view my entries with this:

Tuesday, October 12, 2010

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

bagitau awal2x
maap ek
gambar tak lawa coz tangkap guna phone 
just nak promote2x jer
hehe
time nie time fessat (Festival Sanjungan Satria)
kire macam hari keluarga tp dalam bentuk festival lorh
macam2x ader
pembukaan la best sebab kitourank main peluru kapur
hahaha

then, kene masuk pulak pakaian beragam
ehem..ehem..
bukanla..
nak introduce seragam yg ader dalam army malaysia
so, selamat menelaah
hik2x

p/s oleh kerana kami pegawai kadet, kitourank just pakai aper yang dapat kitourank carik
agak selekeh lorh sebab tak tau aper2x
thus, baru nak kenal2x
saper paling segak agaknyer ek?



no 1: oneDress

Pakaian  ini dipakai apabila  terlibat di dalam sesuatu acara  istiadat sama 
ada  di  peringkat  Tentera  Darat,  Angkatan  Tentera Malaysia,  Negeri mahupun 
Persekutuan.


 

no 2: bush jacket

Pakaian ini dipakai apabila menjalankan tugas-tugas rasmi tentera atau di 
dalam  keadaan  tertentu  di mana  pakaian  ini  perlu  dipakai. 



no 3: pakaian kerja

Pakaian  ini  dipakai  oleh  semua  pegawai  lelaki  Tentera  Darat  apabila 
menjalankan  tugas-tugas  di  pejabat  atau  di  dalam  tugas  seharian  yang  bukan 
berbentuk latihan atau operasi.



no 4: pakaian kawad

Pakaian  ini dipakai oleh semua pegawai apabila mengambil bahagian di 
dalam perbarisan di mana anggota perbarisan yang  lain menggunakan pakaian 
yang sama. 



no 5: celoreng

Pakaian  ini dipakai oleh semua pegawai dan Anggota Lain-Lain Pangkat 
apabila  menjalankan  tugas  gerakan,  tugas  ketenteraman  awam,  latihan  di 
medan,  menghadiri  kursus  serta  apabila  mengambil  bahagian  di  dalam 
perbarisan yang memerlukan pakaian ini dipakai.



no 6: mes kit

Pakaian ini dipakai oleh semua pegawai  apabila menghadiri  acara-acara 
berikut: 

a.  Majlis Makan Malam Beradat. 
b.  Istiadat Paluan Berundur. 



no 7: pakaian kebangsaan


no 8: pakaian khidmat

Pakaian ini dipakai oleh semua pegawai  apabila  menjalankan tugas-
tugas rasmi  seperti berikut: 

a.  Semasa bertugas atau berkursus di luar negeri.  
b.  Semasa melakukan lawatan ke luar negeri.  
c.  Sebagai Pegawai Pengiring/Juruiring Kehormat kepada Ketua-
ketua Negara yang melawat.  
d.  Apabila menerima lawatan pembesar-pembesar negara atau 
pegawai-pegawai tinggi tentera negara luar.  
e.  Lain-lain acara/keadaan yang dimaklumkan dari masa ke semasa.  



no 9: long suit

no 10: pakaian sukan




d beuty nur sheda said

jom nengok keje adik2x ku yang terlebey besar neyh
ehehehe...








 deme masuk colouring contest lorh
hak2x
juara: nur diyana md sidek
pelajar tahun 1 fakulti pengajian Islam@junior palapes ukm
wink ^ ^"
div class='comments' id='comments'>

4 comments:

  1. tetibe kan kak,teringat waktu tu..dah la kne detail laz minit..pastu g pinjam kasut kat puan inter...pastu g baris lmbt lak..dah kne marah....kenangan2x..hi3x~~=P

    ReplyDelete
  2. hahahaha... betol.. akak ingat. kelam kabut time datang tali pinggang tak pakai lagi.. hik2x.. tp, time nie tak tahu akma nie anak askar. main bedal jer kan.. (,") tak per, kene marah pown akma nakmpak cool jer time neyh. although kelam kabut sikit, but still cool ar.. hak2x.. maintain2x..

    ReplyDelete