view my entries with this:

Friday, October 1, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn ImAN..

hye..hye..hye..
hei..hei..hei..
ahakz..
ari nie mau sambung rukun iman yang ke 4, iaitu:
beriman kepada rasul-rasul

dulu time darjah 1 mesti kourank dah tahu bukan
pasal 25 rasul yg kiter kene tahu
mereka adalah:
Adam, Idris, Nuh, Hud, Soleh, Ibrahim, Lut, Ismail, Ishak, Yaakub, Yusuf, Ayub, Syuib, Musa, Harun, Zulkefli, Daud, Sulaiman, Ilyas, Ilyasa', Yunus, Zakaria, Yahya, Isa..(wal akhiru khotimul ambiya_dan terakhir penutup segala nabi) Muhammad_al-mustofa

saya pown tak ingat, nie taip2x sambil nyanyi nasyid Raihan tu...
kalo tak, tak cukup la jawabnyer
mekaceh abang2x Raihan
(,")

setiap rasul kat atas ader citer2x menarik disebalik kerasulan mereka
kalau kourank rajin, carik ler citer Israilliyyat, then kaji balik
must be interesting u know..
and bacaan nie, kourank jangan percaya hundred percent pulak kecuali memang termaktub di dalam al_quran
sebab kebanyakkan kisah Israilliyyat nie di ragui kesahihannya
itu yg saya pasti
sebabnyer:???
 yg tu saya tak pasti
tp, kalau kourank nak buat hiburan bacaan, it's okay
it's just jangan beriman dengannyer selagi diragui kebenarannya
okay??
okies!!

actually nabi dan rasul ader lebih 25 orang
tp, yang kiter wajib tahu just that only 25


seperti yang kourank tahu
kiter wajib beriman dengan kesemua kewujudan rasul
namun begitu, kiter hanya boleh ikut didikan Rasulullah saw jer
sebab aper pulak??
sebab, kiter umat baginda (,")
dan
didikan baginda yang paling complete sekali untuk kiter..
yeay!!
hehe..

aper beza nabi dan rasul?
x sama ker?

owh.. nabi ngan rasul nie ada bezanya
pertamanya, ejaan dan sebutan lain
hehe
itu kourank tahu bukan?
okay2x
actually, nabi dan rasul ini merupakan seorang lelaki yang dipilih oleh Allah swt untuk menerima wahyu dariNya
bezanya, nabi menerima wahyu untuk diri mereka sahaja, manakala rasul pula menerima wahyu dengan memegang tanggungjawab supaya wahyu tersebut disampaikan kepada umat manusia
bagi umat akhir al-zaman ini, kiter bukan sajer kene beriman kepada nabi muhammad saw sahaja tetapi juga kepada nabi-nabi dan rasul-rasul sebelum baginda diutuskan
walaubagaimanapun, amalan kiter perlulah sebagaimana yang disunnahkan oleh baginda

abis, kenaper rasul juga dipanggil nabi? 
kenaper tak di khususkan dengan golongan rasul sahaja?

aaa... maksudnyer, nabi itu nabi dan rasul hanyalah rasul.. macam tu ker?
a'aa..
haa.. macam nie
rasul tu juga dipanggil nabi sebab ader wahyu yang mereka terima yang digunakan untuk diri mereka sahaja dan tidak disampaikan kepada umat mereka
sebab itulah, rasul juga dipanggil nabi..
hehe..
(,")


lepas nie, boleh la cuba kenal2x rasul kiter..
jangan target pakwe macho zaman sekarang jer tau
(,")



p/s mari kita beramal, semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan rahmatNya
ameen

0 comments: