Friday, May 27, 2016

pap smear.. perlu ke?



Assalamualaikum korang... 
hari nie aq nak sembang pasal pap smear.. perlu ke?
mungkin antara korang yang tak pernah dengar pasal pap smear nie...
secara ringkasnya, boleh aq katakan.. pap smear ni adalah ujian yg dilakukan ke atas sample rahim korang untuk menentukan sama ada anda menghidap cancer pangkal rahim ataupun tidak...

mungkin ada yang tertanya2x... kena buat ke?
jawapannya, selalunya nurse akan follow up ibu yang dah bersalin untuk buat ujian pap smear nie...
tp, sebenarnya, kalau korang nak buat boleh, tak nak buat pun boleh.. keputusan atas tangan korang dan nurse tak boleh pun nak paksa korang kalau korang tak nak buat...

antara sebab yang mungkin ada antara golongan kita tak nak buat ujian nie sebab malu...
ye la kan... org dok tengok kita punya... malu la... adoi...
apapun, korang pk la apa yang terbaik untuk diri korang...

macam aq, sebenarnya tak nak buat pun... tp, mungkin dah takdirNya aq buat jugak...
huhu.. nurse siap mintak tolong lagi.. mintak tolong apa? bagi budak praktikal nursing upm tengok sekali...
adoi... mana nak baginya.. segan kot.. walaupun itu untuk pendidikan mereka... tp, sorry la deq.. harap ada mommies lain yang sudi bg korang belajar.. huhu.. tp, untuk hakak... sorry bangat...


kalau korang tanya pasal prosedur.. tak menyakitkan pun... cucuk perancang tu lagi sakit... tetapi keadaan untuk ambil sample tu la yang tak selesanya....

bagi aku, lepas ni kalau beranak lagi.. x mo buat dah ujian nie... segan.. kali nie, insyallah untuk pengalaman.. insyallah... harapnya semua baik lah... amin... doakan ye...

sampai sini dulu. salam alaik..



0 comments: