view my entries with this:

Friday, August 8, 2014

Flexible entry test oum


Assalamualaikum korang...
Haaa.. Dania baru balik dari teman abie ambik test kat oum..
Abie nak try further study, tambahkan ilmu Allah nie.. Insyallah.. Hihi.. So, sape yg rasa nak sambung study, tp x berkelulusandan or tak berpeluang untuk sambung study boleh la join abie dania... Dia apply guna spm je untuk degree.. Tp, before tu... Kene ambik ujia  kelayakan dulu... Ummie baca dalam blog.. Ade yg gagal ujian nie.. Tp, based on test yg abie ambik td... X de la susah sangat.. Untuk pengetahuan korang.. Abie dania apply degree pengajian islam kat situ.. Test dia terbahagi kepada 3 bahagian dan ad 30 soalan je.. Untuk lulus pulak cuma kene betul selurang-kurangnya 12 soalan... Bahagian pertama berkenaan pengetahuan am.. About  negara kite.. Pemerintah eksekutif, ketua negara sape, perlembagaan dan lain2x.. Dalam 10 soalan tu jugak termasum 3 soalan math yg senang sangat... Budak menengah bawah pun boleh jawab rasanya... Lepas tu ada 20 soalan pengajian islam berkenaan dengan akidah, fekah dan sirah.. Contoh soalan berkenaan dgn zakat, puasa, pemerintah zaman umayyah, pusat pemerintahan zaman khalifah al-rasyidin ect... Haa... Senang je kan.. Bahagian ketiga pulak just mcm kaji selidik diri jew...

Alhamdulillah.. Sekarang nie abie dania tngah tunggu surat tawaran.. Doakan abie dania lulus ea exam tu... Ngee... Tu je ummie dania nak citer arie nie.. Salam alaikum wa barakallahulakum... Insyallah.. Daaa...


lokasi : oum seremban
masa: 10.45 pagi


dania dok tengok je abie gi lapor untuk exam...
tngah doakan abie la tu..


ummie nak selfie jugak...
hihi..
__________________________________________________________

u guys, now : 8.34 malam...
petang tadi dalam pkul 5.00 ptg... pihak oum call abie kate lulus....
yeay!! abie dania bakal jadi pelajar oum and insyallah graduan oum dalam beberapa tahun lagi...
yeay!!!


bagi yg nak try, gud luck ea...
salam alaik...





div class='comments' id='comments'>

6 comments:

  1. Nak tanya..utk FET ni,soalan sama utk smua course eh?haha..nervous niiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti la.. tp, hari tu, PAR tu cakap soalan sama.. untuk course pengajian Islam je lain sikit sebab dia include soalan berbentuk agama... kalau biasa, more kepada pengetahuan am, malay, math and english kot.. ape2x pun, gud luck ea.. insyallah.. semoga dipermudahkan... soalan agak mudah jugak.. jangan risau.. :)

      Delete
    2. Boleh taw tak apa soalan dia? Hehe. Dgr2 ramai yg failed gak amek flexible exam ni. Takot nye

      Delete
    3. ye ke ramai yang failed? actually, kalau macam suami akak hari tu. soalan dia basic je deq.. soalan sekolah menengah je dia tanya. kalau interview tu yg penting confident je. sebab oum nie macam swasta kan.. so, dia akan ambik student selagi student tu mampu bayar. tengok la.. kalau adeq ambik utk degree, study la subjek diploma. tp, yg basic macam bm, bi and math tu study balik sikit2x yerp... hihi.. gud luck..

      Delete
  2. Assalammualaikum.. hai sis nak tnya bole u bg hint tak apa yg perlu i study tuk flexible entry cuz i da lama keluar dari alam persekolahan klu nak study dari awal mmg da tak sempat.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam princess kinabalu.. hihi.. ambik utk dip ke degree.. kalau dip, just study basic spm.. soalan bm, bi dgn math.. and bidang yg adeq nak ambik.. kalau akaun, study la akaun, kalau business, study la business.. gud luck ye... (,")

      Delete