view my entries with this:

Friday, May 27, 2016

pap smear.. perlu ke?



Assalamualaikum korang... 
hari nie aq nak sembang pasal pap smear.. perlu ke?
mungkin antara korang yang tak pernah dengar pasal pap smear nie...
secara ringkasnya, boleh aq katakan.. pap smear ni adalah ujian yg dilakukan ke atas sample rahim korang untuk menentukan sama ada anda menghidap cancer pangkal rahim ataupun tidak...

mungkin ada yang tertanya2x... kena buat ke?
jawapannya, selalunya nurse akan follow up ibu yang dah bersalin untuk buat ujian pap smear nie...
tp, sebenarnya, kalau korang nak buat boleh, tak nak buat pun boleh.. keputusan atas tangan korang dan nurse tak boleh pun nak paksa korang kalau korang tak nak buat...

antara sebab yang mungkin ada antara golongan kita tak nak buat ujian nie sebab malu...
ye la kan... org dok tengok kita punya... malu la... adoi...
apapun, korang pk la apa yang terbaik untuk diri korang...

macam aq, sebenarnya tak nak buat pun... tp, mungkin dah takdirNya aq buat jugak...
huhu.. nurse siap mintak tolong lagi.. mintak tolong apa? bagi budak praktikal nursing upm tengok sekali...
adoi... mana nak baginya.. segan kot.. walaupun itu untuk pendidikan mereka... tp, sorry la deq.. harap ada mommies lain yang sudi bg korang belajar.. huhu.. tp, untuk hakak... sorry bangat...


kalau korang tanya pasal prosedur.. tak menyakitkan pun... cucuk perancang tu lagi sakit... tetapi keadaan untuk ambil sample tu la yang tak selesanya....

bagi aku, lepas ni kalau beranak lagi.. x mo buat dah ujian nie... segan.. kali nie, insyallah untuk pengalaman.. insyallah... harapnya semua baik lah... amin... doakan ye...

sampai sini dulu. salam alaik..



Tuesday, May 24, 2016

roadtax2u



assalamualaikum korang..
korang busy? sibuk sampai tak de masa nak buat roadtax.. ataupun malas nak beratur lama kat pos untuk buat roadtax anda?
haa.. aq ada penyelesaiannya.. aq kenal ajen yang mampu tolong korang...

Image result for ROADTAX

gambar hiasan...
walapupun korang duduk jauh daripada ajen nie, jangan risau sebab company dia ada buat perkhidmatan pos..
so, kalau berminat sila whatsapp 0136109225..


Friday, May 20, 2016

job di rumah.. somehow penipu jugak or aq x pandai?


assalamualaikum korang..
haaa... hari nie aq nak share pasal laman jobdirumah..
menipu ke?

haa.. secara langsung memang x la menipu...
tp, secara tidak langsung ada la jugak penipuannya...
oleh kerana aq terdesak nak dapatkan duit untuk perbelanjaan keluarga.. aq cuba la google mencari kerja2x atas talian yang aq boleh buat untuk dapatkan sedikit kos untuk sara anak-anak aq..

malang jugak aq jumpa jobdirumah nie... haha.. secara langsung memang x menipu.. tp, menipu jugak la kan.. lagi2x untuk orang yang tak pandai english macam aq nie.. hmmm.. org yg promote pulak kata hanya perlukan "sedikit" pengetahuan bahasa inggeris.. so, aq dengan gagahnya melabur 50 hinggit untuk join diorang punya group.. job yang ada semua kena pakai english power punya... nama site je gabung bahasa inggeris dan bahasa melayu.. ingatkan compitable la dengan aq.. rupanya hampeh... siap kena seal pulak tak boleh apply job sebab tak layak.. bazir 50 hinggit aq..

so, kalau korang kat luar sana tak pandai english.. tak payah la korang join.. buat pening sakit kepala je... and yang promote site nie dengan mengatakan guna "sedikit" je pengetahuan bahasa inggeris tu.. aq tuntut dekat akhirat nanti.. kalau ko dapat komisen drpd penipuan ini, harap rezeki ko tak berkat bro...

berlinang air mata... sape nak bg aq job part time nie korang?

haa.. lupa korang.. aq dengan gagahnya jugak nak tambah skill.. tengok2x..



cenggini pulak keluar...
sakit kepala... sakit atie... uuwaaa...





Wednesday, May 18, 2016

cari rezeki tambahan... part time...


assalamualaikum korang...
haha.. satu lagi entry sebab satu lagi benda yang aq nak share dengan korang...
baru-baru nie aq jumpa satu website di mana anda boleh menjana pendapatan anda hanya dengan menggunakan hujung jari anda..

apa benda website dia?
sila layari www.erezeki.my

haaa... actually, benda nie aq pun baru sesangat join.. kebanyakan kerja yang diperlukan adalah berkaitan dengan website.. so, siapa yang ada skill dalam ccs ke, graphic ke.. memang banyak la opputunity untuk korang dapat kerja secara online nie...

apapun, utk aq tak nampak lagi perkembangannya dan aq masih tertunggu apa lagi yg platform nie offer untuk aq mendapatkan wang tambahan untuk perbelanjaan keluarga aq..
sekian...


deposit yang diperlukan untuk sewa rumah kawasan nilai...


assalamualaikum korang...
tak banyak pun nak cerita sebab sekarang adalah sleeping time...
actually, insyallah aq akan move in rumah sewa dalam masa yang terdekat..
niat di hati adalah supaya..

first, dapat sedikit privacy
second, nak belajar berdikari
third, make room and space for our kids

berbagi jugak hati sebab akonomi sekarang ni kan...
tp, gagahkan jugak hati dan dah tanya pendapat ramai orang and most of them nasihatkan supaya berpindah...

alhamdulillah, we get a house to rent.. so, nak kongsikan tentang average amount yang diperlukan untuk move in...
lain sangat caranya bila nak masuk rumah sewa yang selesa sekarang...
kalau korang deal dengan owner.. memang dapat la deposit 1+1 + 100 utilities...
tp, kebanyak rumah yang aq anggap berpatutan dalam area nilai ni.. about RM600 and below.. hmm.. aq tak berapa gemar dengan persekitarannya... macam tak sesuai dengan anak-anak aq.. sebagai contoh: sampah yang tidak terurus, kawasan yang penuh dengan lebihan pembinaan, kawasan yang penuh dengan warga asing... so, kalau boleh tak nak la persekitaran macam tu...

tp, rumah yang okay pulak.. harga mesti RM700 and above.. kawasan nilai la... the price, sangatlah tidak membantu.. tp, disebabkan pk anak-anak.. gagahkan jugak.. insyallah.. tambah apa yang patut untuk rezeki anak..

and kalau masuk apartment kawasan nilai nie, kebanyakannya agent yang uruskan.. bukan la owner rumah.. so, tu yg lagi bertambah-tambah amount yg perlu disediakan... so, at last kitorang ambik rumah yang mana depositnya 2+1 + month and a half utilities + 300 contract...
waa... ada pulak harga kontrak.. terkejut aq.. tak pernah sewa rumah sebelum ni pakai kontrak.. haaa.. hamik kau... so, total.. 800 x 3 + 300 + 300.. and kalau korang nak tau, sekarang nie, kontrak untuk sewa rumah bawah agency semuanya adalah selama setahun.. so, nampaknya setahun la aq menginap kat kawasan tu.. tp, okay la.. kawasan dia ada security, lift, bersih and kebanyakannya student.. tapi foreign student la... sebab sebelah international university kan... harapnya semua berjalan dengan baik.. doakan aq dan keluarga ye...

tambahan sikit.. dalam rumah tu ada partial furniture macam katil, peti sejuk, almari, almari solek and sofa.. selesa la...

so,
till the next entry...


Thursday, May 12, 2016

ayah dan ibu...



assalamualaikum korang..
just wondering.. 

seorang ayah mengatakan kepada anaknya bahawa cucunya banyak meragam disebabkan oleh dosa ayahnya kepada dia...

tidak kah ayah itu terfikir pula, dosa apa yang dia lakukan sehingga anaknya melakukan dosa terhadap diri dia?

kadang-kadang kita bercakap dan memberi nasihat ikut sedap kita je kan... dan kadang-kadang nasihat itu terselit bersama ketidakpuasan hati dan bukan dengan niat asalnya untuk mendidik sebagaimana yang diajarkan oleh rasulullah... dan kadang-kadang nasihat berunsur perli itu terpalit ke muka kita sendiri.. bak kata pepatah, seperti orang meludah ke langit.. akhirnya air liur itu tertepek balik ke muka orang yang meludah...

tidak kah seorang ayah itu terfikir banyak bentuk dugaan yang Allah beri untuk menghapus dosa.. dia boleh nampak cucu yang meragam itu merupakan kafarah buat anak tp tak boleh nampak anak yang meragam itu merupakan dugaan yang Allah beri untuk menambah dosa anak itu...

tp, kenapa dia tidak boleh nampak anak yang melawan itu bukan sebagai kafarah dosa tetapi suatu kederhakaan yang tidak patut diberi kemaafan. adakah kata-kata setiap orang ayah itu betul sehingga anak tidak boleh menegur walau sedikit pun...

perlukan setiap permintaan yang dipinta itu perlu diiringi dengan kata-kata yang menghina. perlukan api yang sudah marak itu di simbah pula dengan gas gasolin yang mampu merobohkan sebuah rumah..?

orang yang tidak mengalaminya tidak akan faham dengan situasi yang mungkin berlaku...
tp, adakah anak yang derhaka itu akan dipersalahkan 100% di akhirat kelak. tidakkah seorang ayah itu tahu bahawa dia juga nanti akan dipanggil untuk ditanya mengapa anak itu menjadi derhaka.

janganlah kita pandang orang untuk dicari kesalahan.. seolah-olah diri kita betul sentiasa. bila keadaannya begitu, orang tersebut buat baik pun kita akan nampak macam membuang taik dekat kita. ada sahaja yang tidak kena.. ada sahaja yang tidak betul.. 

jagalah juga tutur bicara bila bergelar ibu dan bapa.. kata-kata kita kan doa buat anak-anak.. kalau asyik sebut perkara yang buruk je berkenaan anak, buruklah jadinya... jadilah seorang yang selalu positif, jangan bina keluarga dengan kata-kata yang negatif kelak anak akan berduka dan tiada kecemerlangan buatnya... dan akhirnya kita sendiri yang akan merana...

redhalah... redhalah... anak itu perlu di marah, tp jangan hilangkan redhamu darinya.. tiada redha darimu, susahlah dia.. dan apabila dia susah, kamu juga akan turut sama merasai kesusahannya.. dan apabila kamu tidak mengendahkan, sediakanlah jawabanmu di hadapan Allah kerana dia adalah amanahmu...

renungan buat kita bersama kerna dulu qu tak faham kenapa perlunya ibubapa bertanggungjawab terhadap anak yang derhaka (walaupun pada ideologi mereka sahaja)..


kalau salah, tolong betulkan ye.. saya budak tengah belajar...



Friday, May 6, 2016

pesta buku 2016 dan restoran good meowning


asslamualaikum korang.. dah pegi benda kat bawah nie?

Image result for international book fair 2016 maeps

hmmm... aq dengan suami dah berkesempatan pergi pesta buku nie... so far, puas hati.. cuma suami tak dapat cari buku rujukan untuk subjek bahasa arab dia.. sebenarnya bukan tak dapat cari tapi x berkesempatan cari... besar tempat tu.. kitorang sempat jalan2x kat bahgain kanak-kanak je...
so far, okay la... banyak buku yang menarik.. dah 3 kali pegi pesta buku.. kali nie baru jumpa buku yang okay untuk budak2x neyh... selalunya kalau kat pesta buku, jumpa buku cerita english je.. tp, dekat pesta buku nie, banyak sangat buku bahasa melayu yang sesuai untuk kanak seusia dania imani... untuk bedtime story...

nak selit kat sini jugak.. sebelum nie aq ada cerita pasal glorier kan.. kali nie dikejar oleh sistem yang pakai noddy tu pulak.. yg interview kitorang tu bagi penerangan memang memberangsangkan.. and kali ni, nampak noddy tu lagi bagus dari grolier.. apapun, kalau korang nak beli, korang pk la... kalau korang tak boleh nak commit untuk bagi anak-anak korang guna sistem nie, tak payah la beli.. macam apa yg jadi kat aq dengan grolier la... hahahaha... tp, kalau boleh.. silakan beli.. by the way.. kalau  korang kreatis, korang sendiri boleh cipta satu sistem untuk your children.. melaui apa yang org noddy tu cakap.. key yang paling penting adalah repeatation... so, korang boleh cari sendiri bahan dalam internet, ulang setiap hari dekat anak-anak korang.. insyallah.. pandai la... dan lagi satu, untuk  usia 1 hingga 4 tahun nie, better ajar perkataan je dekat anak2x korang.. macam warna, binatang, benda.. okay.. kalau nak mintak pandangan apa2x pasal  grolier ataupun noddy tu, boleh la tulis kat bahagian komen ye....

sapa nak pegi.. sempat lagi... last 9 mei 2016.. hari biasa bukak sampai pkul 7.. sabtu ahad bukak sampai pkul 10...

habis cerita pasal pesta buku... lepas pegi pesta buku nie, en hubby dah riki tempat jalan2x untuk anak2x rupanya...

Image result for restoran good meowning

Image result for restoran good meowning

restoran good meowning...
nama je restoran.. tp, kitorang x makan pun kat situ.. saja je nak melayan si anak-anak main kucing...
habis bising satu restoran dengan suara nia.. kucing semua takut... daripada nak td kat atas.. x jadi.. semua kucing pakat turun kerna takutkan si nia... hahahaha... apapun, retoran dia okay la...
bab makanan aq tak boleh la nak komen sebab aq pun x de pengalan makan kat  sana...
cumanya kalau nak masuk main dengan kucing diorang nie, rm5 untuk setengah jam... kucing2x diorang memang cantik2x.. comel2x belaka.. dan bermacam-macam... jenuh farah mengejar sekor2x.. kiki.. tak padan kocik and tak pandai jalan.. dok, melawan merangkak le dengan meow2x kat situ...
tandas dia pun first class.. rasa macam duduk kat rumah je... surau pun disediakan.. cuma kecik sikit la.. and kalau ramai nak solat memang kena que... 

untungnya kitorang, masa kitorang pegi tu orang tak ramai... oh! nak  dijadikan cerita.. farah muntah.. dah la ummie tak bawak baju spare.. nasib baik ada my mydin kat situ... boleh la jugak nak beli baju...

sapa rasa nak bawak anak main kucing boleh la datang sini... key.. till the next entry... salam alaik..