view my entries with this:

Friday, October 15, 2010

gumihO


grudge: the revolt of gumiho

kourank: cinter nie pasal serigala jadian
kebanyakkan citer dongeng korea berkenaan dengan gumiho nie just her, by herself
tp, kali nie ader kelainan sikit di mana, gumiho nie ader anak..

from 10, i bagi 6 jer for this story
kalau raser nak tukar citarasa from love story, tengok ler citer nie
hehe

sinopsis sikit i bg kat kourank:


This Korean drama is about The legendary gumiho or nine-tailed fox, Goo San Duk, leaves her husband after his betrayal renders her unable to shapeshift. She takes her nine-year-old daughter, who has yet to gain the ability to use her gumihopowers, to a village in order to protect her. As the girl turns ten, her physical transformation begins, putting her in increasing danger of being discovered by her neighbours.

hmm... kourank faham english tak?
i tak faham sangat, tp, buleh la sikit2x.. bg saper yang tak beraper nak faham sinopsis kat atas tu, bley baca ringkasa'plus'penambahan i kat bawah nie ek.. hehe

grudge: the revolt of gumiho atau dalam bahasa Melayunya Dendam: Pemberontakan Serigala Jadian. seorang@seekor gumiho (betina) tinggalkan suaminya ke kampung lain bersama anaknya yg berumur 9 tahun bg menyelamatkan dirinya dan anaknya daripada ditangkap oleh orang kampungnya. sementara menunggu anaknya mendapat kuasa gumiho hanya selepas 10 tahun, dia menetap bersama seorang bangsawan. actually, pada awal kisahnya bangsawan nie sangat baik. tp, bagi mempertahankan nyawa anaknya, dia telah diarahkan oleh seorang pawang utk membunuh budak yang lahir pada tarikh dan tahun yang sama dengan kelahiran anaknya dan budak itu adalah Yeon iaitu anak gumiho itu tadi. seja dari tu, banyak krisis yang dah berlaku dalam rumah tu yang menjadikan hidup bangsawan tu tak pernah tenang. dan pada akhir cerita nie penuh dengan dendam sehinggalah gumiho itu dibunuh oleh anak bangsawan tadi kerana kematian bapa dan ibunya. so, try la tengok eh..

kalau dah tengok, cuba bgtau saya dalam semua karektor yang ader dalam citer nie, karektor maner yang paling penting dalam citer nie?...


semoga terhibur...
div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. erm..
    bru tgk ckit jer...
    nnti cuti kot tgk smpai abis..
    hehe~

    ReplyDelete