Tuesday, November 6, 2012

raye hajiQu



assalamualaikum korang..
haha...
saje nak share ngan korang about raye haji hari tu..
ade yg menarik ke?
hmmm.... nope!!
hihi...

so, aq nak remind buat diri korang and aq sendiri...
kenapa kite meraikan raye Qurban nie?
kenapa kite kene sembelih lembu, unta, kambing bagai...
korang ingat x?

hihi...
aq andaikan mesti ada yg lupa..
x pe.. jom kite remind semula otak fikiran kite...
(,")

umat Islam merayekan hari raye Qurban nie sebenarnya untuk memperingati peristiwa ketaatan nabi Allah Ibrahim as kepada perintah Allah swt untuk menyembelih anaknya sendiri yakni nabi Ismail as..

Pada suatu hari Nabi Ibrahim bermimpi, dalam mimpinya itu Allah menyuruh Nabi Ibrahim menyembelih anaknya yang bernama Ismail. Selepas dari mendapat mimpi itu, Nabi Ibrahim pun memberitahu isterinya yang bernama Siti Hajar.
Maka berbincanglah Nabi Ibrahim, Siti Hajar dan Ismail. Siti Hajar berkata, “Mungkin mimpimu itu hanya mainan tidur saja tetapi kalau mimpi itu merupakan wahyu, wajiblah dituruti.” Apabila mendengar kata-kata ibunya, Ismail berkata kepada bapanya, “Ayahku, sekiranya ini merupakan wahyu dari Allah S.W.T., aku sedia merelakan diriku untuk disembelih.”
Setelah persetujuan dicapai, keesokan harinya Nabi Ibrahim pun membawa puteranya Ismail untuk disembelih. Perkara Nabi Ibrahim hendak menyembelih anaknya telah sampai kepada pengetahuan orang ramai. Hal ini membuat orang ramai takut sehingga ada yang mengatakan, “Nampaknya Nabi Ibrahim mungkin sudah gila hinggakan mahu menyembelih anaknya sendiri. Kalau kita biarkan perkara ini, nanti kitapun akan dibunuhnya.
Walau apapun tuduhan orang terhadapnya, namun Nabi Ibrahim tetap menjalankan tugas yang diperintahkan oleh Allah S.W.T terhadapnya. Setelah Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail sampai pada tempat yang dituju, berkatalah anaknya, “Wahai ayahku, aku fikir cara yang baik untuk menyembelih adalah dengan cara aku disembelih dalam keadaan menelungkup tapi mata ayah hendaklah ditutup. Kemudian ayah hendaklah tahu arah pedang yang tajam dan ayah kenakan tepat kepada leherku.”
Kemudian Nabi Ibrahim pun melaksanakan perintah yang Allah S.W.T perintahkan dalam mimpinya. Baginda pun mengucapkan kalimah atas nama Allah lalu memancungkan pedangnya pada leher anaknya itu. Maka terperciklah darah mengenai badan Nabi Ibrahim. Sebagai seorang manusia biasa, Nabi Ibrahim pun menggeletar dan membuka penutup matanya.
Tetapi alangkah terperanjatlah apabila melihat yang disembelihnya itu bukanlah anaknya melainkan seekor kibas. Dengan memuji kebesaran Allah S.W.T, kedua-duanya pun berpeluk-peluk sambil bersyukur kepada Tuhan kerana memberi kekuatan sehingga dapat melaksanakan amanat dari Allah S.W.T.

kibas tu aper korang? kibas tu kambing biri2x..
so, tahun nie x de ape yg speacial..
azam aQ.. nanti bila semua dah kawen, aQ nak buat Qurban share dgn adeq- beradik lain...
mesti best kan korang!!...
insyallah...
doakan, key!!
(,")




photoshoot time!!










athirah!!
yeay!! jumpa lagi tahun depan... (,")



0 comments: