view my entries with this:

Friday, May 6, 2016

pesta buku 2016 dan restoran good meowning


asslamualaikum korang.. dah pegi benda kat bawah nie?

Image result for international book fair 2016 maeps

hmmm... aq dengan suami dah berkesempatan pergi pesta buku nie... so far, puas hati.. cuma suami tak dapat cari buku rujukan untuk subjek bahasa arab dia.. sebenarnya bukan tak dapat cari tapi x berkesempatan cari... besar tempat tu.. kitorang sempat jalan2x kat bahgain kanak-kanak je...
so far, okay la... banyak buku yang menarik.. dah 3 kali pegi pesta buku.. kali nie baru jumpa buku yang okay untuk budak2x neyh... selalunya kalau kat pesta buku, jumpa buku cerita english je.. tp, dekat pesta buku nie, banyak sangat buku bahasa melayu yang sesuai untuk kanak seusia dania imani... untuk bedtime story...

nak selit kat sini jugak.. sebelum nie aq ada cerita pasal glorier kan.. kali nie dikejar oleh sistem yang pakai noddy tu pulak.. yg interview kitorang tu bagi penerangan memang memberangsangkan.. and kali ni, nampak noddy tu lagi bagus dari grolier.. apapun, kalau korang nak beli, korang pk la... kalau korang tak boleh nak commit untuk bagi anak-anak korang guna sistem nie, tak payah la beli.. macam apa yg jadi kat aq dengan grolier la... hahahaha... tp, kalau boleh.. silakan beli.. by the way.. kalau  korang kreatis, korang sendiri boleh cipta satu sistem untuk your children.. melaui apa yang org noddy tu cakap.. key yang paling penting adalah repeatation... so, korang boleh cari sendiri bahan dalam internet, ulang setiap hari dekat anak-anak korang.. insyallah.. pandai la... dan lagi satu, untuk  usia 1 hingga 4 tahun nie, better ajar perkataan je dekat anak2x korang.. macam warna, binatang, benda.. okay.. kalau nak mintak pandangan apa2x pasal  grolier ataupun noddy tu, boleh la tulis kat bahagian komen ye....

sapa nak pegi.. sempat lagi... last 9 mei 2016.. hari biasa bukak sampai pkul 7.. sabtu ahad bukak sampai pkul 10...

habis cerita pasal pesta buku... lepas pegi pesta buku nie, en hubby dah riki tempat jalan2x untuk anak2x rupanya...

Image result for restoran good meowning

Image result for restoran good meowning

restoran good meowning...
nama je restoran.. tp, kitorang x makan pun kat situ.. saja je nak melayan si anak-anak main kucing...
habis bising satu restoran dengan suara nia.. kucing semua takut... daripada nak td kat atas.. x jadi.. semua kucing pakat turun kerna takutkan si nia... hahahaha... apapun, retoran dia okay la...
bab makanan aq tak boleh la nak komen sebab aq pun x de pengalan makan kat  sana...
cumanya kalau nak masuk main dengan kucing diorang nie, rm5 untuk setengah jam... kucing2x diorang memang cantik2x.. comel2x belaka.. dan bermacam-macam... jenuh farah mengejar sekor2x.. kiki.. tak padan kocik and tak pandai jalan.. dok, melawan merangkak le dengan meow2x kat situ...
tandas dia pun first class.. rasa macam duduk kat rumah je... surau pun disediakan.. cuma kecik sikit la.. and kalau ramai nak solat memang kena que... 

untungnya kitorang, masa kitorang pegi tu orang tak ramai... oh! nak  dijadikan cerita.. farah muntah.. dah la ummie tak bawak baju spare.. nasib baik ada my mydin kat situ... boleh la jugak nak beli baju...

sapa rasa nak bawak anak main kucing boleh la datang sini... key.. till the next entry... salam alaik..
div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. Salam puan. Saya izzaty, google pasal noddy dan grolier terjumpa blog ni. Hihi.

    antara grolier dan noddy mana bagus ek? Semalam saya dan suami dah dgr explanation grolier. Xlarat dah nak dgr noddy. Nanti lahi payah nak angkat kaki 😂

    Anak saya umur 27 bulan. Saya macam suka noddy, tapi saya rasa logico primo grolier tu lagi perlu utk ajar anak logik. Noddy pulak tak tekankan bab logik, perception etc (betulkan kalo sy silap). Tapi saya mmg suka cara ajar anak melalui cd, pastu tengok kat buku pula.

    Harap puan boleh bantu. Boleh juga wasap saya kat +601129211979

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam zaty.. selamat berkenalan.. hihi.. apa yang zaty cakap tu memang betul.. dulu masa anak akak 10 bulan, akak suka lagi dengan sistem grolier tu sebab masa tu nia nampak sangat excited dengan buku berbanding video.. sbb tu dulu akak ambik grolier tu... tp, bila nia naik setahun lebih, minat dia untuk tengok cerita lagi tinggi berbanding dengan buku..so, bila keadaan macam nie, akak rasa sistem noddy tu lagi sesuai.. yang penting, 2 2 sistem nie kalau ada usaha, insyallah berjaya.. grolier bagus sbb dia memang menekankan logik tp, untuk budak under 2 years yg family dia pakai malay je sebagai bahasa pengantara (macam akak), rasanya susah sikit.. kalau tak tau teknik yang betul memang ke laut.. hahaha... kalau dari segi praktikal lagi senang sistem noddy.. and budak under 2 years, noddy lagi mudah nak dipraktiskan sebab just pasang, anak akan dengar dan ikut.

      pengajaran daripada dua-dua sistem yang akak dapat ni adalah repeatation... macam anak akak.. dah jarang dah kitorang guna grolier tu, nak beli noddy mcm haha.. grolier pun x habis bayar lagi kan... so, metod akak dengan suami sekarang.. kalau nak nia tau sesuatu perkara, just ulang je hari-hari apa yang dia kena tau.. and now she can say hampir seluruh tubuh badan since she was about 1 year and 7 months year old lagi... without guna grolier or noddy pun... hahaha... cuma mak ayah kena spent time la sikit untuk anak-anak...

      akak tak pernah pakai noddy tu, tp rasanya noddy lagi sesuai kot untuk budak-budak kecik nie... yg logica grolier tu akak susah nak praktiskan dekat anak sbb guna english kan.. maybe start 3 tahun kot baru boleh apply dekat nia...

      harap apa yg akak kongsi nie dapat bantu zaty. semoga anak awak jadi anak yang pintar dan soleh/solehah ye... (,")

      Delete