapat lecturer mcm tu kot...
di kesempatan ini jugak.. nak berterima kasih sangat2x kepada semua pensyarah IPGM ipoh yang telah bertungkus-lumus meluangkan masa untuk anak angkat diorang nie...
kikiki...
dengan otak yang hampir separuh beku nie..
dengan study last minute after frust dengan keputusan pensyarah untuk praktikum...
alhamdulillah...
pensyarah-pensyarah banyak tolong kitorang sebenarnya..
terutama kepada puan radiah dan ustazah juairiah yang sangat-sangat la cool, maintain, comel, anggun dan menawan hati sesiapa sahaja...
sayang sangat dekat antuma...

pada awalnya dikhabarkan bahawa temuduga spp hanya untuk mereka yang below 3.75...
punya la seronok sebab x yah nak kene interbiu...
ghase macam nak melompat je...
tp, tup..tup..
ada nama aq dalam senarai..
oh, mak!!
ingat dah boleh rilekz sebab aq x berape nak suke intebiu nie...
sebab aq tak pandai public speaking...
idea susah nak berkembang on the spot...
uuuwaaa....

tp, nak tak nak.. kene jugak kan...
so, aq sedang menyiapkan fail yang akan di bawa bersama ketika temuduga nanti...
bahan2x bacaan perlu di print pada hari ini...

dokumen diperlukan:
ic
surat beranak
sijil SPM
sijil STPM
ijazah
pengesahan ijazah
surat tawaran ke IPGM

tp, aq ada sertakan sekali transkrip dan pengesahan graduat dr unibersiti..
segala sijil koko aq tak masukkan sebab before nie punya copy banyak tp, tak guna pown...
pembaziran je...
buat penat pegawai sahkan banyak2x..
so, just kepilkan yang ori je kat dalam fail tu ha..
doakan aq boleh jawab soalan2x yang dikemukakan ea..
salam alaik..
bye..



Thursday, August 1, 2013

macam maNa nAk buaT maYbanK2u..



assalamualaikum korang...
ada x antara korang yang berkeinginan nak buat maybank2u..?

so, arie nie aq nak ajar korang buat step by step..

step 1
korang gi mesin atm maybank yg paling dekat dengan korang...
masukkan kad.. after klik bahasa malaysia and masukkan no pin korang...
pilih maybank2u
pilih aplikasi maybank2u
masukkan 6 digit 
confirmkan balik 6 digit tu..
siap!

step 2
gi sini 
log in_pilih first time login
masukkan 16 digit kad atm
masukkan 6 digit yg korang masukkan kat atm
masukkan username 
masukkan password
klik ative
klik confirm

step 3
gi kat branch maybank
register no phone korang..
done..

ada blogger yg kata after step1 or 2 korang dah boleh buat urusan muamalat korang...
tp, tak leyh..
nak tak nak, kene register no phone korang jugak..
sebab nanti dia mintak TAC and TAC tu dia akan forward kat no korang...
selagi tak register nombor tak leyh la nak buat..
so, apepun... kene jugak pegi branch maybak terdekat..
harap maklum..

and dah berlaku banyak penipuan utk online banking nie..
so, dinasihatkan kepada korang...
kalau dapat ape2x email by maybank2u..
just x layan or delete or letak report je..
jgn reply ape2x key...
harap maklum..
sekian..
(,")