view my entries with this:

Tuesday, November 20, 2012

daRjaT anTara mAta daN teLinGa



assalamualaikum korang..
haa... google berkenaan tajuk tadi...
jumpa gambar nie..
comelkan..

oke!! gambar nie melibatkan 3 deria betul??
mata, telinga and mulut...
tp, ada satu deria berkecuali..
ape yg berkecuali kak nad??
(after this korang boleh panggil aQ kak nad key)..
yg berkecuali tu mulut..
sebabnya mata ada = 2
telinga kita ada = 2
tp,mulut ada 1 je...
kan...

haa.. pandai korang!!
okey, darjat antara mata dengan telinga??
rasa korang mana lagi penting and hebat???
teka2x cepat!!


jawapan dia telinga!!

1. kalau korang pk2x balik an... sebenarnya, Allah ciptakan telinga kita nie hebat sangat.. Telinga yang cukup normal akan mampu menerima semua jenis bunyi dalam 1 masa..
contohnya, bila kite tengok tv, kita ada dengar audio dari tv tu, bunyi kenderaan yang lalu lalang, bunyi budak main kat depan rumah dan sebagainya...
tp, ajaibnya telinga kita nie an.. kita boleh nak arahkan telinga kita fokus untuk dengar bunyi dari tv je... and bunyi2x lain tu dapat diabaikan daripada mendapat tempat...
subhanallah... kuasa Allah...
kalau org yg pakai alat bantu mendengar tu, dia x kan boleh kawal bunyi yang masuk.. dia akan dengar semua benda and x boleh nak fokus kepada satu2x bunyi yang dia nak dengar..
hebat kan tuhan kita?
tuhan kita siapa?
mestilah Allah..
alhamdulillah...

2. dan lagi..............
korang tau tak orang yang buta, masih boleh bercakap...
tp, kalau orang yang pekak, dia tak boleh nak cakap...
bukan dia x boleh cakap (dalam konteks dia tak bisu)..
tp, dia tak dapat nak translit atau follow bunyi yang patut dia keluarkan...
dia tak tau bunyi tu macam mana...
tp, kes nie bagi diorang yg pekak sejak lahir la...
kalau dia pekak disebabkan kecederaan, insyallah dia masih boleh berkata-kata macam biasa...
hihi...

idea nie aQ kongsi dengan korang from lecture aQ tadi...
en Kamal nama dia...
kalau korang dapat belajar kat maktab ipoh..
jumpa la dia..
dia ajar seni dalam pendidikan...
hihi..
till d next entry...

Saturday, November 17, 2012

maan.. x pernah mengecewakan...





maan.. x pernah mengecewakan...
entah kali keberapa entah tengok citer nie..
masih mampu membuatkan aQ mengalirkan air mata..
memang terbaik lah!! hah haa...
haip!! sambung assignment!!
haip..haip!!



aQ fedUp dengan BSN banking...



aQ fedUp dengan BSN banking...

assalamualaikum korang!!
cacang...
sejak dua menjak nie asyik fedup saje entry aQ kan...
ngee...
actually, aQ steady je.. tp sakit jiwa jugak la sikit...

so, Y aq decide utk buat BSN banking?
first of all, aq pelajar Diploma for IPG..
iaitu institut pendidikan guru..
and our elaun was given with this bank...
oleh kerana aq mcm susah nak keluar2x utk cek elaun dah masuk ke belum for every month...
i think dengan adanya BSN online banking nie tak yah la nak buang masa gi ATM...
espeacially when elaun tak masuk lagi...
x de la kecewa sangat...

but then, bila dah register...
u know, aq dapat trace some disadvantage with this thing...
ape advantage dia...
so, aq akan buat bandingan dengan CIMB click okey...
first of all, masa first time login..
secara tak sengaja aQ terpadam my google search engine...
bila aq bukak balik, my account still log in and tak logout secara automatik...
bahaya betol...
andai kata org lain dapat curi my lappy..
then i lupa nak logout...
lebuh la my money dalam tu...
it's unsecure...
x tau la sekarang macam mana...
benda ni happen lebih kurang 5 bulan yang lalu...
berbeza la dengan CIMB click..
so, ia akan automatik logout kalau screen x active lebih kurang 1 minute i guess...
kalau x silap la..


and lagi, transfer money to another account...
it cost 2 hinggit tau..
terkejut aQ...
cimb click baru 20 to 50 cent...
banyak giler makan duit...

then, aq ada dengar citer from my friends...
diorang kata selalu miss money...
macam berkurang je duit diorang dalam bank bsn nie..

and another thing...
aQ and kawan2x aq pernah keluarkan duit using maybank ATM machine sebab kat situ tak de bank BSN...
duit kitorang miss 50 ringgit..

dan lagi...
adoi... web page asyik pending je..
bukak je x load..
bukak je x load....
most of time lah...
baik x yah ada kan..
huhu...


entry nie bukan sebab aQ nak curse u ea...
just take it as hak pelanggan okay..
and please upgrade your system and your service...
just nice to have u as one of our bank in Malaysia..


Tuesday, November 13, 2012

aQ x suka neElofa!!!




comelkan dia pakai tudung...

ekekeke...
assalamualaikum guys...
saje je kan buat statement gitu...
actually, bukan statement benci tu...
cumanya aQ pelik apa yg org pandang pada gadis cantik bernama neElofa nie...
kenapa org suka sangat kat dia..
yes!! betul..
dia canteq... but bagi aQ, aq suka lagi Lisa Surihani or maya karin...
dalam lakonan...
hmm.. she can act, tp real lagi lakonan nor khiriah...
don't u think...
sing? never heard of it...

aQ jealous sebab dia canteq ke?
hmmm...
entah!!

aperpun, i suppose she must be a nice girl out there...
that made her a star in this era...
sebab org akan selesa dgn someone yg nice nie..
don't u think?
hihi...
apepun, semoga success selalu and lead your fan ke arah kebaikan ea...
and don't be to sexy la
oke?
(,"_


akU terimA niKahnyA!! in d enD spOil???



assalamualaikum korang...
Aku Terima Nikahnya!!
yes!! that's true..
pandai korang...
aq baru tengok cerita tu tadi...


tp, tak tau la kan..
hero dah handsome, heroin dah comey!!
tp, still input yg dipaparkan tak meresap ke jiwa...
aq mengambil setapak langkah ke hadapan dalam membentuk keyakinan meneliti citer neyh....
ahahahaha...
ayat!! rilex2x sudah kan (,")
kekekeke...

actually, terdetik nak tengok citer nie lepas housemate aQ kata dia tengok citer nie asyik mengalir air mata jew..
aq pown nak try la.. bukan sebab nak nangis ok!!
tp, sebab timbul tanda tanya dalam my mind...
BEST KE CITER NIE?
tp, hasilnya...
hmmmmpppp... hampa la guys...
sebab?

firstly, aQ rasa jalan cerita dia macam tergesa-gesa...
maybe sebab nak kejar masa 2 jam setengah tu...
but still, aq rasa kalau kene gayanya, citer nie boleh duduk sama tinggi dengan ombak rindu...
tp, lack of something yg aq sendiri x tau ape..
lagipun aq bukan pandai sangat nak nilai filem secara profesional..
it just my opinion...

and lagi, susunan skrip yang dia gunakan macam...
aq tak tau la sama ada it's being created like that utk tampak berkesan sebagai sebuah filem, and tak tampak macam drama...
or, memang ada kesalahan dalam olahan bahasa dia...
nak kata tunggang tebalik.. tak jugak...
cuma it make the story nampak tak real...
sebab ungkapan yang dilontarkan sangat cover sama ada dari segi intonasi and susunan ayat tu sendiri..
sebab ada faktor 'terlalu berhati-hati' nie...
when it seems to be not real...
hasilnya, memang tak dapat nak gam la dalam jiwa aQ nie....
sorry la sangat2x...
untuk citer nie aQ bagi 2 bintang jew...

mintak tolong la production..
be more careful about this..
sayang, pakej dah ada...
but in the end, spoil pulak...

by the way, nora danish comey, memang comey...
tp, nampak macam adik Johan la...
comey sangat...
and adiputra nampak blur dalam certain2x part....
adakah itu arahan pengarah??
tak tau, tp masa tu kalau kumpul2x boleh tambah scene yg lebih menarik dan berkesan tau...
pergerakan diorang pown nampak cover2x although bukan semasa adegan romantis...
and one more thing.. i tak suka la babak2x yg macam gitu...
x sepatutnya ada dalam filem Melayu nie...
dah rasa macam citer luar pulak...
bahaya la umat zaman sekarang!!

korang jangan tiru tau...
jangan main suka pegang2x anak teruna org, anak dara org, suami orang, isteri org...
espeacially for u guys, handsomeBoy and gentleMan that will be my hero someday...
khusus kepada yg bermulut manis mcm gula katluar sana...
please behave yourself and bentengkan diri korang dengan iman...
sesungguhnya korang ketua bagi kaum Hawa..
rosak akhlak Adam, rosaklah Hawa...
remember that okay (,")..

jadilah insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara kita !!!
wwweeeee....
till d next entry..


Monday, November 12, 2012

pixma cOde erRor E16



assalamualaikum korang...
morning and semoga happy selalu...
aq masih tersadai kat johor menunggu khabar elaun zzzZZzzzz..
selagi x masuk, selagi tu la tak dapat balik perak..
ongkos enggak ada...

so, sementara tu..
korang ada printer?
pernang rosak x?
haaaa... kali nie aq nak ajar korang betulkan printer pixma error code E16...
error nie berkaitan dengan ink korang...
so, first step...
korang tekan butang reset dalam 6 - 7 second....
korang betulkan ink korang yg bermasalah..
i. tukar ink cadtridge
ii. sape yg pasang ink kat luar tu, korang kene bukak tutup selalu lepas guna printer...
kalau tidak dia stuck and jadik masalah yg sama...
so, dalam situasi nie, kalau ink korang still ada lagi, just bukak tiub kat atas tu...
and kalau ink korang dah habis, korang refill la...

then, korang off printer korang..
then, just on balik...
dah boleh print...
cacang!!!
selamat mencuba...

kalau macam aq arie tu.. betulkan...
timbul lagi satu problem that was code PO2..
yg nie selalunya benda or paper stuck..
ape yg korang kene buat just bukak or angkat upper side printer korang...
then, buang or tarik or betulkan apa yg menyebabkan printer korang stuck...
and sekali lagi tekan reset button 6 - 7 saat...
off... on semula...
insyallah...
jangan lupa baca bismilllah ea...
hik2x..
papai!!


Tuesday, November 6, 2012

raye hajiQu



assalamualaikum korang..
haha...
saje nak share ngan korang about raye haji hari tu..
ade yg menarik ke?
hmmm.... nope!!
hihi...

so, aq nak remind buat diri korang and aq sendiri...
kenapa kite meraikan raye Qurban nie?
kenapa kite kene sembelih lembu, unta, kambing bagai...
korang ingat x?

hihi...
aq andaikan mesti ada yg lupa..
x pe.. jom kite remind semula otak fikiran kite...
(,")

umat Islam merayekan hari raye Qurban nie sebenarnya untuk memperingati peristiwa ketaatan nabi Allah Ibrahim as kepada perintah Allah swt untuk menyembelih anaknya sendiri yakni nabi Ismail as..

Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas dari mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar.
Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata, “Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti.” Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya, “Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah S.W.T., aku sedia merelakan diriku untuk disembelih.”
Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih. Perkara Nabi Ibrahim hendak menyembelih anaknya telah sampai kepada pengetahuan orang ramai. Hal ini membuat orang ramai takut sehingga ada yang mengatakan, “Nampaknya Nabi Ibrahim mungkin sudah gila hinggakan mahu menyembelih anaknya sendiri. Kalau kita biarkan perkara ini, nanti kitapun akan dibunuhnya.
Walau apapun tuduhan orang terhadapnya, namun Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah S.W.T terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya, “Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku.”
Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah S.W.T perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya.
Tetapi alangkah terperanjatlah apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah S.W.T, kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat dari Allah S.W.T.

kibas tu aper korang? kibas tu kambing biri2x..
so, tahun nie x de ape yg speacial..
azam aQ.. nanti bila semua dah kawen, aQ nak buat Qurban share dgn adeq- beradik lain...
mesti best kan korang!!...
insyallah...
doakan, key!!
(,")




photoshoot time!!










athirah!!
yeay!! jumpa lagi tahun depan... (,")



A'Farmosa, pantai Kelebang, zoO MelakA, uTeM....




assalamualaikum korang...
kali nie i nak citer pasal my brother's convocation...
so, trip bermula dengan mengambil adeq aq yg bongsu.. oleh kerana perjalanan pada 20 haribulan akan bermula pada awal pagi..
jadiknya, my adeQ decide utk bermalam kat umah aQ...
dan bukanlah dari UTM..
susah kan jalan asing2x..
so, sampai2x kitowang pown melantak PizzaHut!!.
nom..nom..


esoknya, start pukul 7.30 pagi kitorang pun gerak gi stationBus pasir gudang..
8.30 gerak, dari Larkin ke Melaka kul 10.30..
lama noh tunggu...


so, meetup family kitorang kat tol ayer Keroh terus checkIn hotel..
hotel ape?







taraaaa...
hotel 906...
mcm seram je tengok nombor tu..
boleh buat citer hantu kan..
hak2x...
tp, hotel canteq..
tempat dia kat depan airport...


oh!! kakiqu..
abis...
sakit giler time nie..
memang seksa nak jalan2x...
tu la.. over excited sangat...
rasakan penangan..
haiyak!!


kakak Qaseh yang kepenatan...
sepagi tak tdo...
so, lelapkan matamu...
jangan meragam je, ok.........
bibik sayang kamooOOoo...


present from my sis coz tak sempat nak join diorang jalan2x kat taman rerama....



actually, banyak tempat canteq kat melaka yg korang boleh jadikan tempat photoshoot...
tp, masalahnya...
adoi, penuh dengan manusia....
sangat fedup...
perjalanan 15 minit pown boleh jadik 1 jam..
hmmm..
at first, cadang nak gi A'Farmosa..
tp,tu la...
parking!!!


kalau korang masuk tempat parking kat DataranPahlawan tu, jaga2xla key..
sebab ape?
sebab kat situ kalau parking kat luar kene saman...
bila korang masuk tempat paring bawah mall tu, pastikan dapatkan jugak parking..
sebabnya kalau korang dah masuk..
kompem susah nak dapat parking...
then, although just pusing2x carik parking...
x sampai 15 minit pun...
kompem 3 hinggit akan terbang...
so, smile selalu..
hak2x...
jadiknya, kalau korang dah masuk tu, pandai2x la nak cop tempat parking key...
(,")


yeay!!
pantai and kuda time....
time nie kitorang gi jalan kat pantai kelebang...


lepas penat jalan...
kitorang gi..........
mak ai!! besonye ikan...
ikan nie kalau korang nak tau, sama besar dengan aQ..
panjang dia lebih 1 meter..
and lebar dia lebih kurang badang aq je..
sangat la besar..
kat mana nie?




actually kitorang nak pekena benda nie ha...
nasik arab...
tu jumpa ikan tu kat dalam kolam kecik.. 
tp, bukan utk makan tau.. bela je..
tempat dia kat restoran kelapa sawit kat sg. udang!!
sedap giler..
kalau korang makan tu, memang boleh habis sepinggan makan sorang
although nasik dia banyak...
but, memang lambat la nak kenyang...
seriously boleh habiskan satu pinggan..
cer la korang try gi sana... kompem x menyesal...
pekena ngan cendol...
sluurrrpppppppp..
memang masyuk..
kedai nie tutup pukul 8 tau..
jadiknya, kalau dah kul 7 tu, memang dah nak habis la dah..
korang kene gi awal sikit...



malam... terus memacu kenderaan ke zoo Melaka..
jom kenal binatang!!
yiee haaaa...






cuuu...cuuuu... kete api gerak...


dapat tiger nie je..
sebab camera phone aQ gambar x berapa memuaskan...
malas nak tangkap yg lain...
Pn. tiger nie je sempat tangkap..
huhuhu..

esoknya!!




yeay!!
konvo day...
my adeQ sengeh je time amik scrolll..
haha...



a simple gift to congrate him!!


aimy pown nak konvo jugak kan...
hik2x..




tema arie nie..
BLUE
nice!!!


aperpun, buat eijie...
congratulation!!
semoga menjadi insan yg berjaya untuk agama, bangsa dan negara!!!