view my entries with this:

Wednesday, December 23, 2015

bra? try kat luar je?


assalamualaikum korang...
alhamdulillah.. masih diberi nikmat untuk bernafas di atas muka bumi ini...
kali nie aq nak share pasal benda sensored sikit...
benda nie berkenaan dengan kedai yg rasanya semua org tau kot...
pasaraya Hari-hari.. selalu dengarkan... rasanya kalau org yg biasa-biasa macam aq nie, kedai macam nie famous lah.. sebab murah... tp, kalau mak-mak datin ke... kompem beli bra yg harga beratus2x.. and maybe siap tempah lagi.. hihi.. x pe lah.. rezeki masing-masing kan.. alhamdulillah.. dapat beli bra pun kira dah okay la... rasanya ada je rakyat Malaysia ni nak beli bra pun tak mampu.. sbb dok pk anak nak makan, nak sekolah.. lagi penting.. kan.. huhu..

pasaraya nie memang terkenal dgn barang murahnya.. kasut sekolah baru 25 hinggit.. tp, aq tak ingat jenama apa.. tp, okay la... boleh tahan harganya.. mampu la nak beli dalam zaman Malaysia sekarang nie...

hmmm... tp, satu benda yg aq tak berkenaan.. nak try bra tak boleh guna fitting room.. ya Allah.. bagi aq benda nie berkaitan dengan maruah seorang wanita jugak.. kalau kedai tu espeacially utk perempuan x pe.. nie semua jantina boleh masuk.. malunya rasa... ownernya mungkin non-muslim kot.. tu yg buat procedur mcm tu... and mungkin ada kes org dok try terus pakai.. tp, entah la.. aq masih tak berkenan sebab melibatkan maruah seorang perempuan... perlukah bahagian itu nak ditayang-tayangkan... haish.. sakit pulak hati kita pk....

so, solutionnya.. kalau korang nak pegi kedai2x yg macam nie... belajar siap2x korang pakai bra saiz apa..

rasa macam ada lagi satu la procedur yg aq tak suka.. haaa... dok melekat kat cutomer sebab nak kutip hanger pakaian yg customer nak beli... rasanya macam merimaskan.. kalau biasa2x x pe... nie macam taksub sangat nak ambik hanger dari customer... hmm.. perlu ke macam tu.. x pe lah... kedai korang, korang punya suka lah.. janji bahagia...

so, apa korang kena buat sekarang.. cari saiz siap2x tau.. dalam internet banyak je site yg ajar...
bye.. assalamualaikum...


Thursday, December 3, 2015

kakak nia tegar kena marah..


assalamualaikum..


hari ni nak cerita pasal budak nie...
siapa yg tak kenal dia nie.. nama dia nur dania imani bt mohd firdaus..
umur dia setahun 5 bulan...
hobi dia menyanyi..
gigi dia baru ada dua batang...
lambat betul tumbuh gigi.. risau ummie dibuatnya...
dia dah dapat gelaran kakak.. 
umur adeq dia 6 bulan..
dia suka sangat geram dekat adeq dia sebab adeq dia suka sangat melekat dkat dia..
sekarang nie dia dah banyak akal... kalau makan, x boleh dah nak duduk diam.. org lain suapkan tak nak... semua benda nak buat sendiri.. tp bila part pakai pampers tak nak pulak buat sendiri.. lari laju lagi ada budak kecik nie..


tp, main cerita hari nie nak bgtau kat korang, tegarnya budak kecik nie kena marah...
hari nie dia buat macam2x perangai.. agaknya en hubby jaga diorang pagi2x pun macam ni kot.. menguji kesabaran ummie betul nia hari ni.. nasi habis berselerak kat lantai...
tisu basah habis bersepah sampai adeq dok nyot2x tisu..
sebelum nie ummie pernah marah jugak.. tp x perasan tegar betul awak nie... lepas tu pandai pujuk pulak...
hari nie ummie marah nia sampai cubit nia, ummie nak ajar nia makan duduk supaya nasi tak bersepah.. tp, nia tak nak dengar.. 
lepas tu nia gigit adeq, ketuk kepala adeq, tonyoh muka adeq...
ummie tau nia tak faham lagi.. tp, ummie kesian kan adeq jugak.. dah nia kena cubit...
nia senyap, buat muka sedih, buat bibir itik nak nengesh.. ummie kesian.. tp, ummie garang lagi.. ummie bgtau salah nia walaupun nia tak faham... then, nia cakap 
hye.. sambil angkat tangan.. sambil senyum macam kat atas tu...
terus ummie peluk nia.. ummie mintak maaf.. nia ambik tangan ummie, nia salam and letak kat pipi.. ummie dah bgtau nia, salam cium tangan bukan letak kat pipi... tp, marah ummie reda dan ummie percaya setiap ibu yg ada anak macam nia takkan jadi nak marah...
you are my daughter.. walaupun kadang2x ummie marah nia.. nia tetap dan akan sentiasa jadi permata hati ummie...
semoga kakak nia membesar dengan sihat dan bijak...
jadilah seorang yg berbakti kepada agama dan bangsa...

nota 3 disember 2015


breastfeed? jealous ke?


assalamualaikum...
breastfeed? jealous ke?
mestilah jealous.. ada ke mommy yg tak nak breastfeed kan anak dia... for me, sebenarnya rasa leceh jugak tp bila anak-anak tolak, sedih kowt.. tak tau nak cakap macam mana...

for nia, she start susu formula when she was 3 month, after two or three month dia dah tak nak susu badan dah.. 
situasi farah pulak, masuk 3 bulan dia terus tolak susu badan. mengamuk-ngamuk dia.. paksa minum susu badan pun tak nak.. maybe dia rasa tak cukup ke, tak kenyang ke, tak sedap ke.. tak tau la..
jealous jugak tengok kawan2x breastfeed baby diorang. tp, x pe lah. rezeki masing-masing kan.. kalau nak touching sangat pun susah jugak.. tu yg bawak kepada terjun bangunan tu.. 

tp, aq perasan jugak... nurse pun x desak sangat dah sekarang kalau kite tak breastfeed sampai 2 years old.. maybe disebabkan oleh emosi ibu kan...

Image result for lactogen

nie susu farah..

Image result for lactogen

nie susu nia...

susu yg kitorang mampu nak bagi... alhamdulillah.. walaupun x semahal mana.. sampai sekarang ni tak de la masalah masa pakai susu lactogen nie..


jom minum syusu...