Wednesday, May 18, 2016

deposit yang diperlukan untuk sewa rumah kawasan nilai...


assalamualaikum korang...
tak banyak pun nak cerita sebab sekarang adalah sleeping time...
actually, insyallah aq akan move in rumah sewa dalam masa yang terdekat..
niat di hati adalah supaya..

first, dapat sedikit privacy
second, nak belajar berdikari
third, make room and space for our kids

berbagi jugak hati sebab akonomi sekarang ni kan...
tp, gagahkan jugak hati dan dah tanya pendapat ramai orang and most of them nasihatkan supaya berpindah...

alhamdulillah, we get a house to rent.. so, nak kongsikan tentang average amount yang diperlukan untuk move in...
lain sangat caranya bila nak masuk rumah sewa yang selesa sekarang...
kalau korang deal dengan owner.. memang dapat la deposit 1+1 + 100 utilities...
tp, kebanyak rumah yang aq anggap berpatutan dalam area nilai ni.. about RM600 and below.. hmm.. aq tak berapa gemar dengan persekitarannya... macam tak sesuai dengan anak-anak aq.. sebagai contoh: sampah yang tidak terurus, kawasan yang penuh dengan lebihan pembinaan, kawasan yang penuh dengan warga asing... so, kalau boleh tak nak la persekitaran macam tu...

tp, rumah yang okay pulak.. harga mesti RM700 and above.. kawasan nilai la... the price, sangatlah tidak membantu.. tp, disebabkan pk anak-anak.. gagahkan jugak.. insyallah.. tambah apa yang patut untuk rezeki anak..

and kalau masuk apartment kawasan nilai nie, kebanyakannya agent yang uruskan.. bukan la owner rumah.. so, tu yg lagi bertambah-tambah amount yg perlu disediakan... so, at last kitorang ambik rumah yang mana depositnya 2+1 + month and a half utilities + 300 contract...
waa... ada pulak harga kontrak.. terkejut aq.. tak pernah sewa rumah sebelum ni pakai kontrak.. haaa.. hamik kau... so, total.. 800 x 3 + 300 + 300.. and kalau korang nak tau, sekarang nie, kontrak untuk sewa rumah bawah agency semuanya adalah selama setahun.. so, nampaknya setahun la aq menginap kat kawasan tu.. tp, okay la.. kawasan dia ada security, lift, bersih and kebanyakannya student.. tapi foreign student la... sebab sebelah international university kan... harapnya semua berjalan dengan baik.. doakan aq dan keluarga ye...

tambahan sikit.. dalam rumah tu ada partial furniture macam katil, peti sejuk, almari, almari solek and sofa.. selesa la...

so,
till the next entry...


0 comments: