view my entries with this:

Friday, June 27, 2014

saKiTnya saKiT bersAliN.....



salam alaik...
kite sambung citer ea...
masa kat hospital low risk putrajaya seksyen 8 tu...
doc cek 3 kali...
pagi, petang dengan malam...
petang tu, my usben sempat habiskan surah luqman utk aq ngan baby dengar...
daaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnn...
alhamdulillah... Allah permudahkan jalan sebab kalau boleh memang x nak doc laki yg cek buka..
alhmdulillah...
masa duduk kat situ, ad nurse yg tolong cek kan walaupun doc yg pantau aq dua2x guys...
dalam pkul 9 malam..after solat isyak...
nurse datang cek lg..
rupa-rupanya dah 5cm...
so, diorang pun buat preparation nak hantar g hospital putrajaya...

selingan..

Photo: Assalamualaikum... Hye.. Kite anak ummie ngan abie kite.. Umur kite br 3 arie.. Semalam asyik pakai baju boy je. Tp abie dh beli baju girl utk kite. Yeay!! Doakan kite jd anak solehah ea.... Ngee..

sampai kat hospital putrajaya, aq terus dimasukkan ke labour room...
x lama lepas tu, doc pakar datang...
comel sangat doctornya...
macam cina muslim... but malay...
tp, memang comel, sejuk je mate pandang x jemu...
hihi...
lepas doc check kondisi aq, rupanya dia terus pecahkan air ketuban..
baru la aq tau prosedurnya begitu...
then, dia tanya... nak ubat tahan sakit x or nak injection ape2x...
in my mind aq bayangkan... "owh, boleh manage kot sakit nie.. mak rilekz je anak lapan.. kalau dengar citer pun macam okay je kot"..
so, aq kate la tak kat doc tu... doc tu boleh geleng kepala...
tp, aq x syak ape2x lah kan...
selang beberapa minit lepas tu.. sakit contraction tu makin teruk...
aq jadi panik...
dah hilang rasa jati diri palapes tu... muaahahaha...
bila dah tak tahan sangat.. aq mintak nurse called my usben suruh masuk labour room tu...
ya Allah.. x sangka sakitnya sampai macam tu sekali...
aq try called nurse... x de pun yg datang...
then, my hubby masuk...
gumbira sikit rasa hati...
patutla doctor pakar tu dok geleng kepala...
memang sangat2x sakit...
nasib baik ada gas ape entah...
aq dok sedut gas tu la...
then, tenang kan fikiran...
baru kurang rasa sakit tu....
patutla Allah kurniakan syurga bagi ibu yg meninggal ketika melahirkan bayinya...
syahid.. kalau macam tu la sakit bersalin, sakaratul maut macam mana la agaknya kan...
memang terasa macam lepas tu x nak mengandung daaa...
huhu...

Photo: Garang betul muke adeq.. Si bulat.. Mate cepet..

after ambik gas tu..
aq tak berapa nak ingat sangat dah...
mungkin lali dengan gas tu...
yg aq ingat...
nurse cakap dah buka 8cm...
my hubby tolong alunkan zikir at me...
keadaan jd kecoh sikit...
aq pulak dah tak boleh nak tahan...
on 8cm tu jugak aq teran...
automatik... x leyh nak tahan sangat daaa...
rupanya terus je bukak 10cm...

Photo: Nasib abie bangun deq.. Kalo x jenuh ummie..

apepun, pada pkul 2222 my cute little gurl keluar...
lepas je keluar tu nurse show at me her sex...
owh, gurl ke?
terkesima kejap sebab ingatkan boboy..
hihi..
apepun, alhamdulillah.. of rezeki comel yg Allah bg padaku...
x kisah la boy ke gurl ke kan...
tengok je baby dah keluar.. sihat..
seronok je rase...

Photo: Abie bg kite kwn.... Kiki

nurse bg aq pegang kejap..
then diorang ambik bersihkan baby...

utk jahit tu... sakit jugak aq rasa..
tp, x sakit mcm bersalin la...
tp, aq still sedut gas tu jugak...
hahaha...

Photo: Kite baru lepas yak... Penat ummie kite nk tdokan balik... Sabar ea ummie.. Kite nk cepat besar nie..... Nnt boleh jaga ummie pulak.. Ngee..

alhamdulillah...
selamat...
bila dah selesai jahit semua..
my hubby amik baby..
azan dan qamatkan...
then, aq dapat rehat sekejap sebelum diorang suruh ready utk gerak gi seksyen 8 balik...

Photo: Assalamualaikum... Nama saya  nur dania imani bt mohhd firdaus... Saya tngah tunggu abie belikan sabun basuh utk baju saya... Boring2x.. Tertdo pulak.. Ngee.. Abie cepat balik tau.. Dania windu la kat abie...

malam tu y usben x dapat stay sebab dia x leyh temankan based on hospitals' regulation...
so, tinggal aq dengan baby...
baby sangat baik...
x bangun mintak susu pun sepanjang malam...
tdo je... so nice gurl...
esok pagi minum jap, tdo balik..
alhamdulillah.. dipemudahkan lg..

kalau nak diikutkan.. banyak perkara yg Allah pemudahkan utk aq sekeluarga...
start daripada x tau tanda sakit bersalin, tak lapor hospital but still dapat wad, yg periksa aq semua doc and nurse perempuan.. x de la buka aib kan, baby pun okay.. sihat and sangat baik.. x meragam...
alhadulillah...

esoknya, dah boleh discharge dah...
bil hospital pun x yah bayar..
x pasti la dia terlepas pandang atau ape.. tp, dia x suruh bayar and x call balik pun..
dipermudahkan lagi..
hamdna ila Allah..

so, aq dah selitkan antara my colection of my baby...


Photo: X sabar nk jumpa abie esok....

my husben and i named her as nur dania imani bt mohd firdaus
yg menggambarkan our light of believes that alwayz near us..
insyallah...

till d next entry...






Tuesday, June 24, 2014

tanDa-TandA naK beRsaliN



assalamualaikum readers...
wah.. berkurun lama rasanya x update...
banyak giler nak cerita kat korang...
so, alhamdulillah..
pertama-tama sekali sangat bersyukur kerana aq selamat bergelar ibu kepada serikandi bermata cepet berpipi tombam...
she has the skin and berdagu belah persis abie dia... kiki....

masuk bulan jun merupakan saat yg mendebarkan sebab dah nak sampai due aq bersalin..
but still sempat jalan2x... cari makan ape yg teringin nak makan...
berkarok... oppppsss... ngee....


dalam pembacaan and pengalaman org lain...
aq menantikan saat turun darah or air ketumban pecah...
contraction....
truthfully aq tak tau apekah rasanya contraction tu....
so blur la and tak assume pun nak contraction sebab x mendaftarkan diri kat mane2x hospital pun yg mana i suppose to do that..
muahahaha....
so, just nak tunggu mcm aq kate tadi la... sama ada air ketumban pecah or keluar darah...
jeng..jeng..jeng...
namun apekah yg terjadi....

on 2nd jun...
aq terjaga pkul 4.30 pagi...
terkial-kial...
dok tdo mengiring kiri x kene.. pusing kanan x kene...
last2x aq bangun...
sambil dok asyik tengok usben tdoq, terasa sakit mcm sakit perut...
dalam 15 minit sekali sakit..
berulang-ulang macam tu...
(rupanya itu la contractionnya..)
tp, aq tak tau...
dah alang2x appointment dengan doc arie yg tersebut... bila usben tanya teruk ke sakit?
kalau teruk nak bawak pegi hospital....
aq kate x, okay je kowt sebab memang macam sakit perut mcm cirit-birit tu...
2 jam setengah x dapat tdoq sebab sekejap2x sakit kan...
pagi tu bajet nak bertanya la kat doc kenape sakit lagu tu...
belum sempat pegi aq citer kat mak mertua aq yg juga bekas nurse berusia 1 hari pencennya... kiki...
mak mertua aq tanya... sakit x?bila aq citer, mak suruh my usben terus pegi hospital... yg terdekat hospital putrajaya la...

sampai2x sana, check2x dah terbukak 2 cm...
nervous mula la datang membayangkan akan bersalin x lama lagi...
first time le katekan....

tp, timbul masalah pulak...
wad penuh... so, aq ditumpangkan kat seksyen 8 utk kes low risk sementara tunggu nak bukak 4 cm...


dapat baju mengandung colour pink...
dapat tagging..
comey tag dia... macam nak masuk wetworld...
muahahahaha...
tp, bilik dia personal...
syok la.. privacy...
mcm swasta sikit pun ada...
sebab wad jenis bilik kuarters...

sementara nak bukak 4cm tu...
jenuh la daku tawaf bilik @ wad tu...
nurse dok suruh banyakkan berjalan-jalan...
kakak ipaq dok whatsapp suruh ngiring sebelah kanan sambil teran sikit2x...
mak mertua dok suruh tdoq ngiring sebelah kiri...
semua aq try.. huhu...
and yg penting doa suami...
plus bersabar dan tawakal...
my usben dok teman time waktu melawat sebab time tu je boleh masuk...
12.30 sampai pkul 2.30 petang...
then, 4.30 sampai pkul 6.00 petang...

nie, just cerita tanda bersalin...
cerita selanjutnya tunggu next entry ye....

da....
salam alaik....




Sunday, June 1, 2014

rayuan penempatan jqaf 2012



masih di johor...
hmmm...

assalamualaikum korang...
seriously, agak kecewa bila ini yg terpampang di lappy...


x dapat jugak stay dengan suami..
tp, kali nie memang bersemangat nak buat rayuan...
so, esoknya terus siapkan apa yg patut and bergerak gi kpm untuk rayuan...

kalau sape2x tak tau caranya...
meh, aq kongsikan pengalaman aq...
so, first sekali mesti la ada surat rayuan and bukti2x....
lampirkan kat bahagian lampiran...

lepas tu, korang bawak surat tu g kpm...
bangunan kementerian pelajaran malaysia..
kompleks E, blok E2...
putrajaya...
masuk, tanya kat kaunter nak pegi bahagian sekolah rendah...
korang akan di suruh naik ke tingkat 3..
sampai kat tingkat 3, gi kat customer service tu, kata nak buat rayuan...
dia akan suruh tulis nama and ic...
kalau ada pegawai, nanti dia akan bawak la jumpa pegawai berkenaan...
ceritakan masalah korang...

walaubagaimanapun, kalau kes korang setakat nak ikut suami...
x seserius penyakit kronik, kene ugut atau sebagainya...
susah jugak nak dilayan...
kalau pegawai yg baik pun, dia just dapat tenangkan hati korang dengan hujah2x yang mudah dan munasabah serta sedap didengar...
time aq dengar tu, tak expect pun dapat tukar, tp tenang la jiwa...
tp, kalau dapat pegawai yg x bagus...
memang kene perli la korang...

lagi ape lagi ea...
haaa... kalau nak pegi, pakai pakaian macam nak masuk pejabat...
aq tak tau pulak ada prosedur pakaian yg perlu di ikut..
kesian my hubby, x pasal2x ke cucuk...
aq rasa dah cukup sopan dah...
bukannya my hubby x berbaju ke, berseluar koyak ke, berselipar jamban ke...
ish... pelik, cukup pelik sebenarnya...
lepas tu, tegur depan org terang-terangan...
tak berhemah langsung...

apepun, sape yg nak buat rayuan sempat lagi dalam masa cuti nie...
tp, korang kene jugak melapor diri dulu sebab mesyuarat utk pertukaran penempatan nie akan dibuat after 16 mei...

actually macam pelik jugak...
macam mana pihak pengurusan buat penempatan nie..
ada yang bujang dok dapat dekat ngan rumah...
yg berumah tangga jauh di hantar ke sabah sarawak...

untuk kpm, aq tak kan merungut kalau berjauhan dengan suami itu tidak mendatangkan apa-apa masalah...
reason pertama, moral....
dalam 2 minggu x jumpa usben memang boleh tahan lagi...
masuk minggu ke 3 memang moral down...
nak masuk kelas pown rasa malas...
macam mana la keberkatan tu nak sampai kat anak2x...
memang aq ustazah, faham konsep ikhlas dalam mengajar...
tp, aq juga tetap seorang manusia...
wanita lagi...
susah la nak kawal....

reason kedua, mcm aq yg pregnant nie...
dengan tak de transpoort...
nak harapkan kawan sekerja pegi hantar pegi balik klinik...
tambah dengan blood problem...
ambik darah semua waktu pagi....
terpaksa skip kelas...
dapat klinik mcm kat masai tu... lagi jenuh...
datang pukul 7.30, dapat jumpa doktor pkul 12...
pejabat pendidikan daerah kata kalau keluar lebih 4 jam, mintak surat mc kat doktor...
sampai kat doktor, prosedur diorang pulak tak lepaskan surat mc kecuali memang x mampu nak pegi sekolah...
macam mana? antara 2 jabatan bercanggah....
dah kene g klinik luar beli mc..
pembaziran sunggguh....
kadang2x sampai segan kat member tu, gi naik teksi...
pegi balik dan 24 hinggit...
pembaziran lagi....
pembaziran masa lagi...
kat klinik doktor dok takut-takutkan kata bahaya la, itu la, ini la....
sampai sekolah pk pulak dok push sebab keluar lama...
tak kan nak potong turn...
x de nak dilayannya walau kerja kerajaan pun....
memang tension....
dok berlinang je air mata nie ha....
tp, tabah gak nak pegi sekolah...
tp, pnp memang tak dapat bagi yang sehabis baik la....
dok standard takat tu je...

and aq ingat just aq je ada masalah nie...
rupanya... orang lain pun sama...
actually, berjauhan dengan suami nie boleh jadi punca pergaduhan...
maybe boleh sampai tahap perceraian....
kadang2x benda kecik pun boleh jadik besar...
masing2x moral x de supporter...
sape yg senasib je paham benda nie....

untuk pihak kementerian, anda sudah mengemukakan dasar bagi isteri untuk berada hampir dengan suami...
tetapi kenapa la dasar tersebut di lihat sukar untuk dilakasanakan...
harap dapat baiki dan cari jalan penyelesaian...
sekian....
till d next entry...