view my entries with this:

Friday, December 31, 2010

yeay!!

yeay!!
step pertama dah siap dah...
nak buat benda lain pulak...
so, cumel x?
comel..comel..comel..
hahaha..
kesian i kan..
x der orang nak puji blog i nie..
so, i puji blog i sendirik la...
muehehehehe...

Sunday, December 26, 2010

jOm PeniNgkan pAle Bagi Blog Lawa...

hye kourank..
haa... 
nie nak try buat blog sendirik..
harap2x okay la...
jangan tak jadik pulak...
sakit pale i..
uhuhuhu..

Saturday, December 25, 2010

blUr..

wah.. sangat blur kowt..
sebab ke'blur'an..
tak tau nak buat aper..
sangat la alone ghasernyer kome..
nak jerit boleh?
x leh2x..
kang org bajet kene histeria pulak...
nak tdo, sekarang nie tak leh nak tdo la..
kalau dulu, letak jer kepala..
kompem tdo punyer la..
tak yah susah2x nak kira biri2x yg comel macam kat dalam blog nie..
sekarang x boleh..
nak tau sebab aper?
sebab dulu kuat berangan...
x sempat abis berangan, mesti dah tdo..
ahahaha..
kire maksudnyer, sekarang dah tak ker?
muehehehe...
azam baru la kourank..
x nak la jadik mat jenin..
buang masa jer..
alamak kourank!!
sakit peyut la...
jumpa kourank lain kali la ek..
sebab nak jumpa mr. T kejap..
papai

Friday, December 24, 2010

taJuk Ilmiah II..

uwaaa....
tajuk2x sebelum nie kene reject la pulak...
sebab ustaz i yg bersedia jadik penyelia i tu pengkhususan dia on tafsir...
so, kene carik tajuk based on that la..
tp, raser teruja sikit sebab memberi peluang kepada i utk teroka bidang tafsir al-Quran yang sebelum nie sangat la ambik x endah about it..
alhamdulillah...
(,")

so, tajuk baru nie berbunyi macam nie...
1. konsep khilafah dalam ayat-ayat al-quran dari perspektif memakmurkan alam
2. metodologi pentafsiran Imam Jalaluddin al-Mahalli dalam kitab tafsir al-Jalalain
3. kepentingan kitab tafsir kepada remaja Melayu muslim: satu kajian di kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia

nak gi tanya ustaz Siddig nie.. moga lepas la kali nie.. huhu..please pray for me key.. bye...

Wednesday, December 22, 2010

projekIlmiah_ku....

salam kourank..
so, selepas membelek dan merobek item2x yg berkaitan...
aku hanya tertarik dekat 3 bentuk taju sajer. that is:

1. fakta
2. kajian perbandingan
3. kajian@analisis

namun, yg menarik diriku utk memilih adalah bentuk yg ketiga iaitu bentuk analisis..

manakala, utk isu tajuk pulak.. i tertarik dengan isu2x berikut:

1. fesyen
2. hiburan
3. tudung
4. feminisme

dan mungkin kirenyer keadaan terdesak, maksudnya.. tajuk2x tu x diterima..
akan ku guna senjata pluralisme...
that's mean... penerimaan muslim ke atas agama lain.. 
okay x?

dan lepas pk2x sekejap...
nie antara tajuk yg terhasil:

1.tudung: aurat, adat atau fesyen
satu kajian dikalangan pelajar universiti kebangsaan malaysia
2. pengaruh fesyen terhadap remaja muslim di malaysia; kesan dan pandangan Islam mengenainya
3. feminisme: respon  remaja muslim di Malaysia

kalau x lulus, akan ku offer nak buat about hiburan or pluralisme...
huhu
doakan diri_Ku yer kome..
till then...
papai
(,")

Tuesday, December 21, 2010

projekIlmiah_ku.. datangkanlah rasa kecintaan di hati ku...

projekIlmiah_ku.. datangkanlah rasa kecintaan di hati ku...
tengah carik2x tajuk projekIlmiah aper yang sedap utk dibuat, dibaca dan ditelusuri...
actually, nak ambik yg mudah2x sajer tajuknya..
biar ringkas, tp bermanfaat..
bila i dah pikirkan, i akan update okay..
saper ader cadangan???
hehe

Sunday, December 19, 2010

masUk seM baRu..

waa... arie nie arie last kat umah after cuti yg agak panjang..
esok dah nak balik ukm balik..
harap2x semuanya berjalan dengan lancar..
doaka kejayaan ku utk semester yg terunggak nie ea.. sayang kourank..
mmmuuuaaakkkzzz..
(,")

Saturday, December 18, 2010

cruelLove...



Image Detail

CruelLove or badLove
abis dah citer nie kat KBS World..
waa..
sangat sedih..
banjir sajer kelopak mata i tengok citer nie...
huhu..
tp, sangat sweet..
mmmuuuaaakkkzzz..
hik2x..


Yonggi: kalau nak difikirkan..
kau dan aku sangat berbeza...
kau suka komedi, aku suka sci-fi..
kau suka muzik klasik, aku suka rock..
kau suka kacang bean, aku tak suka makan kacang tu dalam hidangan aku (- -)"
Injung: tp, kiter mempunyai 1 persamaan yang paling penting untuk kiter..
iaitu, we loved each other (- -*)..

tu antara skrip last citer nie...
i citer sikit..
Injung (heroin) meet suhwan..
diorang jatuh cinta..
and she got pregnant..
upernya suhwan dah ader isteri..
suhwan siap tinggalkan Injung tanpa berpaling pun sebab nak jaga reputasi kat dalam syarikat..
although he still in love with her
dimalukan isteri suhwan dan sangat down, Injung larikan diri mulakan hidup baru..
so, dia jumpa dengan handsome boy Yonggi..
Yonggi baru lepas putus cinta when awek yg dia sangat suka bunuh diri coz tak dapat permission Yonggi's father..
diorang pown start kawan dan jatuh cinta sebab nak saling isi kekosongan dalam diri diorang...
namun, cinta tu mula kukuh..
bila nak bertemu keluarga Yonggi..
Injung sangat terperanjat sebab Suhwan tu abg ipar Yonggi..
start dari situ la cinta mereka dianggap sangat zalim kepada diri diorang nie...

macam maner diorang adapt ngan situasi nie???
kourank kene tengok la..
antara babak yg buat i banjir were masa dia dihumiliate oleh isteri suhwan dan ditinggalkan..
then, masa Injung's father mati
then, Yonggi kejar Injung bila Injung nak dissapeared macam tu jer dari idup dia
time besday Yonggi yg merupakan waktu utk diorang pisah

ending dia simple..
tp, sememangnya sweet..
huhu..
tengok tau!! jangan tak tengok..

wah!! sukernya...
hehe (,")


Friday, December 17, 2010

saLji tuRun x kaT sini..

aloha...
ala-ala Hawaii nak bagi panas sikit keadaan kat sini..
kedudukan i sekarang dekat: Malaysia
negeri: Perak
kawasan: felda gunung besout, Sungkai

kalau kat belah 3/4 bumi sama ada dari utara atau selatan...
mesi dah bising2x pasal musim sejuk dan salji
tp, kat Malaysia tak der..
sebab kitourank ader kat kawasan garisan khatulistiwa..
that's mean tak der tersenarai 4 musim kat negara kiter nie..
ahahaha..
tp kan..
masyallah...
kat sini, dapat terasa bahang.. eh, bukan2x..
ala-ala kebekuan gitu..
sejuknyer..
time malam memang nak sambar sweater..
tak sweater pown, amik selimut..
selubung satu badan..
huhu..
agak2x salji turun x??
ekekeke..
x kowt..
tak capai tahap beku pown kat sini..
nasib baik..
kalo tak, mesti aku keresahan sebab i can't adapt d cold..
huhu..
korank macam maner pulak??

Thursday, December 16, 2010

jOm ceriTa pAsaL ruKun IslAM III...

assalamualaikum kourank..
okay..
jom citer pasal rukun islam yang ketiga..
aper kourank??
cepat2x...
haha..
mesti kourank dah tau..
asas hidup bukan..
jadikan ia prinsip hidup kourank tau..
jangan lepas dari diperingatkan..
alamak..
ayat...
hik2.
paham2x jer la ea..

yes!!
i suker citer pasal rukun islam yang ketiga nie..
iaitu berpuasa di bulan Ramadhan..
1 bulan ramadhan bersamaan dengan 30 hari..
hehe..
kalau puasa dulu..
waaa..
rasa sangat lama..
tp, sekarang..
beeesssssssssttttt!!!

puasa tu aper?
hik2x..
puasa tu, menahan lapar, dahaga dan nafsu lain dari terbit fajar (subuh) hingga terbenam matahari (maghrib)..

laaa... buat aper nak seksa diri x makan, x minum..
macam x relevan jer..
okay, kiter sebagai orang Islam memang tak boleh cakap macma tu, key..
tu dah macam menentang hukum dan prinsip yang Allah dah tentukan kat kiter...
boleh termasuk dalam golongan kafir gitu..
astaghfirulah al-azim..
segala ketapan yang ditetapkan oleh Allah ada hikmah disebaliknya..

kiter sebagai umat Islam patut berbangga dengan agama kiter yang sangat mementingkan keharmonian dan kesaksamaan di dalam bermasyarakat..
amalan puasa nie dapat mengingatkan kiter kepada mereka yang hidupnya tidak semewah dan sesenang kiter..
oleh yang demikian, can prevent kiter daripada perasaan bongkak dan takbur daripada segala nikmat Allah swt..

selain tu, puasa memberikan waktu kepada perut kiter utk rest...
asyik keje jer selama setahun..
kesian our tummy kan..
deme pown nak jugak rehat..
hehe..
olah itu, ghajin2x ler pose yer kome...
termasukla puasa sunat isnin and khamis.
namun, bagi mereka yang sangat rajin..
Rasulullah saw tidak menggalakkan kiter utk pose setiap hari pada bulan selain bulan ramadhan..
puasa terbaik bagi mereka yang rajin berpuasa kerana Allah adalah diselangkan selikan..
iaitu isnin, rabu, jumaat dan seterusnya...
atau sebaliknya..
(,")

perut kalau asyik rehat jer pown, bahaya jugak...
first, jadik malas nak keje..
second, bawak kemudharatan kepada kesihatan kiter..
ingat itu ea...

selain tu, utk menghadapi bulan puasa jugak..
kiter ader pembayaran zakat bukan...
sama ada zakat perniagaan atau individu..
konsep zakat ini adalah mengeluarkan sebahagian harta kiter untuk diberikan kepada baitulmal supaya dapat diagihkan kepada orang2x miskin..
actually, dalam harta yang kita terima sama daripada gaji atau perniagaan..
Allah sudah tentukan sebagiannya adalah hak milik mereka yang kurang bernasib baik..
bagoskan agama kiter...
hihi
(,")

kalau kiter lihat kepada sejarah Islam..
ketika dunia islam ditadbir oleh khalifah Uthman..
akiviti pembayaran zakat sangat memuaskan sehingga tidak ada lagi golongan yang memerlukan harta zakat kerana tidak ada lagi orang miskin...
hal ini adalah disebabkan oleh hikmat pembayaran zakat yang ditetapkan oleh Allah..
subhanallah..

bulan Ramadhan nie sebenarnya merupakan satu hadiah kepada umat nabi Muhammad saw..
cuba bandingkan jangka masa hidup kiter dengan muslimin terdahulu..
umur kiter makin singkat, makin sikit, makin sekejap..
jadi, Allah menyediakan 1 bulan khas kepada kiter untuk mengumpul pahala sebanyaknya sebagai bekalan kiter di akhirat kelak..
segala amalan baik hanya ikhlas untukNya akan dilipatgandakan pahala kiter...
umat nabi terdahulu tak der tahu..
alhamdulillah..
so, jangan lepaskan peluang..
yeay!!

jadi... sayangilah agama kiter dan muslimin dan muslimat keseluruhannya..
selamat beramal (,"_

sunGkyUnkwAn sCandlE..


sungkyunkwan scandle..

abis dah citer nie..
nasib baik sempat abis before masuk sem baru..
hahaha..
tengok la kourank..
best!!
tp, tak der la kemaruk macam 'he's beautiful' or 'bbf'..

okay, i citer sikit2x pasal citer nie...
kim Yunhui (girl) terpaksa menyara keluarga dengan pretend to be a boy coz she got a bright knowledge from her father yg dah mati..
perkenalan dengan lee seonjun (mickey) memaksa dia masuk ke dalam sungkyunkwa iaitu salah satu tempat sarjana dalam mendidik remaja lelaki utk menjadi pegawai kerajaan..
bagi membantu keluarga, yunhui yang rasa itu bukan satu pilihan yg baik utk diikuti still masuk although dia perempuan..
ader 2 lagi watak yang best that was crazy horse (ah-in) ngan yongha...
diorang nie senior..
keempat2x mereka nie daripada golongan yang berbeza...
noron, namin, soron and peniaga..
pemikiran diorang yang berbeza daripada golongan2x diorang menjadikan diorang makin rapat..

macam2x la yang timbul masa nie..
antara scene yang best...
1. yunhui kene stay dengan lelaki.. aper taknya, how she has to adapt dengan uka baju, kekasaran, berpoya-poya.. hehe.. kind a cute she is...
2. crazy horse dapat tau yunhui is a girl and try to protect her thus fall for her...
3. lee seonjun yg pikir he is homosex coz suka kat yunsik (nama samaran yunhui) menyebabkan dia memaksa diri dia utk kawen dengan perempuan yang dia tak suka..
4. personaliti yongha yang sangat curious than tau about yunhui as a girl and crazy horse was the red writer
5. usaha proctor nak hentam yunhui sebab org yg dia suka (choseon) jatuh hati kat yunhui
macam2x lagi la..

i bajet bila semua da tau yunhui is a girl..
citer nie abis..
upernyer, ader lagi...
maharaja pilih diorang utk selesaikan misi geumdungjisa yang dulunya menyebabkan kematian bapa yunhui and abang crazy horse

banyak spectacular and complication yang ada sebab character golongan noron..
so, tengok la ea.. hehehe...




tiDak ada maKnakaH perkataaN iTu bagI kamOoOOoo..

salam kourank..
rindu, sayang and cinta..
pernak tak kourank dengar perkataan2x tu keluar daripada mulut orang lain untuk anda..
saya rasa mesti semua orang pernah..
sekurang-kurangnya dari sahabat baik kourank o ibubapa kourank sendiri..

namun, mengikut pengalaman saya sendiri..
terdapat segelintir daripada kita nie yang meluahkan perkataan tersebut tanpa makna..
hanya indah di luar sahaja yakni pada bahasa..
tp, kat hati...
none..
zero...
actually, diorang nie jenis yang...
nak ngorat agaknya...
tp, entah la..
i tak suka kat mereka yg mudah sangat nak menuturkan kata sayang & rindu macam tu jer..
x kenal mana pown..
bajet bila cakap macam tu,perempuan cair la ea..
please la..
benci lagi ada..
just remember..
jangan suka-suka mainkan perasaan orang lain dengan bahasa indah kamooOooo..
tak baik tau!!
haha..
sorry la kepada orang yang terasa..
in relationship..
please be slowly ea kourank..
there many thing to know about someone although it's..
cinta pandang pertama..
hehehe...
itu jer nak bebel pagi nie..
hik2x..
bye..

Wednesday, December 15, 2010

mereKa...

jumpa balik thumb drive
jumpa la balik wajah2x budak2x nie..


nie kene marah ker nie?
cool..cool..


haa...
budak berdua nie steady jer..


lain pulak ngan budak2x neyh..



masok group inter...
dah lain pulak jadiknyer..
huhu



tq tan sri sudi hadir...
semangat lah!!
saya berbangga dengan vc saya
(,")


nie aper citer pulak nie??
nampak ker nak tembak inter kourank nie??


eksyen jer lebey cikgu neyh!!
haha..




haa..
side roll..
jangan tidak!!












antara wajah2x bebudak kadet nie 
utk hari pertama dan kedua annual Camp
aperpown....
tahniah sebab berjaya with flying colours
GoOd..

enGage ceremOny...














salam kourank...
sudah berlalu 5 disember 2010
actually, aie tu my bro tunang..
sama arie dengan my little bro birthday..
tp, dia tak dapat ikut itu arie..
sebab dia still kat his U..
ader kursus..
so, enjoy jer la di sana..
kat sini, kitourank belasah kek..
muehehehe..
jangan jealous eijie...