view my entries with this:

Wednesday, March 13, 2013

sejarah menipu???




assalamualaikum korang..
based on tajuk...
pakar2x sejarah mesti rasa nak tau kenape aq tulis begitu...
actually aq nak tanya....
based on sejarah yang kite belajar..
kan ada zaman paleolitik, mesolitik, neolitik dan sebagainya tu kan...
menggambarkan pada zaman tersebut, manusia nie hidup macam zaman batu...
tak ada tamadun....
itu manusia pada generasi pertama..
maksudnya kaum kerabat nabi Adam la kan???

tp, bila pk2x balik...
Allah jadikan manusia nie sebaik-baik ciptaan...
manusia pertama diciptakan adalah Nabi Adam as kan...
bila nama pun nabi...
bukankan dia terpelihara...
aq tak boleh la nak bayangkan nabi Adam tu macam orang zaman batu..
tak bertamadun...
tidak berbaju...
busuk...
tak handsome dan tidak terurus sebagaimana yang digambarkan dengan orang-orang zaman tersebut...
jadi betulkan manusia generasi pertama sama seperti yang digambarkan di dalam sejarah...

Dinasour...
sekiranya rangka yang dijumpai tu betul...
aq rasa manusia  dulu mesti lagi besar dari binatang2x tu..
kalau tak macam mana manusia nak survive kan..
atau zaman dinasour tu before kewujudan nabi Adam as...
tp, yang kompemnya..
rupa dinasour yang diperlihatkan sekarang nie bukanlah rupa sebenar...
tak siapa pun tahu kan..
and kalau betul la dinasour tu ada...
giganotosaurus or tyrannosaurus rex yg menakutkan tu...
mesti besar takat harimau dengan singa je bagi orang-orang zaman tu....
kan2x...
hmmm... dunia sains....
i just can't imagine it...
sekadar pengetahuan dan cuba2x la fikirkan...
sape tau kronologi kehidupan kat bumi nie...
boleh la share dengan aq ea..
sekurang-kurangnya...
dapat la aq tambah knowledge...
dengan cara yang senang..
kiki...
sekian...

(,")




0 comments: