view my entries with this:

Monday, February 28, 2011

sEdeTik..

salam kourank...
just working with my thesis...
tp, tetiba jadik bowrink..
padahal baru jer sekejap..
aper la nak jadik kan...
layan jew..
kourank sihat ker?
raser majoriti sihat...
cuba angkat tangan...
okay! masuk tangan dalam mulut...
haaa...
boleh makan kan..
okay la lagi tu...

haaaa...
jangan nak tpu, kalau kourank tak ley angkat tangan...
macam maner kourank boleh bacer entry neyh...
oppppssss... kantoi daaa....
x per, maaf anda diterima..

tengok!!
ghaser2x betul x diri nie...
ngee...
(,")
lalalalala...

Sunday, February 27, 2011

semoga dia berbahagia dengan kekasihnya..
dan aku juga berbahagia dengan kekasihku..
sahabat sejati..
we will be...
riang (,")..
apabila hati terasa berubah arah...
apa yang patut dilakukan?
petunjuk dariNya..
Dialah yang Maha Mengetahui akan sesuatu hal..
perihal hambaNya..

Thursday, February 24, 2011

maKin baIk..

alhamdulillah.. 
after dapat urutun dari miss kiky..
kaki pown makin okay...
tp, x okay full lagi...
still terasa kesengetan tulangnyer...
x pasti la betul tulang tu tersenget..
atau memang senget...
senget tak i kater cenggitu..
muehehehehe...
layan jer bah...
tp, x balik la kowt...
siap pegi kelas tadi tu yg x cayer tu...
alhamdulillah...
dilindungi Allah daripada niat yang tak baik..
hamdu ilaika ya Allah...
doakan kaki i cepat baik eh...
ngee..
daaaaaaaaa..

oh!! kaki_ku..

assalamualaikum kourank...
and...
morning...
(,")
sangat eppy pagi nie...
tp, kaki..
hmmm...


gambar kat atas nie is my normal ankle, key...
then...
ia berubah wajah..
wah!!
sejarah berulang kembali..



ankle saya pun teringin nak tambah lemak..
adeyh!!
ankle2x..
mengapakah..
x cukup eh organ badan lain produce zat dekat anda?
huhu..
uwwwaaa... 


tambah lagi sikit..


akhirnya...
sampai merah...
terkeluar urat2x kaki i...
dah macam kaki mens jer...
tatotnyew...
ahahahaha...
kalau kourank x lalu makan lepas tengok my_kaki yg buruk nie..
i mintak maap bebanyak la eh..
bak kater heliza: sengaja... hehe..
parut2x sumer terkesan daripada kasut isu yang dikeluarkan oleh kementerian pertahanan...
hik2x...

salah kan kementerian pertahanan jugak..
ehehehe...
okay2x.. tak2x..
karang kene humban dalam hutan karang..
saper nak jawab???
ssshhhhhh.......

actually, semalam my ankle terseliuh while main netball...
main dgn budak sopan, tetiba diri jadik lembik pulak..
ahahahaha...
buat malu jer palales buleh jatuh gedebuk gitu...
hey, i manusia jugak okay...
hihihi...
ptg tu memang steady la..
sampai malam pown okay lagi..
siap boleh pusing dectar, lari2x anak, gebang awal pagi...
memang tak der raser pressure la dekat kaki nie..
so, tidur la dengan jayanya..
masuk awal pagi..
bgn utk solat kan..
bila berdiri okay lagi..
bila nak jalan...
aik, kenaper semcam jer kan kaki neyh...
memang x ley nak menapak_melangkah..
first2x memang berpaut la..
last2x terhinjut la jugak..
sebab nak ambik wudu'..
upernyer, my ankle dah masuk angin...

from bilik-wudu'-bilik...
i pk, okay lagi kowt neyh..
petang ader kelas, esok nak jumpa penyelia, isnin ader mid_term..
bertahan..
memang x nak balik la..
dah semangat neyh x nak balik sebab schedule busy kan...
bila nak sujud pown tak leyh...
x leh jadik la..
kene jugak balik urut...
nampak gayer, kene ponteng la kelas petang nie..
sebab memang x leyh menapak.. 
namun, paksa jugak..
kan askar..
adeyh..
ahahahaha...
layan jer la kan...

huhuHahaLuluLala..

macam per jer tajuk entry...
tak bermaksud nak jadi budak tak matured tau...
tp, ader la sikit2x..
ahahahaha...
aperpun, dah pkul berapa ek kourank?
haa...
dah pukul 2....
lega rasanyer dapat kongsi masalah...
bukankah begitu..
hik2x...
lalalalalala..

king..kong..keng.. 
pkul 2 jugak akhirnya...
suker ker?
oh! janggal..
ecewah..
padahal sentiasa jer jadik geng burung antoooOOoo and musang...
layan jer la eh kourank..
papai.

Wednesday, February 23, 2011

iSh..isH..

masuk pkul 11.45pm..
muncul la seorang cikgu..
so, he is a friend of mine...
ajak keluar..
bukan date okay...
tngah runsing katanya..
so, me and masyi pown pergilah bergebang bersama-sama dengannya..
tika angka jam menunjukkan 12.20 minit awal pagi...
wah..wah..

so, sajer bergebang malam menghilangkan kerunsingan yg bersarang di kepala..
entah kenaper, dia akan datang setiap kali diri_ku jugak mengalami masalah yang sama...
tp, ku try hilangkan dengan selawat dan zikr..
pada malam tu..
datang mesej tu, kire macam masyuk jer kan...
so, layan la..

gebang punyer la gebang...
till kul 4...
before sampai ukm siap singgah kajang lagi..
tau tak buat aper?
kitourank pi carik mak nyah...
jumper la sorang...
international tu..
tngah bermesra dengan org africa agaknyer...
macam2x dunia neyh...
na'uzubillah...

aperpun, layan ...
klik2x..












cantik x?
hehe...

Tuesday, February 22, 2011

lalalalala...


bowrink
wink 
(,")

tafsirZamanRasulullah..

assalamuaikum kourank..
sajer nak remind aper sepatutnya yg perlu digariskan dalam my p_ilmiah...
so, over all it is about kepentingan tafsir..
but, tak masuk lagi sebab bab 2 masih menyentuh sejarah tafsir...
untuk hari nie, i nak share dengan kourank pasal tafsier zaman Rasulullah saw...

antara something yg menarik minat i dalam pembacaan yang telah dilakukan adalah:
rasulullah saw menggariskan beberapa elemen penting...

salah satunyer adalah:

sebelum seseorang itu, memahami al-Quran, sesorang itu kene la beriman...
kalau kiter lihat sekarang nie...
fenomena yang menjadi kebiasaan, x sama seperti zaman rasul dulu..

kalau dulu, kebanyakkan masyarakat umum beriman dahulu baru memahami al-Quran...
tetapi, pada hari nie...
kebanyakkan dari kita menerima al-Quran dahulu daripada iman...
sebab tu la bagi sesetengah daripada kita...
walau dah berkali-kali baca tetap tak dapat faham tentang al-Quran..
jadi, renung-renung balik diri kiter, key
(,")

rasulullah saw boleh dikire sebagai pengasas atau sumber primer kepada tafsir..
pada zaman baginda, tafsir belum jadi satu ilmu yg khusus sebab tak ader susunan tertentu atau silibus yang disusun untuk dipelajari..
cumanyer... sebagaimana yg kiter tahu..
al-Quran itu diturunkan dalam bahasa Arab...
dan bangsa Arab merupakan bangsa yang sangat pakar dalam bahasa ibunda mereka...
hal ni dapat kiter lihat melalui syair2x mereka yang indah..

namun begitu, masih terdapat beberapa ayat al-Quran yang menimbulkan perssoalan di dalam benak hati mereka..
justeru itu, mereka akan terus bertanyakan kepada rasulullah saw sebab baginda lah yang paling arif berkenaan al-Quran after Allah swt..
penjelasan baginda saw nie la yang menjadi pentafsir kepada ayat al-Quran...
ia dapat dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu perkataan, perbuatan dan iktikad...
ketiga-tiga elemen ini dapat dirangkumkan dan ianya dikenali sebagai al-sunnah...

selain itu rasulullah saw hanya mentafsirkan sebahagian al-Quran dan bukan keseluruhannya...

bila riki2x..
terdapat sebahagian daripada sahabat2x kiter yang bertanyakan....
kenaper, al-Quran nie di turunkan dalam bahasa Arab padahal ia adalah untuk seluruh umat..
tidak releven katanya...
sedarlah ya sohabi...
bahasa Arab itu bahasa syurga..
kiter belajar al-Quran, kiter dapat belajar bahasa Arab, bahasa syurga...
bijak bukan Allah mengatur kehidupan kiter...
lagipun, dah banyak terjemahan sekarang nie...
jangan menidakkan semata nak mengikut hawa nafsu...
tidak mengapa jika kiter tersalah langkah..
tetapi, insaflah..
jangan biarkan diri kiter terus sombong dan bongkak dengan nikmatNya..
Dia dah bagi kesenangan, tp, kiter ingin memperlekehkan..
na'uzubillah...
semoga dijuahkan dari sifat tersebut...

aperpun, tafsir pada zaman nabi angat simple..
sebab persoalan dari sahabat terus mendapat jawapan dan petunjuk dari nabiMuhammad saw..
Allahummaftah 'alaina...
till the next idea..
papai..
assalamualaikum...
(,")

geBanG lagI di Mid_vAlleY..

habis di LCCT..
pergi pulak program kedua_onDSpot..
bergerak la kitourank ke miDValley..
actually mahu berjumpa di sana somebody...
terjumpa pulak senior kat semarak...
minggu nie memang jumpa balik dengan ramai senior...
dari abg hafiz_midun, abg kamil..
kali nie jumpa abg hafiz pulak..
ramai rupernyer yang berkampung kat sini..
hehehehe..

aperpun, bergebang jugak la kat sana...
and cam kak nana jadik mangsa i_berangan nak jadik model..
yer lah..
fisrt time pakai shawl gaya bebas_kuak lentang neyh...
layan...
ngeh2x..


















bila lagi nak gebang??
dengan saper pulak lepas neyh...??
lalalalala...
ahakz..

keTawaU_perGinYA diAaa..diYanaa.....


akhirnya...
dia berlepas jua ke Tawau..
terpisah la kami dengan sebahagian kecil lautChinaSelatan..
perjalanan ke LCCT, KLIA pada 20 feb 2011 agak menerujakan sebenarnya...
sebab first time ke sana dengan KLIA transit...
cukuplah semua pengangkutan kat KL nie ku_naiki...
daripada bus rapid, teksi, monorel, LRT, KTM, Train ETS, KLIA transit...
cukup full dalam memenuhi pengalaman...
muehehehehe...




rakan seperjuangan..
semoga kiter berjaya bersama-sama..
dan terima kasih juga kerana sudi jadik kawan sejati akak...
(,")
and..
nama iyer, masyi_maroOOoo..
cumel kan???
blink2x..




family_diyana merangkap family_ku jua...
barakallahu lakum...






posing..jangan tak posing...
yiieeehhhaaa...


nama udak tecik nie hannan hanina kowt...
fan kepada Dora d explorer..
kalo nak cakap dengan dia sila speaking eh..
ehehehehe...
cute gurl...




ehem..ehem..
mesra nampak...
lalalalalalala..








kak emy yg coOooLL...



semoga kiter bertemu lagi di kesempatan yang lain (,")