view my entries with this:

Sunday, August 26, 2012

my_engagement...



assalamualaikum kourank...
hihi...
raye eid fitr part 2...
so.. 5 syawal 1433H bersamaan dgn 23 Ogos 2012, berlangsung la my engagement ceremony...
majlis secara simple nie berlangsung kat rumah aQ..
actually, pada mulanya aq andaikan x ramai yg ada time nie coz dalam perkiraan, just adeq, aq, kak da dgn family abg jat je yg ada...
rupanya semuanya memeriahkan suasana..
aq sendiri terkejut...
terima kasih dekat semua kakak-kakak, abg2x and adeq2x yg bersusah payah...
tidak lupa jugak kepada keluarga pak long aq...

pak long aq nie merupakan satu2xnya adeq beradik kandung belah mak..
so, family kitorang sangat rapat...
tp, disebabkan kesihatan, ingatkan pak long x dapat datang..
tengok2x, pak long la yg jadik org tengahnya...
and segala urusan pertunangan or majlis kawen adeq-beradeq aq, family pak long nie la yg banyak tolong...
syukran jazilan...

kakak pulak, dalam pantang pown tetap gagahkan diri balik rumah...
abg anang datang nun dari terengganu tu ha..
kesian diorang tak dapat penuhkan raye kat terengganu seminggu kat sana...
kak mai (kakak ipar) tetap tolong hias cenderamata although baby dia meragam...
kak shitah yg tngah pregnant pulak drive mewakilkan abg adie yg bekerja...
abg jat memang available sentiasa... walaupun appearance dia serious je dgn aq...
boleh pulak luangkan masa bawak aq shopping barang utk buah tangan...
kak da ngan kak dura (kakak ipar) sibuk kat dapur masak...
eijie yg x dapat cuti seminggu pada awalnya pown dapat stay till this morning baru dia balik...
adeq pown banyak sangat tolong...
my parent usah cakap la... dari segi kewangan dan persediaan...
diorang la yang handle..
aq jugak duduk rilex...
kak farhana pown boleh sampai jugak hari tu memeriahkan suasana...
syukran jazilan buat semua...
maaf menyusahkan dan berbanyak terima kasih a'ya ucapkan...
a'ya doakan semoga semuanya Allah balas dgn sebaik-baik balasan..
insyallah... ameeennnnn...

and buat family my fiance...
syukran jazilan sebab sudi datang ke pondok usang yg jauh tenggelam di perkampungan kelapa sawit nie..
sampai sesat2x...
hihi..
walau pada awalnya memang tak rancang ape2x...
namun adat dan adap masih tetap dijaga...
siap bersirih pinang..
subhanallah..
then, dapat hadiah lagi...
terima kasih ibu... canteq sangat jubah tu...
hihi..
(,")


hasil tgn kak mai, aq dan adeq...
lepas nie boleh buat utk kome pulak, key...
ngee...


ala tomey2x...
nama kitew athirah.. ibu kitew yg pakai tudung merah tu... hihi..
nama syaye pulak aimy.. ibu syaye yg berbaju biru... wweee....



cak!
my heart..
lalalalala~



chhhaaaakkk!!! baaaaaaaaaa......... hik2x..


berangkat pulang...



seri hari nie hasil tgn kakak ipar aq...
aq menurut perintah je...
huhu...
maluuuuuuuuuuuu..
thankz kak dura.. (,")





akhir kalam: 2 was my favourites'.. 3 was his and our prophets'.. August 2012 was just a month with joy where there conclude syawal... alhamdulillah for the plan from "the only One"... it just so wonderful thing to think.... that make me always smile.. thankz you Allah coz let me know him and make him a wonderful 'Adam' in my life... alhamdulillah ala kulli hal (,")..



Saturday, August 25, 2012

eid fitr 2012


kisah rayeQu..

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum kourank...
sihat ke?
i harap kourank semua sihat2x and happy2x je slalu, key...
ape citer raye kourank?
jom la share...
nanti tag kat my shoutbox tau...

for me myslef...
raye tahun nie biasa2x sahaja dan penuh dgn drama...
wahahahaha...
terbaek boboiboy...
ngee..

i balik kampung lambat tahu...
tension dgn kpm sebab umum cuti lambat bebenor...
tp, dah nasib kan..
terima je la...
so, selepas menjadi agak dungu selama 2 hari...
lalu aq pown berangkat pulang ke rumah pada jumaat malam....
bersahur di dalam bas hanya dengan bahaman cekedis menyebabkan perut aq bergendang awal pada hari terakhir berbuka...
mana taknya, carik roti...
stok kat kedai semua sold out...
nampak benor ramaiyg balik lewat..
hahaha...
ready utk bersahur di dalam bas...
weee.....


so, raye tahun nie semuanya bujang sahaja yg berkumpul di rumah...
selesai bersalaman....
jalan umah sebelah yg dekat2x terus melepak dan tertido di ruang tamu di sebabkan kehangatan mentari....
bila cuaca mula mendung dan ujan...
mak, bapak, kak da, aq ngan my adeq siap2x utk pulang ke kampung sebab....
dah bincang nak konvoi beramai2x dengan pengantin baru (abg ayar dan isteri)..
baju raye tahun nie first try jahitan sendiri...
x berapa nak kemas..
tp, boleh dan sedap di pakai...
ngee...
alhamdulillah...






memang sangat happening lakonvoi dengan family pakde...
tngah tunggu pitc from kak farhana nie...
candid jangan tak candid...
lalalalala~

berakhir dgn jamuan besar-besaran di rumah embah mus...
dan...
gelak canda di rumah paman sekak...
kitorang pown berangkat pulang....
alhamdulillah....
selamat....

continued utk raye seterusnya..
part 2...
tunggu..........


Friday, August 17, 2012

secret garden_korean drama



assalamualaikum kourank...
u all follow tak cerita "secret garden" at 8_tv...
so, kalau kourank x tengok..
try la tengok..
tp, macam tak best pulak sebab tengok dah kat tengah2x kan..
dah nak abis dah rasanya citer tu...
by d way, kalau kourank rasa macam nak tengok, just pegi dekat laman web "mysoju"..
rasanya ada kat situ...
aperpun, i cerita sikitlah perihal citer nie, key...


"secret garden"
by d way, it's a korean movie actually...
tp, kat dalam tv 8 tu dah di alaih bahasa ke bahasa cina..
(,")

citer nie pasal a handsome, rich guy (kim joo won) yg sangat paranoid dgn lif disebabkan kisah silam dia..
walaubagaimanapun... punca fobia tu dia tak tau datang dari mana coz dia dah forgot about insiden tu..
and family dia tak nak dia ingat pasal kejadian tu just explain tu him that it just a regular accident...
and dia nie sangat picky.. ye la.. anak org kaya kan...

by then, dia terjumpa dgn Gil Ra Im...
seorang gadis miskin yg dah kematian bapanya...
Gil ra Im nie tak mcm perempuan lain..
nak tunjuk betapa miskinnya dia nie sampaikan beg yg dah koyak pown dia pakai lagi..
and she's work at action academy sebagai pelakon lagak ngeri...
dah nak ditakdirkan...
Joo Won rasa ada yg speacial pasal Ra Im...
sesi mengenal hati budi dalam citer nie best la disamping lagu nie yg menyentap...
nangis i di buatnya...
sob..sob...
and paling interesting yg membuatkan citer nie quite different from the other stories adalah soul diorang boleh tertukar after minum air ape entah...
tukar soul macam mana?
maksudnya, lelaki tu masuk badan perempuan tu, and soul perempuan tu masuk dalam badan laki tu...
huhu...
sejak tu diorang makin rapat and be a couple...

however, his mother do not approve it coz she just a poor gurl..
and terbongkar pulak rahsia...
rahsia ape?
rupanya Ra Im yg selama nie hidup miskin sebab ayah dia mati...
ayah dia nie bomba...
and ayah dia mati time selamatkan Joo Won...

nak tau kesudahan diorang nie...?
jom layan sini...

so, selamat menonton...


nothing...



bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum kourank....
ahaaaa...
nak tau x?
pagi2x boring nie aq buat ape?


actually, muka sudah tembam.. 
tp, dalam nie tak nampak pulak...
aperpun, hilangkan keboringan anda dgn perkara-perkara yang positif okay...
for the last but not least...
kourank lagi 2 hari nak raya...
that's mean.. there are 7 days to go..
doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar ea...
till d next entry...



Friday, August 10, 2012

telur separuh masak!! nom..nom...



bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum kourank...
just wanna share dgn kourank...
share ape...
menu sahur..
lalalalala~

so, dah seminggu aq amalkan...
sekarang nie hampir setiap hari sahur aq just makan telur separuh masak..
x kenyang...
tp, seriously x lapar sampai waktu berbuka puasa...
ahaa....
ape?
macam mana nak masak telur separuh masak?

okay..
itu senang saja...
kourank panaskan air dalam periuk sampai mendidih...
then, kourank masukkan telur yang sudah dibasuh kat dalam air panas yg mendidih tu...
tunggu sampai 3 1/2 hingga 4 minit...
padam api...
buang air panas tu, sejukkan guna air paip..
pecahkan guna sudu..
keluarkan isi dia...
nak sedap, letak kicap secukup rasa....
yg nak rasa hush..hush sikit... campurla sulah...
siapkan air minuman..
siap...


dah boleh sahur...
bismillah... ngap....
1 sudu, 2 sudu,3 sudu, 4 sudu, 5 sudu...
suap..suap..suap...
abis...
minum2x...
dah boleh pose...
p/s: syoknya puasa...

kenapa kite kene sahur ea...
ada org kalau x sahur pown rilex je tak lapar...
budak u la selalu cenggitu kan....
sahur nie, salah satu himahnya adalah untuk membezakan puasa kite dengan puasa kaum yahudi...


sekian..........


Wednesday, August 1, 2012

abg askar nasyid sedap!! hik2x..




assalamualaikum kourank..
ahaaa...
aq baru jumpa lagu nie...
walhal dah lama jugak lagu nie release....
aperpun pown, jom layan...



Fursan: keinsafan diri

Disaat yang sepi ini
Ku duduk seorang diri
Memohon keampunan dari Ilahi

Bak lautan bergelombang
siang malam pagi juga petang
mengharapkan ketenangan
dari tuhan yang Esa

Betapa rimbunnya dosaku
Semua terlakar di lembah usiaku
Salah dan silap di masa yang lalu
kini ku sesali

Ku tidak layak ke syurgaMU
Namun tak sanggup ke nerakaMU
Ku tunduk sujud merendah diri
Kembali padaMu

Ku tetap setia
PadaMu oh Tuhanku
Akan ku patuhi segala
SuruhanMu

Akan ku jauhi
Segala laranganMu
Itulah tanda cinta
Cinta Ilahi

bestkan?
subhanallah...
sedap suara diorang...
dari sape? dari tuhan kite la..
Allah...
tuhan kite memang hebat...

kalau kourank nak tau...
group nie terdiri daripada 5 org angkatan tentera Malaysia (ATM)
KAGAT - kor agama angkatan tentera...
actually aq nak apply jadik army dalam kor nie...
tp, tahun tu pengambilan officer utk lelaki sahaja..
tu yg beralih arah jadik cikgu tu...

p/s: jom sedapkan sore..
lalalalala....




dia x masuk kelas... bla..bla



terkena pada diri awak sendirik... kan?
nak cakap ape?
terima je lah...
padan muke,wek!!

jahatnyew mulut puan askar nie...
(aq cakap kat diri sendiri)
tp, tu lah kan...
dulu beriye2x la awak nak bosar2xkan dan heboh2x kan perihal saya kat org...
sekurang-kurangnya saya mintak kebenaran kak dayah untuk x masuk kelas tu...
and she approve it...
then, awak masuk2x bilik, kata2x pasal org macam saya...
saya tau la awak tujukan benda tu kat saya...
sebab kelas saya sebelah kelas awak..
awak siap sebut kelas kan waktu tu...
x abis2x awak nak kondem saya kan...?
awak2x...
pe'el camner la awak nie?
adoi la hai...

and hari nie?
awak sendirik x masuk kelas...
pastu buat selamba, muka tak de rasa bersalah langsung...
mesti x sedor apa yg awak burukkan tu dah terkena kat batang idung sendirik...
org keliling baik pulak tu...
rilekz steady je...
kalau aq dulu....

sebab ape?
yelah, sebab mulut sorang tu ada...
mengapi-apikan....
hmmm...
sabar je la wahai hati...


utk kourank: jgn la suka carik kesalahan org lain utk carik geng and sekutu...
zalim namanye tu...