view my entries with this:

Wednesday, March 27, 2013

GIVEAWAY : EDY 3 DESTINASI...



assalamualaikum...
jom join GA from abbg edy..




happy selalu (,")


para pengantin, jgn vendalism!!



Photo: para pengantin.. jgn jadi vendalism...

aq nak tegaskan dekat sini...
mr. & mrs pengantin..
janganla korang jadi  vendalism..



jom menabung



assalamualaikum korang...
so, 5 hari nie..
my anak buah bertamu di rumah embah diorang bersama-sama bibik dia yg comel nie...
lalalala~

so, projek semalam...
kire duit tabungan...

Photo: jom menabung"!!

jom menabung...
weeee...
dapat 100 hinggit...
lepas nie boleh masuk bank..
ngee... sekian...



Tuesday, March 26, 2013

checklist kawen



assalamualaikum korang...
ada 5 bulan lagi till my wedding day...
tp, ape pun tak ready lagi... huhu..
so, for now...
i must have my checklist for my kenduri....

before tu... just nak share...
kalau ikutkan diri and en tunang, kitorang nak buat simple je...
sebab first, me myself still study...
x de income nak tampung all prices yg related to kenduri lah...
and kalau nak harapkan en. tunang sorang..
memang x mampu..
at first, banyak yg kitorang x nak buat...
nak jimat kos...
x nak sampai berhutang macam tu...
tp, bila dah campur dengan parents..
i nak bgtau korang, memang susah...
kite nak simple, parent tak nak...
kite tak nak hantaran2x...
parent ngan adeq beradik betah nak jugak..
macam diorang pulak yang nak kawen...
hihi...
bila pk balik, macam funny pown ada...
but, still...
diorang nak seronok kan...
so, ikutkan aje...
yg penting, aq sendiri... x nak la lari badjet...
kalau diorang nak sponsor... alhamdulillah la kan...
huhu...

so then, my checklist...

permohonan nikah

kursus kawen
sijil kursus kawen - ori dan salinan
ambil borang nikah kat pejabat agama
surat akuan bujang
ujian HIV
borang kebenaran nikah en. tunang
salinan ic wali (bapak)
salinan ic 2 saksi
isi borang nikah
booking tok qadi

badjet - 45
complete (tunggu nikah je.. yeay)

barang hantaran

actually, barang hantaran nie aq x pk sangat..
tngah berbelah bagi nak buat atau tidak..

by the way, kalau buat...

from me to my hubby to be..

sireh junjung
al-quran dan hadith
kain baju melayu
sejadah
accessories
perfume
gubahan coklat
kuih
buah

termasuk dengan bekas dll _badjet - 1450

mak andam, baju pengantin dan pelamin

d'edaman collection
baju pengantin
make_up
hiasan bilik pengantin
pelamin
hiasan konopi
baju nikah

badjet - 2000

pengapit

of corse la my adeq jadik mangsanya...
sebab dia je yg belum kawen, nak kene sponsor baju dia nie...
huhu..

badjet - 100 (bvolunteer)

photographer

utk jimat, i mintak tolong my sedare mare la jawabnye...
ngee...

badjet - 0

caterer, konopi, kompang, sound system..

yg tu semua atas urusan my parent

badjet - 5000

kek kawen

tngah pk jugak sama ada nak buat atau tidak...
huhu..

badjet - 100

doorgift

arghhh.. yg nie tngah pening nie..
just tngah survey harga sekarang nie...
org khatam dan keluarga tunang

badjet - 1000

kad kawen

for 2400 : 25 cent each
adinda kekanda - puchong

badjet - 800

berinai

yg nie lambat lagi kan... 
so, delay dulu...

badjet - 50

sign board

kene buat ke nie?
pk nanti jugak...

badjet - 50

sarung katil...

hmmm....
huhu...

badjet - 400



manyak tu...
**pening**






Monday, March 25, 2013

segmen: jom pilih hadiah



assalamualaikum...


join??
klik banner...

2 hadiah yg akak nak pilih..
1. t-shirt muslimah
and
2. tudung bawal

gud luck for u all yg join contest...




hati...........



bismillahirrahmanirrahim....
korang, aq tengah sedih nie...
sebab aq rasa makin jauh dengan tuhan aq...
aq tak tau kenape dan tak  tahu macam mane...
aq nak dekat dengan dia...
tp, jiwa aq terasa kosong...
sangat kosong...

aq ingin hampir denganNya...
tp, kadang2x terasa diri ini dijauhi...
atau adakah hasutan syaitan kuat berbisik mengtakan bahawasanya Dia sudah tidak lagi menyayangi aq...
kenape bila aq membuat sesuatu perkara tanpa memikirkan Dia, aq terasa sangat bebas?
aq rasa seronok...
aq rasa seperti jalan ini adalah jalan yang terbaik bagi diri aq...
dan terkadang, apabila aq membuat sesuatu itu dengan memikirkanNya, diri aq terasa terkongkong...
kenape aq rasa macam ni sedangkan aq tahu bukan itu sepatutnya yang aq rasakan...
bila sampai tahap begini, aq rasa macam nak cepat je kembali kepada Dia...
sebab apabila aq tinggal di dunianya ni, aq rasa tidak terpandu...
aq lebih sukakan keseronokan daripada mendekatkan diri kepada dia...

dengan dosa-dosa yang telah aq lakukan...
aq palitkan kesalahan itu padaNya..
menyalahkan Dia dengan alasan kenapa Dia tidak menjagaku seperti sahabat-sahabat aq yang lain....
sedangkan aq tahu, dosa-dosa itu tercalit pada diriku kerana aq sendiri tidak bijak dalam menangani masalah  -masalah yang ingin aq hindari...
aq cemburu dengan mereka-mereka yang kelihatan hidup bahagia dengan mudahnya..
sedangkan aq...
pabila cuba hidup dengan melalui jalannya, aq rasa sukar...
sangat sukar...

alhamdulillah...
aq diperkenalkan dengan hambaNya yang tersebut...
aq harap dirinya mampu menarik hatiku untuk terus bertamu di taman syurgaNya....



Thursday, March 21, 2013

pop up virus




assalamualaikum korang...
pernah tak korang bukak internet explorer...
lepas tu dia pop up dekat new window...
tanpa henti...
aq baru je kene tadi...
rupanya virus..
ceyt...
daripada apayg aq riki-riki...
rupanya memang selalu tenet explorer nie jadik cenggini...
sabor je la..
tp, anti-virus biasa x dapat nak detect pun...
tp x pe...
kalau jadik kat korang, cuba korang ikut my step..

first, korang disconnect internet yang ada...
then, korang right click kat icon dia kat toolbar..
and then, korang pilih - close all windows..
beberapa kali jugak la kene buat macam tu...
adeyh, sabor je la...
fobio nak bukak tenet guna ie lagi dah...
huhu...



Wednesday, March 20, 2013

Chantek Dress Special Anniversary Giveaway





nk baju? jom join..
korang boleh tengok detail dia..
just klik pada gambar key...
lalalala~



please vote



assalamualaikum korang..
nak mintak tolong undi...


korang klik gambar kat atas nie... 
dalam ruangan cari tu korang letak my name...
Nurul Nadiah...
then tekan undi key...
tQ korang...






Tuesday, March 19, 2013

seGmen by doubledeeya.blogspot



assalamualaikum korang...
bersempena dengan cuti nie...
oleh kerana aq x de anak nak di tanggung...
dan untuk topup mood boring membaca...
serta membantu my readers...
dengan ini, secara rasminya...
aq nak melancarkan segmen pertama aq...
pppsssttttttttttttttt...


aq buat segmen nie sebab aq nak tambahkan tabung korang...
the, boleh la nak join mane2x advertisement yg aq minat, kan....
(,")
korang letak je alamat blog korang kat post comment nie...
nanti, di kala aq kebuhsanan di rumah...
boleh la aq jalan2x kat blog korang sambil klik2x tambah dana korang...
so, before enter this segmen..
harap masing2x daftar la nuffnang dulu ke, churp2x ke so i can click them...

orait...
syarat2x dia...
eh, segmen ada syarat ke?
segmen i kan...
suka hati i la...
mesti korang rase nak lempang kan...
hihi...
x kire, nak jugak buat syarat..
so, syarat2x dia seperti di bawah...

1) folow blog nie - x perlu (ikut suka korang nak ikut ke tak...)
2) klik iklan dalam blog nie - x perlu jugak (kalau korang rasa nak menyumbang, silakan.. kalau x, okay je..ngee..)
3) korang letak link blog korang kat ruangan post comment aq..
4) buat entry pasal segmen nie dengan tajuk seGmen by doubledeeya.blospot - and let your friends know about it... (saje nak carik variasi blog2x comel dan cool)... alamak, lupa pulak nak bgtau korang.. 
jgn lupa letak banner segmen nie tau..
5) habis sudah...

segmen ini akan aq tamantkan pada hari pertama cuti persekolah...
iaitu pada 23 mac 2013..
selamat bercuti kepada adeq2x dan para guru...
yg darjah 6, jangan skip kelas tambahan, key..

jom.. relax time...
yiieehaaa....




Monday, March 18, 2013

sg. kLah



assalamualaikum korang....
rPh tak siap lagi dah sebok nak berblog..
keke..
x pe kan korang..
just nak share...
sekarang kan dah nak dekat cuti sekolah...
so, aq nak rekemenkan satu tempat nie...

tempat : Felda Sg Klah, Sungkai, Perak...

kalau korang masuk kawasan sungkai nie..
tempat yg paling best utk cuti2x Malaysia ada dua tempat..

yg pertama, Hotspring Sg Klah..
macam2x korang boleh buat...


refleksi kaki..
panas kot kat sini..
aq x berapa nak tahan kalau rendam kaki kat sini..
tp, seyes kulit kaki rasa smooth je lepas tu..


tunku kaki korang with this... 
air yg mengalir tu x de la panas sangat..
so, korang boleh la kalau nak jalan barefoot..


mandi kolam air panas..


mandi kolam air sejuk..


kali terakhir aq masuk tempat nie, fee dia RM12...
tp, sekarang tak tau berape..
sejak dibuka dulu..
asyik naik je..
tp, prasarana better la sertiap kali naik harga tu...

and, kalau rasa x nak bayar fee...
korang boleh pegi kat sini...
yg nie pun sg klah jugak...
nak pegi dia..
daripada hotspring tu...korang go straight je...
lepas jumpa kawasan orang asli...
korang masuk kiri...



this is mother nature...
(,")





nak katenya...
air sungai sejuk teramatlah sejuk...
so, refreshing....





so, selamat bercuti buat korang semua..
semoga dapat holiday yang sangat menarik...
akhir kalam..
wassalam










Wednesday, March 13, 2013

sejarah menipu???




assalamualaikum korang..
based on tajuk...
pakar2x sejarah mesti rasa nak tau kenape aq tulis begitu...
actually aq nak tanya....
based on sejarah yang kite belajar..
kan ada zaman paleolitik, mesolitik, neolitik dan sebagainya tu kan...
menggambarkan pada zaman tersebut, manusia nie hidup macam zaman batu...
tak ada tamadun....
itu manusia pada generasi pertama..
maksudnya kaum kerabat nabi Adam la kan???

tp, bila pk2x balik...
Allah jadikan manusia nie sebaik-baik ciptaan...
manusia pertama diciptakan adalah Nabi Adam as kan...
bila nama pun nabi...
bukankan dia terpelihara...
aq tak boleh la nak bayangkan nabi Adam tu macam orang zaman batu..
tak bertamadun...
tidak berbaju...
busuk...
tak handsome dan tidak terurus sebagaimana yang digambarkan dengan orang-orang zaman tersebut...
jadi betulkan manusia generasi pertama sama seperti yang digambarkan di dalam sejarah...

Dinasour...
sekiranya rangka yang dijumpai tu betul...
aq rasa manusia  dulu mesti lagi besar dari binatang2x tu..
kalau tak macam mana manusia nak survive kan..
atau zaman dinasour tu before kewujudan nabi Adam as...
tp, yang kompemnya..
rupa dinasour yang diperlihatkan sekarang nie bukanlah rupa sebenar...
tak siapa pun tahu kan..
and kalau betul la dinasour tu ada...
giganotosaurus or tyrannosaurus rex yg menakutkan tu...
mesti besar takat harimau dengan singa je bagi orang-orang zaman tu....
kan2x...
hmmm... dunia sains....
i just can't imagine it...
sekadar pengetahuan dan cuba2x la fikirkan...
sape tau kronologi kehidupan kat bumi nie...
boleh la share dengan aq ea..
sekurang-kurangnya...
dapat la aq tambah knowledge...
dengan cara yang senang..
kiki...
sekian...

(,")




Tuesday, March 12, 2013

fenin...



assalamualaikum korang...
kepala naik ting-tong...
mane tak nya...
dari pagi mengadap grafik, mencari beratus-ratus gambar to chose just 6 of them, tengok coding...
mate aq pun naik juling dah...
huhu...
by the way...
dah siap design...
just tunggu bahan dari owner je untuk sumbat maklumat yg dia nak...
alhamdulillah..
lepas nie pening tengok port folio degan buku rekod pulak...
nasib baik ada time solat..
dapat rehat kejap..
alhamdulillah...
yok!! zuhur...


(,")



Monday, March 11, 2013

dapat pelUang bUat ikLan..



assalamualaikum korang...
yiieehhhaaa...
entah kenape suka sangat tak tau la..
saje nak bgtau korang, aq dapat peluang utk buat advertisment for 1 business nie...
huhu...
actually, sangat nervous sebab idea grafik nie tak de la berkembang sangat...
huhu...
tp, entah..
excited nak try...
aq kan suka bab2x nie...
actually x berbayar pown...
just utk suka2x je...
hihi...
harap2x la diberi peluang dan masa serta kesihatan yang baik..
owh!! dah 8.41pm...
dah masuk isyak kan...
hmm..
x pe, so...
aq isyak dulu la ea..
selamat beramal korang...


Sunday, March 10, 2013

drama Pencerohan Sulu



assalamualaikum buat korang semua...
di harap semua sihat dan ceria selalu...
namun, dalam kegembiraan ini, aq nak ucap takziah buat semua ahli keluarga perwira negara yang terkorban dalam peristiwa pencerobohan Sulu di Sabah, Lahad Datu terutamanya...

actually, aq nak masukkan bab politik nie...
tp, aq tak pandai bab2x nie...
aq tak suka ...
sebab ape? bila cakap soal politik je..
mesti timbul isu gado2x nie...
x aman dan tenteram langsung...
kalau kita tengok, banyak pertelagahan yg bermula dengan isu politik nie...
sejak perlantikan saidina Abu Bakar lagi...
pada zaman pemerintahan Islam.. ingat tak korang dengan perang Siffin?
sejarah bgtau kite bahawa saidatina Aisyah, Mua'wiyyah dengan Saidina ali bergaduh sampai perang-perang, berlaku pertumpahan darah...
kadang-kadang sejarah nie pun x boleh pakai...
kalau kite pk balik, ikut hati manusia yg busuk...
ada je pihak yg nak memutarbelitkan cerita...
ye lah.... 3 org di atas, tokoh-tokoh tersebut antara sahabat nabi yang dijamin syurga...
Allah nak masukkan org yg zalim macam tu dalam syurga ke?
sape yg reka sejarah nie memang x berape nak bijak..
boleh aq guna perkataan nie x..?
"bodoh, bangang... huh, gegham aq"
sorry, terkasar sikit oke...
padahal, tokoh2x tersebut steady je...
yg membunuh tu yahudi durjana tu... (drama)
then, buat fitnah..
tu yg buat perang tu....

sama jugak dengan sistem beraja tanah Melayu...
disebabkan kuasa...
kebanyakkan pengaruh kite jatuh dekat kuasa luar....
ini semua politik punya pasal..
nak kuasa punya pasal...


sekarang perihal lahad datu pulak..
kepada pemimpin kerajaan ke, pembangkang ke...
kalau u all sayangkan kitorang, citizen nie, sayangkan negara nie...
x perlulah nak menuding jari...
sepatutnya korang "unite" untuk amankan negara...

nie tak, dah la api yang sedia ada tu dah marak, nak tampah petrol lagi...
ape ke hal semua nie...?

suruh rakyat belajar sejarah, belajar dari kesilapan nenek moyang kite dulu...
tp, sampai dekat diri sendiri..
semua x dihiraukan...
x payah la wujudkan subjek sejarah tu kat sekolah...
bukan nak ambik iktibar pun...
and bukan betol pun sejarah tu...
kan..kan???

possibility bahawa ada org cucuk pihak sulu nie memang besar..
 yelah.. cuba bayangkan...
malaysia dah tadbir sabah sejak 1963 lagi...
lama tu...
baru kenapa sekarang baru diorang nak assume lahad datu tu hak diorang...
mesti ada yg cucuk..
and kalau pk, setakat 150-300 orang nak lawan tentera Malaysia nie...
bodoh la mereka...
ini drama... ye boleh dikatakan begitu...

jangan la jadikan penceroboh sulu tu sama seperti taliban & osama...
nak baca entry menarik tentang osama nie..
sila klik "osama"
aq rasa taliban dengan osama tu pun drama je....
saje diwujudkan utk labelkan muslim nie terrorist...
saje diwujudkan sebagai excuse untuk dengan sesuka hatinya melancarkan bom kat negara orang lain...
bila dah dapat ape yg diorang nak...
taliban senyap... osama dikatakan dah mati...
itupun, maklumat yg tak valid diberikan..
buang dalam laut?
sebelum tu bukan ke nak buktikan sangat dapat bunuh osama tu...
lagipun camera video, phone punya la banyak..
kenape satu pun rakaman pembunuhan osama tu x keluar?
nonsense sungguh...
ye lah...
dah dapat ape yang diorang nak, perlukan taliban dengan osama untuk ape lagi kan...
hapuskan je la watak tu...
terus senyap taliban, osama pun entah bertahun2x lamanya senyap..
pastu kate kene bunuh, buang dalam laut..
yg penting, kawasan yg diorang nak tu dapat...
cukup!!

kita kene berjaga-jaga dengan satu pihak yang cuba nak menguasai Malaysia nie dengan mewujudkan drama "pencerobohan Sulu" nie...
tindakan para pemimpin sekarang nie bukanlah bergaduh, menuding jari, meletakkan kesalahan kepada orang lain...
bersatu hati lah kita untuk keamanan negara nie...
jangan biarkan pihak lain ambik peluang di atas kelemahan (x sehati-sejiwa) kita nie...
jangan sampai kita kempunan untuk hidup dalam negara yang aman macam sekarang nie nanti...







Saturday, March 9, 2013

caRa Nak stOp iKlaN 3 rIngGit




assalamualaikum korang!!!
aq panas je arie nie gara-gara hilang 12 ringgit semata-mata iklan penipu, pembelot, pencekik duit orang nie....
mula la kepala bingung...
huuaaaarrrggghhhh... rasa mahu menyaman je mereka nie...
nak kaya dah tak hingat dunia...
ko main belasah tibai je tipu orang lain...
hasihhh... geram..geram....

lorh, kenape nie?

hmmm... arie tu aq dapat iklan untuk servis ape entah...
aq rasa aq tak terima pun...
tau2x je 3 ringgit kene tolak.. 
top_up 10...
sehari abis...
then aq try stop benda tu dgn...
stop quran


dapat lagi...
aq ingat salah sebab huruf kecik...
aq buat guna huruf besar..
STOP QURAN


bukan aq tak suka info yg dia bagi.. tp, kalau dah sekali dapat mesej 3 hinggit...
aisshhh.. sengkek la den kan...

bila dah antar tu pown x berkesan jugak...

and then, aq dapat cara penyelesaiannya...
alhamdulillah

taraaa...
cara dia senang je...
korang hantar je mesej nie kat no yang sama...
STOP ALL
done...
alhadulillah..
terlepas jugak aq daripada penipuan ini..
alhamdulillah...


hmmm...
selesai jugak...
nasib baik 12 hinggit je..
ade kakak tu sampai berpuluh-puluh ringgit..
sabor je la kan...

so, lepas nie, better korang berjaga-jaga dengan nombor2x pelik nie...
terutama sekali yang start dengan no 3...
like mine... no dia.. 39855

harap entry nie dapat bantu korang yang mempunyai masalah yang sama...
sekian..
jom zohor jom  (,")



Wednesday, March 6, 2013

tutorial nak deleTe coMment di shoutboX



assalamualaikum korang.. 
shoutbox korang dipenuhi dengan kata2x manis, sapaan ramah tetamah from others?
bila korang klik... kire nak berkenalan la kan..
rupanya tenet business...
huh! t_pah tertipu bang...
aq selalu kene...

actually bukan nak kate kedekut...
tp, aq x suka la org tipu2x nie...
u nak duit..
then, tpu2x pulak blogger and reader lain...
u buat nama u...
give comment yg comel2x kat shoutbox..
then, bukak2x ...
it just advertisemnet..

memuncung mulut aq di buatnya...
aser macam ape je..
baru nak kenal...
rupanya kene t_pu...
nasib baik aq bukan jenis yg maki2x....

kalau ye pun nak ramai klik iklan u...
nak cepat dapat cashout...
jangan la buat cara macam nie...
sesuke atie u je kan...

so, sekarang nie...
every time nak klik sahabat yg singgah kat my shoutbox tu..
i cek dulu...
macam mana nak cek...
haa...
cenggini....


first, tengok kat shoutbox korang.. 
klik kat cbox kat bawah tu...
then LOG IN..




gi kat messages and klik messages..



kalau korang tengok kat dalam petak tu...
x de blogspot kan...
haa.. mane yg x de .blogspot..
aq delete kan je...
button delete dia sebaris dengan "with selected: ban/... (atas sebelah kanan)..."
sebab kebanyakannya adalah advertisement...
sorry la guys, bukan kedekut..
cuma rasa u mencuri dari i...
u mainkan keikhlasan i nak berkawan dengan u..
sorry key...




maiN bOla JarinG



assalamualaikum korang...
ada berita x berapa nak gempaq sangat....
aq kembali kepada proses menghitamkan muka..
dari kecik sampai la dah masuk suku abad nie...
x sempat2x nak tunggu kulit muka cun bak pelakon korea...
hahaha...


hah... inila dia...
jurulatih muda bola jaring sktr3..
weeehhiiiuuu...
tepuk tangan.. tepuk tangan...
x sangka pulak dah jadik jurulatih...
dulu tengok cikgu je melatih, kite kene dera..
skunk turn aq pulak dera budak2x nie..
heh..heh...

actually dah lewat pun...
lusa nak lawan, hari nie baru nak training...
memang susah la nak menang kecuali dengan bantuanNya...
x pe la.. i suka bagi pengalaman kat budak2x nie..
sekurang-kurangnya kalau org tanya diorang...
diorang boleh jawab...
"yes!! kitorang pernah wakil sekolah untuk netball"
see.. daripada you've got nothing kan...
experience what guyz???
yupzz.. the best knowledge in the world...
just like student..
i'm just too cute....
uweeekkk lah reader i...
kiki...
salam ukhwah (,")

aperpun, just nak membangkitkan isu di sini..
bila dah jadik cikgu nie...
nampak la bahawa terdapat segelintir guru yang susah nak bagi komitmen..
teringat zaman kadet dulu..
semua kerahan tenaga and paksa rela...
kang nak buat dekat cikgu2x sini macam pelik pulak..
jadiknya think positif..
maybe masing2x ada problem masing2x...
so, tinggallah kami..
semoga aq sentiasa menjadi guru yang bersemangat waja seperti suatu ketika dulu...
dan menjadi insan yg lebih baik dari sehari ke sehari...
insyallah...

(,")





seronoknyew nuffNangX



assalamualaikum guys and gurlz.. 
org lain sibuk masuk kelas....
aq steady berblog...
it just, a teacher need to gain axcitement for childrens environment kan...
ceyt!! alasan...
tp, betol what...
hah..haa.....

just nak ajak korang join this...



u know..
i jumpa benda alah nie from gadis tomey-cik yuyu zulaikha

ape benda alah nie...
so, it's a site yg korang boleh teroka dunia blogging korang dengan cara yang paling berkesan dan menarik...
x caye?
cuba try...
x rugi pown kalau korang try...
and kalau x suka....
just let it be...
but, aq kompem korang mesti suka punya...

macam mane ea nak cakap...
bila korang join nugffnangX nie....
korang boleh rasa macam sahabat2x blog korang nie macam satu family...
just can be connected with them dengan lebih mudah..
aq rasa banyak lagi benda yg aq boleh buat by this thing...
tp, x sempat nak godeh2x lagi...
kalau korang ada godeh2x and dapat benda best kat dalam nie..
please let me know ea..
aq agak busy la no searching2x its function...
kiki...


Tuesday, March 5, 2013

wed saLwa


assalamualaiku korang...
so, minggu lepas berlalu dengan cepatnya...

pukul 4.30 pagi dah bangun utk ready2x kan budak nasyid...
maklum la...
pengurusan buat sensorang...
cenggitu la...
redha.. huhu...

sampai2x tau2x kene ubah..
lagu kedua kene dinyanyikan dulu...
dengan kene ready utk mc tilawah lagi...
maaf la anak-anak... memang x sempat nak urus korang..
so, natijahnya...
my group x menang la nasyid...
x pe, kite cuba tahun depan key...




memori2x masa jadik mc...
cool and steady je...
banyak kot buat salah...
tp, cool...
hah..ha...
peringkat zon je kan...


canteqkan...
aq suka ciri2x melayu nie...
suka sangat...
ngee...
jumpa benda alah nie time nak gi wed cik salwa kat felda air tawar 3, kota tinggi...


congrates buat korang...
semoga berkekalan hingga ke akhir hayat....
happy2x je salalu okay...
(,")
barakallulakuma...

kalau korang nak tau, cik salwa nie sarjan batch dulu....
sarjan yg sangat setia dan komited...
dah ayu dah sekarang..
hihi...
eh, kejap.. sorry... cik puan salwa....
sebelah salwa tu, diyana merangkap mommy_to_be merangkap jugak koperal batch aq dulu...

habis wed diorang, aq tanya kat bie..
"bie, kalau nak lapor unit boleh x?"
jawapan dia...
"j-QAF dah nak abis kan... lagipun, tengok kat sabah tu ha (pencerobohan)... kalau nak lapor jugak, tunggu lepas setahun PRU 13"
ohohoho... kalau abis PRU13 memang x lapor dah la.. hihi...
tanda sayang kot tu... kan..kan...?
mesti korang nak termuntah bace statement tu kan...
kiki...
belasah je la..
alhamdulillah... diberi kesempatan berimamkan dirinya...
wink (,")
love awak selalu en. firdaus...

(,")

Sunday, March 3, 2013

buat pArenT2x cOmel seDunia



assalamualaikum buat parent2x sedunia...
di sini saya ingin meminta bantuan dari kalian semua...
saya sebagai seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia ingin meminta bantuan daripada anda supaya tidak mengabaikan anak-anak anda...

saya tahu, parent2x di luar sana mesti mahukan yang terbaik buat anak-anak anda...
dan saya tidak assume yang anda semua mengabaikan anak-anak anda...
namun, tanpa kita sedari...
kadang-kadang tindakan kita menyebabkan kepada pengabaian kepada anak-anak kita...

saya lihat kini, anak-anak murid yang saya sedang ajar terutamanya tahun 1...
sangatlah bermasalah... 
daripada 28 orang, kira-kira 10 orang sahaja yang menunjukkan sifat ingin tahu dan ingin belajar....
yang lainnya lebih banyak mengelamun dan bermain...
tanpa mengira masa..
hatta proses pengajaran dan pembelajaran juga kerap terganggu...
di era globalisasi ini, media menjadi suatu kemestian...
tambahan lagi dengan astro (channel cartoon), i-phone, smart phones, tablet, tab, PS2-PS5....
menambahkan minat anak-anak kita untuk lebih bermain...
adalah tidak salah untuk kita memperkenalkan anak-anak kita dengan teknologi tersebut...
namun, seimbangkanlah ia dengan sesi pembelajaran...
buat satu peraturan di rumah di mana selama beberapa minit atau satu jam, anak-anak di minta untuk belajar....
cuba tanamkan rasa seronok untuk belajar dalam kalangan diri anak-anak anda....

dalam sesi pembelajaran di sekolah, kami sebagai guru tidak lagi mendapat hak untuk memukul anak-anak anda...
nasihat menggunakan kalam lidah sahaja di sekolah seolah-olah tidak memberi kesan kepada anak-anak kini...
semuanya di andaikan tidak serius oleh mereka....
psikolgi mereka telah dihancurkan oleh enzim-enzim yahudi yang mahu melihat ummat Islam hancur....
dengan menerapkan kegilaan kepada sukan, permainan dan lagu-lagu yang melalaikan...
sayangilah anak-anak kita dengan didikan yang di ajar oleh rasulullah...
bentuk diri mereka dengan dengan solat, hiasi diri mereka dengan alunan al-Quran...
kita tingkatkan bangsa kita melalui agama kita...
jangan kita biarkan anak-anak bangsa kita hancur dek penghayatan yang lebih kepada lagu melalaikan, keseronokan media dan sebaginya...
kembalilah ke jalan Islam...

sayangi al-Quran
sayangi Rasul
sayangi Allah...

semoga anda diberkatiNya selalu (,")