view my entries with this:

Tuesday, June 24, 2014

tanDa-TandA naK beRsaliN



assalamualaikum readers...
wah.. berkurun lama rasanya x update...
banyak giler nak cerita kat korang...
so, alhamdulillah..
pertama-tama sekali sangat bersyukur kerana aq selamat bergelar ibu kepada serikandi bermata cepet berpipi tombam...
she has the skin and berdagu belah persis abie dia... kiki....

masuk bulan jun merupakan saat yg mendebarkan sebab dah nak sampai due aq bersalin..
but still sempat jalan2x... cari makan ape yg teringin nak makan...
berkarok... oppppsss... ngee....


dalam pembacaan and pengalaman org lain...
aq menantikan saat turun darah or air ketumban pecah...
contraction....
truthfully aq tak tau apekah rasanya contraction tu....
so blur la and tak assume pun nak contraction sebab x mendaftarkan diri kat mane2x hospital pun yg mana i suppose to do that..
muahahaha....
so, just nak tunggu mcm aq kate tadi la... sama ada air ketumban pecah or keluar darah...
jeng..jeng..jeng...
namun apekah yg terjadi....

on 2nd jun...
aq terjaga pkul 4.30 pagi...
terkial-kial...
dok tdo mengiring kiri x kene.. pusing kanan x kene...
last2x aq bangun...
sambil dok asyik tengok usben tdoq, terasa sakit mcm sakit perut...
dalam 15 minit sekali sakit..
berulang-ulang macam tu...
(rupanya itu la contractionnya..)
tp, aq tak tau...
dah alang2x appointment dengan doc arie yg tersebut... bila usben tanya teruk ke sakit?
kalau teruk nak bawak pegi hospital....
aq kate x, okay je kowt sebab memang macam sakit perut mcm cirit-birit tu...
2 jam setengah x dapat tdoq sebab sekejap2x sakit kan...
pagi tu bajet nak bertanya la kat doc kenape sakit lagu tu...
belum sempat pegi aq citer kat mak mertua aq yg juga bekas nurse berusia 1 hari pencennya... kiki...
mak mertua aq tanya... sakit x?bila aq citer, mak suruh my usben terus pegi hospital... yg terdekat hospital putrajaya la...

sampai2x sana, check2x dah terbukak 2 cm...
nervous mula la datang membayangkan akan bersalin x lama lagi...
first time le katekan....

tp, timbul masalah pulak...
wad penuh... so, aq ditumpangkan kat seksyen 8 utk kes low risk sementara tunggu nak bukak 4 cm...


dapat baju mengandung colour pink...
dapat tagging..
comey tag dia... macam nak masuk wetworld...
muahahahaha...
tp, bilik dia personal...
syok la.. privacy...
mcm swasta sikit pun ada...
sebab wad jenis bilik kuarters...

sementara nak bukak 4cm tu...
jenuh la daku tawaf bilik @ wad tu...
nurse dok suruh banyakkan berjalan-jalan...
kakak ipaq dok whatsapp suruh ngiring sebelah kanan sambil teran sikit2x...
mak mertua dok suruh tdoq ngiring sebelah kiri...
semua aq try.. huhu...
and yg penting doa suami...
plus bersabar dan tawakal...
my usben dok teman time waktu melawat sebab time tu je boleh masuk...
12.30 sampai pkul 2.30 petang...
then, 4.30 sampai pkul 6.00 petang...

nie, just cerita tanda bersalin...
cerita selanjutnya tunggu next entry ye....

da....
salam alaik....




0 comments: