Thursday, August 28, 2014

ustazah comel



assalamualaikum korang...
x promote, x meninggi diri, bukan jugak bermaksud untuk riak...
cuma mengambil sedikit masa untuk sentiasa menyediakan minda aq dalam kedudukan yang positif...
nak katanya: insyallah akan awet muda je selalu.. sebab ape? sebab setiap hari murid dok mendoakan aq comel...
asal jumpa je.. "comel la ustazah"

(nie gambo lama ek)

kiki... doa tu kan...
padahal aq rasa tak de comey mane pun...
tp, kalau ikut pengalaman... keadaan nie will not stay for to long...
lama-lama budak2x tu boring la nak puji...
kih..kih...
by the way, masih bersyukur because masih ada yg menganggap aq comel...
muehehehehe.. (perasan je kan)

harap korang pun comel2x selalu...
take semua pujian untuk menjadi semangat untuk menjadi lebih baik pada hari mendatang...

p/s: syukran anak muridqu skjht(2)... harap korang pun comel je selalu macam sekarang neyh tau...
rajin-rajin belajar key.. jangan banyak main sangat!!
bye..bye..


dulu aq kerja lambai singapore, kini aq kerja lambai klcc



assalamualaikum korang...
aq kepenatan... 
~ sekarang nie badan selalu sakit-sakit 
terasa beza giler antara sebelum bersalin dan sesudah bersalin...
kalau dulu, jalan berbatu-batu.. alhamdulillah masih steady...
yer la, jog hampir setiap hari kan...
tension jer jogging, tension jer jogging..
sampaikan pkul 12 tengah malam pun berjogging jugak... sampai kene kejar anjing la nak katanya...
tp, masih selamat la sebab dalam ukm jew...
hihi...

dan oleh kerana dah lama sangat tinggal tabiat-tabiat tu...
bila kene jalan jauh sikit sekarang nie.. sampai malam je, abih sakit badan semua...
sampai nangis2x aq dibuatnya...
bila la nak sihat balik nie...
uuuwwaaaaaaa.....

so, satu je aq nak share dengan korang... kalau dulu aq kerja lambai singapore, kini aq kerja lambai klcc...
har..har..har...
semoga hari korang ceria selalu...
byeeee.....


Thursday, August 21, 2014

warna baju ikut haRi



assalamualaikum korang....
korang pernag dengar pasal warna pakaian mengikut hari...?
macam mana boleh timbul persoalan nie?
hohoho...
actually, esok will be the first day aq ke sekolah after cuti yg agak panjang... so, td dok keluarkan baju utk hari esok... aq keluarkan baju pink sebab baju tu yg aq paling selesa... then my hubby tegur.. warna untuk esok is green...
tu yg aq pi investigate pasal warna baju nie...

rasa macam nak try pulak using those colours on a right day, don't u think so?
hahaha... tetiba pulak ketawa.. kenape lah?
layan kan je la aq nie ea...

nak tau x? sape tak nak tau x yah bace...
sape nak tau... scroll lah lagi...
ngee..

so, isnin


selasa

 or 

rabu

\

khamis

 or 

jumaat


sabtu


ahad


gambar semua from google ea...
selamat mencuba...


Monday, August 18, 2014

mata perSis tOk wAn



assalamualaikum korang...

Photo: Dania & abie ~

dania hari nie...
manis betol si kecik nie kalau gelak...
rase nak picit2x je...
(kiki... boleh ke gitu? geram kat anak sendirik?)
ape2x lah.. layan jew... ngee...
apepun, dania nie persis tok wan dia.. mata memang sebijik...
kire muka tok wan versi perempuan la...
har..har..har..
harap dania akan sentiasa ceria macam nie...
dan semoga menjadi anak yang solehah..

and si abie pun, bajet iklan buat muka gitu...
ngeh..ngeh..
iklan ape? iklan susu.......
ngee...
cayunk adeq ngan abie ketat2x...




ummaland



assalamualaikum korang..
apa khabar hari nie?
sihat ke?
harap2x semua ceria jew.. sila pakat-pakat sennnnyyyyyuuuuuuummmmmmmmmm..
hihi..


macam dania senyum...

ohooo... hari nie just nak share korang pasal ummaland...
it's a page yg lebih kurang facebook tp islamik sikit...
dari segala segi, secara jujurnya aq lebih suka fb.. tp, x pe la.. slow2x... fb dulu pun, time start2x nak jadi trend tu sampai elok sekarang nie ~ melalui proses yg panjang jugak and banyak penambahbaikan.. betol x?
just wanna support islamic genre.. to yg join tu..
this was my page... jemput2x la jenguk ea..


haa.. comel jugak kan...
but, kene buat penambah baikan sikit la.. espeacially tentang roaming dia...
my page in ummaland nie, loading dia lambat sikit daripada fb... 
huhu.. moga-moga akan ada improvement dari semasa ke semasa..
jom support (,")

sape nak try join, sila klik pada gambar kat atas nie yurp...
selamat godeh2x.. daaaaaaaaaa..
salam alaik..




Friday, August 15, 2014

salah penggunaan istilah



assalamualaikum korang...
actually x de masa nie.. dengan baby, dengan nak open house lagi esok....
wah, busy.. busy...
so, nak bgtau perkara penting je...
hah! about borang cuti bersalin yg aq bgtau tempoh hari..
rupanya bukan borang cuti bersalin tetapi akuan cuti bersalin...
menyusahkan betol...
puncanya, salah penggunaan istilah jew...
arghhh.. tension betol...
ish..ish.. sabo.. sabo nad...
x pe.. nak potong bawang jap..
nanti aq citer prosedur mcm mane nak mintak cuti bersalin dengan betol..
kalau naif mcm aq nie...
banyak la keje nak kene buat...
adeyh... so, salam alaik...

p/s: eh, korang... sape yg dok dekat dengan salak tinggi ke, salak ke... jemput la datang kat open house rumah aq ea... tp, nanti introduce la as kawan blogger.. sebab takut aq tak perasan.. nanti buleh la bergambar bersama... kiki...

alamat: no13, jalan indah 2, taman salak indah, sepang...
jemput hadir ea...

salam alaik.......


Tuesday, August 12, 2014

tempat checkUp baby..



klinik pakar kanak-kanak nilai..

assalamualaikum korang..
taraaaaaaaa... aq nak suggest korang gi sini...

Photo: At last, she is sleepin' after having a hard time because of her "fever to be".. Cian anak ummie.. #NurDaniaImani #2month

jenuh la nak tdokan si kecik nie...

cik dania asyik merengek je semenjak balik dari johor..
pagi tadi badan dia panas sikit...
so, aq buat spekulasi yg dia demam....
and pkul 7pm tadi aq perasan ada mukus kat hidung dia..
"alamak, dania berjangkit dengan ummie pulak dah"..
terus en hubby ajak gi klinik swasta...
mula2x aq berkira-kira dan was-was jugak selain memikirkan ongkosnya...
tp, at last aq pikir, untuk anak tak yah berkira sangat la...
so, kitorang pusing2x nilai and terjumpa klinik nie...
best!! kawasan sekitar best, khidmat best, nurse and doctor pun best..
so, although ubat dia agak mahal (dah nama pun swasta kan)..
tp, okay la...

oleh kerana doctor dia okay, so mommy pun tak stress and tak risau sangat tentang kondisi anak...
muehehehe...
doakan dania and her mommy cepat sembuh ea...
(,")


bUrgeR lOngkaNg



assalamualaikum korang...
just nak share kat korang...
sape yg tercari-cari burger yg best untuk di ngap..
boleh la datang deretan kedai kat taman cempaka, nilai...
family my hubby panggil "burger longkang" je sebab kedai tu ada kat tepi longkang...
hahahaha..
but,
perghh.. subhanallah... burger dia memang sedap...
kalau yang speacial tu 5 hinggit..
terasa macam mahal kan... tp, bila korang makan, memang rasa berbaloi...
rasa tak rugi nak beli... rasa nak lagi...
semua melimpah..
sayur melimpah, black paper melimpah, mayonis melimpah, sos melimpah...
daging je tak.. kalau nak melimpah jugak, bayar lebeyh la kan..
muehehehe...

aq nak tunjuk gambar dia memang x canteq la sebab burger dia tak komersial pun..
so, aq cilok gambar nie sebagai hiasan...


lebih kurang macam nie la...
memang sedap.. memang puas hati..
cuba la try...
kedai dia start bukak pkul 6.30 pm sampai 1 am kowt..
tu la timing yg kitorang dah try tempah..
tp, exactly timing dia, aq tak tau..

and yg paling penting.. lagi sedap daripada burger mcD...
cuma dia tak de la tempat selesa nak duduk2x makan... korang order, bawak balik or gi la mane2x taman nak duduk.. kiki..
selamat mencuba ea...
daaaaaaaa...

salam alaik...



Friday, August 8, 2014

bila suami kaTa " "


Bila seorang suami kata "nak bg keselesaan di rumah mak (mak dia a.k.a mak mertua korang)" ~ tlg jgn percaya
Bila seorang suami kata "x kesah, senang je nak jaga dia, berdikari, makan je walau x sedap pun".. Jgn percaya
Kalau suami kata "mampu nak tanggung" jgn percaya jugak...

Kalau korang percaya jugak... Hmmm... Actually, walaupun seorang suami cakap mcm tu, pada hakikatnya.. Dia nak isteri yg perfect.. Kalau korang percaya, korang akan berada di takuk yg lama.. Mcm aq... Lurus sangat gi percaya.. Sebab tu buat tak kesah je.. Sebab usben manjakan sangat.. Dan bila satu hari kebenarannya terbongkar... Nak meraung rasa...
P/s: kene perbaiki diri... Ready utk merasa keseorangan di rumah mertua.. Ready utk berkhidmat buat suami.. Ready untuk menanggung diri sendiri...
Mood: need time and space.. Mungkin hari kedua berturut-turut kelaparan based on sebab yg berbeza

Flexible entry test oum


Assalamualaikum korang...
Haaa.. Dania baru balik dari teman abie ambik test kat oum..
Abie nak try further study, tambahkan ilmu Allah nie.. Insyallah.. Hihi.. So, sape yg rasa nak sambung study, tp x berkelulusandan or tak berpeluang untuk sambung study boleh la join abie dania... Dia apply guna spm je untuk degree.. Tp, before tu... Kene ambik ujia  kelayakan dulu... Ummie baca dalam blog.. Ade yg gagal ujian nie.. Tp, based on test yg abie ambik td... X de la susah sangat.. Untuk pengetahuan korang.. Abie dania apply degree pengajian islam kat situ.. Test dia terbahagi kepada 3 bahagian dan ad 30 soalan je.. Untuk lulus pulak cuma kene betul selurang-kurangnya 12 soalan... Bahagian pertama berkenaan pengetahuan am.. About  negara kite.. Pemerintah eksekutif, ketua negara sape, perlembagaan dan lain2x.. Dalam 10 soalan tu jugak termasum 3 soalan math yg senang sangat... Budak menengah bawah pun boleh jawab rasanya... Lepas tu ada 20 soalan pengajian islam berkenaan dengan akidah, fekah dan sirah.. Contoh soalan berkenaan dgn zakat, puasa, pemerintah zaman umayyah, pusat pemerintahan zaman khalifah al-rasyidin ect... Haa... Senang je kan.. Bahagian ketiga pulak just mcm kaji selidik diri jew...

Alhamdulillah.. Sekarang nie abie dania tngah tunggu surat tawaran.. Doakan abie dania lulus ea exam tu... Ngee... Tu je ummie dania nak citer arie nie.. Salam alaikum wa barakallahulakum... Insyallah.. Daaa...


lokasi : oum seremban
masa: 10.45 pagi


dania dok tengok je abie gi lapor untuk exam...
tngah doakan abie la tu..


ummie nak selfie jugak...
hihi..
__________________________________________________________

u guys, now : 8.34 malam...
petang tadi dalam pkul 5.00 ptg... pihak oum call abie kate lulus....
yeay!! abie dania bakal jadi pelajar oum and insyallah graduan oum dalam beberapa tahun lagi...
yeay!!!


bagi yg nak try, gud luck ea...
salam alaik...





Thursday, August 7, 2014

adeq~susu~kerja



adeq oh adeq...
assalamualaikum korang semua...
aktiviti sekarang...
tngah giat mencari cara macam mana nak bagi dania menyusu guna susu botol...
puas dah mencari puting yang sesuai...
semuanya dia tak nak...
waaa....
macam mana ummi nak tinggal adeq pegi keje nie?


dr. baby ~ refuse


tommee tippee ~ refuse


NUK ~ refuse jugak...

dia nak yg ori jugak...
adeyh...
actually, first2x dulu dia ngap je...
so, kepada ibu2x yg berkerjaya...
kalau nak train baby guna botol, train la awal2x...
kalau dia dah start kenal mommy dia, agak susah jugak la nak memujuknya...

aq nie pun dalam preparation lagi...
nanti kalau dah dapat cara yg betol, aq bagitau semula ea..
bye....